biszkopt - 18068 przepisów (strona:6/1205)

Biszkopt z pianką i owocami 108

Czas czytania: 3 min Idealne ciasto dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu na pieczeniu, ale lubią dobre smakołyki, zapraszam na biszkopt z pianką i owocami. W dzisiejszej propozycji wykorzystałam niezawodny przepis na biszkopt idealny , który wychodzi zawsze i każdemu! Biszkopt jest bardzo smaczny puszysty i świetnie nadaje się jako spód, na którym możemy położyć warstwę lekkiej śmietankowej(...)porcja soczystych świeżych owoców i deser gotowy! Do tego typu ciasta świetnie sprawdzą się świeże truskawki, jagody, borówki lub maliny te mogą być również mrożone. Z podanej porcji na biszkopt wyjdą dwa blaty, jeden wykorzystujemy do przygotowania dzisiejszego ciasta, a drugi zawijamy szczelnie w folię spożywczą i zamrażamy. W ten sposób będziemy mieć już gotową bazę na następne ciasto. Choć

SprawdzonaKuchnia.pl
Jak upiec biszkopt który nie opada? 221

upiec biszkopt, który nie opada? Czy Ty tez miesiąc przed urodzinami swojego dziecka zaczynasz nerwowo przeglądać oferty piekarni? Wiesz, ze nie kupisz tam smacznego tortu. Mało tego, ten tort nie będzie nawet tani. Ale z niewiadomych przyczyn biszkopt to ciasto, które z tobą nie współpracuje. I nie ważne, ze błagalnym wzrokiem patrzysz na piekarnik. Nie wzrusza go, ze chodzisz(...)drżącym sercem otwierasz drzwiczki piekarnika czujesz jak zalewa cię fala rozczarowania. Skąd to wiem? Bo mi tez zdarzało się siedzieć na podłodze kuchni i w samotności zjadać blachę cienkiego biszkoptu. Wiadomo: trzeba było się pozbyć dowodów tej sromotnej cukierniczej porażki. Więc jak upiec biszkopt, który nie opada? A co gdybym powiedziała Ci, ze to da się zrobić

Ciastkozercy
Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową 198

Rewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po kolejny kawałek ciasta. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa(...)szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego konfitura pomarańczowa likier pomarańczowy (opcjonalnie) lukier Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka

Słodka Strona
Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców 439

kawałki owoców. Proces powstawania ciasta zbliżony do Tortu Kiwi jednak jego truskawkowa wersja jest bardziej słodka i z pewnością znajdzie grono fanów wśród miłośników tych owoców. Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców  - Składniki:  4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej(...)Masa truskawkowa - jogurtowa: 150 g jogurtu o smaku truskawkowym 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wody Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców - Sposób przygotowania:   Tortownice (23 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy

Słodka Strona
Torcik Myszka Minnie z kremem oreo oraz jagodowym i żelką 107

Torcik Myszka Minnie z kremem oreo oraz jagodowym i żelką Prosiliście o przepis na tort z Myszką Minne, więc jest i on. W środku trzy blaty kakaowego biszkoptu, nasączone cytrynowym ponczem, przełożone kremem jagodowym z żelką oraz kremem oreo. Z wierzchu tort obłożony jest maślanym ganache i ozdobiony masą cukrową. I tu ważna uwaga, pod masę cukrową tort należy zawsze(...)masy cukrowej lepiej wykonać kilka dni wcześniej, aby zdążyły wyschnąć. Szczególnie kokardę musimy dobrze wysuszyć, aby zachowała ładny kształt 3D, poniżej opisałam jak to zrobić.       Składniki: Biszkopt: Kakaowy przepis tutaj (KLIK) lub Klasyczny jasny biszkopt przepis tutaj (KLIK) Poncz do nasączenia biszkoptu: 200ml wody 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru Żelka jagodowa: 300g jagód

Blog z Apetytem
Tort mango z chrupiącą maliną i kokosanką 165

forma – można kupić regulowaną – ja mam 21-26cm, bez niego trudno złożyć tort) i jednorazowy podkład do przenoszenia (jeśli tort będzie gdzieś wieziony to najlepiej gruby). Biszkopt upiekłam o średnicy 23,5 cm, zaś tort wyszedł wysoki na ok. 16 cm. Myślę że będzie nie tylko doskonałym tortem urodzinowym, ale też komunijnym/na chrzest (pomijamy likier) czy weselnym(...)Pracę nad wypiekiem rozkładamy na kilka dni. Biszkopt z olejem (23-24 cm): 8 dużych jajek w temp. pokojowej (L/XL) 250 g drobnego cukru do wypieków (1 i 1/3 szklanki) 2 łyżki oleju rzepakowego (30 ml) 280 g mąki pszennej tortowej (niepełne 2 szklanki) 30 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki) nasączenie: kubek wody (300 ml), 2 łyżki soku z limonki

