Moja słodka kombinacja smaków. Wysoki przekładaniec przełożony dwoma kremami: agrestowym i wiśniowym. Biszkopty pieczone z dodatkiem czekoladowych kulek śniadaniowych, którymi również dekorujemy wierzch ciasta. Bardzo efektowne i smaczne ciasto, bogate w wiele smaków. Polecam! Składniki: Biszkopt ze śniadaniowymi kulkami czekoladowymi: (składniki podane na 1 biszkopt. Potrzebne będą 3) 3 jajka w temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru pudru szczypta soli(...)wiśniowy: 300 ml śmietany kremówki 36%, 300 g wiśni 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny w proszku Dodatkowo: 2 szkl śniadaniowych kulek czekoladowych Przygotowanie: Biszkopt ze śniadaniowymi kulkami czekoladowymi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z kulkami czekoladowymi. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
Nastoletnie Wypiekaniemojprzepisna.pl | Truskawkowy tort falbankowy Tort niespodzianka przygotowany dla mojej koleżanki, a właściwie dla jej męża z okazji urodzin. Torcik lekki, owocowy, na jasnym biszkopcie, z frużeliną truskawkową i nasączany odrobiną cytrynówki. Ozdobiony masą maślaną na bazie bezy szwajcarskiej. Tort jest nieduży, jego średnica to około 23 cm, a waga prawie 3 kg, w sam na rodzinne niewielkie przyjęcie urodzinowe :).* Biszkopt(...)piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około 60 cm, ponownie wstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystudzenia np. na całą noc. Uwaga! Nie bójcie się zrzucić biszkoptu na podłogę – dzięki temu biszkopt będzie równy, delikatnie opadnie ale później będzie stabilniejszy i nie zapadnie nam się np. w środku. Po całkowitym wystudzeniu nożykiem delikatnie oddzielić biszkopt od boków
moj przepis naksiężniczki, mocno różowy o smaku śmietankowo-malinowym. Tort jest całkiem wysoki i efektowny, proponuję wykonać go na szczególną okazję. Nie jest bardzo pracochłonny. Tort składa się z 6 biszkoptów: dwa ciemno różowe, dwa różowe i dwa jasnoróżowe. Między biszkoptami jest żelka malinowa i bita śmietana. Tort pokryty jest cienką warstwą bitej śmietany oraz bezą włoską. Zapraszam. Inspiracja na biszkopt(...)bezę włoską blog Moje Wypieki. Składniki na tortownicę 20 cm: Należy przygotować 3 tortownice o średnicy 20 cm lub biszkopt przygotowywać w 3 turach*, można też użyć jednorazowych aluminiowych foremek, wówczas potrzeba 6 sztuk. Ja przygotowałam 1 tortownicę o średnicy 20 cm i dwie tortownice o wymiarach 38 na 25 cm. Tortownice wyłożyć papierem, samo dno. Składniki na 6 blatów
moj przepis namojprzepisna.pl | Przelicznik foremek – biszkopt waniliowy i kakaowy Podczas pieczenia biszkoptu często mam problem z wielkością formy, ilością jajek i pozostałych składników. Jeżeli i wy macie takie same doświadczenia zapraszam na prosty przelicznik foremek – biszkopt. Przelicznik form do pieczenia głównie skupia się na okrągłych tortownicach, jeżeli jednak macie kwadratowe, łatwo można sobie przeliczyć ilość potrzebnych składników korzystając ze ściągawki(...)łyżek, na szklankę przypada 16 łyżek. Notatka ta jest sporządzona na podstawie moich własnych doświadczeń. Czas pieczenia jest orientacyjny i może się różnić w zależności od piekarnika. Przepis na biszkopt kakaowy znajdziecie tu ( klik, klik ). Przepis na biszkopt waniliowy znajdziecie tu ( klik, klik ). Z podanych proporcji wychodzi biszkopt o wysokości około 6 cm, tak aby można go było spokojnie przeciąć
moj przepis naPomysł na efektowne ciasto - biszkopt przełożony dżemem truskawkowym, kremem maślano-budyniowym i udekorowany galaretką oraz wiórkami kokosowymi. Biszkopt z poniższego przepisu pięknie wyrasta, a sam krem - niebo w gębie. Szczerze polecam :) Pomysł na ciasto zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki . Składniki*: biszkopt 6 dużych jaj 220 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru(...)oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 słoiczek dżemu truskawkowego + sok, np. z brzoskwiń z puszki (do nasączenia biszkoptu) krem maślano-budyniowy 450 ml mleka 6 żółtek 250 g miękkiego masła 100 g zwykłego cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego do dekoracji 1 galaretka truskawkowa wiórki kokosowe Na samym początku przygotować biszkopt. Białka
