Przepis na ciasto z kakaowym biszkoptem i wkładką orzechową, przekładane kremem orzechowym i dżemem. To pyszne ciasto nazwałam „Specjał” – ma specjalny smak, który sprawia, że ciężko mu oprzeć się… Ciasto możesz przygotować na święta, a także jako deser na imprezę lub do niedzielnej kawy. Sprawdzi się również w formie tortu urodzinowego, czy też na inne uroczystości(...)zrobić to najsmaczniejsze ciasto orzechowe? Ciasto Specjał jest przekładanym ciastem, które składa się z następujących warstw: biszkopt kakaowy dżem lub powidło krem orzechowy wkładka orzechowa dżem lub powidło krem orzechowy biszkopt kakaowy polewa czekoladowa posiekane orzechy Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne przepisy na ciasta z orzechami: tort Ferrero Rocher orzechowy łom czekoladowy orzechowe ciasto z budyniem
Via GustoPrzepis na ciasto z kakaowym biszkoptem i wkładką orzechową, przekładane kremem orzechowym i dżemem. To pyszne ciasto nazwałam „Specjał” – ma specjalny smak, który sprawia, że ciężko mu oprzeć się… Ciasto możesz przygotować na święta, a także jako deser na imprezę lub do niedzielnej kawy. Sprawdzi się również w formie tortu urodzinowego, czy też na inne uroczystości(...)zrobić to najsmaczniejsze ciasto orzechowe? Ciasto Specjał jest przekładanym ciastem, które składa się z następujących warstw: biszkopt kakaowy dżem lub powidło krem orzechowy wkładka orzechowa dżem lub powidło krem orzechowy biszkopt kakaowy polewa czekoladowa posiekane orzechy Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne przepisy na ciasta z orzechami: tort Ferrero Rocher orzechowy łom czekoladowy orzechowe ciasto z budyniem
Via Gustotylko bardzo efektowne i pięknie prezentujące się na stole, ale również bardzo pyszne, bogate w smaki i aromaty kojarzące się ze Świętami Bożego Narodzenia. Składa się z dwóch biszkoptów: kakaowego i makowego, kremu piernikowego, czekoladowej polewy i pierniczków dla dekoracji. Całość tworzy wyjątkowo udaną kompozycję i ciężko się powstrzymać przed wzięciem kolejnego kawałka. Ciasto wbrew pozorom nie jest tak skomplikowane(...)jakby mogło się wydawać. Wystarczy upiec dwa biszkopty, przygotować krem i wszystko złożyć w całość. Składniki na ciasto Świąteczny Przysmak: Biszkopt kakaowy: 4 jajka rozmiar L 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka) 100 g cukru (pół szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Biszkopt makowy 2 jajka rozmiar L 50 g mąki pszennej
e-PrzepisyKulinarneTort z owocami i białą czekoladą to pięknie się prezentujący i pyszny w smaku tort , który polecam robić w okresie wiosennym oraz letnim. Podstawą tortu jest lekki biszkopt przełożony kremem na bazie mascarpone, śmietanki kremówki i białej czekolady. Do kremu dodawane są owoce, w tym przypadku maliny oraz borówki, chociaż każde inne miękkie owoce sprawdzają się w tym kremie równie(...)owocami i białą czekoladą i życzę udanych wypieków. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Tort Składniki na tort z owocami i białą czekoladą. Biszkopt: 5 białek (16 dkg) 5 żółtek 18 dkg cukru pudru 15 dkg mąki pszennej 5 dkg mąki ziemniaczanej szczypta soli Poncz do nasączenia biszkoptu: 100 ml wody 2 łyżki soku
MeCookswiśni i czekolada dobrze ze sobą smakują. Uważam, że tort nie jest trudny w przygotowaniu, chociaż jest dużo punktów, ale starłam się wszystko dokładnie opisać. Radzę dobrze przeczytać przepis, biszkopt i czekoladową śmietankę można przygotować dzień wcześniej. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek L – osobno żółtka i białka 160g cukru 100ml oleju 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 120-140ml wiśniówki 60ml wody Masa wiśniowa: 400-450g wiśni – użyłam mrożonych, wcześniej je rozmroziłam (w sezonie mogą być
Mała Cukierenkamiałam dylemat jaki tort przygotować dla nastolatki. A, że moda na Tik Toka trwa, więc i tort wykonałam w tym stylu. Solenizantka oczywiście zachwycona, a o to chyba chodzi. Biszkopty przełożone zostały kremem milky way, kremem śmietankowym, smaki kremu przełamałam żelką jagodową. Tort smakował wszystkim zaproszonym gościom, z czego ogromnie się cieszę, ponieważ przy każdym torcie ogromnie się zawsze stresuję(...)wszystko się uda. Jednak za każdym razem moje nerwy są nie potrzebne :) Tort urodzinowy w stylu Tik Tok : Biszkopt : Składniki: * 8 jajek w temperaturze pokojowej * 160 g mąki pszennej tortowej * 200 g drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i ciągle ubijać pianę
Zrób to smaczniemojprzepisna.pl | Biszkopt rzucany Genialny przepis na biszkopt który zawsze mi wychodzi, co prawda czasem wyższy czasem niższy, ale nigdy nie wyszedł zakalec. Tylko 4 składniki a takie cudne ciasto. Biszkopt może stanowić bazę pod tort lub pod inne ciasto. Tym razem biszkopt robiłam z 10 jaj na dwie tortownice 20 cm i 23 cm. Wyszedł mi biszkopt o wysokości(...)Przepis na biszkopt kakaowy jest już na blogu. Przepis na biszkopt rzucany pochodzi ze strony Moje wypieki. Biszkopt: 10 jaj rozmiar L w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, mikser ustawić
moj przepis namojprzepisna.pl | Biszkopt rzucany Genialny przepis na biszkopt który zawsze mi wychodzi, co prawda czasem wyższy czasem niższy, ale nigdy nie wyszedł zakalec. Tylko 4 składniki a takie cudne ciasto. Biszkopt może stanowić bazę pod tort lub pod inne ciasto. Tym razem biszkopt robiłam z 10 jaj na dwie tortownice 20 cm i 23 cm. Wyszedł mi biszkopt o wysokości(...)Przepis na biszkopt kakaowy jest już na blogu. Przepis na biszkopt rzucany pochodzi ze strony Moje wypieki. Biszkopt: 10 jaj rozmiar L w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, mikser ustawić
moj przepis narazem mam dla Was przepis na tort, który różni się znacznie od pozostałych tortów na moim blogu :). Jest to bowiem tort składający się nie tradycyjnie z jednego biszkoptu przekrojonego na 3 części, ale aż z trzech różnych blatów - mamy tu kruche ciasto, biszkopt kakaowy oraz biszkopt makowy, natomiast pomiędzy nimi konfiturę wiśniową i krem budyniowo-maślany. Wierzch tortu wieńczą wiśnie(...)nawet bez mojej wzmianki ;). Wszystkie te smaki doskonale się ze sobą komponują, a całość smakuje naprawdę pysznie :). Co prawda upieczenie trzech różnych blatów przysparza więcej pracy, niż przygotowanie jednego biszkoptu, ale jeżeli zrobimy to dzień wcześniej, to przy samym składaniu tortu tej pracy będzie już naprawdę niewiele ( wieczór wcześniej można również ugotować budyń do kremu ). Tort polecam na większe
Opowieści z piekarnikaowocami leśnymi. Tort pieczony jest w małej formie o średnicy 17 cm i jest idealny na mniejszą liczba gości. Do przygotowania tego tortu wykorzystuje niezawodny przepis na tzw. biszkopt rzucany . Tort przekładany jest bitą śmietaną, musem jagodowym i owocami. Najczęściej korzystam ze śmietanki 30 % (chyba, że robię dużą imprezę i duży tort), bo wtedy tort jest lżejszy(...)lubię i nie lubię też bawić się w dodawanie żelatyny). Wam natomiast polecam użycie śmietanki 36%, która raz, że szybciej się ubije, a dwa – tort będzie lepiej wyglądał 🙂 Składniki biszkoptu: 3 jaja + 1 żółtko (używam rozmiaru L) 100 g cukru 85 g mąki pszennej tortowej 30 g mąki ziemniaczanej Mus jagodowy: 170 g jagód lub borówek (lub mieszanki jagód