Poezja smaku
Tort z chrupiącą warstwą i malinową żelką 419

temacie tortowym pewnie. Tort był warty każdej minuty pracy. Warstwa chrupiąca robiła furorę. Na pewno to nie ostatni tort tego typu – pozostaje mi ćwiczyć tynkowanie i dekoracje. Biszkopt olejowy (23-24cm): 8 dużych jajek w temp. pokojowej 250 g drobnego cukru do wypieków (1 i 1/3 szklanki) 4 łyżki oleju rzepakowego 300 g mąki pszennej tortowej(...)mleka 3 łyżki cukru pudru 160 g mleka w proszku Pracę nad tortem rozpoczynamy 3 dni wcześniej od rozpuszczenia czekolad w śmietance, przygotowania malin i na końcu upieczenia biszkoptu. Tort smakuje najlepiej ok. 2 dni po złożeniu (gdy smaki się przegryzą), dlatego nie śpieszymy się. Trzy dni przed podaniem: 1) Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno

Poezja smaku
Biszkopt tradycyjny 104

Biszkopt to pyszne, puszyste i cudownie lekkie ciasto. Wykorzystywane to wszelkiego rodzaju tortów, rolad, oraz jako baza do ciast. Można go przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Poprzez dodawanie różnorodnych składników do tego wspaniałego ciasta, możemy uzyskać wiele ciekawych połączeń smakowych. Poniższy przepis jest efektem mojej kilkumiesięcznej pracy nad idealnymi proporcjami tego ciasta. Wiele jaj zużyłam, aby uzyskać odpowiednią puszystość(...)początku mojej kulinarnej kariery popełniłam wiele błędów. Dziś wiem co robiłam źle. Na szczęście podeszłam do pieczenia jak do procesu chemicznego, pozwoliło mi to poznać wszystkie jego tajniki. Biszkopt jest pierwszym i podstawowym ciastem, który został przeze mnie odtajniony. Jestem pewna, że nie tylko ja korzystam z tego przepisu, sama wzorowałam się na przepisie z książki Elaine MacGregor „Cake

SmartBake.pl
Różowy tort koronkowy 195

Zaczęłam teraz okres tortowy w związku z tym przedstawiam Wam koronkowy tort.  Różowy dla małej księżniczki. Upieczony jest z dwóch biszkoptów.  Jeden rozmiar 22 cm (rozmiar tortownicy) drugi  18 cm (średnica tortownicy)  Biszkopty białe. W środku przełożone kremem waniliowym z mascarpone i malinami. Na wierzchu masą maślaną, wykonaną na bezie szwajcarskiej. Ozdobiony różową koronką.  Zestaw(...)czyli pastę cukrową i formę silikonową) do robienia koronek kupiłam w angielskiej sieci sklepów Range w UK.  Pierwszy biszkopt 22 cm Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać.  Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Biszkopt z jabłkami. 282

potem długo się zastanawiamy co mamy z nich robić i najczęściej powstaje nam pomysł na ciasto lub jak w danym wypadku ciasto powstało przez omyłkę...  Miałem robić biszkopt, który planowałem użyć do tortu lecz w trakcie pieczenia zrozumiałem, że biszkopt jest za niski do przekrojenia (widocznie dla tego bo użyłem jedynie cztery jaja) i wtedy mama zaproponowała górę(...)końca upieczonego biszkoptu przykryć warstwą jabłek. Pomysł był genialny! Ciasto udało się przepyszne takie proste w przygotowaniu, a takie smaczne. Bardzo gorąco polecam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 5-6 jabłek łyżeczka cukru wanilinowego cukier puder, cynamon (dekoracja) Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek, tak aby do białek nie trafił ani gram żółtka.   Białka

