biszkopt - 18068 przepisów (strona:6/1205)

Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową 202

Rewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po kolejny kawałek ciasta. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa(...)szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego konfitura pomarańczowa likier pomarańczowy (opcjonalnie) lukier Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka

Słodka Strona
Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców 445

kawałki owoców. Proces powstawania ciasta zbliżony do Tortu Kiwi jednak jego truskawkowa wersja jest bardziej słodka i z pewnością znajdzie grono fanów wśród miłośników tych owoców. Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców  - Składniki:  4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej(...)Masa truskawkowa - jogurtowa: 150 g jogurtu o smaku truskawkowym 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wody Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców - Sposób przygotowania:   Tortownice (23 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy

Słodka Strona
Torcik Myszka Minnie z kremem oreo oraz jagodowym i żelką 110

Torcik Myszka Minnie z kremem oreo oraz jagodowym i żelką Prosiliście o przepis na tort z Myszką Minne, więc jest i on. W środku trzy blaty kakaowego biszkoptu, nasączone cytrynowym ponczem, przełożone kremem jagodowym z żelką oraz kremem oreo. Z wierzchu tort obłożony jest maślanym ganache i ozdobiony masą cukrową. I tu ważna uwaga, pod masę cukrową tort należy zawsze(...)masy cukrowej lepiej wykonać kilka dni wcześniej, aby zdążyły wyschnąć. Szczególnie kokardę musimy dobrze wysuszyć, aby zachowała ładny kształt 3D, poniżej opisałam jak to zrobić.       Składniki: Biszkopt: Kakaowy przepis tutaj (KLIK) lub Klasyczny jasny biszkopt przepis tutaj (KLIK) Poncz do nasączenia biszkoptu: 200ml wody 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru Żelka jagodowa: 300g jagód

Blog z Apetytem
Tort mango z chrupiącą maliną i kokosanką 171

forma – można kupić regulowaną – ja mam 21-26cm, bez niego trudno złożyć tort) i jednorazowy podkład do przenoszenia (jeśli tort będzie gdzieś wieziony to najlepiej gruby). Biszkopt upiekłam o średnicy 23,5 cm, zaś tort wyszedł wysoki na ok. 16 cm. Myślę że będzie nie tylko doskonałym tortem urodzinowym, ale też komunijnym/na chrzest (pomijamy likier) czy weselnym(...)Pracę nad wypiekiem rozkładamy na kilka dni. Biszkopt z olejem (23-24 cm): 8 dużych jajek w temp. pokojowej (L/XL) 250 g drobnego cukru do wypieków (1 i 1/3 szklanki) 2 łyżki oleju rzepakowego (30 ml) 280 g mąki pszennej tortowej (niepełne 2 szklanki) 30 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki) nasączenie: kubek wody (300 ml), 2 łyżki soku z limonki

Poezja smaku
Tort z chrupiącą warstwą i malinową żelką 426

temacie tortowym pewnie. Tort był warty każdej minuty pracy. Warstwa chrupiąca robiła furorę. Na pewno to nie ostatni tort tego typu – pozostaje mi ćwiczyć tynkowanie i dekoracje. Biszkopt olejowy (23-24cm): 8 dużych jajek w temp. pokojowej 250 g drobnego cukru do wypieków (1 i 1/3 szklanki) 4 łyżki oleju rzepakowego 300 g mąki pszennej tortowej(...)mleka 3 łyżki cukru pudru 160 g mleka w proszku Pracę nad tortem rozpoczynamy 3 dni wcześniej od rozpuszczenia czekolad w śmietance, przygotowania malin i na końcu upieczenia biszkoptu. Tort smakuje najlepiej ok. 2 dni po złożeniu (gdy smaki się przegryzą), dlatego nie śpieszymy się. Trzy dni przed podaniem: 1) Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno

Poezja smaku
Biszkopt tradycyjny 111

Biszkopt to pyszne, puszyste i cudownie lekkie ciasto. Wykorzystywane to wszelkiego rodzaju tortów, rolad, oraz jako baza do ciast. Można go przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Poprzez dodawanie różnorodnych składników do tego wspaniałego ciasta, możemy uzyskać wiele ciekawych połączeń smakowych. Poniższy przepis jest efektem mojej kilkumiesięcznej pracy nad idealnymi proporcjami tego ciasta. Wiele jaj zużyłam, aby uzyskać odpowiednią puszystość(...)początku mojej kulinarnej kariery popełniłam wiele błędów. Dziś wiem co robiłam źle. Na szczęście podeszłam do pieczenia jak do procesu chemicznego, pozwoliło mi to poznać wszystkie jego tajniki. Biszkopt jest pierwszym i podstawowym ciastem, który został przeze mnie odtajniony. Jestem pewna, że nie tylko ja korzystam z tego przepisu, sama wzorowałam się na przepisie z książki Elaine MacGregor „Cake

