Bananowy chlebek to jest ciasto dla mnie niezawodne. Ma tyle odmian ile tylko można sobie zamarzyć. Tym razem postanowiłam wykorzystać sezon na rabarbar i pierwsze rodzime truskawki. Ciasto jest na tyle fenomenalne ze można wykorzystać do niego każde owoce a baza jest tylko mocno dojrzały banan. Jest wilgotne, soczyste i aromatyczne. Sprawdza się lepiej niż nasze babki. I jest super
Bernika - moj kulinarny pamietnikPlacuszki bananowe będą smakowały i dorosłym i dzieciom. Najlepiej wykorzystać już bardzo dojrzałe banany do tych placuszków, wtedy możemy nie dodawać cukru i dzięki temu mamy zdrową wersję placków na śniadanie. Polecam spróbować! Składniki : * dojrzały banan * jajko * 2 łyżki jogurtu naturalnego * 5 łyżek otrębów pszennych Sante * 3 łyżki otrębów owsianych Sante Przygotowanie : Rozgnieść dokładnie banana, wymieszać z jajkiem i jogurtem
Magiczne Życie MartyCześć :) Dzisiaj serwujemy Wam kolejne muffiny - tym razem marchewkowo-bananowe pochodzące z książki "Muffinki" wydawnictwa Świat Książki. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Wczoraj na facebooku zaprezentowałam Wam zdjęcie bananowej kawy , które ku mojemu wielkiemu zdziwieniu spotkało się z gorącym przyjęciem, więc z miłą chęcią zapraszam Was po przepis! Ta kawa była eksperymentem, ponieważ już nie raz piłam w kawiarniach różne smakowe kawy, z dodatkiem owocowych syropów, więc zdecydowałam przygotować ją z prawdziwym owocem. Czy się udało? Sami przygotujcie i oceńcie
Pora coś zjeśćdzięki nimi dzień nie zapisze się w tabelce "kolejna nuda". Lubię moją pracę. Pocieszam też się w kuchni. Wiecie, że racuchy nadają się na śniadanko? ;] ŚNIADANIOWE RACUCHY BANANOWE. (przepis na racuchy podstawowy, dodatek bananów własny;) 1/2 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży (połowa kostki) szczypta soli 1 łyżka cukru 1,5 szklanki letniego mleka (można zastąpić ciepłą
W kuchni Karmel-itkinawet wśród moich szkolnych znajomych. Okazuje się, że nawet są na bieżąco! Co sprawia mi naprawdę wiele radości. - "Dawno nie dodawałaś nic słodkiego na bloga..." Julka, to dla Ciebie ;] BANANOWA DELICJA /autorski;/ okrągły biszkopt (może być kupny) 1kg bardzo dojrzałych bananów 100g masła 250 gram margaryny 2 żółka 50 g cukru 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 1 małe opakowanie
W kuchni Karmel-itkibiszkoptów i masła. Zwiększyłam także ilość sera i bananów, a więc zmieniłam proporcje składników. Nie ma to jak dokładne czytanie przepisów. Taa, jasne. Jednak... efekt okazał się zaskakujący. SERNIK BANANOWY PIECZONY. /na drodze pomyłki stał się autorski;/ na tortownicę o śr. 28 cm spód : 180 - 200g (paczka) okrągłych biszkoptów 200g masła sernik : 1,5 szklanki cukru 4 jaja
W kuchni Karmel-itkiczym się raczę? Dziś improwizacja zupełna. Na "brakczas" i ochotę na czekoladę. Sama serotonina! Kakao, banany i to wszystko! Wspaniale poprawia nastrój, syci i dostarcza samych smakowych przyjemności. BANANOWY KREM KAKAOWY. /autorski;/ 5 przejrzałych bananów 4-5 łyżek kakao Banany miksuję przy pomocy blendera. Dodaję kakao i razem mieszam. Im więcej kakao, tym krem będzie bardziej zwarty. Jeśli ktoś chce
W kuchni Karmel-itkiskłoniła mnie do upieczenia czegoś lekkiego, kontrastującego z groźną i ciężką jak torba gwoździ atmosferą. Zero cukru, dużo błonnika, wyśmienity smak i nuta majowa w postaci rabarbaru. OTRĘBOWY CHLEBEK BANANOWY Z RABARBAREM. /całkiem własny;/ 2 przejrzałe banany 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 i 1/3 szklanki otrębów orkiszowych 1 łyżeczka z czubkiem sody oczyszczonej 1/3 szklanki mleka
W kuchni Karmel-itkikońcu zdecydowałam się na zrobienie pancakes jutro na śniadanie. Ale obawiam się, że do jutra już nic nie zostanie! Leżą i kuszą, tak powstał niniejszy koktajl :) KOKTAJL JAGODOWO-BANANOWY Składniki: - garść jagód/borówek amerykańskich (ilość wg uznania) - 1 mały banan - pół szklanki jogurtu/maślanki - pół szklanki mleka Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. Zazwyczaj nie dodaję mleka
Zgrabne GotowanieBardzo dobrze wyważone proporcje składników (przepis znalazłam na opakowaniu cukru :)). Ze względu na dodatek czekolady lubię je jeść jak tylko lekko przestygną (czekolada jest wtedy jeszcze półpłynna). :-) Muffinki bananowe z czekoladą PRZEPIS Temperatura pieczenia: 20 0ºC Czas pieczenia : ok. 25 min. Składniki 60 g drobnego cukru trzcinowego 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comWitaminowa mieszanka w postaci porcji wilgotnego ciasta bananowego. Składniki: - 50 dag bananów (waga po obraniu ze skórki ) - 2 czubate szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1/3 kostki masła - 2 jajka - 1/2 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 opakowania płatków migdałowych - 1 garść suszonych moreli - 1 łyżeczka cynamonu - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Przygotowanie: Masło topimy, dodajemy cukier i odstawiamy
Zainspirowana w kuchnisłodka rolada powstała zainspirowana hasłem rzuconym przez Izę - (dziękuję!) z niewielkim udziałem mojej inwencji twórczej. Prosto i wystarczająco słodko do kawki - uznałam, że przepis można puścić w eter:) Bananowa rolada z waflem bez pieczenia Składniki: 1 margaryna 1/2 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 opakowanie herbatników (typu "petitki") 1 galaretka 2 łyżki kakao 2 płaty wafli typu andrut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPost Lody bananowe pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeJak wiemy, kuchnia azjatycka znana jest przede wszystkim z odważnych połączeń smaków. W naszej zupie połączymy słodycz bananów z kwasowością cytryny i pikanterią sproszkowanego
W poszukiwaniu inspiracji