ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:40/1038)

Drożdżówki z Serem i Owocami, czyli trzy smaki za jednym zamachem :) 170

patelni. U mnie moja faworytka patelnia prostokątna Woll ze sklepu E-Gustus , wyłącznego dystrybutora tej marki na Polskim rynku. Ps. Jeśli chcecie zerknąć jak robię ciasto drożdżowe i kruszonkę, zerknijcie na post ---->  Jak zrobić ciasto drożdżowe , tam tak na każdym filmiku pokazałam kolejne etapy przygotowania ciasta drożdżowego. Składniki: 570 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki(...)cukier do smaku ulubione owoce, u mnie po garści jagód, jeżyn i czerwonej porzeczki 1 łyżka cukru do dosłodzenia czerwonej porzeczki Ser po prostu zmiksowałam z cukrem. Sposób przygotowania: Ciasto. Tu standardowo do dużej miski wsypuję sól, na to przesiewam (nie zawsze) mąkę, robię dołek, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i zalewając mlekiem mieszam, aby drożdże się rozpuściły, lekko

Blondynka Gotuje
Ciasto drożdżowe z owocami lata 157

niego co akurat zerwałam z krzaczka, ale tutaj kombinacje są dowolne. Wykorzystajcie to co Wam podpowie wyobraźnia ! Na blogu znajdziecie mnóstwo innych drożdżowo-owocowych inspiracji: Puchate ciasto z owocami Drożdżowe ciasto ze śliwkami Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami Drożdżowki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Jagodzianki(...)odrywania Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami i kruszonką Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Ciasto drożdżowe z owocami lata Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 duże jajo (u mnie dwużółtkowe) 1/2 szklanki mleka 50 g roztopionego masła

Kulinarne przygody Gatity
Puszyste ciasto z rabarbarem 225

Puszyste ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie… Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tradycyjnie ciasto drożdżowe z kruszonką. 163

Ciasto drożdżowe jedno z najbardziej znanych ciast, jakie możemy przygotować w zaciszu naszej kuchni. Ciasto drożdżowe możemy przygotować na słodko i wytrawnie. jest bazą do różnego nadzienia. Numer jeden w moim domu zawsze jest tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką o cudownym maślanym smaku i zapachu. Składniki · 500g mąki typ 450 · 250ml ciepłego mleka · 100g

Kulinarne pyszności Molki
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 260

Wspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy farsz, aromat taki, że Święta czuć na kilometr. Takie są kapuśniaczki – nic dziwnego, że jak oscypki zostały wpisane na listę produktów regionalnych. List gończy za kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak: Charakterystyczne dla kapusty(...)grzybów z aromatem ciasta drożdżowego. Brzmi jak rysopis z listu gończego, a chodzi o zupełnie niegroźny kapuśniaczek. Powyższa charakterystyka została spisana w związku z umieszczeniem kapuśniaczka na liście produktów tradycyjnych, co miało miejsce 25 września 2015 r. Ojczyzną drożdżowego kapuśniaczka, jak wynika z rejestru prowadzonego przez Ministerstwo Rolnictwa, jest Brzozów na Podkarpaciu, który w ten sposób na zawsze zapisał się

Niedzielny kucharz
Ciasto drożdżowe z dynią 109

Ciasto drożdżowe z dynią to  awaryjne ciasto mojej mamy - robi je zawsze gdy nagromadzą jej się białka z innych wypieków. Nie dodaje do niech całych jajek czy żółtek jak to zwykle w drożdżowym cieście jest, tylko właśnie same białka. Dodatek dynia sprawia że ciasto jest wilgotne a całość jest bardziej delikatna, no i mniej kaloryczna(...)też masła tylko olej. Do środka najczęściej mama dodaje kandyzowane wisienki ale można dodać skórkę pomarańczową albo inne bakalie. Ciasto drożdżowe z dynią Składniki: 1/2 kg mąki tortowej pół szklanki białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki pure z dyni 50 g świeżych drożdży do środka: wisienki, skórka pomarańczowa, rodzynki kruszonka: 3 łyżki mąki

Smaczny zeszyt
Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście 107

minut przed ko\u0144cem, wierzch ciasta przesmarowujemy po\u0142ow\u0105 mas\u0142a.\r","Po wyj\u0119ciu z piekarnika, ponownie smarujemy wierzch ciasta mas\u0142em."]} Drukuj Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście Składniki *!Ciasto 500 g mąki (dałam 650) 250 g masła 4 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 1/3 szklanki cukru 4 spore łyżki śmietany 18% 30 dag świeżych drożdży(...)przed końcem, wierzch ciasta przesmarowujemy połową masła. Po wyjęciu z piekarnika, ponownie smarujemy wierzch ciasta masłem. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/najlepsza-szarlotka-na-krucho-drozdzowym-ciescie/ MieszamWGarnku       Artykuł Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Koperty Drożdżowe z Serem i Malinami 140

czytanie, coś upichcę i wracam do książki. Młody zadowolony, tym bardziej, że tym razem z piekarnika wyskoczyło drożdżowe z serem i malinami. Bo chwilę wcześniej na moich kolanach były "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barewicza. Wybrałam koperty z serem, które lekko zmodyfikowałam dokładając maliny, a ciasto doprawiając laską wanilii. Z wyglądu bardziej przypominają mi bułeczki, ale niech już zostaną te koperty(...)stopni i piekłam około 15- 20 minut. Podczas pieczenia zawsze obserwuję pieczone bułeczki, czasami pieką się krócej, czasami dłużej.  *Jeśli chcesz zobaczyć na własne oczy jak wyrabiam ciasto drożdżowe zerknij na ten post, który opatrzyłam kilkoma krótkimi filmikami  Jak zrobić ciasto drożdżowe . SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Zielone ciasto ze szpinakiem, olejem rzepakowym i wiśniami 137

