ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:42/1038)

Ciasto drożdżowe z serem i malinami 63

zakończenie leniwej niedzieli zapraszam Was na pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem malin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto drożdżowe z serem i malinami Składniki 4 szklanki mąki 100 g miękkiego masła 300 g sera białego (z wiaderka) 200 g jogurtu naturalnego 30 g drożdży 3 jajka ½ szklanki cukru 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru(...)środku rozsmarowujemy połowę serka i układamy połowę malin. Paski ciasta zaplatamy do środka. Tak samo robimy z drugą częścią ciasta. Strudle przekładamy do keksówek (30 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Każdą smarujemy rozbełtanym jajkiem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy około 30 minut w 180 C. Artykuł Ciasto drożdżowe z serem i malinami pochodzi z serwisu

To co lubię - gotuję i polecam
Paluchy a’la pizza 452

polecić ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego w oryginale Crazy Dough for Everything. Upiekłam już bułki pszenne , pyszne rogale z makiem i faszerowane bułki. Ten przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno to drożdżowe paluchy nadziewane salami, serem i sosem(...)przerywając mieszania dodajemy jajko wraz z jogurtem, oraz wlewamy spienione mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto hakiem tak długo aż otrzymamy dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Jak przygotować ekspresowe paluchy z ciasta drożdżowego? Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, który smarujemy sosem, obsypujemy listkami tymianku, obkładamy do połowy plastrami salami i sera, przykrywamy nieobłożoną częścią ciasta i dociskamy. Ciasto kroimy wzdłuż na paski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa beza Pavlova 189

Domowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jabłko w cieście drożdżowym. 116

kojarzą Wam się z Waszym dzieciństwem. :) No dobrze... trochę się rozgadałam. Jeśli dobrnęliście do końca, jest nagroda - przepis na błyskawiczne śniadanie lub deser, czyli wspominane na początku jabłko w cieście drożdżowym! JABŁKO W CYNAMONOWYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM  /przepis własny/ 1 duże, wydrążone jabłko łyżka syropu klonowego łyżeczka masła klarowanego ghee 2 łyżki poppingu z canihua (może być z amarantusa) gotowe(...)ciasto drożdżowe cynamon Z ciasta wyciąć dwa koła za pomocą szklanki. Wydrążone jabłko nadziać masłem i syropem. Przykryć drugim płatem ciasta i dokładnie, ale delikatnie oblepić ciastem owoc. Całość obtoczyć w poppingu z canihua/amarantusa i cynamonie. Piec około 20 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem. Gdy się przyrumieni, wyjąć, udekorować i podawać. Smacznego! ENGLISH VERSION: APPLE COATED IN YEAST

Poranek na słodko
Dlaczego ciasto drożdżowe nie wyszło ? 122

Ciasto drożdżowe to czasami prawdziwa oto przykłady  problemów i powodów nie wyjścia nam ciasta drożdżowego: Problem / Powód CIASTO NIE WYSZŁO  -  prawdopodobnie płyn, który został użyty do rozczynu był zbyt gorący, bądź dodano za dużo tłuszczu CIASTO SIĘ KRUSZY - ciasto było za krótko wyrabiane co spowodowało nadmierne kruszenie CIASTO DROŻDŻOWE OPADŁO PODCZAS PIECZENIA  - ciasto zostało odstawione

W Moim Magicznym Domu
Tosty francuskie z ciasta drożdżowego 136

Przepyszne śniadanie, którego lepiej nie dało się skomponować. Cudowne, rozpływające się w ustach z przepysznego ciasta drożdżowego z masłem i rodzynkami. Cudo! Potrzebujemy: 6 kromeczek z ciasta drożdżowego z masłem i rodzynkami Brześć 2 jajka 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru 3 łyżki masła klarowanego Do dekoracji: miód waniliowy truskawki W talerzu dokładnie mieszamy ze sobą jajka i mleko(...)cukrem. Maczamy w uzyskanym płynie nasze kromeczki z ciasta drożdżowego z obydwu stron i wkładamy na patelnię z rozgrzanym na niej masłem. Smażymy z obydwu stron na wolnym ogniu do lekkiego zarumienienia. Podajemy z miodem i owocami.  Wioleta Gargula

MamaOskarka
Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) 184

dostałam nowe piwo z dziką różą. Postanowiłam to piwo wykorzystać jako składnik ciasta do drożdżowych pierogów z farszem jak do krokietów , czy wigilijnej kapusty. A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, podstawowy przepis drożdżowy wypracowałam już do perfekcji. Jednak dodatek piwa to pewne urozmaicenie, a receptura tej potrawy została specjalnie skomponowana do piwa Książęce Burgundowe Trzy(...)Słody. Z tego przepisu wychodzi 16 drożdżowych pierogów / kapuśniaczków. Są średniej wielkości, z niezbyt wypieczonego drożdżowego ciasta. No i co? Niech żyją piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) !!! Polecam takie przygotować do wigilijnego barszczu. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody 1 op. suszonych drożdży