SmartBake.pl
Różowy tort koronkowy 202

Zaczęłam teraz okres tortowy w związku z tym przedstawiam Wam koronkowy tort.  Różowy dla małej księżniczki. Upieczony jest z dwóch biszkoptów.  Jeden rozmiar 22 cm (rozmiar tortownicy) drugi  18 cm (średnica tortownicy)  Biszkopty białe. W środku przełożone kremem waniliowym z mascarpone i malinami. Na wierzchu masą maślaną, wykonaną na bezie szwajcarskiej. Ozdobiony różową koronką.  Zestaw(...)czyli pastę cukrową i formę silikonową) do robienia koronek kupiłam w angielskiej sieci sklepów Range w UK.  Pierwszy biszkopt 22 cm Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać.  Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Biszkopt z jabłkami. 286

potem długo się zastanawiamy co mamy z nich robić i najczęściej powstaje nam pomysł na ciasto lub jak w danym wypadku ciasto powstało przez omyłkę...  Miałem robić biszkopt, który planowałem użyć do tortu lecz w trakcie pieczenia zrozumiałem, że biszkopt jest za niski do przekrojenia (widocznie dla tego bo użyłem jedynie cztery jaja) i wtedy mama zaproponowała górę(...)końca upieczonego biszkoptu przykryć warstwą jabłek. Pomysł był genialny! Ciasto udało się przepyszne takie proste w przygotowaniu, a takie smaczne. Bardzo gorąco polecam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 5-6 jabłek łyżeczka cukru wanilinowego cukier puder, cynamon (dekoracja) Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek, tak aby do białek nie trafił ani gram żółtka.   Białka

Kuchnia Łukasza
Ciasto z Cappuccino i bezą 56

Przepis na ciasto z Cappuccino i bezą to wyjątkowe połączenie delikatnego biszkoptu, aksamitnego kremu z kawą cappuccino i chrupiącej bezy. Zobacz przepis na to pyszne ciasto na każdą okazję! Jakie są kluczowe zasady przygotowywania idealnego biszkoptu? Przygotowując biszkopt, warto zadbać o to, aby jajka były w temperaturze pokojowej, co ułatwia ich ubijanie. Białka należy ubijać na sztywną pianę, stopniowo dodając(...)lśniąca. Mąkę dodaje się delikatnie, aby nie utracić puszystości masy. Ważne jest także odpowiednie przygotowanie formy – spód wykładamy papierem do pieczenia, ale boków nie smarujemy tłuszczem, co pomaga biszkoptowi równomiernie rosnąć. Po upieczeniu biszkopt powinien być stopniowo schładzany, aby uniknąć opadania. Czy bezę do ciasta można zrobić dzień wcześniej? Tak, bezę można przygotować dzień wcześniej. Po upieczeniu wystarczy przechowywać

Via Gusto
Metrowiec 89

Metrowiec to klasyczne ciasto, które większość z nas na pewno pamięta z wizyt u babci. Pyszne, puszyste biszkopty – jasny i kakaowy – przełożone budyniowym kremem waniliowym i oblane polewą czekoladową . Brzmi bosko? Dokładnie tak też smakuje. Przepis na metrowiec Metrowiec to może nieco zapomniane ciasto, ale kiedyś było obowiązkową słodkością na rodzinnych imprezach. Imieniny babci czy rocznica ślubu wujków(...)niezwykle efektownie. Dlatego warto odświeżyć tradycję i przywrócić metrowiec na nasze świąteczne stoły. Uwierzcie mi, wszyscy będą pytać, w której cukierni kupiliście to ciasto. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU 2 biszkopty i krem budyniowy – idealne połączenie Żeby przygotować ten klasyczny metrowiec , dobrze jest odpowiednio rozplanować konkretne kroki. W cieście mamy kilka elementów: biszkopty, krem, budyń i polewę. Najwygodniej jest rozłożyć

Na-talerzu.pl
Tiramisu z truskawkami i białą czekoladą 123

Walentynkowy deser z okazji święta zakochanych. Och jak romantycznie prezentuje się czerwień truskawek w połączeniu z biszkoptami i białą czekoladą. Deser à la tiramisu (gdyż nie zawiera żółtek, tylko mascarpone ze ubitą śmietanką) to rozkosz dla kubków smakowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Truskawkowe tiramisu z białą czekoladą i kawowymi biszkoptami 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia(...)Włoska Trudność: Łatwe Ilość 4 pucharki Przygotowanie 30 min. Chłodzenie 30 min. Kalorie 270 kcal Truskawkowe tiramisu z biszkoptami maczanymi w kawie, musem truskawkowym i białą czekoladą. Romantyczny deser na Walentynki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g mascarpone prosto z lodówki 200 ml śmietanki kremówki 30 % mocno schłodzonej 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady Milka 200 g biszkoptów

ProstePesto.pl
BISZKOPT CZEKOLADOWY DO TORTU 212

Biszkopt czekoladowy to klasyczny kakaowy biszkopt z olejem. Dodatek oleju sprawia, że biszkopt jest bardziej wilgotny i zwarty od biszkoptu bez tego dodatku. Wcześniej podałam Wam przepis na biszkopt kakaowy z wodą, który ogromnie przypadł Wam do gustu. Jestem pewna, że ten biszkopt do tortu również polubicie :). Jaka jest różnica między biszkoptem czekoladowym z olejem a tym z wodą(...)mnie bardzo mała. Ktoś kto nigdy jeszcze nie robił takiego biszkoptu może nie wyczuć różnicy. Dla mnie biszkopt kakaowy z olejem jest trochę bardziej ‘mokry’. Woda jednak szybciej odparuje niż olej. Dlatego polecam wypróbowanie obu przepisów i wybrane swojego faworyta! P.S. Biszkopt czekoladowy z olejem jest wilgotniejszy od biszkoptu bez oleju. Ale to nie znaczy, że nie wymaga

Słodki Pomysł
Ciasto Cappuccino 58

Pyszne ciasto cappuccino dla miłośników kawowego smaku. Z powodzeniem to ciasto można przygotować w wersji bez pieczenia, zastępując blaty biszkoptu podłużnymi biszkoptami ze sklepu. Czas przygotowywania: 80 min Czas pieczenia: 20-25 min (biszkopt) Ilość porcji: ok. 30-40 małych kawałków SKŁADNIKI (z tych proporcji wychodzi ciasto o wymiarach 19×34 cm) Biszkopt 6 jajek 200 g cukru drobnego(...)łyżki śmietanki słodkiej 1 czekolada biała * Śmietankę i mascarpone należy dobrze schłodzić. Poncz 7 łyżek cappuccino waniliowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 l gorącej wody Dodatkowo 180 g biszkoptów podłużnych kilka kostek gorzkiej czekolady (ok. 50 g) PRZYGOTOWANIE Biszkopt Dno blaszki piekarnikowej o wymiarach ok. 38×34 wyłóż papierem do pieczenia. Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli

Słodki Blog
Jak unikać typowych błędów podczas pieczenia biszkoptu? 72

przepis nie został jeszcze oceniony) Pieczenie biszkoptu może wydawać się prostym zadaniem, lecz każdy kto próbował wie, że diabeł tkwi w szczegółach. Od wyboru odpowiednich składników, przez precyzyjne mieszanie, po kontrolowane pieczenie – każdy etap niesie ze sobą wyzwania. Jeżeli kiedykolwiek twój biszkopt opadł po wyjęciu z piekarnika, był zbyt twardy czy nie osiągnął pożądanej puszystości, ten artykuł jest(...)Ciebie. Zanurzmy się w tajniki idealnego biszkoptu, poznając kluczowe aspekty i unikając typowych pułapek Biszkopt – od czego zacząć? Biszkopt z 4 jaj , mimo swojej pozornej prostoty, jest jednym z najbardziej wymagających wypieków. Zanim jednak w ogóle zaczniemy myśleć o pieczeniu, warto poświęcić chwilę na zrozumienie jego podstaw. Zacząć powinniśmy od składników, które muszą być najwyższej jakości i najlepiej

Kuchnia Bazylii
Tort cytrynowy z mascarpone 61

Goście chwalą smak i pytają o oryginalny, żółty krem 🙂 Tort cytrynowy – składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Podane składniki są na tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm. Biszkopt z 6 jaj: 210 g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki) 6 jajek (rozmiar L w temperaturze pokojowej) 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)szczypta soli Poncz do nasączenia biszkoptu: pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Krem śmietanowy z mascarpone: Zarówno serek mascarpone, jak i śmietanka muszą być koniecznie mocno schłodzone w lodówce. Miska, w której będziemy miksować składniki na krem, też musi być schłodzona. 250 g serka mascarpone (mocno schłodzony) 750 ml śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej

Ania gotuje