leśny mech, czyli taka zielona wersja kopca kreta , którą dekoruje się czerwonymi pestkami granatu. Takie ciasto oznacza jednak sprzątanie całej kuchni, bo się kruszy. Dlatego dziś będzie zielona wersja ciasta drożdżowego. Zwykle używam suszonych drożdży, bo nie trzeba przygotowywać zaczynu, ani dodawać proszku do pieczenia. Owoce na tym cieście zabezpieczają ciasto drożdżowe przed zbyt szybkim wysychaniem i pięknie wyglądają. Kolejnym(...)cukier). W dużej misce miksujemy mokre, czyli mleko, szpinak, olej, jajka, skórkę i sok z cytryny. Następnie łączymy suche z mokrymi i zagniatamy gęste ciasto – takie jak na ciasto drożdżowe. Jest przy tym sporo pracy, ale obiecuje, że będzie warto. Przekładamy ciasto do formy, w której będziemy je piec. Pamiętaj, że takie ciasto urośnie 2-3 krotnie, więc forma

Ugotowane pozamiatane
Tradycyjne racuchy drożdżowe 140

masy. Ciasto nie powinno być ani za rzadkie, ani za gęste. Gęstość ciasta zależy przede wszystkim od jakości mąki oraz wielkości jajka. W razie potrzeby zagęszczamy łyżką mąki lub rozcieńczamy łyżką mleka. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60 minut. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Smażę racuchy. Gdy ciasto drożdżowe podrośnie, rozpoczynam(...)możesz także dodać do ciasta ulubione owoce lub rodzynki i zamieszać. Rozgrzewam patelnię z grubym dnem, u mnie żeliwna. Nalewam warstwę minimum 3mm oleju. Przygotowuję sobie szklankę z wodą, do maczania łyżki. Moczę łyżkę w wodzie, aby ciasto się nie kleiło. Na rozgrzany olej nakładam łyżką porcje racuchów. Wielkość racuchów z 1 lub 2 łyżek ciasta. Wszystko zależy jakiej wielkości

Ania gotuje
ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką... 61

miękka Do misy robota wsypać mąkę przesianą, cukier, szczyptę soli, cukier wanilinowy, suche drożdże, wymieszać, wbić jajka, wlać ciepłe mleko i stopiony tłuszcz, hakiem robota wyrobić z 8 minut ciasto drożdżowe nie za rzadkie, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Truskawki obrać z szypułek, na durszlaku szybko opłukać zimną wodą, nożykiem odciąć miejsce(...)forma 34x20 cm) , do keksówek nałożyć wyrośnięte ciasto drożdżowe, rozsypać truskawki, przycisnąć w ciasto, posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku na 19C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić - bardzo szybkie, proste, łatwe i bardzo smaczne ciasto drożdżowe z suchych drożdży, z truskawkami i kruszonką smakuje wybornie..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chaczapuri Adżarskie z serem i jajkiem 96

którym się je przygotowuje. Wszystkie wariacje chaczapuri łączy zawartość sera i podstawa w formie drożdżowego wypieku. Ciasto chaczapuri adżaruli przypomina ciasto na pizzę, jednak nieco bardziej puszyste i pękate. Nie bez powodu danie jest nazywane gruzińską pizzą. Rumiane i wyrośnięte ciasto z dodatkiem drożdży z serowym, rozpływającym się nadzieniem i żółtkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chaczapuri gruziński chlebek z serem(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Gruzińska Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 220 kcal Gruzińskie chaczapuri adżaruli. Łódeczki z ciasta drożdżowego zapieczone z nadzieniem serowym i jajkiem. Gruziński chlebek z 3 rodzajami sera. Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka 50 ml letniej wody

ProstePesto.pl
Pełnoziarniste calzone z warzywami i kurczakiem 182

Zawsze się zastanawiam czy przepis z ciastem drożdżowym może być pomysłem na szybki obiad. Dla mnie to żaden problem, wrzucam kilka składników, zagniatam odstawiam do wyrośnięcia, a w tym czasie idę robić coś innego :) Wierzę jednak, że nie każdy ma zamiłowanie do drożdżowego, jednak zachęcam Was, pyszności! :) Lubię produkty pełnoziarniste za ich wyrazisty smak. Długo szukałam przepisu na dobre, pełnoziarniste(...)ciasto drożdżowe, w końcu się udało :) Do tej pory wychodziły mi jakieś twarde gnioty, na których można było stracić zęby ;/ Ale to ciasto robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi mięciutkie ;) Z racji zawrotnych cen warzyw, użyłam mieszanki mrożonych warzyw, ale Wy równie dobrze możecie wykorzystać świeże warzywa. Kupując mrożone mieszanki warzywne, wybierajcie te, które nie zawierają oleju palmowego

Czerwona Porzeczka
WIOSENNE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 50

patelni lub w garnuszku stapiamy masło. Do żółtek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Na patelni(...)łączymy składniki, aż powstanie nam kruszonka. Możemy także rozcierać ją palcami. Na wierzch ciasta wykładamy gęsto truskawki. Na truskawki przekładamy kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego!   Artykuł WIOSENNE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
WIOSENNE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 50

patelni lub w garnuszku stapiamy masło. Do żółtek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Na patelni(...)łączymy składniki, aż powstanie nam kruszonka. Możemy także rozcierać ją palcami. Na wierzch ciasta wykładamy gęsto truskawki. Na truskawki przekładamy kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego!   Artykuł WIOSENNE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania