biszkopt - 17572 przepisów (strona:17/1172)

Ciasto Kapryśny Kochanek – pyszny przekładaniec z kremem jogurtowym 509

można podać zarówno na co dzień do popołudniowej kawy, jak i od święta, kiedy spodziewamy się gości. Jest efektowne, podzielne i kroi się bez problemu. Składa się z dwóch biszkoptów: kakaowego i makowego oraz kremu jogurtowego, a nad nim unosi się cytrusowa nuta, która dodaje ciastu rześkości. Jak zrobić ciasto Kapryśny Kochanek? Należy upiec dwa biszkopty, następnie przełożyć je kremem(...)czasochłonna, gdyż trzeba czekać na ostygnięcie ciasta po wyjęciu z piekarnika, a potem na stężenie kremu. Dlatego ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem.   Składniki na ciasto Kapryśny Kochanek: Biszkopt kakaowy: 4 jajka rozmiar L 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka) 100 g cukru (pół szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Biszkopt makowy

e-PrzepisyKulinarne
TORT Z DUSZKAMI 72

Przepis na śliczny i pyszny tort z duszkami . W torciku znajduje się czarny biszkopt , przełożony kremem orzechowym, udekorowany masą maślaną, dipem czkoladowym i bezowymi duszkami . Przepis zmodyfikowany przeze mnie troszeczkę pochodzi od SugarLady  . Torcik z duszkami świetnie przyozdobi stół na imprezie z okazji Halloween.  Jak wykonać taki tort z duszkami krok po kroku pokazane jest w filmiku. Zapraszam(...)oglądania. Subskrybuj za darmo kanał  RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TORT Z DUSZKAMI SKŁADNIKI: Biszkopt: mąka (70 g) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) kakao czarne (4 łyżki ) dostępne  tutaj kakao klasyczne gorzkie (1 łyżka) dostępne  tutaj cukier (170 g) jajka (5 szt.) szczypta soli  Poncz: sok pomarańczowy (około

RITA food channel
Ciasto z serkiem homogenizowanym i galaretką / Fromage Frais Jello Cake 67

serkiem homogenizowanym i galaretką  Ciasto z serkiem homogenizowanym i galaretką z malinami to łatwy przepis dla początkujących i nie tylko. Zawsze się udaje i zawsze dobrze smakuje. Taki biszkopt z galaretką i owocami pasuje na różne okoliczności, to smaczne ciasto warstwowe do kawy i herbaty. Zobaczcie przygotowanie ciasta krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój(...)kanał na Youtube Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami przygotowujemy na jasnym biszkopcie. Mój to biszkopt z 4 jajek, bez oddzielania żółtek od białek. Jeśli nigdy nie piekliście biszkoptu, zdecydowanie warto wypróbować ten przepis, bo jest naprawdę prosty i szybki. Biszkopt z galaretką i owocami najlepiej smakuje z owocami jagodowymi, na przykład malinami, porzeczkami czy borówkami. Możecie użyć mieszanki owoców

Lekcje w kuchni
WILGOTNY BISZKOPT Z OLEJEM 162

Wilgotny biszkopt z olejem to mój ulubiony jasny biszkopt do tortu. Zawsze uważałam, że nie ma lepszego biszkoptu od klasycznego, jasnego… myliłam się! Gdy robiłam zwykły biszkopt miałam problem z nasączeniem. Albo nasączyłam go za słabo, albo za mocno. Przy biszkopcie z olejem nie mam takiego problemu. Nawet jeśli nasączę go słabo, to nie będzie tego czuć, dzięki olejowi(...)Dlatego polecam ten wilgotny biszkopt z olejem, każdemu kto ma problem z nasączaniem biszkoptu :). Więcej wiedzy i słodkich inspiracji na INSTAGRAMIE. Na blogu znajdziecie też jasny biszkopt do tortów oraz kakaowy. Polecam również pyszny, maślany biszkopt genueński, który idealnie sprawdzi się do cięższych kremów. Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na wilgotny biszkopt z olejem (forma lub rant

Słodki Pomysł
Ciasto czekoladowo – kawowe 67

wszystkich, którzy uwielbiają smak kawy w towarzystwie pysznych czekoladowych aromatów. Lekki krem przygotowałam na bazie serka mascarpone, jest obłędny z lekkim delikatnym smakiem kawy. Krem spoczął na czekoladowym biszkopcie, który jest puszysty i delikatny i oczywiście bardzo smaczny. Biszkopt nasączony ponczem przygotowanym z likieru Amaretto z dodatkiem soku z cytryny, dzięki temu uzyskujemy wspaniały smaku. Oczywiście ,jeśli z jakiegoś powodu(...)kawałek 🙂 Co tu dużo pisać trzeba po prostu spróbować. Zapraszam! Print Ciasto czekoladowo - kawowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Ciasta Cuisine Polska Keyword biszkopt, kawa, mascarpone Prep Time 20 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 45 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Biszkopt czekoladowy 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej 80 g cukru

SprawdzonaKuchnia.pl
Torcik waniliowo – CHAŁWOWY 108

przy współpracy z marką Dr.Oetker . Na stronie marki Dr.Oetker – Wanilia znajdziecie więcej inspiracji na waniliowe pyszności. Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TORCIK waniliowo – CHAŁWOWY Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka – osobno żółtka i białka 90g cukru 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 170ml ostygniętej kawy 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 500ml(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr.Oetkera 1 fix do śmietany czekoladowe jajeczka do ozdoby troszkę pokruszonej chałwy do ozdoby Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta

Mała Cukierenka
BISZKOPT 116

Biszkopt do tortu bez proszku do pieczenia, który nie opada! Dziś podaję Wam idealny przepis na biszkopt jasny, który wykorzystuję do moich tortów. Hmm…w tym momencie muszę Wam zdradzić istotny fakt, dotyczący biszkoptów. Nawet najlepszy przepis nie zagwarantuje Wam, że biszkopt pięknie wyrośnie. Od trzech lat stosuję ten sam przepis (z drobnymi modyfikacjami) i wiele razy zdarzyło(...)się, że biszkopt opadł. Ten, kto od dłuższego czasu obserwuje mnie na Instagramie, wie jakie męki przeżywałam za każdym razem, gdy wyciągałam z piekarnika zapadnięty biszkopt. Ale zawsze wiedziałam, że to nie przepis jest temu winien, tylko technika wykonania zawodziła (w tym mój mikser). Ale o tym w dalszej części wpisu. Dziś podam Wam idealne proporcje na miękki i stabilny

