Kochani w tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób możecie zastąpić pełnowartościowy posiłek zdrowym bananowym koktajlem. Koktajl przygotowany według tego przepisu z całą ilością dodatków z pewnością zaspokoi Wasz głód i da poczucie sytości. Jest to świetne rozwiązanie dla wszystkich osób będących na diecie lub potrzebujących oczyścić swój organizm. Koktajl bananowy z nasionami Chia – składniki (na 2 porcje(...)banany 100 ml mleczka kokosowego 200 ml wody 2 gałązki selera naciowego 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki nasion Chia Koktajl bananowy z nasionami Chia – przepis Selera naciowego myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy go razem z pozostałymi składnikami do blendera i całość miksujemy na gładką, jednolitą masę. Jeśli macie ochotę smak koktajlu możecie delikatnie podkreślić np. odrobiną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ochota na te właśnie placuszki więc je zrobiłam, a i przy okazji sfotografowałam więc przepis wrócił ponownie na bloga, ale w trochę ładniejszej odsłonie :) Zapraszam więc Was na placki bananowe, na płatkach owsianych z dodatkiem soku bananowego i oczywiście bananów :) Bez mąki, mleka, jajek i cukru*, a za to pełne zdrowia i błonnika, bardzo pożywne oraz zapewniające przypływ sił witalnych(...)polewą czekoladową , którą zachwalałam w poprzednim poście :))) Jednak dżem czy jogurt naturalny z odrobiną miodu będą również fantastycznym dodatkiem, z resztą takie 'gołe' smakują równie wybornie! :) Placki bananowe: * płatki owsiane- 2 szklanki * banany- 2 szt. * sok bananowy- 3/4 szklanki * skrobia kukurydziana- 1,5 łyżki (lub mąka ziemniaczana) * olej kokosowy- do smażenia (lub każdy inny tłuszcz) Polewa czekoladowa
Kraina Miodem PłynącaBananowe placuszki to szybkie danie na zdrowe śniadanie. Placuszki przygotujecie dosłownie w kilkanaście minut. Bananowe placuszki możecie podać z owocami, albo po prostu zjeść same i tak będą pyszne. Składniki 2 dojrzałe banany szczypta cynamonu 2 jajka 1 łyżka mąki olej do smażenia Bananowe placuszki – przepis Ważne aby banany były dojrzałe, im bardziej tym lepiej. Obieramy je ze skórki(...)Dodajemy jajka, mąkę, cynamon i blendujemy. Uzyskana masa nie musi być jednolita, w masie powinny być wyczuwalne kawałki banana. Placuszki smażymy na rumiany kolor z obu stron. Smacznego! Artykuł Bananowe placuszki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepadacie za pieczeniem ciast? W takim razie proponuję Wam pyszną bananową tartę, która nie wymaga pieczenia. Spód ciasta będzie zrobiony z herbatników. Przygotowanie tarty jest niezwykle proste, jedynie musicie uzbroić się w cierpliwość, bowiem ciasto musi chwilę (najlepiej kilka godzin) poleżeć w lodówce. Niestety ale to czekanie na tartę zanim będzie gotowana jest chyba najgorsze… ale potem jej smak(...)wszystko wynagrodzi :) Nie pozostaje Wam nic innego jak spróbować tej tarty :) Bananowa tarta z bitą śmietaną – składniki na spód 250 g masła 250g herbatników łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao Bananowa tarta z bitą śmietaną – składniki na nadzienie 400g masy kajmakowej (możecie również przygotować ją samodzielnie) 400 ml śmietany 30% 2 banany łyżeczka śmietan-fixu Bananowa tarta z bitą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!eksperymentowania ze składnikami wzywającymi do konsumpcji. Znów do akcji wkraczają przejrzałe banany. I kwaśna śmietana. Bałam się, co mi wyjdzie z tej całej kombinacji. Ponownie doznałam miłego zaskoczenia. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. /autorski;/ blacha 23x33 cm ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki kako 250g masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru Masło siekam z mąką(...)minut wkładam do lodówki, aby stwardniało. Następnie wylepiam natłuszczoną blachę, zostawiając 1/3 ciasta na kruszonkę (jeśli wolimy grubszy spód, można kruszonkę pominąć). Na tak przygotowany spód wylewam masę śmietanowo-bananową. masa bananowo-śmietanowa 8 przejrzałych bananów (miąższ nie może być brązowy!) 4 duże kwaśne śmietany 12% (po 400g) 3 budynie waniliowe 3 budynie śmietankowe szklanka cukru 4 białka Banany
