Ciasto Zagadka Marlenki – miodownik z kajmakiem i bakaliami

Ciasto Zagadka Marlenki – miodownik z kajmakiem i bakaliami
Ciasto Zagadka Marlenki – miodownik z kajmakiem i bakaliami

Ciasto Zagadka Marlenki to pyszne kruche ciasto z dodatkiem miodu przełożone powidłami śliwkowymi i masą kajmakową, z suszonymi owocami i czekoladą na wierzchu. Ciasto jest pyszne, dość słodkie (ale nieprzesłodzone) i rozpływające się w ustach. Jest to wariacja na temat tradycyjnego, czeskiego ciasta Marlenka, składającego się z miodowych blatów przełożonych masą budyniową z kajmakiem, które również w Polsce jest bardzo popularne.

Składniki na Ciasto Zagadka Marlenki:

Blaty miodowe:

  • 500 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 200 g masła
  • szklanka cukru (150 g)
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masa kajmakowa:

  • 500 g mascarpone
  • puszka masy kajmakowej (około 500 g)

     

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5-6 łyżek mleka
  • 100 g suszonych owoców (rodzynki, żurawina, wiśnie itp.)
  • słoiczek powideł śliwkowych (około 200 g)

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. Mąkę mieszamy z sodą. Dodajemy cukier, miód i jajka. Zimne masło siekamy drobno nożem i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto. Można również również wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto dzielimy na 3 równe części, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie dno blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy pierwszą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 12-13 minut w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie pieczemy drugi i trzeci blat ciasta.

Do miski przekładamy mascarpone i kajmak. Miksujemy za pomocą robota kuchennego do powstania jednolitej masy.

Dwa blaty ciasta smarujemy najpierw powidłami śliwkowymi, następnie 1/3 masy z mascarpone i kajmakiem. Blaty nakładamy na siebie. Do 1/3 masy kajmakowej, która pozostała wsypujemy suszone owoce i mieszamy łyżką. Masę nakładamy na ostatni blat ciasta i układamy go na górze.

Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej albo w rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na wierzch ciasta tworząc gęstą kratkę. Ciasto odstawiamy na 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki.

Ciasto Zagadka Marlenki – miodownik z kajmakiem i bakaliami
Ciasto Zagadka Marlenki – miodownik z kajmakiem i bakaliami

Zobacz przepisy na inne ciasta z kajmakiem:

Ciasto Marlenka bez pieczenia

Krakersiak z orzechami – ciasto bez pieczenia

Ciasto Rozpustny Mnich – wyjątkowo pyszny smakołyk bez pieczenia

Bananowa krówka – błyskawiczne ciasto bez pieczenia

Ciasto Włoski Narzeczony – rewelacyjny biszkopt z kremem cappuccino

Print Friendly, PDF & Email