Słodki Pomysł
BISZKOPT bez proszku do pieczenia 85

Jasny biszkopt z 6 jaj bez proszku do pieczenia .   Przepis na idealny  jasny biszkopt z 6 jaj bez proszku do pieczenia.  Jak wykonać ten przepis pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe filmiki.  BISZKOPT BEZ PROSZKU DO PIECZENIA   Żeby zrobić idealny biszkopt nie ma żadnych tajemnych(...)trików i nie potrzebny nam proszek do pieczenia.  Sedno tkwi w dobrym ubiciu  białek. Trzymając się tej zasady zawsze wyjdzie Wam każdy biszkopt .  SKŁADNIKI: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  jajka (6 szt.) mąka pszenna (150 g) mąka ziemniaczana (50 g) cukier (200 g) WYKONANE: 1. Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek

RITA food channel
Ananas 143

Ciasto z ananasem Przepyszne ciasto zupełnie bez okazji. Mój sprawdzony biszkopt, budyń z ananasem, bita śmietana i beza z migdałami. To było naprawdę wspaniałe połączenie smaków. No dobra, powiem Wam, że miałam puszkę zacnych ananasów z POLOmarketu i chciałam ją wykorzystać. Mam nadzieję, że mój przepyszny pomysł na słodkości przyjmie się w Waszych domach i będziecie czuli te same motyle(...)jesteśmy, nie da się tego ukryć. Pyszne ciasto na niedzielę to punkt obowiązkowy, przecież deserek w tak miły dzień bez pracy nie może nie zostać skonsumowany. Prawda? Ananas - składniki: Biszkopt: 6 jaj 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Budyń z ananasem: 0,5 l płynu (syrop z puszki z ananasa + mleko) 1 budyń

MamaOskarka
Ciasto Oczy Carycy 312

Ciasto Oczy Carycy – Dzisiaj zapraszam na pyszne, fantastycznie wyglądające ciasto z dwukolorowym biszkoptem, kremem, biszkoptami w kawie i galaretką. Jest trochę czasochłonne, ale warto je przygotować, ponieważ jest bardzo smaczne i apetycznie wygląda. Takie idealne, bogate ciasto na imprezę, przyjęcie rodzinne. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak wszystkie samki się przegryzą. Przepis przygotowałam na życzenie jednej z czytelniczek Małej Cukierenki(...)Inspirację znalazłam na stronie przyślijprzepis.pl, ale przepis zmodyfikowałam. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Więcej pysznych przepisów na przekładańce znajdziecie tutaj: „Biszkopt z Kremem”(klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Oczy Carycy Składniki: Ciasto jasne: 6 białek 220g cukru 80ml oleju 1 łyżka

Mała Cukierenka
Ptasie mleczko na biszkopcie 153

Robiłam już ptasie mleczko bez pieczenia teraz czas na ptasie mleczko na biszkopcie. Ptasie mleczko na biszkopcie Tym razem nie przygotowałam masy na ptasie mleczko i nie wypełniłam nią biszkoptu. Zrobiłam masę na bazie kremówki i serka mascarpone i w tę masę wrzuciłam kawałki ptasiego mleczka. Biszkopt wyszedł mi bardzo puszysty i lekki i idealnie łączył się z kremową masą(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto ptasie mleczko. Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 10 dkg cukru pudru 8 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150 ml śmietany kremówki (36%) 4 łyżki cukru pudru 250 gr mascarpone

mecooks
Ciasto z galaretką 511

Klasyk niedzielnych deserów, obowiązkowa pozycja na wszystkich moich dziecięcych przyjęciach urodzinowych, najprostsze ciasto świata a przy tym takie dobre! Chodzi oczywiście o biszkopt z galaretką :) Dziś proponuję Wam go w odświętnej odsłonie: pieczony w okrągłej blaszce i obłożony biszkoptami prezentuje się naprawdę elegancko, a przy tym dalej nie wymaga dużo pracy. Do upieczenia biszkoptu wykorzystałam foremkę o średnicy(...)Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy (można zrobić też ciasto z samym budyniem zamiast kremu) +truskawki do przełożenia i dekoracji (można wykorzystać dowolne świeże owoce lub owoce z puszki, np. brzoskwinie czy mandarynki), 3 saszetki galaretki, podłużne biszkopty do dekoracji, sok z cytryny na poncz Biszkopt pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu

Ciastkozercy
TORT RAFAELLO 520

Tort dla fanatyków kokosa i pralinek Rafaello... :) Pyszny, kremowy, mocno kokosowy tort na puszystym, delikatnym biszkopcie z aksamitnym, wyśmienitym kremem kokosowym z kremówki, kokosowej śmietanki, mascarpone i białej czekolady. Do tego płatki migdałów i pralinki Rafaello do dekoracji i totalna rozpusta gotowa :)) Przepis na tort zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki . Zamiast biszkoptu genueńskiego, który być może sprawiłby niektórym(...)trudności, upiekłam tradycyjny biszkopt rzucany. W kremie zmniejszyłam ilość śmietanki kokosowej, zwiększyłam ilość wiórków kokosowych  oraz, co najważniejsze, dodałam cukier puder, gdyż krem był praktycznie bez słodyczy. Ja sama nie gustuję w mocno słodzonych tortach i zawsze staram się, aby słodki smak był odpowiednio wyważony, ale tu najnormalniej w świecie brakowało mi słodyczy. Także polecam Wam popróbować krem