Ugotowaćzsunęła. Przed rozpoczęciem przygotowywania na niej tortu, upewnijcie się, czy wasza patera zmieści się do lodówki! Ciężko byłoby ją przycinać z gotowym tortem na wierzchu SKŁADNIKI NA DWA BISZKOPTY: 12 jajek 2 niepełne szklanki mąki pszennej 12 łyżek mąki ziemniaczanej półtorej szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2x zapach waniliowy lub rumowy DODATKOWO: puszka masy krówkowej 3 tabliczki czekolady(...)czarnej, 2 tab.mlecznej) 3 opakowania kuleczek maltesers SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 1l. śmietany kremówki dwie szklanki cukru pudru 1000 g serka mascarpone NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub (wersja dla dorosłych ) wodą z alkoholem np.rumem Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Zabieramy się za pieczenie pierwszego biszkoptu: (Składniki na jeden
Domowe Tortykocha bliskie mu osoby i słodki smak, a może poprostu na słodki sposób chcecie komuś powiedzieć ‘ Kocham Cię!’ ? Więc oto przepis jak to zrobić : SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy lub rumowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru(...)pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: niecała puszka masy krówkowej DO DEKORACJI: 3 tabliczki czekolady (1 tab.białej, 1 tab czarnej, 1 tab.mlecznej) pudełko czekoladek w kształcie serduszek NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub (wersja dla dorosłych ) wodą z alkoholem np.rumem. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem
Domowe Tortytort to prawdziwa uczta dla zakochanych w sobie …i w białej czekoladzie Malinowy biszkopt, przełożony kremem z białej czekolady, udekorowany bitą śmietaną, świeżymi malinami i obsypany wiórkami z białej czekolady. Czekoladową słodycz doskonale przełamują lekko kwaskowate maliny, które nie tylko są głównym elementem dekoracji, ale również zostały zatopione w biszkoptowym cieście. Tort jest delikatny, pyszny i romantyczny ! SKŁADNIKI(...)BISZKOPT MALINOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 op. budyniu malinowego (proszek ) szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 125 g. malin SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ: 500 ml śmietany kremówki 160 g. białej czekolady DODATKOWO: 250 g. malin 1/2 tabliczki białej czekolady 250 ml. śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona
Domowe TortyTort makowy Niepowtarzalny, pyszny i wyjątkowo syty- co zawdzięcza swojej podstawie: mięciutkiemu biszkoptowi z makiem, orzechami i migdałami oraz przełożeniu, na które składa się: domowa masa makowa i delikatny orzechowo- migdałowy krem. To wyszukana, wykwintna i smaczniejsza odmiana dla makowca Jeżeli jesteście wielbicielami ‘makowych słodkości’ pokochacie ten tort już od pierwszej łyżeczki ! Jest dość wymagającym tortem jeżeli chodzi(...)wyobrażacie sobie masy makowej bez powyższych składników- nic nie stoi na przeszkodzie abyście dopasowali ją do swoich smakowych upodobań. Dzień przed dekorowaniem tortu namoczcie orzechy w mleku, upieczcie biszkopt i jeżeli nie zrobiliście tego wcześniej- to przygotujcie masę makową, a następnego dnia pozostanie już tylko dokończyć krem oraz przełożyć i ozdobić tort! Jak tak rozłożycie swoje siły – wykończony będzie
Domowe TortyPyszny i pięknie wyglądający śmietanowy tort. Już nie musicie wybierać między pudełkiem słodkości a bukietem róż- tu macie dwa w jednym Pod warstwą kremowych różyczek kryje się czekoladowy biszkopt (trzy warstwy) przełożony śmietankowym kremem i truskawkami. Smakuje pysznie nie tylko Zakochanym Skusicie się na kawałek?!Zapraszam! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY : 6 jajek szklanka mąki pszennej 150 g. miękkiego masła(...)serka mascarpone szklanka cukru pudru czerwony barwnik spożywczy DODATKOWO: posypka w kształcie groszków w kolorze srebrnym 250 g. truskawek DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się
