biszkopt - 17572 przepisów (strona:40/1172)

Truskawkowy Eksperyment 117

chemia itp., ale nie słyszałam, żeby komuś zaszkodziło kilka hiszpańskich truskawek :)). Chodziłam wokół nich i myślałam, jakie by tu ciacho upichcić... i padło na takiego oto przekładańca :) Dwa delikatne biszkopty przełożone masą śmietanowo-truskawkową, zwieńczone warstwą galaretki, z zatopionymi w niej truskawkami.... mniam :) Ciasto idealne, bo nie za słodkie, łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam, że czasochłonne, ze względu(...)czas stygnięcia/ tężenia galaretek. Ale warto poczekać na smak lata :) Składniki (blacha 23x39 cm) : Biszkopt (składniki na 2 biszkopty) : 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 6 jajek Masa śmietanowo-truskawkowa: 1 duża śmietana do ubijania 30% (400 ml) 2 opakowania zagęstnika do śmietany (mix do śmietany lub śmietan-fix) 1/4 szklanki cukru pudru 100 g zmiksowanych

Domowa Cookierenka Agi
ciasto dla Mamy 26 maj -- torta per la mamma il 26 maggio 173

SKŁADNIKI: na dwa biszkopty: Składniki: 6 średnich jajek 100 g cukru 120 g mąki 2 szczypty soli 2 szklanki listków świeżej mięty Masa: Składniki: skórka otarta z 2 limonek ( sparzonych i wyszorowanych) 2 jaja 100 g cukru trzcinowego 8 g żelatyny 100 g soku z limonek (może być pół na pół z limonek i cytryn)tj.około 3 limonek(...)wody Dekoracja: Składniki: plasterki limonki 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C .Formę okrągłą o średnicy ok. 28 cm wykładamy papierem do pieczenia Przygotowanie biszkoptu: Oddzielamy żółtka od białek z 3 jajek. Żółtka miksujemy z 1 szklanką listków mięty. . Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy 50 g cukru i dalej ubijamy. Zmiksowane żółtka

w mojej kuchni
TORT BLONDYNKI URODZINOWY, czyli czekoladowy i Matcha z Kremem Limonkowym i Ganache Czekoladowym 339

słodki, ani mdły, dla mnie idealny!  Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. BISZKOPT MATCHA: 5 jajek 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżki herbaty Matcha Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)biszkoptowe wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 150-180 stopni przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Upieczonym biszkoptem można rzucić, upuszczając go razem z blachą na blat z wysokości około 30 cm :) Wystudzony biszkopt pokroiłam nożem strunowym na 3 równe blaty. BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek 150 g cukru

Blondynka Gotuje
Ciasto karmelowo-słonecznikowe 203

względu na swoje dzieci. Też mam dziecko, więc przepis mi się spodobał :) W oryginale był alkohol i kawa - alkoholu nie ma, a kawa została zastąpiona kakaem. Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 2/3 szklanki cukru Składniki na masę karmelową : 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(...)gramów masła o temperaturze pokojowej Składniki na karmelizowany słonecznik 300 gramów ziaren słonecznika 120 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki mleka Do nasączenia biszkoptu: 2 łyżeczki kakao ciemnego 2/3 gorącej, przegotowanej wody Robimy poncz : rozpuszczamy 2 łyżeczki kakaa w 2/3 szklanki gorącej wody - dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czeka na swoją kolej Teraz

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tort Czekoladowo – Karmelowy Ombre 234

typu: czy mi wyjdzie też taki piękny!?! A że wyzwania lubię to zakasałam rękawy i do roboty. Wbrew pozorom ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Ku mojej uciesze biszkopty pięknie rosły i co najważniejsze to każdy w innym kolorze. Połowa sukcesu za mną. Biszkopty przekłada się tylko samym karmelem a całość wieńczy piękna czekoladowa ganche. Wyszło pięknie z zewnątrz(...)moja chęć obejrzenia go w przekroju była niemalże szaleńcza. Zachwyt po przekrojeniu był ogromny a smak równie genialny. Biszkopty są ciężkie i wilgotne, nie potrzebują dodatkowo nasączenia. Cudownie łączą się z karmelem i czekoladowym ganche. Całość z wyglądu i smaku oceniam na 6 plus. Jeśli chcecie zaskoczyć znajomych pięknie wyglądającym, pysznie i ciekawie smakującym tortem to ogromnie zachęcam do jego