Słodko-Słony Świat Ilony
Biszkopt kawowy 140

Biszkopt kawowy Pyszny, domowy, rzucany biszkopt o oryginalnym smaku. Będzie pyszną podstawą wielu tortów nie tylko tych kawowych. Jeżeli zastanawiacie się jakim kremem najlepiej go przełożyć- szczególnie Wam polecam krem cappuccino . Również smakuje wyjatkowo pysznie w połączeniu z kremem adwokatowym , kremem z likierem , kremem tiramisu lub po prostu kremem śmietankowym . Jeżeli już zdecydujecie się na konkretny krem- nie zapomnijcie przed(...)przełożeniem- nasączyć biszkopt. Tu najlepiej sprawdzi się kawa z ewentualnym dodatkiem rumu ! Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek szklanka mąki pszennej 80 g. budyniu waniliowego ( w proszku) 100 ml. mocnej parzonej kawy szklanka cukru brązowego łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : Zaparzamy 3 łyżeczki kawy sypanej w pół szklance wody. Gdy kawa ostygnie odlewamy 100 ml.,które wykorzystamy do naszego biszkoptu

Domowe Torty
TORT ŚLIWKOWY Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 240

koniecznie dojrzałych i słodkich śliwek, żeby smak był intensywny, moje były lekko kwaskowe i krem jest bardziej delikatny. Do upieczenia biszkoptu wykorzystałam niezawodny przepis na biszkopt rzucany, jednak tym razem nie rzucałam nim o podłogę :D Pozostawiłam go po upieczeniu(...)formie do ostudzenia i również był idealnie równy i plaski :) Taki mały eksperyment :D Biszkoptu tego nie muszę zachwalać, jest tak pyszny i puszysty :) Poza sezonem śliwkowym możecie oczywiście użyć mrożonych śliwek. Tort długo zachowuje swoją świeżość

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto Pupilek – puszysty biszkopt z kremem kukułkowym i pianką 179

który choć prosty do zrobienia, wygląda bardzo ładnie i świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazjach, jak i bez okazji, do popołudniowej kawy. Składa się z mięciutkiego i wilgotnego biszkoptu, przełożonego kremem budyniowym z dodatkiem cukierków kukułki, z pianką z bitej śmietany i malin na wierzchu. Całość składa się na pyszną kompozycję. Składniki na ciasto Pupilek: Biszkopt kakaowy: 6 jajek(...)Malinowa pianka: 200 ml śmietany 30% 250 g malin (mogą być mrożone) 1 opakowanie galaretki malinowej 1/3 szklanki wody   Dodatkowo: napar z kawy do ponczu, 100 g biszkoptów okrągłych   Jak przygotować ciasto Pupilek? Opis przygotowania krok po kroku Biszkopt Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem. Jajka wbij

e-PrzepisyKulinarne
Sernik Cappuccino – puszysty sernik gotowany 60

Przepis na sernik a’la tiramisu – czyli sernik Cappuccino! To puszysty sernik gotowany, przekładany podłużnymi biszkoptami umoczonymi w kawie Cappuccino. Ten delikatny sernik gotowany możesz przygotować na wiele okazji (np. imieniny lub urodziny), a także jako deser do codziennej kawy. Smak ciasta idealnie łączy się z kawą! Jak zrobić gotowany sernik Cappuccino? Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane(...)tylko kilka kroków, czyli: zrobienie gotowanego sera (czyli wymieszanie składników i zagotowanie), ułożenie warstw ciasta (czyli namoczenie biszkoptów w Cappuccino i przełożenie ich warstwami gotowanego sera). Do zrobienia sernika potrzebujesz jedynie podstawowych składników – twaróg, jajka, cukier, mleko, masło, budynie, biszkopty i kawa Cappuccino. Jeśli wolisz smak zwykłej kawy, możesz zamienić w przepisie Cappuccino na kawę rozpuszczalną. Dokładny przepis

Via Gusto
BISZKOPT Z KREMEM TRUSKAWKOWYM (keto, bez glutenu i cukru) 65

ocen) Idealny puszysty biszkopt z kremem truskawkowym w wersji keto. Ucieszą się z niego osoby nie tylko na diecie nieskowęglowodanowej i bez cukru, ale także bezglutenowej. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Jedynie krem w mojej odchudzonej wersji należy przygotować dzień wcześniej, ale naprawdę warto! Dzięki niemu ciasto jest niskokaloryczne, o wysokiej zawartości białka i sycące, czyli(...)redukcję. A dla tych, którzy potrzebują więcej tłuszczu w makro polecam np. śmietankę z mascarpone. Bazę tego ciasta stanowi fantastyczny biszkopt, który powstał z lekko zmodyfikowanego przepisu Asi, znanej na Instagramie jako KetoMagia. Polecam obserwować jej konto bo robi magiczne pyszności w wersji keto! Składniki – biszkopt z kremem truskawkowym (forma 18 cm) Biszkopt 4 jajka szczypta soli kłodawskiej

Ola la LCHF
Ciasto Łabędzi Puch 56

Ciasto Łabędzi Puch to połączenie puszystego biszkoptu z kremem kokosowym oraz dżemem. Po wierzchu ciasto udekorowane jest słodką posypką kokosową. Przypadnie ono do gustu wszystkim tym, którzy lubią słodkie ciasta z wiórkami kokosowymi. Słodki smak ciasta przełamuje dodatek dżemu z czarnej porzeczki, bez niego ciasto byłoby mdłe i zbyt słodkie. Przygotowanie ciasta zaczynam od upieczenia biszkoptu. Jest to prosty biszkopt(...)bazie jajek, cukru oraz dwóch mąk: pszennej oraz ziemniaczanej. Ciasto biszkoptowe robię przy pomocy robota planetarnego , ale można je zrobić używając robota ręcznego lub ubijaka. Upieczony biszkopt studzę, skrapiam nasączeniem z wody, soku z cytryny i cukru pudru. Nasączenie przygotować można także z lekko parzonej herbaty. Jednym z ważniejszych elementów tego ciasta jest krem. Jest to dość nietypowy krem kokosowy