W kuchni Karmel-itkiJedne z najzdrowszych i najprostszych do zrobienia lodów jakie znam:) Przygotowane bez dodatku jajek, śmietanki czy cukru, tylko i wyłącznie z bananów i ewentualnie dodatków smakowych. Przepis na lody bananowe jest stary jak świat, a kombinacji - tyle ile kucharzy:) Wystarczy mocno dojrzałe banany zamrozić, a następnie zblendować. Teraz jeszcze tylko ulubione dodatki i pyszny zdrowy deser gotowy! Ja podaje(...)lody moim Dzieciom bez wyrzutów sumienia:) Lody bananowe mają zaskakująco kremową i gładką konsystencję, zwłaszcza te z dodatkiem masła orzechowego. Przygotowałam dla Was lody bananowe z migdałami, z masłem orzechowym i tartą gorzką czekoladą. Do swoich lodów bananowych możecie dodać: owoce (np. truskawki, jagody czy brzoskwinie, itp.) orzechy uprażone migdały uprażone wiórki kokosowe suszoną żurawinę rodzynki daktyle syrop klonowy miód
Słodko-Słony Świat IlonyBananowe Pole ma już rok! Świętujemy i podsumowujemy 1. rok działalności. Dziękujemy wszystkim naszym czytelnikom, obserwatorom i fanom, a także planujemy dalszą działalność Bananowego Pola :) Rok za nami i z Wami - 1. urodziny Bananowego Pola Maugo i Paszko zbierają pierwsze plony i świętują Stworzyliśmy bloga de facto na przełomie 2014/2015 roku, wtedy też pojawił się pierwszy post dotyczący naszej(...)czasu i pewnie inne różne rzeczy sprawiły, że na jednym poście się zatrzymaliśmy. Zwrot akcji nastąpił w maju, kiedy postanowiliśmy, że to czas na regularne doglądanie i uprawianie naszego Bananowego Pola. Wtedy też zostaliśmy farmerami, a jak wiadomo z uprawami bywa różnie - raz są czasy "chude", raz "grube", ale ciągle pracowaliśmy nad naszym małym skrawkiem ziemi (właściwie cyberziemi, bo przecież
Bananowe PoleChlebek bananowy to tak na prawdę słodkie ciasto bananowe . Swoją nazwę wzięło od tego, że wypieka się je w podłużnej foremce i kroi na cienkie kawałki, które kształtem jak i kolorem przypominają chleb pełnoziarnisty. Banany kupuję całymi kiściami i zdarza mi się, że po kilku dniach niektóre z nich są już zbyt dojrzałe, by je zjeść. Ja najbardziej lubię banany(...)dojrzałe już nie są tak smaczne. Dlatego jak wiem, że ich nie zjem czekam jeszcze dzień bądź dwa, gdy będą już tak mocno dojrzałe i robię z nich ciasto bananowe. Jest delikatne w smaku, pysznie smakuje jako dodatek do kawy w pracy. Ciasto jest świeże przez kilka dni, czasem połowę mrożę, jeśli wiem, że nie zjemy całego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
To Musisz WiedziećDeser bananowy to kilkuwarstwowy smakołyk dla wielbicieli bananów i karmelu. Jest on dość pracochłonny ze względu na ilość warstw, przygotowywanie można jednak podzielić na kilka etapów, a efekt jest naprawdę smaczny i wart zachodu. Deser przygotowałam w dwóch dużych pucharkach, ale szczerze przyznam, że spokojnie można podzielić go na 3-4 mniejsze porcje, gdyż te wyszły bardzo duże. Deser bananowy(...)Składniki: krem bananowy 4 żółtka 1 łyżka cukru sok z jednej niedużej cytryny 2 średnie banany (180g po obraniu) masa serowa 250g serka homogenizowanego naturalnego 60g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru sos karmelowy 50g cukru 70g śmietanki 30% 20g masła 6 herbatników banan do dekoracji Wykonanie: KREM BANANOWY - banany obrać, podzielić na mniejsze kawałki, dodać sok z cytryny, zmiksować