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe bułeczki z lukrem i owocami – mięciutkie i puszyste 40

jajka 450 g wiśni (albo innych owoców świeżych lub mrożonych) + łyżka mąki ziemniaczanej   Lukier: 5 łyżek soku z cytryny szklanka cukru pudru Dodatkowo: białko jajka do posmarowania Przygotowanie Ciasto drożdżowe Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Przesianą mąkę przekładamy do miski, dodajemy sól, suche drożdże, cukier, jajko, ciepłe mleko (ale nie gorące) i masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie(...)Drożdżowe bułeczki z lukrem i owocami – mięciutkie i puszyste Zobacz inne przepisy na ciasto drożdżowe na słodko: Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa Bułeczki drożdżowe z owocami – przepis na słodkie bułki odrywane Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis Racuchy drożdżowe jak pączki Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką   Artykuł Drożdżowe bułeczki z lukrem i owocami – mięciutkie

e-PrzepisyKulinarne
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką 299

Myślałam, że ciasto drożdżowe nie jest w stanie mnie już zaskoczyć, a tu… miła niespodzianka. Tak prostego, wręcz banalnego przepisu się nie spodziewałam. Kto ma problemy z drożdżowym plackiem, kto lubi drożdżowe, ale mu się nie chce robić, kto ma obawy, kto… ma chęć na naprawdę pyszny placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką, to powinien wypróbować właśnie ten przepis. Przekonajcie(...)minut. Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Lekko przestudzony oprószamy cukrem pudrem. Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką zachwycił mnie od przepisu po sam wypiek. Lubię piec ciasta drożdżowe i nawet długie wyrabianie nie jest w stanie mnie zniechęcić. Wprost przeciwnie, fascynuje mnie sposób przechodzenia składników przez wszystkie etapy, od zaczynu (rozczynu) w doskonałe wypieki. Placek wyszedł wysoki, lekki, puszysty

mojewypiekiinietylko
Wieniec drożdżowy z makiem 137

zeszłym roku postanowiłem wprowadzić jednak drobną zmianę i zapleść taki oto wieniec. Zrobił on prawdziwą furorę na bożonarodzniowym stole! Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami tym przepisem. W puchate ciasto drożdżowe została wpleciona domowa masa makowa pełna bakalii, pachnąca migdałami i pomarańczą, tworząc finezyjny wieniec pokryty cieniutką warstwą śnieżnego lukru. Przygotujcie koniecznie! To będzie hit podczas Waszej wigilijnej kolacji! * SKŁADNIKI(...)Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych) 2 całe jajka 100 g rozpuszczonego masła 300 ml ciepłego mleka Lukier: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki wrzątku Masa makowa: 300 g niebieskiego maku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Food Square
Chlebek cynamonowy krojony 94

szybki do przygotowania. Chlebek najlepiej smakuje podany na ciepło, np. posmarowany masłem. Wierzch ciasta posypałam cynamonem cejlońskim, który jest o wiele bar dziej aromatyczny niż tradycyjny cynamon.   Składniki: ciasto drożdżowe 2 niepełne szklanki mąki pszennej (około 280 g) 1/2 szklanki mleka (125 ml) 1/4 kostki świeżych drożdży(25 g) 2 łyżki zwykłego cukru 50 g masła (1/4 kostki(...)cukru (100 g) 1 płaska łyżka cynamonu, np. cejlońskiego Na początku przygotować rozczyn . Mleko lekko podgrzać. Do mleka wsypać łyżkę cukru, łyżkę mąki (cukier i mąką ze składników na ciasto drożdżowe) i dodać pokruszone drożdże. Składniki dokładnie wymieszać ze sobą i masę pozostawić do wyrośnięcia.  Następnie zabrać się za przygotowanie ciasta drożdżowego . W rondelku rozpuścić 50 g masła

Ugotować
Zakręcone drożdżówki z serem 140

Zakręcone drożdżówki to pomysł na nieco inną formę drożdżowych słodkości. Wbrew pozorom poniższe drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy ciasto drożdżowe odpowiednio złożyć i wykroić z niego prostokątne kawałki, które należy okręcić z obu stron wokół własnej osi. Jeżeli lubicie bardzo słodkie wypieki to drożdżówki przed podaniem możecie posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.  Składniki na 10 dużych(...)sztuk: ciasto drożdżowe 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1/4 szklanki zwykłego cukru (70 g) 2 jajko + 1 żółtko 1/2 kostki masła (100 g) 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) szczypta soli nadzienie 1 kostka twarogu półtłustego (300 g) 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki zwykłego cukru  dodatkowo do posmarowania 1 małe jajko Mleko

Ugotować
PYSZNE BŁYSKAWICZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE 224

Błyskawiczne i przepyszne drożdżówki na mące orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z owocami i chrupiącą kruszonką. Przygotowałam je na bazie ciasta drożdżowego, z którego często piekę placek drożdżowy z owocami i kruszonką, Jest to bardzo szybki przepis, bez wyrastania, bez zaczynu, zawsze wychodzi i wszystkim bardzo smakuje. Kiedyś przygotowywałam go na mące krupczatce, później zamieniłam na tortową, a od kilku(...)olej, zamieszać. Do utartych żółtek wsypujemy mąkę, lekko mieszamy, następnie wlewamy bardzo ciepłe mleko z olejem i masłem. Dokładnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Ja nigdy nie wyrabiam długo ciast drożdżowych i zawsze wychodzą, poza tym mąka orkiszowa nie lubi długiego wyrabiania (robi się gumowata). Gdy użyjemy mąki pszennej i mamy w zwyczaju  długie wyrabianie ciasta drożdżowego, oczywiście możemy

Smaczne Zdrowe
Wianek drożdżowy z masą orzechową 128

Przepyszne ciasto. Drożdżowe ciasto puszyste a masa orzechowa przepyszna. Całość pięknie ze sobą pasuje. Wykonanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć do wysokiego naczynia. Dodać szczyptę soli, łyżkę mąki, trochę letniego mleka, łyżeczkę cukru. Wymieszać wszystko, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski dodać mąkę, cukier, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko i roztopione masło. Wyrobić ciasto, ugniatając dłońmi

Kuchnia Pokoleń