Domowe TortyKażdy element tego pysznego, czekoladowego tortu, zawiera w sobie przynajmniej jeden rodzaj czekolady. Rozpływający się w ustach krem z białej czekolady- znajdziecie pomiędzy czterema czekoladowymi blatami biszkoptu, a w elemencie ozdoby: serduszka z mlecznej i białej czekolady oraz bita śmietana. Brzmi pysznie?! Zapewniam Was, że również tak smakuje! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej 150 g. masła(...)KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 500 ml. śmietany kremówki 160 g. białej czekolady DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata z dodatkiem dwóch łyżeczek wódki ( na szklanke). Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny, ale nie mokry! DODATKOWO: 250 ml. śmietany kremówki tabliczka białej czekolady tabliczka mlecznej lub ciemnej czekolady metalowa foremka w kształcie serduszka Wykonanie Tortu: WYSOKI BISZKOPT CZEKOLADOWY : Czekoladę umieszczamy
Domowe Tortyprzygotować w ten sposób i ciasto zwyczajnie nie wyszło. Jak widać, idealne są do takiego rodzaju wypieków, polecam ! :) Składniki na standardową kwadratową foremkę. Składniki na ciemny biszkopt : 2 jajka 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia kopiasta łyżka kakao Składniki na jasny biszkopt : 2 jajka 3/4 szkl(...)gruszkowa : ok 5 większych gruszek 2 galaretki gruszkowe lub agrestowe dodatkowo : kilka gruszek (obieramy i kroimy na pół, a następnie na 3 części lub jak kto woli) Przygotowanie : Jasny biszkopt : Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia. Łączymy składniki mikserem. Blaszkę natłuszczamy, obsypujemy mąką lub bułką tartą i wylewamy ciasto
charlotte gotujeBardzo smaczny, wilgotny przekładaniec z procentami. Zdecydowanie tylko dla dorosłych :) Składniki: Na biszkopt ciemny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, Na biszkopt makowo - kokosowy: 4 jajka, 1/2 szklanki suchego maku, 1/2 szklanki wiórek kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru Na krem(...)polewę: 3 łyżki mleka, 3 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao Dodatkowo: 250 ml wódki, 200 g śliwki suszonej kalifornijskiej, 1 słoiczek powideł śliwkowych, opakowanie okrągłych biszkoptów Sposób wykonania: Śliwki namoczyć w wódce i odstawić na kilka godzin. Odcedzić (przy czym zachować alkohol) i pokroić w drobną kostkę. Ugotować budynie. W garnku zagotować 0,5 l mleka
Nie tylko w kuchniprzekładamy ją do sera z jajkami i dokładnie mieszamy, tylko do połączenia, tak żeby masa nie opadła. Ja tiramisu składałam w kwadratowej formie o wymiarach 22/22cm i zużyłam 28 biszkoptów. Biszkopty nie mogą być ani za suche, ani za mocno nasączone kawą. Za suche będą po prostu mniej smaczne, za bardzo nasączone porozpadają się w kremie a cały deser podejdzie(...)lodówce wodą i będzie rzadki. Musicie sprawdzić, jak długo należy nasączyć te biszkopty, które kupiliście i jak z ich chłonnością – każda firma robi inne, nie mogę napisać „… i trzymaj biszkopt w kawie 4 sekundy” bo Wasze mogą potrzebować albo sekundy, albo pięciu. Sprawdźcie to. Biszkopty po kolei wkładamy do naparu kawy, otrząsamy z jej nadmiaru, a następnie wykładamy nimi równo
Karo in the Kitchenwielka radość na twarzach dzieci. Efekt końcowy pozostawia wiele do życzenia. Usprawiedliwiam się tym, że to mój pierwszy taki tort. Tytuł postu powinien brzmieć: napompowany klocek lego. Składniki: Biszkopt I (pieczony w dużej, prostokątnej blaszce) - 6 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Biszkopt II (pieczony w małej blaszce) - 4 jajka - 3/4 szklanki maki(...)temperaturze pokojowej - 3/4 szklanki cukru pudru - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szklanka ciasteczek czekoladowych z biedronki. Rido - masa cukrowa koło 700g Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt I . Ubijamy na sztywno białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy łyżką z resztą składników. Wykładamy na wyłożoną papierem
Pan i Pani Smith w kuchni