MeCooks
Ciasto Princessa Kokosowa 121

Jest wiele ciast inspirowanych znanymi i lubianymi batonikami, które kupimy w każdym sklepie. Zaliczyć do nich można ciasto Princessa Kokosowa. Jest to deser, którego podstawę stanowi kokosowy biszkopt, przekrojony na pół i przełożony kremem śmietanowo-serowym. Dodatkowo do kremu dodałam też wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę wafelki. Ciasto Princessa Kokosowa podobnie jak wafelek jest dość słodkie, dlatego dla przełamania(...)słodyczy jeden blat biszkoptu posmarowany jest dżemem truskawkowym lub wiśniowym, może też być malinowy lub inny. Moje ciasto Princessa Kokosowa jest na bazie pieczonego biszkoptu, ale można też zrobić wersję tego ciasta bez pieczenia. W takim przypadku zamiast biszkoptu ciasto Princessa Kokosowa robimy na bazie podłużnych biszkoptów lub herbatników maślanych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach

Danka Pichci
Tort z kremem z palonej białej czekolady i musem malinowym 60

pustymi rękami! W ramach zadośćuczynienia zostawiam Wam przepis na pyszny tort, który od marca tak naprawdę czekał na publikację. Zapisujcie i przygotujcie, choćby na święta :)  Średnica 22cm Biszkopt brownie: 80g ciemnego kakao 160ml wrzącej wody 80ml mleka 80g masła 82% 200g białego cukru 80ml oleju rzepakowego 3 jajka 210g mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem z palonej białej(...)czekolady: 130g śmietany 30% 170g serka mascarpone 120g białej czekolady Chrupka migdałowa: 40g migdałów bez skórki 35g drobnego cukru 100g białej czekolady 50g płatków kukurydzianych lub specjalnej prażynki Biszkopt zwykły: 2 jajka 60g cukru kryształu 40g mąki tortowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Mus malinowy: 175g mrożonych lub świeżych malin 35g cukru 1 łyżka soku z cytryny 15g żelatyny

Kuchnia w czekoladzie
Tort kawowy z brzoskwiniami 67

smacznego tortu na urodziny lub inne okazje, to polecam kawowy z brzoskwiniami. Dzięki dodatkowi świeżo mielonej kawy zyskuje wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Dodatek owoców idealnie łączy się z biszkoptem nasączonym mocną kawą i kremami. Duży wybór kawy ziarnistej, mielonej i innych można znaleźć w sklepie internetowym Venosa . Ja przygotowując mój tort wykorzystałam kawę ziarnistą Dallmayr Prodomo . Generalnie już od dłuższego(...)kawy. Dlaczego sporą ilość? Dlatego, że zazwyczaj parzę w kawiarce kawę z 2,5 łyżeczki świeżo zmielonej kawy. Jest ona wtedy nie tylko bardzo wyrazista, ale również mocna. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 140 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g kakao 2 łyżki wody Nasączenie: 2-3 łyżeczki świeżo mielonej kawy

Passions hobbies life
Tort kokosowy z brzoskwiniami 97

powstaje z bielma ziarna, dlatego jest tak wyjątkowo biała. Powstaje z wyselekcjonowanej pszenicy. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Tort kokosowy z brzoskwiniami Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek L – osobno żółtka i białka 200g mąki tortowej, użyłam Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie 100g wiórków kokosowych 190g cukru 1 płaska łyżeczka proszku(...)brzoskwiń w syropie (puszka 820g) Do ozdoby: około 200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie) wiórki kokosowe do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie

Mała Cukierenka
Dlaczego biszkopt opada? 216

Biszkopt nie opada, jeżeli pieczesz go z mojego przepisu. Na tym mogłabym zakończyć dzisiejszy ‘’artykuł’’, jednak niestety minęłabym się z prawdą. Praktycznie każdy biszkopt, niezależnie od przepisu może nam się nie udać, a prawdziwych przyczyn niepowodzenia nie znają nawet najstarsi górale.  PRZEPIS NA BISZKOPT ZE ZDJĘCIA :) Dzisiaj pochylę się nad tymi najbardziej powszechnymi i postaram się je omówić(...)kilku zdaniach. Być może pomoże to uratować niejeden wypiek. 1.       Jeżeli biszkopt opada już w trakcie pieczenia, przyczyną mogą być źle dobrane proporcje. Przeważające składniki mokre powodują brak usztywnienia głównie w środkowej części biszkoptu – (niewystarczająca ilość cukru/mąki). Biszkopt jest wtedy charakterystycznie wklęsły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2.       Zbyt niska temperatura

Prosty przepis na
Tort jabłkowy 66

Tort jabłkowy to przekładany 3-warstwowy biszkopt na kruchym spodzie. Bardzo pracochłonne ciasto składające się z kruchego ciasta posmarowanego konfitura oraz wysokiego biszkoptu przełożonego masą budyniową i masą jabłkową. Czas wykonania: 2 h (+ 3 godziny oczekiwania) Ilość porcji: 16 kawałków Składniki: Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki cukru (40 g) 1 cukier waniliowy(...)szczypta soli 100 g margaryny Biszkopt: 5 jajek 125 g mąki pszennej (niecała ½ szklanki) 125 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 200 g masła Masa jabłkowa: 700 g jabłek 3 – 4 łyżki dżemu z dyni ( Przepis ) (można użyć konfitury morelowej) Dodatkowo: 3 łyżki dżemu

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto Makowa Panienka 164

Poznaj przepis na pyszne ciasto Makowa Panienka z masą budyniową i dżemem porzeczkowym. Efektownie wyglądające ciasto składające się z 2 makowych biszkoptów, przełożonych kremem maślano-budyniowym oraz dżemem. Polane masą czekoladową i posypane wiórkami kokosowymi. Ciasto jest wyśmienite, nie za słodkie. Nie wiadomo kiedy znika z talerza. Polecam nie tylko od święta. Składniki na Makową Panienkę. Wszystkie składniki powinny być(...)temperaturze pokojowej. Szklanka to pojemność 250 ml. Podane składniki na tortownicę o średnicy 24 -26 cm lub dużą blachę 20 x 30cm, 24 x 24 cm. Biszkopt makowy: 8 białek (najlepiej z dość dużych jajek, klasa L) pół szklanki cukru 75 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej 75 g maki pszennej 100 g suchego maku 75 g wiórek kokosowych

