osiągnęło m.in. właśnie przez ten nietypowy składnik. Również byłam ciekawa, jak to jest z tymi bułkami: czuć czy nie czuć?! Powiem Wam, że w ogóle są niewyczuwalne. Leciutki biszkopt, słodka biała masa, podprażone na masełku z cukrem wiórki kokosowe, a dla przełamania słodyczy kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki. Kolejna propozycja na tegoroczne święta! Polecam :) Składniki: (na blaszkę(...)wymiarach 25x35 cm) Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szkl cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 bułki kajzerki, najlepiej czerstwe 2 i 3/4 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 100 g wiórków kokosowych 250 g miękkiego masła Posypka: 1 łyżka masła
Nastoletnie WypiekanieMocno czekoladowy , mocno alkoholowy Od jakiegoś już czasu chodził za mną tort dla dorosłych czyli mocno alkoholowy. Tort jest zdecydowanie dla wielbicieli czekolady. Kakaowe biszkopty, frużelina wiśniowa , mascarpone, śmietana kremówka, czekolada i wiśniówka- tego będziecie potrzebować. Kakaowy biszkopt to nic innego jak słynny biszkopt rzucany z bloga Moje wypieki Nie zdarzyło się aby mi kiedykolwiek biszkopt(...)ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łopatką, aby nie zniszczyć piany a wmieszać dokładnie mąkę. Od tego będzie zależało jak puszysty będzie biszkopt. Tortownicę (23 cm) wyłożyć dno papierem do pieczenia nie smarować boków! Przełożyć ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (160-170 stopni) Piec około 35- 40 minut aż do suchego
Piekarz-Kucharz-Garkotłukblaty. Kiedy robiłam ciasto po raz pierwszy, wykonałam je w tej właśnie formie. Potem przy różnych innych, większych uroczystościach piekłam je już w standardowej, prostokątnej blaszce, zwiększając ilość upieczonych biszkoptów do dwóch. Ciasto jest PRZE-PYSZ-NE!:) Poważnie. Ja je wprost uwielbiam. Jest co prawda dosyć drogie, bo i kilka czekolad, i mascarpone, śmietana i orzeszki ziemne, ale jeśli potrzebujecie(...)światła słonecznego już daaawno nie było, stąd też kolory są nieco przekłamane. Mam jednak nadzieję, że zdjęcia nikogo nie zrażą i zaufacie mi na słowo, że ciasto jest super:) Biszkopt: (pieczemy dwa takie biszkopty) 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej * 1-2 łyżki oleju Krem jasny: 300 ml śmietanki 36% 1/2 szkl
Smaki Na TalerzuPrzepyszne ciasto od niezawodnej s. Anastazji. Wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia, bo piecze się jedynie biszkopt. Reszta to masa kajmakowa, migdałowa, bita śmietana i gotowe biszkopciki. Eleganckie, wytworne, a jednocześnie lekkie. Po raz pierwszy robiłam kakaową bitą śmietanę, wyszła super i w smaku i z wyglądu. Polecam! Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki(...)żelatyny 3 łyżki cukru pudru Masa śmietanowa II: 0,5 l. śmietanki 30% 1,5 łyżki żelatyny 4 łyżki cukru pudru kakao (do koloru) Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 0,5 puszki gotowej masy kajmakowej 4 kostki czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Gdy białka są ubite
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBiszkoptowe mini roladki to pomysł na odmianę zwykłej rolady z kremem i owocami. Duży biszkopt po upieczeniu kroimy w pasy i każdy z nich wypełniamy nadzieniem, zwijamy i dekorujemy. Wykonanie mini rolad na pewno jest bardziej pracochłonne niż zrobienie jednej rolady, ale moim zdaniem o wiele lepiej się prezentują te mniejsze. BISZKOPTOWE MINI ROLADKI Z JEŻYNAMI Składniki(...)porcje) biszkopt: 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 2 jajka 1/4 szkl wody masa: 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/4 szkl śmietany 30% wypełnienie: galaretka rubinowa wieloowocowa jeżyny mrożone Hortex 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżki żelatyny dodatkowo: płatki migdałowe biała czekolada Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , a następnie dodajemy