Moja DelicjaCzas czytania: 3 min Warszawskie ciasto w nowej wersji, dziś Wuzetka cynamonowa! Do przygotowania dzisiejszego ciasta potrzebny jest dobry kakaowy biszkopt i lekki krem śmietanowy z dużą ilością cynamonu. Ważnym dodatkiem jest dżem wiśniowy koniecznie z drylowanymi wisienkami. Do nasączenia biszkoptu wykorzystałam nalewkę wiśniową, która wspaniale podkręciła smak całego ciasta i świetnie łączy się ze smakiem cynamonu. Jest to wersja(...)nalewki wiśniowej. Course Desery Cuisine Polska Keyword cynamon, czekolada Prep Time 30 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru 120 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 szczypta soli Składniki na krem 500 ml śmietany 30% dobrze schłodzona
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 5 min Tort czekoladowo-malinowy czy może być coś lepszego? Czekoladowy biszkopt do tego tortu jest zupełnie inny niż dobrze wam znany biszkopt idealny , ten jest dość ciężki, ale puszysty. Ciasto zawiera olej, który nadaje mu wilgoci, dzięki temu nie trzeba nasączać tortu żadnym ponczem . Krem do tortu przygotowałam ze zmiksowanych malin i bitej śmietany co w efekcie(...)podkreśla cudowny smak malinowej pianki. Oczywiście dodatkowa porcja owoców na wierzchu również ma wpływ na smak tortu, im więcej malin tym lepiej. 💭 Wskazówki Tort jest dość łatwy do przygotowania, biszkopt zawsze wychodzi pod warunkiem, że użyjecie do jego przygotowania składników w temperaturze pokojowej . Zbyt zimne produkty (mowa tutaj głównie jajkach) mogą sprawić, że biszkopt nie wyjdzie zbyt dobry. Ubicie białek
SprawdzonaKuchnia.plsubskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort TRUSKAWKOWY z kremem jogurtowym i DRIP CAKE Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 80g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)fixy do śmietany 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Polewa: 120g białej czekolady czerwony barwnik spożywczy do czekolady Dodatkowo: 240g konfitury malinowej posiekane pistacje do dekoracji połówki truskawek do dekoracji Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg lub na funkcji góra-dół 180oC. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się
Mała Cukierenkamojprzepisna.pl | Biszkopt rzucany Genialny przepis na biszkopt który zawsze mi wychodzi, co prawda czasem wyższy czasem niższy, ale nigdy nie wyszedł zakalec. Tylko 4 składniki a takie cudne ciasto. Biszkopt może stanowić bazę pod tort lub pod inne ciasto. Tym razem biszkopt robiłam z 10 jaj na dwie tortownice 20 cm i 23 cm. Wyszedł mi biszkopt o wysokości(...)Przepis na biszkopt kakaowy jest już na blogu. Przepis na biszkopt rzucany pochodzi ze strony Moje wypieki. Biszkopt: 10 jaj rozmiar L w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, mikser ustawić
moj przepis naTort potrójnie czekoladowy: czekoladowy biszkopt przełożony czekoladowym kremem do tego polewa z mlecznej czekolady, dla przełamania konfitura z wiśni. Pyszny i elegancki, polecam. Czas przygotowywania: 90 min Czas pieczenia: 40-50 min Czas chłodzenia: co najmniej 1 godzina Składniki: (na tortownicę 21 cm) Biszkopt: 7 jaj 165 g cukru 130 g mąki 45 g kakao 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli * Proporcje na biszkopt dla różnych wielkości tortownic: Krem czekoladowy: 500 ml śmietanki 36 % 250 ml śmietanki 30% 400 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 200 g lekko gorzkiej czekolady (ok. 50 % masy kakaowej) Dodatkowo: słoiczek konfitury wiśniowej ok. 300 g płyn do nasączania (może być osłodzona herbata z dodatkiem alkoholu
Słodki Blogsmakuje jest wilgotny, bardzo aromatyczny, czekolada z cynamonem i pomarańczą świetnie się ze sobą łączą. Tort w przygotowaniu jest prosty, nie użyłam żelatyny. Wygląda ładnie i świątecznie udekorowany pierniczkami. Biszkopt i czekoladową śmietankę radzę przygotować dzień wcześniej. Polecam! Zdjęcia Monika Szeffler Przez Ogródek . Polecam również mój Tort Szwarcwaldzki z Wiśniami (klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piernikowy Tort z Czekoladą i Pomarańczą Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160g cukru 2/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru Do nasączenia: 80-100ml wody 100ml likieru pomarańczowego Krem czekoladowy: 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g
Mała Cukierenkajuż robię to nie robię zdjęć ... aż w końcu postanowiłam zrobić tort od tak na weekendowe objadanie. Tort jest prosty można go zrobić z malinami lub truskawkami. Przepis na biszkopt i krem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers z blogu Sweet place Składniki (na tortownicę 24 cm) : Biszkopt : 6 jajek ( w temperaturze(...)ciemnej herbaty (z dwóch torebek) z odrobiną aromatu waniliowego *nasączeniem może być też herbata z sokiem z cytryny lub mocna herbata owocowa np malinowa Dekoracja : 2 opakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie
cucinareTort Szwarcwaldzki z Wiśniami – Dzisiaj duży, piękny, tradycyjny tort w Małej Cukierence. Z dużą ilością wiśni i bitej śmietany, z ciemnym biszkoptem. Do mojego tortu dodałam też sporo wiśniówki, dzięki czemu tort nie jest mdły, alkohol dodaje ciastu „pazurka”. Do zrobienia takiego tortu można też użyć wiśni, które nam zostaną po nalewce. Z takimi wiśniami tort jest jeszcze smaczniejszy :). Tort(...)Pieczenia. – Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia (klik) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Szwarcwaldzki z Wiśniami Składniki: Biszkopt: 8 jaj – osobno żółtka i białka 240g cukru 100g masła – roztopionego, ostudzonego 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g mąki ziemniaczanej 50g dobrego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mała CukierenkaCzas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: forma 22cm Drukuj Biszkopt z jogurtowym musem i owocami By Piotr 9 lipca 2018 Biszkopt, jogurtowy mus z sokiem z owoców oraz świeże owoce zwieńczajcie ciasto. Idealna, letnia propozycja na wykorzystanie sezonowych produktów do stworzenia przepysznego deseru. Składniki: Biszkopt jajka - 2 cukier - 1/2 szklanki mąka pszenna - 1/3 szklanki mąka ziemniaczana - 25g sól - szczypta Nasączenie(...)naturalny - ok. 600g żelatyna - 8-9 łyżeczek cukier puder - ok. 7-8 łyżek sok owocowy Dodatkowo truskawki - ok. 100g maliny - ok. 100g borówki - ok. 100g mięta - do dekoracji Wykonanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym
Pogotujmy.plostatnią niedzielę moja córka przystępowała do I Komunii i z tej okazji upiekłam dla niej wyjątkowy tort. Składa się on z czterech biszkoptów w różnych smakach:orzechowym, migdałowym, kawowym i kokosowym. Całość przełożona jest masą kajmakową i masą maślano-jajeczną. Przygotowanie tortu podzielmy sobie na 2 dni. Biszkopty warto upiec dzień wcześniej. Na drugi dzień rano przełożyłam tort połową masy(...)eustomy i gipsówki. Używając masy cukrowej masz pewność, że wydruk nie pomarszczy się jak to dzieje się przy zwykłym opłatku. Tort wszystkim bardzo smakował z czego jestem niezmiernie zadowolona :) Biszkopt kawowy: 7 jajek 7 łyżek cukru 1/2 szkl mąki krupczatki 2 łyżki kawy mielonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza kokosowa: 7 białek 20 dag kokosu 20 dag cukru
Smakołyki Asiwiśniami i likierem jajecznym Krupnik Advokat Premium. Likier przygotowany jest na bazie naturalnych żółtek, jest smaczny i kremowy. Przygotowałam więc tort aromatyczny, kwaskowaty od owoców, z kakaowym, wilgotnym biszkoptem, który wspaniale smakuje ze śmietanowym kremem advokat , pycha! Tort nie jest trudny do zrobienia i możemy go dowolnie udekorować. Będzie wspaniałym ciastem na wyjątkowe okazje, rodzinne spotkania, przyjęcia. Zamiast wiśni możemy(...)użyć czarnej porzeczki, również będzie pysznie, polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort z wiśniami i advokatem Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 łyżek oleju Nadzienie: 400g mrożonych
Mała Cukierenkaowocami leśnymi. Tort pieczony jest w małej formie o średnicy 17 cm i jest idealny na mniejszą liczba gości. Do przygotowania tego tortu wykorzystuje niezawodny przepis na tzw. biszkopt rzucany . Tort przekładany jest bitą śmietaną, musem jagodowym i owocami. Najczęściej korzystam ze śmietanki 30 % (chyba, że robię dużą imprezę i duży tort), bo wtedy tort jest lżejszy(...)lubię też bawić się w dodawanie żelatyny). Wam natomiast polecam użycie śmietanki 36%, która raz, że szybciej się ubije, a dwa – tort będzie lepiej wyglądał :) Składniki biszkoptu: 3 jaja + 1 żółtko (używam rozmiaru L) 100 g cukru 85 g mąki pszennej tortowej 30 g mąki ziemniaczanej Mus jagodowy: 170 g jagód lub borówek (lub mieszanki jagód i borówek
Moja DelicjaCiasto Tiramisu przygotowane na spodzie z upieczonego biszkoptu Z okazji zaległych walentynek dziś urządziliśmy sobie małe świętowanie :-) Pyszny obiadek, a na deser klasyczne Tiramisu i kolejny sezon "Czasu honoru". W końcu nadrabiamy zaległości związane z tym serialem, wciąż odkładaliśmy go na później, ale jak już rozpoczęliśmy go oglądać , tak nie wiem nawet kiedy zaczynamy i kończymy kolejny sezon(...)lada wyczyn utrzymać go tak długo, po prostu deser jest tak pyszny że znika w sekundę :-) Deser Tiramisu przygotowany bezpośrednio w pucharku na spodzie z biszkoptów Czekoladowa niedziela ... włoski deser Tiramisu na biszkopcie: W pierwszej kolejności pieczemy biszkopt, który będzie nam potrzebny na spód naszego ciasta. Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru szczypta soli
Aromatyczne Podróżemojprzepisna.pl | Biszkopt rzucany Genialny przepis na biszkopt który zawsze mi wychodzi, co prawda czasem wyższy czasem niższy, ale nigdy nie wyszedł zakalec. Tylko 4 składniki a takie cudne ciasto. Biszkopt może stanowić bazę pod tort lub pod inne ciasto. Tym razem biszkopt robiłam z 10 jaj na dwie tortownice 20 cm i 23 cm. Wyszedł mi biszkopt o wysokości(...)Przepis na biszkopt kakaowy jest już na blogu. Przepis na biszkopt rzucany pochodzi ze strony Moje wypieki. Biszkopt: 10 jaj rozmiar L w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, mikser ustawić
moj przepis naNiech Was nie zmyli ‘cukrowy’ wygląd- tort jest mięciutki, delikatny, śmietankowy i pyszny ! Jedynym lukrowym elementem są misie i ich serduszkowa podstawa. Reszta- to domowy, puszysty biszkopt, śmietankowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone oraz masa krówkowa. Zatem nasz tort, nie tylko świetnie wygląda- ale i pysznie smakuje! Tort szczególnie sprawdza się we wszystkich tych okazjach, gdzie(...)alkoholem. Zwykła, tradycyjna puszka masy krówkowej, też się świetnie sprawdza i pysznie smakuje. Jeżeli jednak zdecydujecie się na tą z dodatkowymi procentami – to pamiętajcie żeby już do nasączania biszkoptu nie używać nic alkoholowego- inaczej smak alkoholu będzie zbyt dominujący i przyćmi inne walory smakowe ( wiem, że niektórym mogłoby to się spodobać – ale naprawde nie o to chodzi
Domowe TortyDzisiaj na blogu słodki przepis. Tym razem proponuję Wam przygotować do kawy biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką. Taki biszkopt lubi prawie każdy! To ciasto jest pyszne, lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, a poradzi sobie z nim każdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi(...)równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu nie da się spieprzyć! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki na dużą blachę ok. 35 x 25 cm: Składniki na biszkopt
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż robię to nie robię zdjęć ... aż w końcu postanowiłam zrobić tort od tak na weekendowe objadanie. Tort jest prosty można go zrobić z malinami lub truskawkami. Przepis na biszkopt i krem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers z blogu Sweet place Składniki (na tortownicę 24 cm) : Biszkopt : 6 jajek ( w temperaturze(...)ciemnej herbaty (z dwóch torebek) z odrobiną aromatu waniliowego *nasączeniem może być też herbata z sokiem z cytryny lub mocna herbata owocowa np malinowa Dekoracja : 2 opakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie
cucinaretylko do tortów czy rolad. Jego przygotowanie nie wydaje się skomplikowane - w końcu potrzebujemy tylko jajka, cukier i mąkę, i przy zastosowaniu odpowiedniej receptury powinniśmy otrzymać piękny, wyrośnięty biszkopt. Jednak nie zawsze tak się dzieje, w końcu czasem najmniej skomplikowane rzeczy bywają najtrudniejsze. Co więc zrobić, by przygotowany przez nas placek był pozbawiony zakalca, będąc jednocześnie puszysty, mięciutki i wyrośnięty(...)Spróbuję przybliżyć to w tej części mojego mini-poradnika. Musimy pamiętać, że na biszkopt, jak samo jak na wiele innych potraw czy deserów, istnieje wiele przepisów. Zazwyczaj możemy przygotowywać go ubijając całe jajka, a następnie dodając resztę składników lub oddzielając białka od żółtek (wtedy podstawą masy jest ubita piana z białek). Z uwagi na fakt, iż ja najczęściej w swoich
psgotujemyPrzyjeżdżamy ze sporym, bo półgodzinnym wyprzedzeniem do Studia CookUp, a tam już większa część stołu zastawiona jest pojemniczkami z odmierzonymi składnikami na biszkopty, ciasta, polewy i kremy! Już można wyobrażać sobie smak kremu cytrynowego, chrupkość orzechów w biszkopcie orzechowym czy smak polewy czekoladowej, która wykończy czekoladowy tort. Tym razem zamiast Tomka, pojechała ze mną moja przyjaciółka Marta. Temat tortów(...)najpierw najważniejsze informacje i nauka, a potem tylko trening ;) Zajęcia odbywały się z Dominiką Krzemińską, z którą mieliśmy już wcześniej zajęcia z serników. Pracę zaczęliśmy od przygotowania biszkoptu do tortu cytrynowego, korzystając z pierwszego ze sposobów na przygotowanie biszkoptu - zaczęliśmy od podgrzania białek z cukrem. Poznaliśmy najistotniejsze rzeczy odnośnie podgrzewania białek, sposobu wmieszania mąki i jak powinno wyglądać ciasto
