Tiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym, ale można też użyć gotowych biszkoptów do tiramisu. Składniki: biszkopt wg przepisu lub około 300g biszkoptów "kocie języczki" mus truskawkowy (300g zmiksowanych truskawek) 500g serka mascarpone 4 jajka 200 ml likieru Amaretto 4 łyżki(...)cukru owoce (truskawki, maliny, borówki) Przepis na biszkopt migdałowy : Składniki: 5 jajek 1/2 szklanki mielonych migdałów 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, gdy powstanie jasna, kremowa masa dodajemy mąkę i mielone migdały. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Do masy z żółtek
Smakowity Blog KulinarnyWhisky masa 200 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 czekolady białe śmietan fix łyżka mleka dodatki 200 g chałwy kakaowej 2 opakowania biszkoptów podłużnych kakao do posypania ok 4 duże łyżki czekoladowe pałeczki mięta wstążka Przygotowanie: Biszkopt: Blachę tortownicy wykładamy papierem pergaminowym i nagrzewamy piekarnik na 180 C dół. W misce ubijamy(...)białka z solą i stopniowo dodajemy 7 żółtek z 80 g cukru cały czas ubijając powoli dosypujemy 80 g mąki uniwersalnej, 40 g mąki ziemniaczanej i 2 łyżki kakaa. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy 10 minut, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 10 minut. Upieczony biszkopt
Niezły MłynekCiasto Brzoskwiniowa Wenus przepis Ciasto Brzoskwiniowa Wenus Ciasto Brzoskwiniowa Wenus to pyszny biszkopt z musem brzoskwiniowym, masą serową i kokosem . To przepis na dużą blachę, który świetnie sprawdzi się na spotkania w większym gronie. Takie warstwowe ciasto z brzoskwiniami z puszki jest całoroczne, ale w sezonie truskawkowym można też je przygotować ze świeżymi truskawkami. Biszkopt z 4 jaj Dzisiejsze(...)ciasto z brzoskwiniami z puszki i kokosem przygotowuje się na jasnym biszkopcie. Mój biszkopt z 4 jajek jest naprawdę niezawodny. To sprawdzony, łatwy przepis bez oddzielania żółtek od białek - udaje się za każdym razem, nawet początkującym. Biszkopt z musem brzoskwiniowym - jak zrobić mus brzoskwiniowy? Mus brzoskwiniowy do ciasta jest bardzo prosty w przygotowaniu, używamy tu tylko puszki brzoskwiń
Lekcje w kuchniPiernikowy biszkopt przekładany kremem i pierniczkami to pyszna propozycja na każdą okazję! To ciasto z pierniczkami i kremem warto przygotować zarówno na święta, jak i na imieniny, urodziny, czy po prostu jako deser do kawy. Jak zrobić biszkopt z przyprawą do piernika? Aby przygotować piernikowy biszkopt, do biszkopta dodaj trochę mniej mąki, a zamiast tego dodaj przyprawę do piernika. Możesz(...)również dodać kakao, cynamon i inne korzenne przyprawy. Dokładny przepis na taki biszkopt znajdziesz poniżej. Jakiego mleka użyć do ugotowania budyniu do kremu budyniowego? Aby ugotować pyszny budyń do kremu budyniowego, najlepiej użyć pełnotłustego mleka (czyli co najmniej 3,2% tłuszczu). Budyń przygotowany na takim mleku będzie najsmaczniejszy – bardziej kremowy i będzie miał bogatszy smak. Jednak możesz też użyć