Ania gotuje
Prosty Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą 523

torty i ciasta” (klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 130g suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 krople aromatu migdałowego 190g cukru kryształu 100ml(...)roztopi. Następnie masę czekoladową nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą masę wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej odstawić na całą noc. Biszkopt: 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta

Mała Cukierenka
Biszkopt z kremem, owocami i galaretką 100

Czasem trzeba umilić sobie życie odrobiną słodyczy. Tym razem będzie to przepyszny domowy biszkopt z dwoma rodzajami kremu, słodkimi malinami i owocową galaretką. Oczywiście podstawą tego ciasta jest biszkopt, ale jeśli skorzystacie z tego przepisu to jestem pewny, że Wam się uda. Przepis na ciasto bez pieczenia: Ciasto krówkowe Składniki na biszkopt 3 duże jajka 80g mąki pszennej (użyłam tortowej(...)100ml wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżki brandy Składniki na krem 1 torebka budyniu 150g masła 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo 2 owocowe galaretki Domowy biszkopt – przepis Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 160 st. C. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy, dodając partiami cukier. Powinna nam wyjść dość gęsta masa. Dodajemy żółtka, olej i całość

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort podwójnie czekoladowy z bezą 95

jedna z gorzką czekoladą, a druga z białą czekoladą, przygotowane na bazie kremówki i serka mascarpone. Składa się on z bezy, która znajduje się na samym wierzchu oraz dwóch biszkoptów - jasnego i ciemnego z kakao, przełożonych masami. Dodatkowo pod masą z białej czekolady znajduje się dżem malinowy, dla przełamania słodkiego smaku. Tort petarda! Smakuje genialnie, ale jest dość pracochłonny - trzeba(...)upiec dwa biszkopty, przygotować dwie masy, no i beza, której suszenie trwa 90 minut. Jednak na specjalne okazje, gdy potrzebujemy wyjątkowego ciasta, warto się trochę pomęczyć... Składniki: Biszkopt jasny: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 i 1/2  łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Biszkopt ciemny: 2 jajka 1/3 szklanki cukru

Kuchnia MagdaLeny
Tort podwójnie czekoladowy z bezą 95

jedna z gorzką czekoladą, a druga z białą czekoladą, przygotowane na bazie kremówki i serka mascarpone. Składa się on z bezy, która znajduje się na samym wierzchu oraz dwóch biszkoptów - jasnego i ciemnego z kakao, przełożonych masami. Dodatkowo pod masą z białej czekolady znajduje się dżem malinowy, dla przełamania słodkiego smaku. Tort petarda! Smakuje genialnie, ale jest dość pracochłonny - trzeba(...)upiec dwa biszkopty, przygotować dwie masy, no i beza, której suszenie trwa 90 minut. Jednak na specjalne okazje, gdy potrzebujemy wyjątkowego ciasta, warto się trochę pomęczyć... Składniki: Biszkopt jasny: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 i 1/2  łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Biszkopt ciemny: 2 jajka 1/3 szklanki cukru

Kuchnia MagdaLeny
Torcik a’la Milka fistaszki w karmelu (bez glutenu i białego cukru) 84

Faza na torty nie przemija! Kolejny torcik inspirowany znaną czekoladą wjeżdża na salony 😎  Kakaowy biszkopt, krem orzechowy z ricotty i karmel na bazie syropu ryżowego oraz przepysznego masła orzechowego Nutura . Do tego czekolada, pralinki, orzeszki.... Nic tylko robić i się delektować 💛        Składniki: Kakaowy biszkopt (śr: 18cm) -3 duże jajka -30g mąki gryczanej(...)serka ricotty -70-80g (3-4 pełne łyżki) pasty orzechowej Nutura -15g (2 płaskie łyżki) cukru kokosowego Nutura -15g (2 płaskie łyżki) mąki kokosowej Praliny -reszta biszkoptu (ścięta góra) -2-3 łyżki pasty orzechowej -odrobina mleka -rozdrobnione fistaszki Polewa -3/4 -1 tabliczki czekolady (u nas na maltitolu) -olej rzepakowy (ok łyżka) Dodatkowo -łyżka pełna kakao, łyżka

Candy Pandas
Fioletowy tort z masą jogurtową z borówkami 78

pomarańczowy {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/ciasto-jogurtowe-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/ciasto-jogurtowe-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/ciasto-jogurtowe-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["BISZKOPT: 5 jajek, 1 szklanka m\u0105ki, 1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia, 1\/2 szklanki cukru, 2 \u0142y\u017cki wody, s\u00f3l,\r","MASA \u015aMIETANOWA FIOLETOWA: 250ml \u015bmietanki(...)u0105k\u0119, wod\u0119, proszek do pieczenia i s\u00f3l i miksowa\u0107 na niskich obrotach.\r","Piec 40min w 175st.\r","Po przestygni\u0119ciu przeci\u0105\u0107 biszkopt na 2 warstwy.\r","Rozpu\u015bci\u0107 (dok\u0142adnie!) \u017celatyn\u0119 w 1\/3 w gor\u0105cej wodzie i zostawi\u0107 do przestygni\u0119cia.\r","Ubi\u0107 \u015bmietan\u0119. Po \u0142y

Bardzo Gruby Smok
Piegusek z musem borówkowym w galaretce 81

Magiczne borówkowe ciasto z makiem. Dwuwarstwowa galaretka musowa ze zmiksowanymi jagodami leśnymi, na biszkopcie z dodatkiem czarnego maku. Biszkopt ma jasny odcień, niemalże biały, ze względu na to że pieczony jest wyłącznie z białek jaj. Ostatnia możliwość na wykorzystanie świeżych jagód leśnych w tym sezonie. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Bia\u0142y biszkopt z makiem i galaretk\u0105(...)https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/bialy-biszkopt-z-borowkami.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/bialy-biszkopt-z-borowkami-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/bialy-biszkopt-z-borowkami-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/bialy-biszkopt-z-borowkami-480x270.jpg"],"description":"Biszkopt z makiem na bazie samych bia\u0142ek z musow\u0105 galaretk\u0105 ze zmiksowanych jag\u00f3d le\u015bnych. Piegusek z jagodow\u0105 galaretk\u0105.","keywords":["bor\u00f3wki","galaretka","jagody","jajko