Made By Mom And Son
TORT Z NUTELLĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 448

tych rzeczy... Ten tort robi się BARDZO łatwo. Ale mi dał popalić:D Piekę całe swoje życie. I, mało skromnie dodam, że NIGDY, PRZENIGDY nie opadł mi jeszcze żaden biszkopt. Tym razem jednak mi OPADŁ. Mało tego. Upiekłam kolejny. Też OPADŁ. "O nieee..." - pomyślałam, nie ze mną te numery. MNIE się to nie zdarza! Upiekłam więc trzeci, cholerny biszkopt(...)czasie, gdy oglądały bajki!:)))) "Ochom" i "achom" nie było końca":))) Póżniej zawieźliśmy go do znajomych. I cóż mogę powiedzieć?:) Bardzo polecam Wam ten tort, "efekt WOW" murowany":))) SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY*: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM NUTELLOWY: 300 g mascarpone 9 łyżek (z górką) Nutelli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY

Słodko-Słony Świat Ilony
Torcik delicja jabłkowa 252

Biszkopt jasny (na dwa blaty): 6 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Biszkopt kakaowy (na jeden blat): 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 2-3 łyżki kakao Mus z jabłek: 1,5 kg kwaśnych jabłek, umytych i obranych, pozbawionych gniazd nasiennych 100 g miodu 100 g cukru 1 płaska(...)szklanki likieru czekoladowego ½ szklanki gorącej przegotowanej wody cukier do smaku Dodatkowo: 250 g frużeliny truskawkowej (lub wiśniowej) (można zastąpić konfiturą, podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny) Najpierw należy przygotować biszkopt jasny. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka

Świat Ciasta
Biszkopt makowy, bardzo wilgotny. 29

Biszkopt makowy jest wykwintny w swojej prostocie. Bardzo wilgotny, pachnący świętami. Świetnie komponuje się zarówno z kwaśną żurawiną, jak i słodką bezą lub kremem z czarnego sezamu. Biszkopt z poniższego przepisu to propozycja dla osób, które bardziej cenią sobie ciasta mokre i intensywne w smaku. Dzięki dużej ilości jajek w stosunku do składników suchych, biszkopt makowy jest mocno wilgotny(...)jeszcze milej ich obdarowywać. Ilość pracy włożonej w przygotowanie takiego torciku, nie jest adekwatna do radości jaką sprawiamy innym. Uśmiech i zadowolenie drugiej osoby jest bezcenne. Sama procedura wykonania biszkoptu makowego nie jest skomplikowana. Wystarczy masło ubić z żółtkami i cukrem, dodać pozostałe składniki oprócz białek. Na końcu należy ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać ją pomiędzy masę makową

SmartBake.pl
Ciasto Maria Antonina – piękny deser na wyjątkowe okazje 63

tworzy bardzo udaną kompozycję smakową. Ciasto wychodzi bardzo wysokie i jest podzielne, dlatego świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Nie ukrywam, że jest dość pracochłonne, gdyż trzeba upiec biszkopt i bezę, a także przygotować krem budyniowy oraz frużelinę owocową. Jednak jeśli chcecie przygotować deser, który zachwyci gości, to jest to jedno z takich ciast.   Składniki na ciasto Maria(...)Antonina: Biszkopt: 5 jajek rozmiar L 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1 i 1/4 szklanki) 150 g cukru (3/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia   Krem budyniowy: 1250 ml mleka 3 żółtka 5 łyżek cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła   Beza: 3 białka 150 g cukru

e-PrzepisyKulinarne
Sernik chałwowy z borówkową galaretką 28

kcal Sernik na zimno na bazie jogurtu greckiego. Serniczek chałwowy z borówkami i niebieską borówkową galaretką. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100 g 100 okrągłych biszkoptów 600 g 600 jogurtu typu greckiego 300 g 300 chałwy mlecznej Odra 3 łyżeczki 3 żelatyny spożywczej uniwersalnej 100 g 100 borówek amerykańskich 1 opakowanie 1 niebieskiej galaretki (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Sposób przygotowania: Biszkopty ułóż na dnie naczynia, najlepiej szklanego które nie zmieni smaku deseru tak jak blaszki do pieczenia. Jogurt grecki wymieszaj mikserem z pokruszoną chałwą. Żelatynę zalej chłodną wodą i pozostaw na 10 minut do napęcznienia, później podgrzej kilkanaście sekund w mikrofali. Płynną żelatynę przelej stopniowo do masy chałwowej i energicznie połącz mikserem. Wylej na biszkopty. Na wierzchu