Via Gustobitą śmietaną (Maliniak) Ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną (Maliniak) Ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną , czyli pyszne Ciasto Maliniak poleca się Wam do dzisiejszej kawy. Biszkopt z malinami jest prosty w przygotowaniu, łączy klasyczne, lubiane smaki lata, które każdemu smakują. Pyszne ciasto z malinami i galaretką Ciasto Maliniak nie jest skomplikowane, mimo że zawiera kilka warstw. Pierwszą(...)warstwę stanowi jasny biszkopt, następna to warstwa malinowej galaretki, kolejna bita śmietana z żelatyną, malinami i płatkami migdałów. Jeśli za nimi nie przepadacie, możecie je pominąć i zastąpić na przykład startą na wiórki czekoladą mleczną lub gorzką Biszkopt z malinami i bitą śmietaną Przepis na ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną to przepis na mały biszkopt
Lekcje w kuchnibardziej cieszę się, że zajrzeliście na bloga. Przynoszę dzisiaj życzenia świąteczne i przepis na deser Mimoza, mojego autorstwa. Zainspirowałam się popularnym włoskim ciastem Mimoza. Klasyczna Mimoza to puszysty biszkopt przełożony waniliowym kremem, ozobiony malutkimi kawałkami ciasta, który przypomina złocisty kwiat mimozy. I właściwie to miałam upiec dla Was taką tradycyjną Mimozę z włoskiego przepisu. Poczytałam o biszkopcie(...)wspaniałym gęstym, żółtym kremie pasticcera z następnych 8 jaj i... zmieniłam plany. Mój deserek jest na biszkopcie z 4 jajeczek. A słoneczny kolor zawdzięcza odrobinie kurkumy. Pamiętaj, żeby dozować ją ostrożnie. Kształt kopuły powstaje dzięki misce, którą wykładamy folią spożywczą. Śmietanowo- maślankową masę wzbogaciłam ananasem. A ciasto nasączyłam leciutko likierem cytrynowym. Można też użyć rumu, soku z pomarańczy
dolcevitainmykitchenCiasto Majordomus nie tylko pysznie smakuje, ale również bardzo ładnie prezentuje się na stole za sprawą prostej dekoracji z ptasiego mleczka i wiórków kokosowych. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu kakaowego i delikatnego kremu budyniowego z mascarpone. Całości dopełnia dżem porzeczkowy i polewa z gorzkiej czekolady, tworząc pyszną kompozycję. Taki wypiek jest bardzo uniwersalny i zawsze wszystkim smakuje. Możesz(...)podać zarówno na niedzielny deser do kawy, jak i na różne rodzinne uroczystości. Składniki na ciasto Majordomus: Biszkopt: 6 jajek rozmiar M 150 g cukru 60 g mąki pszennej typ 500 (pół szklanki) 60 g mąki ziemniaczanej (trochę mniej niż pół szklanki) 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na Truskawkowy Torcik Serowy . Jest to połączenie biszkoptu kakaowego z delikatnym mascarpone, świeżych truskawek, aksamitnej białej czekolady i słodkich galaretek. Dodatkowo wiórka kokosowe i galaretki w kształcie serduszek nadają uroku i sprawiają, że jest to idealny wypiek na specjalne okazje, jak urodziny, czy romantyczne spotkania. Ten torcik to nie tylko pyszna uczta, ale także prawdziwa atrakcja wizualna(...)torcik będzie pyszny, ale końcowy efekt smakowy i wizualny przeszedł moje najśmielsze wyobrażenia. Torcik jest przepyszny. Polecam zrobić, bo naprawdę warto! Truskawkowy torcik Serowy SKŁADNIKI: (na tortownicę 24 cm) Biszkopt: jajka (3 szt.) cukier (pół szklanki) mąka pszenna (pół szklanki) mąka ziemniaczana (jedna łóżeczka) proszek do pieczenia (jedna łyżeczka) kakao (3 łyżeczki) sól (szczyptą