Kuchnia Łukasza
Ciasto z Cappuccino i bezą 49

Przepis na ciasto z Cappuccino i bezą to wyjątkowe połączenie delikatnego biszkoptu, aksamitnego kremu z kawą cappuccino i chrupiącej bezy. Zobacz przepis na to pyszne ciasto na każdą okazję! Jakie są kluczowe zasady przygotowywania idealnego biszkoptu? Przygotowując biszkopt, warto zadbać o to, aby jajka były w temperaturze pokojowej, co ułatwia ich ubijanie. Białka należy ubijać na sztywną pianę, stopniowo dodając(...)lśniąca. Mąkę dodaje się delikatnie, aby nie utracić puszystości masy. Ważne jest także odpowiednie przygotowanie formy – spód wykładamy papierem do pieczenia, ale boków nie smarujemy tłuszczem, co pomaga biszkoptowi równomiernie rosnąć. Po upieczeniu biszkopt powinien być stopniowo schładzany, aby uniknąć opadania. Czy bezę do ciasta można zrobić dzień wcześniej? Tak, bezę można przygotować dzień wcześniej. Po upieczeniu wystarczy przechowywać

Via Gusto
Metrowiec 81

Metrowiec to klasyczne ciasto, które większość z nas na pewno pamięta z wizyt u babci. Pyszne, puszyste biszkopty – jasny i kakaowy – przełożone budyniowym kremem waniliowym i oblane polewą czekoladową . Brzmi bosko? Dokładnie tak też smakuje. Przepis na metrowiec Metrowiec to może nieco zapomniane ciasto, ale kiedyś było obowiązkową słodkością na rodzinnych imprezach. Imieniny babci czy rocznica ślubu wujków(...)niezwykle efektownie. Dlatego warto odświeżyć tradycję i przywrócić metrowiec na nasze świąteczne stoły. Uwierzcie mi, wszyscy będą pytać, w której cukierni kupiliście to ciasto. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU 2 biszkopty i krem budyniowy – idealne połączenie Żeby przygotować ten klasyczny metrowiec , dobrze jest odpowiednio rozplanować konkretne kroki. W cieście mamy kilka elementów: biszkopty, krem, budyń i polewę. Najwygodniej jest rozłożyć

Na-talerzu.pl
Tiramisu z truskawkami i białą czekoladą 117

Walentynkowy deser z okazji święta zakochanych. Och jak romantycznie prezentuje się czerwień truskawek w połączeniu z biszkoptami i białą czekoladą. Deser à la tiramisu (gdyż nie zawiera żółtek, tylko mascarpone ze ubitą śmietanką) to rozkosz dla kubków smakowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Truskawkowe tiramisu z białą czekoladą i kawowymi biszkoptami 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia(...)Włoska Trudność: Łatwe Ilość 4 pucharki Przygotowanie 30 min. Chłodzenie 30 min. Kalorie 270 kcal Truskawkowe tiramisu z biszkoptami maczanymi w kawie, musem truskawkowym i białą czekoladą. Romantyczny deser na Walentynki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g mascarpone prosto z lodówki 200 ml śmietanki kremówki 30 % mocno schłodzonej 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady Milka 200 g biszkoptów

ProstePesto.pl
BISZKOPT CZEKOLADOWY DO TORTU 203

Biszkopt czekoladowy to klasyczny kakaowy biszkopt z olejem. Dodatek oleju sprawia, że biszkopt jest bardziej wilgotny i zwarty od biszkoptu bez tego dodatku. Wcześniej podałam Wam przepis na biszkopt kakaowy z wodą, który ogromnie przypadł Wam do gustu. Jestem pewna, że ten biszkopt do tortu również polubicie :). Jaka jest różnica między biszkoptem czekoladowym z olejem a tym z wodą(...)mnie bardzo mała. Ktoś kto nigdy jeszcze nie robił takiego biszkoptu może nie wyczuć różnicy. Dla mnie biszkopt kakaowy z olejem jest trochę bardziej ‘mokry’. Woda jednak szybciej odparuje niż olej. Dlatego polecam wypróbowanie obu przepisów i wybrane swojego faworyta! P.S. Biszkopt czekoladowy z olejem jest wilgotniejszy od biszkoptu bez oleju. Ale to nie znaczy, że nie wymaga