Smakołyki BerenikiJednym z wypieków, w którym przejrzałe banany odnajdują się fenomenalnie, są pączki . Są to pączki z tak zwaną dziurką, bez nadzienia ale za to polane lukrem na bazie puree bananowego. Przygotowanie pączków bananowych zaczynam zawsze od zrobienia puree z bananów , a robię to poprzez zmiksowanie dojrzałych bananów blenderem. Puree nie przelewam przez sito, gdyż nie widzę takowej potrzeby, aczkolwiek można(...)zrobić. Po przygotowaniu puree biorę się za zrobienie ciasta drożdżowego bananowego . Poza puree wykorzystuję do niego także mąkę, cukier, masło, jajko oraz żółtka, jogurt i drożdże. Standardowe zatem składniki, poza puree bananowym, które jest tutaj małym urozmaiceniem. Drożdże najpierw łączę z jogurtem, odstawiam na chwilę, aby wyrosły i kiedy gotowe mieszam z pozostałymi składnikami i wyrabiam ciasto. Ciasto drożdżowe odstawiam
MeCooksPianka truskawkowo-bananowa to deser idealny na upalne dni, które ostatnio nas nawiedziły. Składa się on z lekkiej pianki na bazie bitej śmietany i owoców, biszkoptów, musu truskawkowego w formie galaretki oraz kawałków świeżych truskawek. Pianka przyrządzona w keksówce bardzo efektownie prezentuje się po zastygnięciu i wyjęciu na talerz. Należy przechowywać ją w lodówce, podawać schłodzoną, wtedy smakuje najlepiej. Moja(...)pianka powstała w keksówce o wymiarach 200x110x75cm. Pianka truskawkowo-bananowa Składniki: mus truskawkowy 200g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny truskawkowo-bananowa pianka 120g banana (1 średni) 120g truskawek sok z cytryny do skropienia banana 1 łyżka cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru 280g śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny 60ml wody 7 okrągłych biszkoptów 12-15 sztuk niedużych
Smakołyki Berenikiblogu „Jedz zdrowo”, brało ono udział w akcji „Kuchnia Ameryki Północnej”.Przepis bardzo mi się spodobał, tym bardziej, że już od dłuższego czasu przymierzałam się do upieczenia ciasta bananowego. Ciasto przypomina bananowy chlebek, jest wilgotne, bardzo aromatyczne. Polecam miłośnikom bananowych słodkości. Bananowe ciasto z Luizjany Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 180 ml oleju rzepakowego + 2 łyżki(...)naczyniu ubijamy cukier z olejem przez około 3 minuty. Dodajemy jajka i wanilię, miksujemy, do połączenia się składników. Do mokrych składników dodajemy na zmianę porcję składników suchych oraz masy bananowej, cały czas miksując. Przelewamy masę do formy, ja użyłam silikonowej formy na babkę. Wierzch ciasta pokrywamy wcześniej odsypanymi wiórkami i lekko dociskamy. Pieczemy około 1 godziny, do tzw. suchego patyczka
Mania Gotowaniadojrzałe. Kupując banany, sięgam wyłącznie po kiście niedojrzałych owoców. Zielone banany nie są zbyt słodkie i mulące, ich miąższ jest twardszy co za tym idzie nie smakują jak przesłodzona bananowa papka. Walory smakowe to nie jedyna korzyść sięgania po zielone banany. Niegdyś wyczytałam, że niedojrzałe banany zawierają coś czego nie mają banany dojrzałe, mianowicie większą ilość skrobi opornej. Skrobia oporna(...)niezwykłych właściwości. Dojrzałe banany zawierają więcej cukrów prostych i błonnika tym razem rozpuszczalnego, co za tym idzie są znakomitym zastrzykiem energetycznym i jednocześnie są lżejsze do strawienia. Pod czarną bananową skórką miąższ nie jest czarny ani brązowy, jest dojrzało – żółty i prezentuje się całkiem apetycznie. Nie warto pozbywać się przejrzałych bananów, w przeciwieństwie do innych owoców nieatrakcyjny wygląd bananów