RITA food channelCiasto Pelagia to pyszny wypiek, który sprawdzi się na święta, imieniny czy inne okazje, a także jako deser do popołudniowej kawy. Składa się z makowego biszkoptu wysmarowanego dżemem porzeczkowym, kremu z mleka w proszku i bitej śmietany na wierzchu. Jeśli lubicie mak i mleczny posmak w kremie, to z pewnością przypadnie wam do gustu. Wbrew pozorom, ciasto robi się dość(...)szybko, choć dobrze je podać na następny dzień po przygotowaniu, kiedy krem stężeje. Składniki na ciasto Pelagia: Biszkopt makowy: 6 jajek rozmiar L szklanka cukru (150 g) szklanka mąki pszennej (100 g) 1/2 szklanki maku suchego mielonego (60 g) łyżeczka proszku do pieczenia Krem mleczny: 150 ml mleka 1,5% (2/3 szklanki) 250 g mleka w proszku (pełne
e-PrzepisyKulinarnezrobione. Na waszą prośbę postanowiłam umieścić wszystkie linki i przepisy w jednym poście, także zapraszam do czytania W tym tutorialu dowiesz się w jaki sposób zrobić taki tort. Od biszkoptu po topper. Biszkopt Confetti Biszkopt Confetti (przez niektórych nazywany Funfetti ) to tak naprawdę zwykły biszkopt (ten tradycyjny lub tłuszczowy) z dodatkiem posypki typu confetti. Niestety nie podam Wam konkretnego przepisu(...)biszkopt konfetti, ponieważ wciąż szukam idealnego. W tym torcie znajduje się biszkopt tradycyjny z dodatkiem posypki. Zdjęcie posypki przedstawiam na zdjęciu poniżej. Użyłam kilku rodzajów posypek, ponieważ chciałam sprawdzić, która działa najlepiej. Muszę przyznać, że najlepiej sprawdziła się ta środkowa (na zdjęciu) posypka. Zostawiła po sobie najbardziej wyraźne ślady. Do biszkoptu confetti nie nadają się małe posypki typu maczek. Bardzo
SmartBake.plSzarlotka królewska na biszkopcie z bitą śmietaną Szarlotka królewska na biszkopcie z bitą śmietaną to pyszne, orzeźwiające ciasto. Taki jabłecznik na zimno z galaretką cytrynową smakuje zupełnie wyjątkowo, to łatwy całoroczny wypiek, do którego możecie użyć jabłek sezonowych lub musu jabłkowego ze słoika. Zobacz przygotowanie ciasta na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Szarlotka(...)królewska z galaretką jest prosta w przygotowaniu. Ja zawsze przygotuję ją na moim najprostszym biszkopcie dla początkujących bez rozdzielania żółtek od białek - zawsze się udaje. Do jabłek możecie użyć galaretki cytrynowej lub pomarańczowej, spotkałam również wersję agrestową i malinową, ale wtedy bardziej zmieni się wygląd i smak ciasta. Jabłecznik na zimno ze śmietaną na pewno posmakuje Waszym gościom. Polecam, smacznego
Lekcje w kuchniCiasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy kajmaku pomiędzy jasnymi herbatnikami oraz na wierzchu masy śmietankowej z pokruszonym biszkoptem. Pyszne zestawienie smaków. Ciasto jest obłędne w smaku! Dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Świetnie się będzie komponować(...)wyczuwalna jest słodycz masła orzechowego i czekoladowych cukierków, a w smaku ujawniają się nuty mlecznej czekolady. Po zakończeniu picia, podniebienie otula subtelny posmak orzechów włoskich. Dla mnie najlepsza! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli
Kuchnia MagdaLenyCiasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy kajmaku pomiędzy jasnymi herbatnikami oraz na wierzchu masy śmietankowej z pokruszonym biszkoptem. Pyszne zestawienie smaków. Ciasto jest obłędne w smaku! Dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Świetnie się będzie komponować(...)wyczuwalna jest słodycz masła orzechowego i czekoladowych cukierków, a w smaku ujawniają się nuty mlecznej czekolady. Po zakończeniu picia, podniebienie otula subtelny posmak orzechów włoskich. Dla mnie najlepsza! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli
Kuchnia MagdaLeny