Plate of JoyKończę swój urlop i w związku z tym zapraszam na coś słodkiego - pyszne ciasto biszkoptowe :) Ciasto podpatrzyłam w jednej z kawiarni w moim mieście :) Składniki (na blaszkę 36x24 cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe + woda Wierzch: 600 ml śmietanki(...)minut. Studzimy, przekrawamy wzdłuż. 2. Brzoskwinie kroimy w kostkę. 3. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (odjęłam trochę wody). 4. Tężącą galaretkę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią. 5. Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami i cukrem pudrem, wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy tartą gorzką czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki : 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 - 4 średnie jabłka Przygotowanie : Jabłka obrać
Proste PotrawyTruskawki się skończyły, a razem z nimi kontrowersje na ich temat . Teraz na tapecie super kwaśne porzeczki i słodkie maliny. Dużo tego kupiłam. Na pewno
Matka ŻywicielkaKoniec wakacji oznacza początek sezonu na śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani
prawdziwe jedzenieBardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Idealna baza do tortów a także świetna przekąska dla najmłodszych. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana
w kuchni i w ogrodzieBiszkopt z 3 składników do ciast i tortów , który zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada! Jest to biszkopt bez mąki ziemniaczanej oraz bez proszku do pieczenia . Przepis ten wykorzystałam już nie jednokrotnie i jeszcze nigdy mnie na zawiódł. Także jeśli szukacie receptury na lekki oraz puszysty biszkopt to koniecznie wypróbujcie ten! Ps. Drugim sprawdzonym biszkoptem jest mój(...)Biszkopt z mąką ziemniaczaną - klik . Różnica polega na tym, że biszkopt z mąką ziemniaczaną jest bardziej sypki i nie taki mięsisty jak biszkopt z samej mąki pszennej . To od Was zależy jaką strukturę ciasta bardziej lubicie. Biszkopt z 3 składników - składniki: (Tortownica o średnicy 18-20 cm) 4 jajka 100g cukru 100g mąki pszennej (Tortownica
Di gotujeTradycyjne ciasto biszkoptowe robi się z mąki, jajek oraz cukru. Do tego typu ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia ani sody. Aby biszkopt wyszedł puszysty i dobrze wyrósł, jajka w temperaturze pokojowej należy ubić z cukrem na puszystą i lekką konsystencję. Najlepiej wyjdzie nam to za pomocą ręcznego robota bądź robota kuchennego, można również użyć ręcznej ubijaczki(...)jednocześnie dość szybko należy wmieszać mąkę, uważając aby “nie przebić ciasta”. Zbyt długie mieszanie spowoduje, iż białka opadną i ciasto nam fajnie nie wyrośnie. Sekretem idealnego biszkoptu jest również niewykładanie boków formy do pieczenia ani papierem ani tłuszczem. Do pieczenia powinniśmy sięgnąć po formę nieprzywierającą, wyłożyć jedynie jej spód papierem do pieczenia pozostawiając boki formy puste. Biszkopt wyrastając
MeCooksmnóstwo serca. Wg mnie domowe torty są najsmaczniejsze. Do przygotowania tego tortu użyłam dwóch rodzajów kremu. Krem truskawkowy oraz krem milky way. Dla przełamania słodyczy dżem z czarnego bzu. Biszkopt rzucany nasączyłam ponczem z dodatkiem cytryny. Tort został ozdobiony dripem z gorzkiej czekolady i motylkami wg życzenia solenizantki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tort z masą truskawkową i kremem milky(...)Składniki Biszkopt: przepis na biszkopt rzucany znajdziecie na blogu biszkopt upieczony z 5 jajek, forma 23 cm Krem truskawkowy: 200 g świeżych lub mrożonych truskawek 2 łyżki cukru 2,5 łyżeczki żelatyny 100 ml śmietanki 30 % lub 36 % 150 g mascarpone Krem milky way: 110 g batoników MilkyWay 200 g mascarpone 150 ml śmietanki 30 % lub 36 % Krem maślany
To co lubię - gotuję i polecampyszne ciasto krówka z kakaowym wnętrzem. Jeśli tak jak ja lubicie słodkie warstwowe ciasta z śmietanowym kremem i kajmakiem, to na pewno pokochacie tą wersję. Podstawę ciasta stanowią dwa biszkopty – jeden toffi, a drugi kakaowy. Do tego prosta masa śmietanowa i jako zwieńczenie pyszny kajmak. Ja dziś podałam ciasto z kajmakiem z solą morską POLDER . Niewielka ilość soli idealnie(...)krówka z kakaowym wnętrzem, to ciasto które jest idealne na specjalne okazje, przyjęcia i święta. Jeśli lubicie słodkie warstwowe wypieki, to zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Składniki: Na biszkopt toffi: 7 dużych jajek (temp. pokojowa) 1 szklanka mąki pszennej 2 budynie o smaku toffi (40 g) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżeczka naturalnego kakao 1/2 łyżeczki
Słodkie okruszkiPrzepis na biszkopt który pięknie wyrasta, jest wilgotny i ma bardzo intensywny kakaowy smak. Ten biszkopt wybrałam jako mój ulubiony z pośród wielu innych receptur na biszkopt kakaowy, bo jest najsmaczniejszy i zawsze pięknie wyrasta. Zapraszam na film: Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 5 jajek 120 g cukru (1/2 szklanki) 100 g mąki (2/3 szklanki) 30 g kakao(...)szklanki) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli * Poniżej znajdziesz receptury na różne wielkości tortownic i blaszek. * Jeśli chcesz uzyskać naprawdę wysoki biszkopt na tort, zrób recepturę z jednego jajka więcej, przykładowo: w tortownicy 16 cm upiecz biszkopt z 5 jajek. Wykonanie: Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Możesz
Słodki Blogtort jogurtowy z owocami. Jest bardzo smaczny, na jednym kawałku nie można poprzestać. Jest wilgotny, waniliowy i delikatnie śmietanowy. Wygląda pięknie, wiosennie i apetycznie. W przygotowaniu nie jest trudny, biszkopt przekrajamy tylko raz, a dekoracja jest prosta i ładna. Przepis powstał przy współpracy z marką Basia, użyłam mąki Basia Extra wypiek do biszkoptów i tortów. Jest to mąka dedykowana właśnie(...)pieczenia ciast tortowych i biszkoptów. Dzięki procesowi perfekcyjnego mielenia ziaren pszenicy jest wyjątkowo aksamitna i delikatna, co zapewnia wypiekom puszystość oraz lekkość. Zachęcam również do odwiedzenia strony Basia z Sercem gdzie znajdziecie wiele ciekawych przepisów na zbliżające się święta. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszny Tort Jogurtowy z Malinami i Morelami Składniki
Mała CukierenkaAutorem inspiracji do stworzenia tego tortu był mój syn. Po zjedzeniu ciasta, które zrobiłam na swoje urodziny mały się zamyślił i stwierdził, że on by wolał biały biszkopt i duuużo brzoskwiń zamiast truskawek. Stworzyłam więc dla niego pyszny tort brzoskwiniowy bez dodatku mleka czy śmietany. Efekt jest świetny. Słodki krem maślany doskonale komponuje się z kwaskowatym ponczem, którym nasączony jest(...)biszkopt. W środku tort wypełnia kremowa masa brzoskwiniowa. Tort można podać osobom z alergią na białka mleka krowiego. Na moim blogu znajdziecie także inne przepisy na torty dla alergika: Tort kokosowo-czekoladowy z wiśniami Tort dla dziecka (bez mleka, jajek, glutenu) Składniki na biszkopt jasny: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1/3 łyżeczki
