koślawości ;) jestem z niego dumna! :) i... Wikusia za mała, ale Zuzia też powiedziała, że jest ze mnie dumna :) i zamówiła jeszcze torcik na urodziny Tatusia :D Atrakcje podczas wykonywania: Biszkopt z tylu jajek w tak małej blaszce powinien być wysoki i dać się przekroić na 3 blaty, a wyszedł za niski, musiałam dopiec jeszcze jeden cienki (moja wina - wiem(...)moim piekarniku biszkopty nie wychodzą, a nie chciało mi się pójść z tą blaszką do Mamy) Mikser trzasnął w trakcie ubijania śmietany, zawył i w środku grzechotnęło, i sypnęło mi "coś" (jakiś brud ze środka czy co.. nie wiem którędy wyleciał nawet) do śmietany - była do wywalenia, a ja musiałam leci eć po mikser do Mamy (na szczęście miała
Kolorowy Przepisownikaromatem kawy, które rozpływa się w ustach. Może wydawać się trudne bo jest kilka warstw jednak jest bardzo proste do zrobienia. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień . Składniki: Biszkopt na spodzie: 6 jajek 6 łyżek cukru 4,5 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt na górze(...)kremówki 36% 300 g mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Poncz: 350 ml mocnego naparu z kawy 100 ml likieru kawowego Dodatkowo: 300-400 g okrągłych biszkoptów kakao do oprószenia Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać
Ala piecze i gotujeTort jest wysoki i wygląda wspaniale. Do tego jest pyszny i bardzo aromatyczny, fantastycznie łączy w sobie różne smaki. Bardzo polecam…. Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym Składniki: Biszkopt: 5 jajek – osobno żółtka i białka 240g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego Mus morelowy(...)wodą z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny lub dodatkiem ekstraktu z wanilii) Dodatkowo: połówki orzechów do ozdoby około 60g marcepanu zielony barwnik spożywczy całe goździki cynamon do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier z wanilią i mieszać
Mała Cukierenkadodajcie więcej cukru pudru do masy mascarpone, ale mniej słodkiego tortu więcej wejdzie, więc wybór należy do Was. :D Do pieczenia używam tortownicy o wymiarach 23-25 cm. Ten biszkopt zawsze się sprawdza, rośnie bardzo wysoki i płaski, więc idealnie nadaje się do tortów. Upuszczenie go z wysokości zaraz po upieczeniue gwarantuje, że nie opadnie. :) Biszkopt: 7 dużych jajek ekologicznych(...)jajecznej mieszając wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z termoobiegiem Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wysokości ok. 50-60 cm na blat lub podłogę. To zapobiegnie opadaniu. Następnie odstawiamy go do piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Gdy biszkopt będzie już chłodny oddzielamy boki nożykiem
Cooking MonsterTIRAMISU. W Tiramisu bowiem zakochałam się od pierwszego spróbowania. Niestety nie wszystkie desery smakują tak samo. Bardzo ważne w Tiramisu jest odpowiednia proporcja mocnej kawy do alkoholu, odpowiednie nasączenie biszkoptów tą mieszanką i oczywiście krem. W klasycznym Tiramisu krem obowiązkowo na żółtkach, bez śmietany. Przepis na moje ulubione, klasyczne Tiramisu, z idealnie dobraną proporcją kawy do alkoholu, opracowałam jakiś czas(...)dyni 250 g dobrze schłodzonego mascarpone 200 g dobrze schłodzonej śmietany 30% 150 g cukru 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii 100 ml likieru Cointreau 400 g podłużnych biszkoptów Przygotowanie Tiramisu dyniowego: Kawę zalać gorącą wodą. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. 280 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy Puree z dyni dokładnie zmiksować z przyprawą. Następnie dodać serek mascarpone
Moja DelicjaPrzepisy z dynią czas start! Oto pierwszy z nich- 3 blaty kakaowego biszkoptu przełożone kremem dyniowym, lekko cytrynowym. Dodatkowo dla zaakcentowania smaku, biszkopty można dowolnie nasączyć, np. kawa z niewielką ilością alkoholu. Ładne wysokie ciasto o intensywnych kolorach. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm) Biszkopt kakaowy: (składniki 3x- potrzebne będą 3 biszkopty) 4 jajka szczypta soli(...)Krem maślany do dekoracji: 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki puree z dyni Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać
Nastoletnie WypiekanieUwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej lekko uprażonych. Było słodko, ale pysznie! Ps1. A krem polecam do deserów, bo jest niebiańsko smaczny :) Ps2. Wiem, wiem... nad dekoracjami tortów, to ja muszę sporo popracować :D Składniki na tortownicę(...)28cm Biszkopt orzechowy: 6 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 100g orzechów włoskich 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kakaowy: 2 jajka 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 400ml słodkiej 30% śmietanki 1 szklanka mleka w proszku 200g białej czekolady 50ml likieru