Bon appetit mon amiespróbujcie mojego kawowego deseru Lusette z wafelkami (lub czekoladowego ). Deser powstał w ramach akcji Lusette Inspiruje. Tworzy go delikatny mus z wafelkami, galaretka kawowa, mus czekoladowy oraz lekki biszkopt. Ilość składników oraz kroków do wykonania tego deseru może trochę przerażać, ale bez paniki, całość robi się całkiem sprawnie. Zapraszam też na stronę Lusette. KAWOWY DESER LUSETTE Składniki(...)porcje lub blaszkę 20x30 ) (forma na biszkopt 20x30, małe półokrągłe foremki o pojemności 150 ml) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyża oleju galaretka kawowa: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso,sam proszek) 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki żelatyny 1 szkl gorącej
Bon appetit mon amieilość składników i długość opisu wykonania tego ciasta, może delikatnie się przerazić. Wbrew pozorom jest to jednak proste ciasto. Proste, aczkolwiek trochę pracochłonne, bo pieczemy biszkopt z dwóch różnych ciast i sernik oraz przygotowujemy masę i polewę. Ciasto wychodzi wysokie, może więc z powodzeniem wystąpić jako tort lub ciasto tortowe na różne(...)okolicznościowe imprezy. Jadłam to ciasto tak dawno, że zapomniałam już jak smakuje. Jedyny ślad, jaki pozostał po nim, to przepis w starym zeszycie. Biszkopt wygląda rewelacyjnie, ale jak to biszkopt jest ciastem suchym, więc jak najbardziej prosi się o nasączenie. Chociaż gorąca masa, którą przekłada się blaty powoduje, że biszkopt staje
To co kochamwzględu na swoje dzieci. Też mam dziecko, więc przepis mi się spodobał :) W oryginale był alkohol i kawa - alkoholu nie ma, a kawa została zastąpiona kakaem. Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 2/3 szklanki cukru Składniki na masę karmelową : 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(...)gramów masła o temperaturze pokojowej Składniki na karmelizowany słonecznik 300 gramów ziaren słonecznika 120 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki mleka Do nasączenia biszkoptu: 2 łyżeczki kakao ciemnego 2/3 gorącej, przegotowanej wody Robimy poncz : rozpuszczamy 2 łyżeczki kakaa w 2/3 szklanki gorącej wody - dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czeka na swoją kolej Teraz
Szczęśliwa kuchniaCiasto marchewkowe z powidłami, orzechami i suszonymi wiśniami zrobiłam na bazie mojego przepisu na biszkopt. Ten biszkopt piekę gdy robię torty, torciki z owocami, czy też biszkoptowe rolady. A tym razem wymyśliłam sobie, że dodam do niego tartą marchewkę i bakalie. Powidła do przełożenia ciasta są oczywiście domowe bez dodatku cukru, ale mogą być kupne. Ten biszkopt z marchewką(...)możecie upiec też ciasto marchewkowe z tego przepisu. To ciasto marchewkowe z powidłami jest łatwe do przygotowania ciasto, każdy sobie s nim poradzi. Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki Składniki na biszkopt marchewkowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepyszne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym oraz dwoma warstwami jabłek w galaretce. Tylko wygląda na skomplikowane, ale tak na prawdę jest bardzo proste. Uwaga! Ciasto jest wysokie :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki maki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt biały: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki(...)mleka 300 g masła Masa jabłkowa: 4 duże jabłka 2 galaretki agrestowe 2 galaretki brzoskwiniowe Polewa: 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka posypka cukrowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera
Na Ciasteczkowych PapierachCiasto, które choć pracochłonne to wspaniałe w smaku, spód na gorzkim biszkopcie genueńskim, puszysty maślany krem z dodatkiem likieru waniliowego, warstwa serowa i wiśniowa, całość zwieńczona jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Efekt wielu kombinacji, smaki idealnie się uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie(...)można zrobić w większej blaszce. Składniki: Biszkopt ciemny: 6 jaj 15 dag cukru 12 dag mąki tortowej 3 łyżki kakao 40 g masła Biszkopt jasny: 3 jajka 3 łyżki cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa serowa: 80 dag twarogu mielonego ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 5 jaj 2 łyżki miękkiego masła
Wanilia i Kardamonkawa, wiśnie i śmietanka. Jest wysokie, z powodzeniem może zastąpić tort, i dość pracochłonne. Zdecydowanie odpowiednie na specjalne okazje. Gorąco polecam z życzeniami dla babć, dziadków i Agnieszek. Składniki: Biszkopt kakaowy: • 6 jajek – osobno żółtka i białka • 1 szklanka cukru, w tym 1 cukier waniliowy • 2/3 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 3 łyżki ciemnego kakao bez cukru(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kokosowy: • 5 białek • 1 szklanka cukru • 200 g wiórków kokosowych • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: • 300 g masła w temperaturze pokojowej • 6 łyżek cukru pudru • 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej • 50 g zmielonych orzechów włoskich • 3-4 łyżki spirytusu Masa wiśniowa: • 900 g mrożonych wiśni • 2 spore łyżki mąki
W mojej kuchnichciałabym być z Wami bardzo szczera to mogłabym powiedzieć, że jest to najbardziej przemyślane ciasto na jakie w życiu wpadłam i wprost nie może się nie udać. Idealny jasny biszkopt, porządnie nasączony sokiem z cytryny i Limoncello oraz mój autorski przepis na krem o smaku Michałków białych. Całość udekorowana malinami i michałkami białymi. Jest smacznie. Jest obłędnie smacznie. Jeśli ktoś(...)tortownice: Pierwsza o średnicy 22cm, druga o średnicy 16 cm, trzecia o średnicy 8 cm i obręcz cukiernicza o średnicy 5 cm. Każdą formę należy porządnie wysmarować masłem!): Biszkopt jasny (podane składniki dzielimy na 4 tortownice tak by wysokość ciasta była taka sama w każdej!) 10 jajek 1 i 1/2 cukru drobnego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki
Mango PapajaSkładniki na 1 biszkopt (należy przygotować 2 biszkopty , czyli ilość składników podwoić): • 5 jajek, w temperaturze pokojowej, oddzielone żółtka od białek • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru • 5 czubatych łyżek mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nasączenie rum MALIBU Masa mascarpone: • 2/3 szklanki cukru pudru • 1 kg sera mascarpone(...)truskawek, pokrojonych w kosteczkę Dekoracja boki: • 1 szklanka 250 ml śmietanki kremowej 30% (zimnej) • 2 - 3 garście małej, gotowej bezy • 200 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę Przygotować biszkopt: Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 27 cm posmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami lub bułką tartą. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Białka ubić
Moje Słodkie PiekiełkoWysokie, orzeźwiające ciasto bogate w wiele warstw. Słodkość biszkoptu i herbatników równoważy kwaskowaty krem budyniowy, który jest bajecznie pyszny! Ciasto dość pracochłonne, ale za to bardzo efektowne. I tu się Wam przyznam, jest to jedno z pierwszych, jakie zrobiłam. Przygotowuję je do dziś, w szczególności na wszelkiego rodzaju przyjęcia, urodziny itp. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Biszkopt(...)składniki na biszkopt należy podwoić- potrzebne są dwa biszkopty) 3 jajka 1/3 szkl cukru 70 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Krem cytrynowy: 2 budynie śmietankowe 3/4 szkl soku z cytryny 1 1/4 szkl wody 3/4 szkl cukru 200 g miękkiego masła Pianka cytrynowa: 1 galaretka cytrynowa 1 szkl gorącej wody
Nastoletnie Wypiekanie