Dieta bez mlekaBiszkopt z owocami i galaretką to kwintesencja lata - do zjedzenia ! Sezonowe, letnie owoce - maliny, borówki, jagody, porzeczki i brzoskwinie. Dorzucić możecie jeszcze inne, na które macie wielką ochotę, lub które przechowujecie w swoich lodówkach...a może zerwiecie wprost z krzaczka lub drzewa ? Dowolność wg własnych upodobań. Nie jest to przepis na zwykły biszkopt...mój z czystego przypadku lub może błędu(...)sztuce kulinarnej jest inny..i zdecydowanie lepszy. Co poszło nie tak i co zaważyło na wyjątkowości tego ciasta ? Z pośpiechu, chciałam zalać owoce na biszkopcie płynną galaretką - wiadomo co się stało. Galaretka zaczęła wsiąkać w ciasto. Reszcie dałm czas do stężenia, dopiero zalałam owoce. Ale wsiąknięta w biszkopt galaretka, nadał ciastu wilgotności i smaku. Od teraz tylko taka wersja biszkoptu
kolorowotorcikowoprzepis na biszkopt idealny! Jest to jeden z najlepszych biszkoptów, które jadłam. Receptura jest banalna, na każde dodane jajko dodajemy odpowiednią ilość mąki i cukru. Uwaga biszkopt jest bez proszku do pieczenia. Rośnie tylko dzięki dobremu ubiciu białek. Wiele razy patrzyłam na ten autorski przepis Pani J. Bobbe, który krąży po blogach. Jakoś tak nie mogłam się do niego(...)przekonać, no bo jak to biszkopt- bez proszku do pieczenia?! i jeszcze potem mam go rzucić o podłogę? To chyba jakieś żarty.;) Ale stało się, spróbowałam i zakochałam się w tym przepisie! Biszkopt idealny już za pierwszym razem wyszedł dosłownie IDEALNY. Wysoki, a co najważniejsze równy co bardzo ułatwiło mi później pracę. Nie bójcie się, że Wam opadnie. Sukces polega
Rusty ForkCiasto kukułka – Zapraszam na moją wersję tego pysznego ciasta z jasnym i ciemnym biszkoptem, nasączonego czekoladowym ponczem z alkoholem. Nie za słodkie, ładnie pachnie i apetycznie się prezentuje. Alkohol dodaje „pazurka”, dlatego ciasto nie jest mdłe, bardzo mi smakuje. Jeśli nie chcemy piec jasnego biszkoptu, możemy zastąpić go gotowymi biszkoptami. Ciasto będzie świetne na rodzinne imprezy, polecam… (inspirację znalazłam(...)stronie „przyślij przepis”, ale przepis zmodyfikowany i zrobiony po mojemu). Ciasto kukułka Składniki: Biszkopt jasny: 4 jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (około 140g; użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mała CukierenkaBiszkopt czekoladowy na mące orkiszowej bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Zawsze przygotowuję biszkopty jasne według zasady: na każde jajko łyżka ksylitolu (lub cukru) i łyżka mąki kiedyś pszennej-tortowej, teraz orkiszowej. Ponieważ mąka orkiszowa inaczej zagęszcza ciasto niż pszenna, staram się jej dawać trochę więcej, by uzyskać zbliżoną konsystencję ciasta. Przy biszkopcie ciemnym zasada ta troszkę się zmienia(...)Nigdy nie dodaję do moich biszkoptów proszku do pieczenia a zawsze pięknie wyrastają. Białka należy mocno ubić, dopiero wówczas dodajemy ksylitol (lub cukier) i później pojedynczo żółtka. Na końcu dodajemy mąkę (lub mąkę z kakao przy biszkopcie czekoladowym) i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników. Przepis podaję na dwa biszkopty: jeden niższy, z którego po przekrojeniu uzyskamy dwa blaty
Smaczne Zdrowetwórcze, fascynujące i podszyte tą cudowną i ekscytującą niepewnością - Co z tego wyjdzie? Czy będzie dobre? Czy będzie smakowało gościom? Czy tym razem udało się odnaleźć złoty środek? Idealny biszkopt był kiedyś celem jednego z moich poszukiwań. Wypróbowałam wiele przepisów, ale żaden nie spełnił oczekiwań. Biszkopty były albo za suche albo opadały albo zamieniały się w gumowate placki. Do niczego(...)pewnego dnia zostałam poczęstowana porcją najpyszniejszego biszkoptu na świecie! Puszystego, słodkiego, wilgotnego, obłożonego owocami i rozpływającego się w ustach. Bingo! Po paru dniach w moim zeszycie pojawiła się kolejna kartka - z przepisem na biszkopt idealny. Wykorzystuję go do letnich ciast z owocami, piekę z niego torty i małe biszkoptowe ciasteczka do herbaty. A od zeszłego tygodnia niemal codziennie
KUCHARNIAtort Was zachwyci. Idealny z filiżanką aromatycznej kawy. Na różne okazje. U mnie jeszcze w takim świąteczno-zimowym wydaniu. Słodkich inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: Na biszkopt orzechowy: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na biszkopt kawowy: 2 jajka(...)cappuccino do smaku ( proszek ) Na tynk: 20 dag masła 82 % 12 dag mleka skondensowanego słodzonego 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: słoiczek dżemu wiśniowego 100 % owców kawa cappuccino do nasączenia biszkoptów kilka łyżek posiekanych orzeszków ziemnych Wykonanie pysznego tortu: 1. Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę
IzabelawkuchniCiasto Madagaskar jest połączeniem biszkoptu kakaowego z biszkoptem makowym, kremem budyniowym, winogronem oraz galaretką. Ciasto to pięknie prezentuje się na talerzu, jest kremowe oraz owocowe w smaku . Najlepiej jest jego przygotowanie rozłożyć sobie na dwa dni, w jednym dniu upiec biszkopty, a w dniu kolejnym przygotować krem i złożyć ciasto. Przyznaję, iż ciasto to jest odrobinę czasochłonne, dlatego też(...)domu, a poniżej zostawiam Wam przepis na winogronowy Madagaskar . Smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Ciasto Madagaskar z winogronem Składniki na Ciasto Madagaskar. Biszkopt kakaowy: 5 jajek “L” 15 dkg cukru kryształu 30 ml oleju 14 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 dkg kakao 1/2 łyżeczka soli Biszkopt makowy
MeCooksMakowy biszkopt z 4 jaj Puszysty, szybki biszkopt bezglutenowy, który zawsze się udaje. Bądź wierny tradycji, ale zamień klasyczny makowiec na słodki maczek lub inne ciasto z makiem. Przepis na biszkopt makowy, idealny na bezglutenowe ciasto czy też jako biszkopt na tort bezglutenowy. Biszkopt makowy to także makowiec bez mąki, jego wykonanie jest bardzo proste, a ciasto z makiem można(...)podać samo lub przełożyć kremem. Szukasz pomysłu na ciasto z makiem? Przeczytaj dalej jak zrobić makowy biszkopt z 4 jaj? Jest to przepis na tortownicę 24 – 26 cm lub blachę 25 x 25 cm. Biszkopt bezglutenowy Klasyczny biszkopt bez proszku do pieczenia się robi, jednak w przypadku maku nie da rady. Mak jest dość ciężki ( zawiera tłuszcz) i sama
Dieta moja pasjaBajaderki są miękkie, bogate w bakalie. Polecam :-) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Nadzienie: 120 g mini biszkoptów 100 g okrągłych biszkoptów 2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami 100 g suszonej śliwki 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej 150 g rodzynek sułtańskich 100 g kandyzowanej mieszkanki keksowej(...)łyżki kakao 2 szklanki mleka 2 olejki migdałowe (1 olejek ma 4ml) Rada: w przypadku gdy nie mamy mini biszkoptów można dodać biszkopty okrągłe lub pokruszyć herbatniki. Dodatkowo: 150 g gorzkiej czekolady 2 - 3 łyżki cukru perlistego słoik dżemy z czarnej porzeczki (ok 280 g) Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier
Ciastka - domowe słodkościtego typu ciasta bez pieczenia goszczą u mnie w sezonie letnim dość często, ponieważ lubi je cała moja rodzina. Nigdy jeszcze jednak nie robiłam sernika na zimno na biszkopcie, zawsze tylko na ciastkach, czy to na herbatnikach, czy na biszkoptach. Byłam ciekawa tego połączenia i bardzo się cieszę, że spróbowałam. Ciasto wyszło bardzo smaczne, lekkie, orzeźwiające, choć nieco bardziej czasochłonne(...)trzeba dodatkowo upiec biszkopt. Ale warto. Sernik nie tylko pysznie smakuje, ale również ładnie wygląda. Świetnie sprawdzi się na różnych przyjęciach i nie tylko. Można do niego dodać jeszcze owoce sezonowe, np. truskawki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 6 jaj 3/4szkl. cukru 0,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 500ml śmietany
Waniliowe ImprowizacjeProszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszny tort truskawkowy dla ukochanej osoby Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka L – osobno żółtka i białka 100g cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 140ml wody(...)zmiksowanych na mus Śmietanka do dekoracji: 350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 1 fix do śmietany 1-2 łyżki cukru pudru parę truskawek do ozdoby Na literki: mały kawałek marcepanu Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier z wanilią, mieszać, aż masa stanie się gęsta
Mała Cukierenkaplastycznego i zieloną bazę. Użyłam do tego barwników spożywczych dostępnych w sklepach internetowych. Jeśli chodzi o smak, lubię, kiedy tort urodzinowy jest lekki i pyszny. Właśnie dlatego wybrałam tradycyjny biszkopt, krem śmietanowy albo krem z białej czekolady oraz konfiturę wiśniową. Przepis na biszkopt do tortu urodzinowego Rozpocznij od bazy, czyli biszkoptu. Możesz go przygotować nawet jeden dzień wcześniej, owinąć folią(...)aluminiową po ochłodzeniu, a następnie przechować w lodówce. Kilka porad odnośnie przygotowania biszkoptu do tortu urodzinowego: warto użyć wysokiej jakości mąki pszennej, ja korzystałam z typu 450, która powinna być przesiana, jajka powinny być w temperaturze pokojowej, biszkopt wkłada się do rozgrzanego piekarnika, masy na biszkopt nie warto przygotowywać długo, to nie jest ciasto drożdżowe, wtedy jest szansa
RozdomowionaMakowa krajanka z cytrusową pianką i mango podbiła moje serce. Przepyszne i lekkie ciasto, na które składa się puszysty biszkopt, biszkopt z makiem i cytrynowa pianka , w której zatopiłam kawałki mango. Ciasto jest proste do wykonania. Wystarczy upiec biszkopty i przygotować piankę. Jak zrobić piankę? Cytrusowa pianka to nic innego jak bita śmietana połączona z kremowym twarożkiem i sokiem(...)można użyć kupnej, cytrynowej galaretki ale ja zdecydowałam się zrobić domową galaretkę ze świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Pianka ma delikatny, cytrynowy smak, który świetnie się komponuje ze słodkim biszkoptem i makiem. Przygotowanie domowej galaretki jest naprawdę łatwe i zawsze możecie zrobić ją sami pod warunkiem, że macie żelatynę w domu. Mak i cytryna często występują razem w moich wypiekach
codojedzeniaZjawiskowy i tęczowy torcik biszkoptowy z zatopionym kolorowym konfetti z cukrowej posypki. Wielokolorowe kryształki barwią biszkopt wewnątrz nadając mu niezwykłej prezencji. Wierzch ciasta zwieńczony delikatnym kremem śmietankowym przypominającym śmietankowe ptasie mleczko. Przepis na tęczowy torcik powstał z myślą o wypiekach sylwestrowych oraz tych z okazji przyjęć organizowanych dla dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biszkopt confetti z cukrowymi kryształkami i śmietanką(...)porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 230 kcal Tęczowy torcik biszkoptowy z zatopionym kolorowym konfetti z cukrowej posypki. Wierzch zwieńczony kremem śmietankowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: BISZKOPT CONFETTI 200 g miękkiego masła 4 jajka z chowu ściółkowego 100 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki pszennej tortowej 50 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ProstePesto.plProsty klasyczny biszkopt zwieńczony śmietankową pianką ze zmiksowanym koktajlem truskawkowym. Uwielbiam takie proste, kilkuskładnikowe ciasta na biszkopcie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biszkopt z truskawkową pianką 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 12 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 260 kcal Klasyczny biszkopt z truskawkową pianką ze śmietanki, zmiksowanego koktajlu truskawkowego(...)galaretki. Proste ciasto z musem truskawkowym. Składniki: BISZKOPT 4 jajka z wolnego wybiegu 150 g drobnego cukru do wypieków 70 g mąki pszennej 60 g skrobi ziemniaczanej TRUSKAWKOWA PIANKA 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 500 g truskawek świeżych lub mrożonych 2 galaretki truskawkowe 100 g mlecznej czekolady Sposób przygotowania: BISZKOPT Białka ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj
ProstePesto.plCzas czytania: 3 min Zapraszam na pyszny tort makowo-pomarańczowy. Przepis na biszkopt makowy poznaliście w poprzednim wpisie, a dziś chciałam zaproponować jak go wykorzystać. Okres przed świąteczny podsunął mi smak tortu. Mak i pomarańcze wydały mi się świetnym połączeniem i sprawdziło się to wspaniale. Tort jest bardzo łatwy do przygotowania, jeśli biszkopt upieczecie dzień lub dwa wcześniej, to tort(...)wypróbowania przepisu, tort jest wspaniały w smaku i bardzo pięknie prezentuje się na stole! Print Tort makowo pomarańczowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczny biszkopt makowy z pomarańczową nutą. Course Desery Cuisine Polska Keyword biszkopt, mak, pomarańcza Prep Time 45 minutes Cook Time 45 minutes Total Time 1 hour 30 minutes Servings 12 Author Anna
SprawdzonaKuchnia.plDobry biszkopt, to podstawa wielu wypieków. Niestety często pojawiają się z nim problemy, przez co sporo osób się zniechęca i nie chce już piec ciast. Przygotowałam dla Was przepis na biszkopt idealny, bez proszku do pieczenia, który pięknie rośnie i za każdym razem wychodzi. Sekret udanego biszkoptu to czas ubijania białek, który wynosi nawet do 15 minut. Biszkopt 5 jajek(...)wyłącz mikser. Wymieszaj mąkę pszenną z ziemniaczaną i wsyp do ubitej masy. Wymieszaj szpatułką do połączenia składników. Dokładnie i energicznie wymieszaj dół, ponieważ mąka opadnie na dno. Nie mieszaj biszkoptu zbyt długo, żeby masa pozostała puszysta. Gotowe ciasto wylej do tortownicy (lub rantu) o średnicy 19 cm i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz biszkopt 45 minut w temperaturze 160 stopni
Przepisy na widelcuCiasto Kinder Bueno to połączenie biszkoptu przełożonego kremem na bazie wafelków oraz masła orzechowego udekorowanego bitą śmietaną wraz z dodatkiem masła orzechowego i startą, gorzką czekoladą. Jeżeli do ciasta wykorzystacie masło orzechowego bez cukru to radzę do kremu dodać trochę więcej cukru (do smaku). Biszkopt z poniższego przepisu bardzo ładnie wyrośnie, a krem orzechowy jest niesamowicie smaczny 😋 Składniki na tortownicę(...)średnicy 24 cm: ( uwaga: składniki na ciasto (oprócz śmietany!) powinny mieć temperaturę pokojową) biszkopt 5 średniej wielkości jajek 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (100 g) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (75 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli + do nasączeniu biszkoptu 1/2 szklanki mocnej herbaty 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru krem do przełożenia biszkoptu