ProstePesto.pl
Dietetyczna rolada biszkoptowa z truskawkami bez cukru 44

Dietetyczna rolada biszkoptowa z truskawkami bez cukru . Tym razem zrobiłam ciasto bez cukru słodzone erytrolem, upiekłam biszkopt bez cukru, krem serowy bez cukru i zrobiłam różowy lukier bez cukru. Cała rolada ma 1130 kcal, pokroiłam na 20 kawałków, każdy kawałek ma tylko 56,5 kcal. Ciasto idealne dla osób na deficycie kalorycznym. Dieta nie jest mi straszna, mimo deficytu kalorycznego(...)musem jabłkowym i czekoladą – ekspresowa rolada z gruszkami Zapraszam też po przepisy na Pyszne ciasta na Święta Pyszna rolada biszkoptowa z truskawkami słodzona erytrolem to kolejny fit przepis. Biszkopt zrobiłam z: 4 jajek, 100 g erytrolu, ( 6 łyżek) szczypty soli, 1 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g mąki pszennej. Jak zrobić biszkopt bez cukru. Biszkopt z erytrolem. Jajka ubijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto Balladyna 286

Balladyna to pyszne ciasto zaliczane do kategorii ciast przekładanych. To doskonałe połączenie kakaowego biszkoptu, masy serowej, kajmaku oraz galaretki z zatopionymi w niej malinami. Balladyna to efektowne ciasto, które pięknie się prezentuje na stole i jeszcze lepiej smakuje. To wypiek obok, którego nie można przejść obojętnie. Może się wydawać, że Balladyna to skomplikowane i czasochłonne ciasto, nic bardziej mylnego, zapewniam(...)poradzi z nim sobie każdy, nawet osoba początkująca w wypiekach. Biszkopt polecam upiec dzień wcześniej, wówczas łatwiej będzie go przekroić. Ciasto Balladyna sprawdzi się na wyjątkowe okazje np. urodziny, imieniny, święta. Szczególnie polecam na nadchodzące Walentynki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto Balladyna: biszkopt 4 jajka rozmiar M 3/4 szklanki cukru 3/4 mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Gotuj z Prezesem
Ciasto „Frappuccino” 406

Frappuccino. Całościowo komponuje się idealnie. Dla mnie to mocne 9/10! Jeżeli lubisz połączenie kawy i kajmaku w wypiekach, to koniecznie zobacz też przepis na ciasto kajmakowo-kawowe na jasnym biszkopcie. Biszkopt:  4 jajka  2/3 szklanki cukru  3/4 szkl. mąki pszennej  2-3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody(...)pudru  1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  1 łyżka Amaretto Dodatkowo:  300 ml wody + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżeczka cukru  około 160-170 g okrągłych biszkoptów  kakao do oprószenia wierzchu Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Obroty miksera zmniejszamy, wlewamy olej oraz wodę. Mąkę

Smaki Na Talerzu
Ciasto Czarnuszek z oreo – prosty przepis na biszkopt z kremem 97

pewnością przyciąga wzrok i kusi kubki smakowe. Przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom oreo i nie tylko. Jak zrobić ciasto Czarnuszek z oreo? Jest to bardzo proste. Wystarczy upiec biszkopt, a na niego wyłożyć krem z bitej śmietany i mascarpone. Wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami i gotowe. Ciasto powinno wyjść nawet początkującym kucharzom i kucharkom.   Składniki na ciasto Czarnuszek z oreo(...)Biszkopt: 5 jajek rozmiar M 140 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (szklanka z czubkiem) 1 czubata łyżka czarnego kakao 150 g cukru (3/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: 250 mascarpone 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny 100 ml wody opakowanie ciasteczek typu oreo (176 g)   Przygotowanie Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto Hawana 61

Ciasto Hawana to połączenie biszkoptu z ciastem kokosowym i masą budyniową. Jest to ciasto z kremem , dlatego też wydawać by się mogło, iż jest dość ciężkie, jednak nic bardziej mylnego. Sam biszkopt jest puszysty i lekki, podobnie ma się kwestia blatu kokosowego. Aby uniknąć suchości biszkoptu, skrapiam go ponczem przygotowanym z soku z cytryny oraz soku z ananasa. Do ponczu(...)można również dodać alkohol, ale takie ciasto nie będzie wtedy można podać dzieciom. Przygotowanie ciasta Hawana zaczynam od upieczenia biszkoptu jasnego. Oddzielam najpierw białka od żółtek i ubijam je z cukrem, potem łączę je z żółtkami, olejem, mąką i proszkiem. Po upieczeniu ciasta jasnego biorę się za przygotowanie ciasta koksowego. Wykorzystuję do niego białka, cukier oraz wiórka koksowe . Po ubiciu

MeCooks

Proponowane wyszukiwania