ProstePesto.pl
Tort kostka 126

razem miał być tort dla miłośnika Lovecrafta, Pyrkonu , gier i kości. Powstały zatem dwie kostki o smaku czekoladowym przełamanym czarną porzeczką. Składniki na biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję(...)jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w blaszce 28×28 cm w temperaturze 170 stopni przez 15-20 minut do suchego patyczka. Biszkopt będzie miał wysokość około 2 cm. Piekę dwa takiej samej wielkości biszkopty, czyli łącznie z 8 jajek (celowo rozłożyłam pieczenie na 2 razy

Słodki sentyment
Ciasto Rocher / Rocher Cake 93

imprezy w większym gronie. To wspaniały smakołyk dla wielbicieli słodkości. Inspirowałam się przepisem znalezionym na TEJ stronie, ale dość znacznie go zmodyfikowałam. Moje ciasto ,,Rocher" składa się bardzo prostego biszkoptu z kakao - nie oddzielamy tu żółtek od białek, ale ubijamy jajka w całości. Jeśli chcecie, by biszkopt nie opadł po upieczeniu i zachował kształt, możecie wypróbować technikę znaną z biszkoptu(...)rzucanego. Zaraz po upieczeniu upuśćcie blaszkę z gorącym ciastem na podłogę (z wysokości piekarnika; warto podłożyć dywanik lub koc). Pamiętajcie, by upiec biszkopt dzień wcześniej, na drugi dzień łatwiej się kroi. Dzisiejsze ciasto tortowe składa się z dwóch kremów - prostego kremu ze śmietanki i mascarpone oraz fantastycznego kremu czekoladowego z Nutellą, który smakiem bardzo przypomina tytułowe czekoladki, na których się

Lekcje w kuchni
Idealny biszkopt kakaowy 258

Idealny biszkopt kakaowy Zwany także biszkoptem „rzucanym” bo zaraz po upieczeniu trzeba nim rzucić o podłogę z wysokości około 30 centymetrów. Biszkopt świetnie wyrasta, jest równiutki, ponieważ po wystudzeniu przewracamy go „do góry dnem”, dzięki czemu obie strony stają się idealnie płaskie. Łatwo podzielny, spokojnie możemy go przeciąć na cztery lub pięć blatów. Z moich obserwacji(...)stwierdzam jednak, że biszkopt kroi się dużo łatwiej na drugi dzień po upieczeniu.     Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru – drobnego do wypieków 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia     *** Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia *** *** Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno (uważając

Blog z Apetytem
Czekoladowy brzoskwiniowiec 84

oraz czekolada w postaci eleganckich zdobień, które wyjątkowo łatwo sami wykonacie- a efekt końcowy będzie bardzo profesjonalny Poniżej przepis – sporządzony krok po kroku z dołączonymi zdjęciami. Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY : 6 jajek szklanka mąki pszennej 150g. masła/margaryny do pieczenia 150g. ciemnej czekolady szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA MASĘ : 500ml. śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 500g(...)pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki wody szklanka cukru DODATKOWO: brzoskwinie w puszce pół tabliczki ciemnej czekolady (na zdobienia czekoladowe) 200 ml. śmietany kremówki (do ozdoby) Wykonanie Ciasta: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Dno blachy [standardowa blacha do pieczenia, wymiary 25 na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną. Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy

Domowe Torty
Tort rocznicowy 146

dodatkiem cukrowych róż w ciepłych kolorach, jest idealnym tortem do świętowania ślubów i ich rocznic. Jego romantyczny wygląd to tylko jedna z zalet, które nadają mu uroczysty charakter…biszkopt został przełożny kremem, zrobionym na bazie śmietanki i mascarpone, z dość sporym dodatkiem likieru (tym samym kremem tort został ozdobiony), co sprawia, że tort ma wyjątkowo pyszny, charakterystyczny smak, który pamięta(...)gości. Ciekawe, czy wśród nich znajdziecie chociaż jedną osobę, której ten tort by nie smakował? Mi się to nie udało! Zapraszam do przepisu i Życzę smacznego!!! SKŁADNIKI NA JEDEN BISZKOPT : (NALEŻY PODWOIĆ ILOŚĆ SKŁADNIKÓW, GDYŻ BĘDZIEMY POTRZEBOWALI DWA, TAKIE SAME BISZKOPTY) 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego szklanka cukru 4 łyżki likieru łyżeczka

Domowe Torty
Tort Serce w Różyczki Śmietanowo – Jagodowy 190

owocami jagodowymi w kształcie serca, w śliczne różyczki. Tort ma ładny kolor, taki liliowy od owoców, nie dodawałam żadnego barwnika. Jest bardzo smaczny, wilgotny, nie za słodki, owocowy. Biszkopt upiekłam w foremce w kształcie serca, ale możemy użyć tortownicy o średnicy 21-22cm. Tort będzie idealny na urodziny, rocznicę, dzień matki, bardzo polecam! Jest wysoki i fantastycznie wygląda. Proszę(...)pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Serce w Różyczki Śmietanowo – Jagodowy Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 150g cukru 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego Do nasączenia: 100ml cytrynówki 80-90ml wody

Mała Cukierenka
Delicja orzechowo-kakaowa z galaretkami 160

weekend, a nie ma przepisu ;-) To ciasto właściwie towarzyszy nam od lat dzieciństwa. To chyba jedno z najczęściej pieczonych przez mamę ciast. Pamiętam, że mama kiedyś piekła cieniutki jasny biszkopt, który potem kroiła na długie cienkie pasy i układała na masie zostawiając rowki na galaretkę. Teraz korzystam z biszkoptów typu kocie języczki i między nie wlewam tężejącą galaretkę. Można też(...)upiec jeden wielki biszkopt, a potem przedzielić je na dwa blaty. Ja piekę dwa - jeden orzechowy, a drugi kakaowy. U nas też się przyjęło to ciasto, szczególnie córka lubuje się w takich wypiekach. Składniki (blaszka 23x34cm) : Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: 5 jajek