Ugotowaćdopełnieniem tego ważnego dnia. Torty piętrowe są niezwykle efektowne i eleganckie. Dostojnie zdobią stół i cieszą oczy wszystkich gości. I taki tort miałam okazje przygotować w tym roku. Delikatny biszkopt oraz połączenie słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje ze słodką chałwą. Efektownie wykończony i udekorowany masą cukrową i kwiatami(...)Czas gotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 3 hr 30 min Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 3 hr 30 min Biszkopt duży 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Biszkopt mały 5 jajek 100 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 160 g cukru
Wędrówki po kuchnipokruszonej chałwy, posiekanych drobno orzeszków ziemnych oraz wiórek kokosowych. A dodatkiem na wierzchu były truskawki. Wyglądało pięknie! Koniecznie zobaczcie sami i oczywiście zapraszam do skorzystania z przepisu :) Składniki: BISZKOPT (piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm): 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)chałwy waniliowej - pokruszonej 1 łyżka mleka POSYPKA NA GÓRĘ TORTU: 2 łyżki posiekanych drobno niesolonych orzeszków ziemnych 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki pokruszonej chałwy PONCZ DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: 1 szklanka wody (nie ciepłej) sok wyciśnięty z 1 większej połowy cytryny BOKI Z CZEKOLADY: 2 tabliczki czekolady (użyłam mlecznej) Oraz dodatkowo kilka truskawek do dekoracji Przygotowanie: Zaczynamy od biszkoptu. Najlepiej
Gotuj z Mąkąpoeksperymentować w kuchni używając mrożonkę z własnych zapasów i ze sklepu. W efekcie stworzyłam ten mocno czekoladowy tort – nie dość, że polany czekoladą, to jeszcze zbudowany z czekoladowych biszkoptów przełożonych przepyszną budyniową masą truskawkową. I, chyba Was nie zaskoczę , u moich chłopaków uzyskał najwyższą notę z możliwych – czyli 10 punktów! Składniki (tortownica o wymiarach 21 cm): Biszkopt* (składniki(...)jeden biszkopt, a do tortu potrzeba dwóch): 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (najczęściej używam typu 700) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru brązowego lub ksylitolu 1 łyżka octu jabłkowego 1 1/4 szklanki mleka roślinnego 1/3 szklanki oleju olej kokosowy do nasmarowania tortownicy Budyniowa masa truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek (w sezonie świeże
Lamarida.plsmak. Wśród tortów komunijnych największą popularnością cieszą się torty w kształcie otwartej księgi i o taki się pokusiłam. Tort wykończyłam masą cukrową, pod którą kryje się delikatny biszkopt, przełożony puszystym kremem waniliowym. Dodatkowo gęsta, owocowa frużelina truskawkowa, która świetnie komponuje się z waniliowym kremem. Drukuj Czas przygotowania 5 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 5 hr 40 min Czas(...)przygotowania 5 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 5 hr 40 min Biszkopt 10 jajek 320 g cukru 200 g mąki tortowej 97 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem waniliowy 800 ml śmietany kremówki 800 g mascarpone 220 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu z wanilii Frużelina truskawkowa 600 g truskawek * 160 g cukru 3,5 łyżeczki żelatyny
Wędrówki po kuchnitort chałowy, gdyż niedawno przygotowywałam ciasto z chałwą i masa była szybka i prosta w wykonaniu i właśnie taką samą masę wykorzystałam do tortu. Dla ułatwienia można przygotować jeden biszkopt jasny lub ciemny z 6 jaj i przekroić go na 3 blaty. Ja tak dla odmiany przygotowałam 2 blaty jasne i jeden ciemny, dlatego mój tort wyszedł dość wysoki(...)sklepie natknęłam się na śliczne zielone czereśnie koktajlowe, które bardzo ożywiły dekorację. Polecam! Tort chałwowy Składniki na tortownicę 24cm: Na jasny biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Na ciemny biszkopt: 3 małe jajka niepełne pół szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej
Smak mojej kuchniSzukałam inspiracji na coś nowego w mojej spiżarni, i znalazłam ☺W jednym placku postanowiłam umieścić moje smażone jesienią jabłka i drelowane wiśnie w soku własnym. Smak podkreśliłam galaretkami, otulając biszkoptami. Głębi dodał delikatny krem z nutą rumu. Do pieczenia biszkoptów użyłam blachy o wymiarach 37 x 25 cm. Składniki: biszkopt jasny -6 jajek -4 łyżki mąki pszennej tortowej(...)wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160-180 stopni) na 25-40 minut. Wszystko zależy od tego jaki mamy piekarnik. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest upieczony wbijając jego środek wykałaczkę. Jeżeli po wyciągnięciu jest sucha to biszkopt powinien być upieczony. Ma mieć ładny, złocisty kolor. Po upieczeniu odstawiamy
Kulinarne przemysleniapierwszy raz na specjalna okazję. Przyznam, że wyszło bardzo smaczne,chociaż zdjęcia nie oddają jego uroku. Należy nadmienić ,że ciasto jest mocno alkoholowe. Moja wersja to nie tylko biszkopt makowo- kokosowy, ale również zwykły biały biszkopt i dżem wiśniowy. SKŁADNIKI Biszkopt jasny 1/2 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 3 łyżki wody Biszkopt makowo-kokosowy: 6 białek 20 dag cukru 10 dag wiórek koksowych 3/4 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 25 dag. masła 6 żółtek 1 budyń waniliowy 1 ½ szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 9 łyżek cukru cukier waniliowy Dodatkowo: duże opakowanie okrągłych biszkoptów słoik dżemu wiśniowego
W kuchennym oknie Ewyzdolności ani cierpliwości do tortów ale uważam, że ten tort wyszedł super. Jeśli i Wy tak uważacie to będzie mi bardzo miło jak pozostawicie jakiś komentarz :) Składniki: * 2 biszkopty (przepis tutaj) * woda z cukrem do nasączenia biszkoptu * 1 litr śmietany kremówki 36% (ja użyłam angielskiej śmietany, do której nie trzeba dodawać żadnych śmietan-fixów(...)jednak do polskiej śmietany radziłabym dodać "usztywniacze") * niebieski barwnik spożywczy * cukier puder do śmietany (ilość według uznania) * 1 opakowanie masy cukrowej * dodatki do dekoracji Wykonanie: Upiec dwa biszkopty. Wystudzić. Na górze jednego biszkoptu przyłożyć mniejszy talerzyk i wykroić według niego mniejsze koło z biszkoptu. Oba biszkopty rozkroić wzdłuż na pół. Śmietanę ubić na sztywno, podzielić na pół i do jednej
Zrób to smaczniePyszny, nie za słodki, waniliowy. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Dosyć często go robię. Dodanie do kremu jogurtu sprawia, że jest bardziej lekki i wspaniale smakuje z borówkami. Biszkopt piekłam w dwóch tortownicach, aby otrzymać wysokie biszkopty. Lubię wysokie torty, bardziej mi się podobają. Do kremu dodałam borówek, ale możemy dodać dowolne owoce jagodowe. Bardzo polecam… (przepis autorski). Złote(...)podkładki pod tort znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami Składniki: Biszkopt: 5 jajek – osobno żółtka i białka 210g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem: 250g