Kuchnia w czekoladziejednocześnie bardzo słodkie. Polecam ograniczyć cukier do minimum zwłaszcza w masie ajerkoniakowej, ponieważ jak wiemy sam ten alkohol jest dość słodki. Słodzenie bitej śmietany oraz kawy do nasączenia biszkoptów też można ograniczyć do minimum. Wtedy smak powinien być optymalny (no chyba, że lubicie bardzo słodkie wypieki). Robiłam zdjęcia tego samego dnia, w którym szykowałam ciasto, stąd moja wskazówka: najlepiej żeby(...)były jednak zbyt zwarte. No chyba, że macie w domu łasucha dla którego wygląd ciasta schodzi na drugi plan Polecam serdecznie Składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt: – 2 jajka – biała i żółtka oddzielnie – 0,5 szklanki cukru – 2,5 łyżki wody – 2,5 łyżki oleju rzepakowego – 0,5 szklanki mąki
RelaxtimePrzepyszny delikatny serniczek. Można go zrobić na biszkoptach lub samodzielnie upiec biszkopt. Ja mam tym razem na biszkopcie, ponieważ nie dostałam w sklepie biszkoptów. To zależy od Was czy zrobicie układając biszkopty na dnie formy czy upieczecie cienki biszkopt. Forma o wymiarach 20 x 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia zarówno dno jak i boki. Biszkopt – białka ubić(...)masy . Wymieszać już delikatnie. Ciasto wylać do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut. Jak będzie jeszcze biały to trochę przedłużyć czas pieczenia. Biszkopt thermomix – nałożyć motylek, dodać białka, ubijać 2,5 minuty, obroty 3 – ubijając obroty 3, powoli wsypywać cukier, następnie dodać po jednym żółtka – mąki i proszek do pieczenia przesiać
Kuchnia Pokoleńprzepisu można również użyć blaszki o średnicy 24cm. Bardzo polecam… (przepis moja inwencja twórcza). document.createElement('video'); http://www.malacukierenka.pl/wp-content/uploads/2016/05/sernik-z-maslem-orzechowym3.mp4 Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego Do nasączenia: sok wyciśnięty(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 2 fixy do śmietany Do ozdoby: przepołowione truskawki plasterki banana skropione sokiem z cytryny miechunka Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie
Mała Cukierenkaokreślił te wydawnictwa, bo trzeba przyznać, że przepisy są ciekawe i inspirujące. Tym razem mój wybór padł na ciasto architekta, pracochłonne, ale ciekawie wyglądające (no chyba, że komuś biszkopt wyrośnie jak na złość za gruby, jak to było w moim przypadku) i bardzo smaczne. Mamy tu dwa biszkopty, masę budyniową i serową, a jakby tego było małą są też banany(...)Bardzo ciekawe połączenie smaków. Ciasto ze względu na pracochłonność polecam na specjalne okazje. Biszkopt jasny: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Tradycyjnie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą na pianę, następnie dalej ubijając wsypujemy partiami cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy
Cynamonowe szczęścielubicie mleko w proszku myślę, że będzie Wam smakowało. Przepis wygląda na czasochłonny, ale to tylko pozory. Warstwy robi się w między czasie. W oryginalnym przepisie kakaowy biszkopt jest nasączany w pączu z herbaty i rumu, ja z tego zrezygnowałam. Ale Wy jeżeli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu to nie musicie tego pomijać. Zapraszam!!! Składniki: Biszkopt: 5 jajek(...)masła, II krem: 250 g masła, 2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki, 2 łyżki kakao, 0,5 szklanki wody, ¾ szkl. cukru, 1 paczka okrągłych biszkoptów Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajmy do masy jajeczno- cukrowej. Gotową masę przekładamy do blachy wyłożonej
Passion of CookingTort został upieczony z okazji 2 urodzin Antosia, synka naszych przyjaciół. Tort w 100% jadalny i przeznaczony jak najbardziej dla dzieci, delikatny, lekki krem jogurtowo-truskawkowy, do tego puszysty biszkopt z przepisu na biszkopt rzucany . Całość przystrojona kremem maślanym na bazie bezy szwajcarskiej w stylu ombre, przepis na krem jest ze strony Moje wypieki . Solenizant był zachwycony jak zobaczył swój(...)ponieważ lepiej wizualnie tort wygląda. Z kremem na bazie bezy szwajcarskiej pracuje się świetnie, polecam ten krem do dekoracji, niby maślany a jednak inny, lżejszy, bardziej puszysty. Biszkopty oraz mus owocowy warto przygotować dzień wcześniej. Składniki na dwa biszkopty: Biszkopt: 10 jaj rozmiar L w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort serowo-śmietankowy z truskawkami Torcik z wykorzystaniem serka twarogowego (u mnie z wiaderka Piątnica, śmietany i dużej ilości truskawek, do tego lekko kakaowy biszkopt nasączony cytrynowym rumem. Myślę, że obok tego tortu ciężko będzie Wam przejść obojętnie, nam było bardzo ciężko. Przepis na biszkopt mój autorski, przepis na krem pochodzi z blogu Moje Wypieki . Po degustacji stwierdziliśmy(...)które robiłam do tej pory na bazie mascarpone i kremówki. Składniki na tortownicę 20 cm o wysokości około 8 cm, lub tortownicę 23 cm o wysokości około 6 cm: Biszkopt przygotowany zgodnie z tym przepisem: 6 jajek (u mnie rozmiar S) 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (u mnie z Biedronki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki
moj przepis na