Kuchnia domowa Ani
TORT AUTA ZYGZAK MCQUEEN 175

ułatwione, że dzieciaki chciały osobne torty, więc nie musiałam kombinować jak połączyć ich zainteresowania na jednym torcie. Chłopiec bardzo lubi zygzaka Mcqueen'a, więc wykonałam tort w stylu angielskim, biszkopt, czekoladowy krem, krem maślany do otynkowania i dekoracja z lukru plastycznego. Przyznam, że robiłam już kilka tortów z lukrem, jednak za każdym razem mam kłopot z jego położeniem na tort(...)było równo i nie pękał. Dla mnie to najtrudniejsza część tortu;) Mam nadzieję, że sprostałam oczekiwaniom solenizanta :) Składniki na biszkopt: * 6 jajek w temperaturze pokojowej * 1 szklanka mąki pszennej tortowej * 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać pianę, tak by nie były

Zrób to smacznie
Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową 229

pełen ciepłych wspomnień i wzruszeń. Mój syn to mój prywatny ósmy cud świata i najważniejszy mężczyzna w moim życiu. Przygotowałam dla niego słodki upominek w postaci pysznego tortu. Delikatny biszkopt mocno nasączony ponczem, przełożony kremem orzechowym, który zdecydowanie tu dominuje. Całość przełamana warstwą cudownie kokosowego kremu z gęstą frużeliną malinową. Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas(...)przygotowania 2 hr 45 min Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem orzechowy 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru

Wędrówki po kuchni
Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami 103

Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami to troszkę odmieniona wersja klasycznego biszkoptu z kremem i owocami jaki na pewno niejednokrotnie gościł w naszych domach Niski, puszysty biszkopt, krem o lekko alkoholowym smaku, soczyste czarne porzeczki i galaretka. Łatwy w przygotowaniu, szybki w zjedzeniu Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami to pyszne ciasto, które polecam(...)dorosłym   Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm   SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki cukru kilka kropli aromatu cytrynowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy 400 ml mleka 2 łyżki cukru do budyniu 1/2 szklanki cukru pudru 50-100 ml ajerkoniaku ( według upodobań ) 100 g masła Dodatkowo: 1 łyżka soku

WSZYSTKO SMACZNE
Kukułka 216

Wilgotne, nie za słodkie, z posmakiem alkoholu, jednak nie za mocnym. Pyszne. I chyba pyszniejsze z każdym kolejnym dniem;) Sprawdzi się z całą pewnością na różnych uroczystościach rodzinnych. Polecam. Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju Biszkopt jasny: 3 jajka 1/2 szkl. cukru(...)wanilinowego 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 1/2 szkl. wódki Masa śmietanowa: 800 ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 2 op. śmietan-fixu   Białka na biszkopt kakaowy ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec, łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksując po każdym dodaniu do połączenia. Na końcu wlewamy olej, miksujemy

Smaki Na Talerzu
Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem 309

marką Bakalland . Tort jest bardzo smaczny, aromatyczny, wilgotny, dla łasuchów, którzy uwielbiają czekoladę. Wygląda wspaniale, apetycznie. Tort nie jest trudny w przygotowaniu, proszę dokładnie przeczytać przepis i obejrzeć film. Biszkopt nasączyłam alkoholem, jeśli chcemy go pominąć, możemy go zastąpić lekko posłodzoną wodą z sokiem z cytryny. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem Składniki: Biszkopt: 100g orzechów laskowych Bakalland 50g orzechów włoskich Bakalland 5 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 700ml mleka 2 budynie czekoladowe bez cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 1 łyżka cukru

Mała Cukierenka
Tort jabłkowy 143

Tort jabłkowy to przekładany 3-warstwowy biszkopt na kruchym spodzie. Bardzo pracochłonne ciasto składające się z kruchego ciasta posmarowanego konfitura oraz wysokiego biszkoptu przełożonego masą budyniową i masą jabłkową. var metaslider_8750 = function($) { $('#metaslider_8750').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect:"fold", controlNav:true, directionNav:true, pauseOnHover:true, animSpeed:700, prevText:"<", nextText(...)porcji: 16 kawałków Składniki: Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki cukru (40 g) 1 cukier waniliowy szczypta soli 100 g margaryny Biszkopt: 5 jajek 125 g mąki pszennej (niecała ½ szklanki) 125 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki

KuchniaWeDwoje.pl
CIASTO TORTOWE Z CHRUPIĄCĄ CZEKOLADOWĄ WARSTWĄ 222

Gościom bardzo smakował, ale najbardziej zastanawiała wszystkich czekoladowa chrupiąca warstwa. Na pewno jeszcze nie raz wykorzystam ją w moich słodkich eksperymentach. Zapraszam do zapoznania się z przepisem :) BISZKOPT :  6 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia i octu WARSTWA BRZOSKWINIOWA : puszka brzoskwiń 2 brzoskwiniowe galaretki WARSTWA CZEKOLADOWA : krem do smarowania pieczywa(...)kostki masła (lub z połowy składników, gdy nie podajemy w formie tortu) MASA ŚMIETANOWA : kubeczek śmietany 30% (330 ml) galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru ORAZ : 2 opakowania okrągłych biszkoptów zaparzona i posłodzona kawa oraz herbata do nasączenia kakao pokruszone ciastka na boki maliny do dekoracji płatki  śniadaniowe czekoladowe kolorowe żelki WYKONANIE BISZKOPTA : Ubijamy na sztywno pianę z białek

Pani na deser
Mleczne cappuccino 428

uznałam, że miano "Mleczne cappuccino" będzie bardziej na miejscu, gdyż znaczącym składnikiem kremu jest mleko w proszku; ono nadaje mu właściwy smak. Poza kremem, ciasto składa się z puszystego biszkoptu i podłużnych biszkoptów nasączonych w kawie. I co do tego nasączenia właśnie - polecam chwilę dłużej potrzymać biszkopty w naparze, aby wchłonęły go więcej, dzięki czemu w cieście będzie bardziej wyczuwalny(...)smak kawy. U mnie było z tym dość słabo, bo za krótko moczyłam biszkopty, następnym razem się poprawię :). Ale ogólnie ciasto bardzo smaczne i fajnie się prezentujące. Polecam :) Biszkopt: 110 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 duże jajka 140 g cukru  1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10 % Krem