Mała CukierenkaMatki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który przygotowałam bardzo mi się spodobał, ponieważ jest inny niż klasyczny tort. Składa się z jasnych oraz ciemnych biszkoptów, kremu,l bitej śmietany, powideł. Z tym, że jasne biszkopty są pokrojone w paski, i później zwijane, co powoduje, ze tort wychodzi wysoki. Tort w przekroju pięknie wygląda, i cudownie(...)smakuje. SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę 21cm (tort wychodzi wysoki) CIEMNY BISZKOPT -4 jajka -1/2 szklanki mąki -1/3 szklanki cukru -1 łyzka kakao JASNE BISZKOPTY (składniki na 2 sztuki) -6 jajek -6 łyżek cukru -1 szklanka mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM -2 żółtka -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuchrupiący słonecznik), że postanowiłam je przygotować również w swojej wersji. Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mną Babcia Lala, to już kolejna inspiracja od niej. Podaję dwie wersje biszkoptu, pierwszy w wersji pszennej (taki jak otrzymałam od Lali) i drugi w wersji orkiszowej, taki jak ja przygotowałam. Bazowałam na biszkopcie czekoladowym . Piekłam w ciemnej blaszce o wym. 37,5x24(...)Składniki biszkoptu pszennego: - 6 jaj (osobno białka i żółtka) - 1 szklanka cukru (można dać 3/4 szklanki) - 1 szklanka mąki tortowej (można zamienić 2 łyżki na mąkę ziemniaczaną) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Składniki biszkoptu orkiszowego: - 7 jaj (osobno białka i żółtka) - 7 łyżek ksylitolu lub cukru (dałam 160g ksylitolu) - 4 łyżki mąki orkiszowej typ700 (100g
Smaczne ZdroweCzas gotowania 1 hr 20 min Czas całkowity 7 hr 20 min Czas przygotowania 6 hr Czas gotowania 1 hr 20 min Czas całkowity 7 hr 20 min Biszkopt jasny 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Biszkopt ciemny 7 jajek 120 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru(...)mocnej herbaty 2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo 1250 g masy czarnej 250 g masy pomarańczowej 250 g masy żółtej klej spożywczy Biszkopt jasny Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały
Wędrówki po kuchnimyślę tu głównie o starszym pokoleniu, nie pamięta biszkoptów San? Kiedyś były delikatne, puszyste....różniły się od tych produkowanych teraz z różnymi polepszaczami.... Pierwsze biszkopty San były produkowane na podstawie przepisów z fabryki Gurgula. Z czasem jakość się psuła i zaczęliśmy sięgać po inne, na przykład włoskie. Teraz „stare” biszkopty powracają. Biszkopty ze 134 letnią tradycją. W 1887 roku Stanisław(...)Gurgul kupił nieczynną fabrykę pierników Ludomira Czyńskiego. Pierwsza nazwa fabryki brzmiała: PAROWA FABRYKA BISZKOPTÓW, PIERNIKÓW I CUKRÓW STANISŁAW GURGUL W JAROSŁAWIU. Pierwszy właściciel jak i kolejni mieli na imię Stanisław. Rody arystokratyczne w ówczesnych czasach zwyczajowo nadawały męskiemu potomkowi takie samo imię, jakie nosił ojciec. Fabryka produkowała bardzo szeroki asortyment wyrobów cukierniczych. Biszkopty należą do jednych z najstarszych i najdelikatniejszych
królestwo garówzawsze pięknie prezentują się na stole. Nie da się ukryć, że „Tajemniczy Ogród” to ciasto dość praco- i czasochłonne, dlatego jego przygotowanie proponuję rozłożyć na 2 dni: jednego upiec biszkopty, a drugiego przygotować masy i przełożyć nimi ciasto. Do przepisu wprowadziłam kilka swoich modyfikacji. Przede wszystkim poncz do nasączenia biszkoptów. W oryginalny przepisie go nie było, a uważam(...)rodzaju ciasta jest on wskazany. Obie masy (jabłkowa i serowa), do których zrobienia używane są galaretki nie nasączą odpowiednio biszkoptów, ponieważ po zastygnięciu nie będą już „oddawać” wystarczającej wilgoci. Zmniejszyłam też ilość wody dodawanej do prażenia jabłek, a homogenizowany serek waniliowy zastąpiłam bananowym (taki miałam akurat pod ręką). Ciasto jest smaczne, bardzo efektowne i wysokie (moje miało
MyCookBook.plTort Bajadera Tort Bajadera, kawałek Na ten pyszny Tort składa się mocno czekoladowy, domowy biszkopt i delikatna, kolorowa, pyszna masa bajaderkowa (z dodatkiem serka mascarpone)- a to wszystko pod kołderką z czekoladowej polewy, opruszonej posypką. Tort Bajadera jest nietypowy- inny od wszystkich, mocno czekoladowy- przy czym wcale nie jest za słodki. Znajdziecie w nim wszystko to, z czego słyną smaczne(...)dzieci! Pozostawiam Was z pysznym przepisem, sporządzonym krok po kroku- z dodatkiem zdjęć, tak- aby jak najbardziej ułatwić Wam odtworzenie pysznego smaku tortu bajadera i Życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej 150 g. masła do wypieków 150 g. ciemnej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru SKŁADNIKI NA MASĘ BAJADERKOWĄ: 250 g. serka mascarpone
Domowe Tortyprzepysznym kremie owocowym, który zrównoważył słodycz masy maślanej użytej do dekoracji. Całość komponuje się idealnie. Przyznam, że jestem dumna z tego tortu :) Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): Biszkopt ciemny: 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju Biszkopt jasny: 5 jajek(...)masła 200 g białek (7 szt. jajek) 400 g cukru szczypta soli pół łyżeczki cream of tartar (winianu potasu) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego czerwony barwnik spożywczy w żelu Przygotowanie: Biszkopt ciemny: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i olej. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki wymieszane
Domowa Cookierenka AgiTaki torcik przygotowałam na trzecie urodziny mojej córci - była nim zachwycona! Biszkopt I: 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt II: 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. suchego maku Warstwa wiśniowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku 1 słoik dżemu wiśniowego(...)cukru pudru 2-3 łyżki nutelli 1. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą wymieszać dokładnie z dżemem. Odstawić jeszcze na chwilę do lodówki żeby zgęstniała. 2. Biszkopt I: białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec
Kto ugości moich gości?jabłkach. Część owoców pójdzie do słoików a część zostanie zjedzona na surowo i wyląduje w ciastach. Tak więc dziś gruszki w towarzystwie jabłek wylądowały w puszystym i pysznym biszkopcie. Ciacho wyszło wilgotne czyli takie jak lubię. A najlepsze jest jeszcze trochę letnie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPuszysty i delikatny biszkopt z zatopionymi, pieczonymi jabłkami. Składniki ( na blaszkę o wymiarach ok. 22 x 30 cm ) -5 jajek -3/4 szklanki cukru -szklanka mąki -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat -4 średnie, twarde jabłka oraz jedno duże do dekoracji Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie półksiężyce. Można posypać je cynamonem
Maminek kulinarny