Słodki Pomysł
Ciasto Cappuccino 49

Pyszne ciasto cappuccino dla miłośników kawowego smaku. Z powodzeniem to ciasto można przygotować w wersji bez pieczenia, zastępując blaty biszkoptu podłużnymi biszkoptami ze sklepu. Czas przygotowywania: 80 min Czas pieczenia: 20-25 min (biszkopt) Ilość porcji: ok. 30-40 małych kawałków SKŁADNIKI (z tych proporcji wychodzi ciasto o wymiarach 19×34 cm) Biszkopt 6 jajek 200 g cukru drobnego(...)łyżki śmietanki słodkiej 1 czekolada biała * Śmietankę i mascarpone należy dobrze schłodzić. Poncz 7 łyżek cappuccino waniliowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 l gorącej wody Dodatkowo 180 g biszkoptów podłużnych kilka kostek gorzkiej czekolady (ok. 50 g) PRZYGOTOWANIE Biszkopt Dno blaszki piekarnikowej o wymiarach ok. 38×34 wyłóż papierem do pieczenia. Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli

Słodki Blog
Jak unikać typowych błędów podczas pieczenia biszkoptu? 63

przepis nie został jeszcze oceniony) Pieczenie biszkoptu może wydawać się prostym zadaniem, lecz każdy kto próbował wie, że diabeł tkwi w szczegółach. Od wyboru odpowiednich składników, przez precyzyjne mieszanie, po kontrolowane pieczenie – każdy etap niesie ze sobą wyzwania. Jeżeli kiedykolwiek twój biszkopt opadł po wyjęciu z piekarnika, był zbyt twardy czy nie osiągnął pożądanej puszystości, ten artykuł jest(...)Ciebie. Zanurzmy się w tajniki idealnego biszkoptu, poznając kluczowe aspekty i unikając typowych pułapek Biszkopt – od czego zacząć? Biszkopt z 4 jaj , mimo swojej pozornej prostoty, jest jednym z najbardziej wymagających wypieków. Zanim jednak w ogóle zaczniemy myśleć o pieczeniu, warto poświęcić chwilę na zrozumienie jego podstaw. Zacząć powinniśmy od składników, które muszą być najwyższej jakości i najlepiej

Kuchnia Bazylii
Tort cytrynowy z mascarpone 55

Goście chwalą smak i pytają o oryginalny, żółty krem 🙂 Tort cytrynowy – składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Podane składniki są na tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm. Biszkopt z 6 jaj: 210 g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki) 6 jajek (rozmiar L w temperaturze pokojowej) 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)szczypta soli Poncz do nasączenia biszkoptu: pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Krem śmietanowy z mascarpone: Zarówno serek mascarpone, jak i śmietanka muszą być koniecznie mocno schłodzone w lodówce. Miska, w której będziemy miksować składniki na krem, też musi być schłodzona. 250 g serka mascarpone (mocno schłodzony) 750 ml śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej

Ania gotuje
Tort beczka z żelką mango, malinami i szpinakowym biszkoptem 86

Tort beczka z żelką mango, malinami i szpinakowym biszkoptem Bardzo smaczny i niezwykle efektowny tort na szczególne okazję. Nie należy on do najszybszych i najprostszych w wykonaniu, ale myślę, że robiąc wszystko dokładnie jak w przepisie, każdy powinien sobie poradzić. Środek tortu możemy wykonać według swoich preferencji smakowych. U mnie są to cztery blaty biszkoptowe (dwa szpinakowe, jeden kakaowy(...)jeden jasny) przełożone kremem czekoladowym, kremem śmietankowym z żelką mango oraz w drugiej wersji z malinami. Możemy upiec jeden biszkopt i podzielić go na 4 blaty lub pokombinować tak jak u mnie z różnymi rodzajami ciasta. Ozdoby z masy cukrowej wycinamy ręcznie i przyklejamy do tortu otynkowanego ganache. Wzorek deseczek możemy wykonać za pomocą specjalnego szablonu, lub oddusić go odręcznie

Blog z Apetytem
Biszkopt z serem, truskawkami i galaretką 98

Biszkopt z serem, truskawkami i galaretką . Ciasto z serem, truskawkami i galaretką. Można powiedzieć, że to Truskawkowy sernik na zimno . W czerwcu mamy rocznice ślubu, urodziny Piotra i moje imieniny, w czerwcu pojawiają się też pyszne truskawki, w związku z tym w czerwcu nie może zabraknąć u nas biszkoptu z truskawkami, w którym zmieniają się jedynie masy, masa może być(...)przygotowana z serka homogenizowanego, z bitej śmietany, czy jogurtu greckiego z dodatkiem galaretki np. truskawkowej. Czy znajdzie się ktoś, kto nie lubi biszkoptu z truskawkami i z galaretką? Do tego bita śmietana! Mniam, mniam! Nie sądzę. To jest pyszne, lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasto. Mój biszkopt to doskonała „baza” do wszelkich tortów, rolad i torcików z owocami. Zawsze wychodzi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Komunijny tort truskawkowy 172

masła ( miękkie) 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka 1200 g śmietany kremówki  250 g mascarpone  1/2 małej puszki mleka skondensowanego słodzonego Potrzebujemy dwóch rozmiarów biszkoptów  Pierwszy biszkopt 24 cm Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki(...)przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły.  Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Biszkopt rzucany 455