ProstePesto.ploknem śnieg i mróz a w kalendarzu informacja, że pojutrze Wielkanoc.... hmmm na przekór pogodzie zrobimy więc babkę bananową. Babka miała być chlebkiem, ale w damskiej wersji prezentuje się znacznie lepiej, a sosik karmelowy własnego pomysłu dodał jej finezji i genialnego smaku. Polecam, nie tylko na śnieżną Wielkanoc :) Ciasto bananowe: 4 dojrzałe banany 200 g mąki 2 łyżeczki proszku(...)Mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrami i olejem na gładką masę. Dodajemy rozgniecione widelcem banany i dobrze mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy bananowej, mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem (dużej). Pieczemy w 170 C przez ok. 45-50 min. najlepiej sprawdzić
Z butelką mleczka w tleBanany nabrały niezbyt estetycznych czarnych plamek i nie każdy z domowników chętnie po nie sięgnie, lub po prostu masz ochotę na orzeźwiający i pyszny napój? Shake bananowy jest jednym z najbardziej popularnych koktajli powstających w naszych domach. Banany nie dość, że są smaczne to posiadają również wiele potrzebnych dla zdrowia minerałów i witamin. Ponadto zawarty w nich potas dostarcza(...)organizmowi sporą dawkę energii. Shake Bananowy - Składniki: Przepis I: 4 banany 600 ml mleka 2 łyżki słodkiej śmietanki ok. 3 łyżki cukru odrobina cynamonu Przepis II - Lodowy Shake Bananowy: 3 banany 350 ml zimnego mleka 5 łyżek lodów śmietankowych (lub waniliowych) ok. 2-3 łyżki cukru ok. łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Shake Bananowy - Sposób przygotowania: Przepis
Słodka Stronazbyt dojrzałe żeby je ot tak zjeść, banany. Po trzecie - przyjechała do mnie wspaniała książka Miss Dahl's voluptuous delights Sophie Dahl. Wniosek - po prostu musiałam upiec chlebek bananowy! Od dłuższego już czasu miałam ochotę na ten akurat przepis. Postanowiłam sobie jednak, że najpierw kupię książkę, a dopiero potem będę piekła. Kiedy więc w końcu książka do mnie(...)domu przypadkiem - ale okazało się to bardzo smacznym zrządzeniem losu. Chlebek bowiem okazał się przepyszny! Ci, którzy próbowali go wcześniej mieli absolutną rację - nie do pobicia. Wilgotny, bardzo, bardzo bananowy, jedyne do czego mogę się przyczepić, to że był za słodki - a i tak zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginału... C. stwierdził, że dla niego jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeslices The Australian women's weekly. Pamiętałam, że było tam coś jeszcze... I się nie myliłam. Nie chciało mi się dalej kombinować, więc skorzystałam z przepisu na ciasto bananowe z czekoladą. Dużą ilością czekolady... Musiało być pysznie. I było! Dawno nie widziałam, żeby C. wcinał coś z taką przyjemnością. Stwierdził, że to jedno z najlepszych ciast, jakie mu upiekłam. Wyszło(...)wilgotne, dość ciężkie, ale jednak lżejsze, niż się spodziewałam. Przyjemnie bananowe, obłędnie czekoladowe. Jedyne, do czego mogę się przyczepić, to polewa - wystarczyłoby mniej cukru pudru. Troszkę się bałam, że konsystencja będzie nie taka, jak trzeba, i dałam tyle, ile było w przepisie, ale następnym razem zmniejszyłabym ilość przynajmniej o jedną trzecią. Poza tym jednak ciacho jest naprawdę obłędne i jeśli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBananowy sernik z mascarpone to ciasto bez pieczenia z kremową i słodką masą mascarpone, gorzką czekoladową masą śmietankową i dwiema warstwami bananów, a wszystko to ułożone jest na herbatnikowym spodzie. Jest to kolejny na moim blogu sernik na zimno, gdyż jestem wielbicielką takich ciast, lubię łączyć różne masy i smaki. Serniki bez pieczenia nie są ciastami szybkimi w przygotowaniu, zwłaszcza(...)jeśli składają się z co najmniej dwóch różnych warstw, efekt jednak jest bardzo zadowalający i warto przygotowywać je nie tylko w lecie, ale o każdej porze roku. Bananowy sernik z mascarpone można przechowywać w lodówce przez kilka dni, ważne jest, by był zakryty lub przechowywany w zamkniętym pojemniku, to wydłuży jego świeżość i zapobiegnie wysychaniu, a także chłonięciu zapachów
Smakołyki Bereniki