Opowieści z piekarnika
Torcik z owocami lata 183

Zdecydowanie poleciłabym go na upały i imprezy w ogrodzie :)  Więcej na temat cukru i tego jak go używać poczytasz na stronie www.uczymyjakslodzic.pl Składniki na tortownicę o śr 26cm Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu Diamant 6 łyżek mąki krupczatki 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem owocowy: 900g mrożonej mieszanki owoców leśnych 2 galaretki owoce(...)łyżki cukru pudru Polski cukier 2 łyżki soku z limonki Do dekoracji: 6 kostek deserowej czekolady 50ml słodkiej 30% śmietanki Perełki Malinki Kwiaty róży Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym: Biszkopt- Białka ze szczyptą soli ubijamy na prędkości 8 przez 2 minuty i 40 sekund. Dodajemy żółtka i cukier. Zmniejszamy prędkość na 5 i ubijamy przez kolejne 2 minuty

Kuchnia w czekoladzie
Tort z kremem cytrynowym i kremem śmietanowym. 235

trzeba było zacząć. Już wiem mniej więcej w czym tkwi tajemnica i z pewnością będę powiększać umiejętności w dziedzinie tortów. Troszkę rozpieszczę tym moich bliskich.  Z przepisu na biszkopt skorzystałam ponownie z bloga  Moje wypieki. Składniki: Biszkopt:  ( tortownica o śr.23cm ) - wszystkie składniki w temp. pokojowej 5 jajek, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - ja użyłam normalny(...)gorącej wody i przelać je do głębokich talerzy. Pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu włożyć do lodówki do stężenia. Po stężeniu pokroić je w kostkę i wymieszać kolorami.  Biszkopt: Obydwie mąki przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i na koniec pojedynczo żółtka - cały czas miksować

W kuchni u Moniki
Tort Batman z truskawkami 285

niedociągnięcia i braki, no ale… :) Chociaż masa cukrowa jest jadalna, to pozostaje dla mnie tylko dekoracją, którą odkłada się na bok. Najważniejszy jest środek tortu, a w nim biszkopt, truskawki i masa śmietankowa. Bardzo lekki, owocowy tort, który zrobiłam na 5 urodziny mojego syna :) BISZKOPT: 4 jajka 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 łyżka żelatyny 1 szklanka wody MASA ŚMIETANKOWA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody DODATKI: biszkopty okrągłe masa plastyczna żółta masa plastyczna czarna MASA MAŚLANA: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia

https:KKuchniaMniam
Tort Cesarzowej 213

zrekompensować Wam wahania pogodowe i osłodzić niedziele przedpołudnie zapraszam na pyszny tort. To doskonały deser do kawy. Tort ten z powodzeniem możemy przygotować na każdą okolicznościową imprezę.  SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Biszkopt ciemny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka(...)kieliszek spirytusu, Masa orzechowa: 100g orzechów włoskich, 1/2 szklanki cukru, 100 ml mleka, 100g masła, Dodatkowo: 150g orzechów ziemnych niesolonych, czekoladowe kuleczki i cukrowe róże do dekoracji. PRZYGOTOWANIE : 1. Biszkopt jasny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję  cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Malinowo-borówkowa rozkosz (biszkopt z galaretką i owocami oblany białą czekoladą) 201

Malinowo-borówkowa rozkosz to biszkopt z galaretką i owocami oblany białą czekoladą. Wypiek, który podarowałabym swojemu mężusiowi, ponieważ uwielbia lekkie i owocowe biszkopty. Poniższe ciasto to przepis niezawodny na spędzenie romantycznego, a zarazem słodkiego wieczoru dla dwojga. Nie od dziś wiadomo, że maliny to afrodyzjaki :) Malinowo-borówkowa rozkosz to wypiek, który pogodzi skłóconych ze sobą małżonków. Wszystkie smaki poniższego(...)kuleczkami zbożowymi. Jestem pewna, że w tym wydaniu jeszcze bardziej przypadnie mężusiowi do żołądka...a raczej serca :) Przepis dodaję do akcji kulinarnej "Piecz... ot tak... prosto z serca!" . Składniki: biszkopt na formę 20 x 40 cm: 4 duże jajka 4 łyżki drobnego cukru 4 łyżki mąki pszennej  tortowej 1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

Ugotować
TORT CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY 133

Torcik ten zrobiłam Mamie na urodziny, doskonale się sprawdzi również podczas innych rodzinnych uroczystości, takich jak imieniny, chrzest czy komunia święta.   SKŁADNIKI Tortownica o średnicy 22 cm Biszkopt jasny: 3 jajka, 2/3 szkl. mąki, 2/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 3 jajka, 2/3 szkl. mąki, 2/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy(...)łyżki wódki Krem śmietankowy: 330 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, czerwony barwnik w sprayu Dodatkowo: perełki cukrowe , wiórki truskawkowe do dekoracji herbata do nasączenia biszkoptów, dżem truskawkowy z kawałkami truskawek WYKONANIE Biszkopt jasny: Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

słodki bratek
Tort śmietankowy. 104

Biszkopt! Upieczenie biszkoptu zawsze kojarzyło mi się z czymś niewykonalnym. Bałam się, że nie wyrośnie albo opadnie po wyjęciu z piekarnika i zmarnuję olbrzymią ilość jajek. Dzięki Bogu postanowiłam jednak zaryzykować! Odkryłam, że biszkopt to nic trudnego, wystarczy mieć dobry przepis, trochę zapału i oczywiście jajka ;) Przepis, który mi służy do pieczenia biszkoptu nigdy mnie nie zawiódł i zawsze się(...)sprawdza. Ciasto jest puszyste, lekkie i znienacka nie zmniejsza swojej objętości. Jednym słowem -> ideał :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki octu spirytusowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a żółtka mieszamy

Kuchnia Pani Wiosny