Najlepszy przepis na biszkopt, jaki kiedykolwiek piekłam . Puszysty, delikatny, wysoki, lekko słodki no i banalnie prosty. Najbardziej w nim lubię to, że zawsze się udaje i nigdy nie wychodzi suchy (oczywiście jak go przetrzymacie za długo w piecu, to go w końcu wysuszycie :) ) Biszkopt ten nazywa się „ biszkoptem rzucanym ” z powodu tego, iż po upieczeniu i wyjęciu(...)pieca jest on rzucany na zabezpieczony blat. Dzięki temu stabilizuje się jego struktura :) Biszkoptu rzucanego używam głównie do tortów, ale świetnie się sprawdzi w innych ciastach. Biszkopt z tego przepisu kroję najczęściej na 3 części, ale możecie go również przekroić na pół. Polecam! Składniki biszkoptu: 7 jaj (używam rozmiaru L) 200 g cukru 160 g mąki pszennej tortowej

Moja Delicja
Tort na drugie urodziny 205

wydawało mi się,że będzie za mały na przewidywaną liczbę osób, postanowiłam postawić go na okrągłym torcie. Ponieważ nie miałam odpowiednio dużej okrągłej formy na podstawę, piekłam prostokątne biszkopty z których wycinałam koła. W rezultacie wyszedł ogromny tort oraz duża ilość nie wykorzystanego biszkoptu, z którego zrobiłam ciastka przełożone pozostałą masą i bajaderki . Tort ze względu na masę jogurtową trochę(...)się skrzywił, ale i tak był pyszny i robił wrażenie. Składniki: - Na 1 biszkopt: 10 jajek ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki pszennej 2 ½ szklanki cukru pudru 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 ½ łyżeczki octu - Masa jogurtowa: 3 jogurtu 400g (u mnie o smaku owoce leśne) 6 galaretek (u mnie jagodowe) - Warstwa z czarnrj pożeczki: ½ kg czarnej pożeczki 3 łyżki

Mama Gotuje
Seromakowiec na bezglutenowym biszkopcie, bez cukru i tłuszczu 246

Myślę, że ciasto "Seromakowiec" to hit tych Świąt. Połączenia moich dwóch ulubionych ciast- makowca i sernika, na bezglutenowym biszkopcie, z dodatkiem polewy z rozpuszczonych krówek i posiekanymi orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu(...)dodatku bezglutenowe (jeśli pominiemy polewę) dlatego zasługuje na szczególną uwagę. Serdecznie polecam bo smakuje tak jak wygląda. Składniki: Biszkopt 5 jaj 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki stewii Masa makowa: 600 gram masy makowej, ja użyłam z tego przepisu: masa makowa 2 ubite na sztywno białka 2 łyżki miodu wrzosowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa serowa

Mango Papaja
BISZKOPT OWSIANY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 199

zatem zabraknąć na moim blogu ciasta ze śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki, które uprzednio posypałam cynamonem i brązowym cukrem(...)Ważne jest tylko, aby śliwki były naprawdę słodkie, by ich smak dominował nad całością. Ciasto pięknie się prezentuje, także z powodzeniem może uchodzić za torcik:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA BISZKOPT OWSIANY: 3 jaja 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru 3 czubate łyżki mąki owsianej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorącej wody SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Słodko-Słony Świat Ilony
Biszkopt z jabłkami 362

Lekki i puszysty biszkopt z jabłkami i kremem śmietanowym Biszkopt z jabłkami SKŁADNIKI:  Biszkopt jajka - 9 szt mąka - 2 szkl cukier - 2 szkl mąka ziemniaczana - 2 łyżki ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki sól tłuszcz PONCZ woda gotowana -1 szkl sok z cytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier(...)cukier - 2 łyżki galaretka cytrynowa - 1 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier -3 łyżki margaryna - 0,5 kost DEKORACJA wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania