kapustą - 19268 przepisów (strona:90/1285)

Surówka z kapusty pekińskiej z owocami 73

Surówka z kapusty pekińskiej z owocami to doskonały dodatek do obiadu, który łączy w sobie warzywa i owoce. Taką kombinację smakową poznałam jeszcze w czasach studiów, kiedy to byłam częstowana surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem jabłka lub pomarańczy. Nasza wersja jest z pomarańczami i śliwkami, ale tak naprawdę można taką surówkę skomponować z dowolnych owocowych dodatków. Dodatkowych atutów smakowych(...)dostarcza świeża mięta użyta do dresingu miodowo-winnego, jest ona jednocześnie zielonym akcentem na talerzu. Surówka z kapusty pekińskiej z owocami z pewnością warta jest spróbowania. Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z owocami 1 średnia kapusta pekińska (ok. 500 g) 5-7 śliwek 1 pomarańcza 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego 1 łyżka

niecodziennikpary
Kapusta z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka 148

Kapusta z fasolą i grzybami - kuchnia podkarpacka Gotowana kiszona kapusta z fasolą to jedno z charakterystycznych dań kuchni lasowiackiej. Fasolę nazywa się tu często grochem, a w powszechnym użyciu jest nie tylko fasola biała, ale też czerwona i tzw. krasa, nazywana też przez niektórym „amerykonem”. Kapusta przygotowana według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Sarzyny to kapusta na bogato. Poza fasolą(...)chlebem lub ziemniakami. Przepis pochodzi ze skarbnicy podkarpackich przepisów, a ściślej mówiąc z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”. Kapusta z fasolą i grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych grzybów 2 cebula kawałek słoniny lub boczku 400 g fasoli Jaś lub kolorowej 2 liście laurowe

Trzeci talerz
Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami 155

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami Dziś mam dla Was przepis na prosty i pyszny obiad. Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami. My uwielbiamy to połączenie. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. Oczywiście łazanki możecie też śmiało przygotować z białą kapustą. Jednak osobiście najbardziej lubię wersję z kapustą kiszoną. Do tego dobrej jakości kiełbasa – ja polecam Wam kiełbasę(...)rzeźnika od Podlaska Chata. Kiełbasa jest wyrazista w smaku, dobrze doprawiona, dzięki czemu wspaniale komponuje się z kiszoną kapustą i makaronem. Oczywiście mój mąż (ja również) uwielbiamy tą kiełbasę również od tak na kanapkę Dziś dodatkowo do łazanek dodałam również kawałek szynki, co wzbogaciło smak. Możecie pominąć ten dodatek, wówczas po prostu dodajcie więcej kiełbasy. To kto przygotuje proste łazanki

Słodkie okruszki
Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem + film 90

Łazanki z kiszonej kapusty z boczkiem to kolejny smak mojego dzieciństwa. Danie proste, smaczne i tanie, szybko zaspokoi głód. Dodatek boczku wędzonego sprawi, że łazanki będą bardzo aromatyczne a kapusta kiszona nada im wyrazistego smaku.     składniki na 4 porcje 250 g makaronu łazanki 300 g wędzonego boczku 500 g kiszonej kapusty 2 cebule liść laurowy 2 ziarenka ziela(...)angielskiego czarny pieprz sól przepis Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości aby kapusta była przykryta, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy ją do miękkości około 40 minut, od czasu do czasu mieszamy (w razie potrzeby dolewamy wodę). Ugotowaną kapustę

Smakowite Dania
Prosta surówka z kapusty pak choi, pora i pomidora 75

Surówka z kapusty pak choi, pora i pomidora (nawet rym się znalazł) to niezwykle prosta propozycja na pyszny dodatek obiadowy, ale i nie tylko. Przede wszystkim chciałam Was zapoznać z kapustą pak choi, a takie nieskomplikowane przepisy są najlepsze.  Kapusta pak choi , zwana też chińską jest coraz popularniejsza w Polsce, a sama odkąd po raz pierwszy ją spróbowałam(...)sięgam po nią dość często. Nadaje się do wielu potraw na ciepło, lecz przyznam, że bardzo lubię kapustę pak choi na surowo. W całości jest jadalna i dodatkowo niskokaloryczna! Poza tym kapusta posiada mnóstwo pozytywnych właściwości oraz stanowi źródło błonnika, żelaza, wapnia i wielu witamin z grupy B i witaminy C. Znacie kapustę pak choi? Prosta surówka z kapusty

Di gotuje
Rosja - Morska kapusta, cóż to takiego? 160

chwilę zostawiamy Bałkany Mimo, że kapusta morska jest popularna i dostępna u naszych wschodnich sąsiadów, w Polsce jest prawie nieznana i zdobycie jej graniczy z cudem. Jednym z niewielu miejsc, gdzie możemy próbować o nią pytać są sklepy z rosyjska i wschodnią żywnością. Małe opakowanie kapusty morskiej przywędrowało i do nas. Oczywiście nie mieliśmy pojęcia do czego się jej używa(...)stwierdziliśmy, że ją kupimy, i coś się z nią zrobi. Już od 3 miesięcy spoczywała w lodówce i czekała na lepsze czasy, aż do dziś... Ale od początku. Kapusta morska to przynajmniej w naszym wypadku Laminaria japonica , czyli listownica japońska. Nasza kapustka mimo, że z rynku wschodniego, została wyprodukowana w Niemczech. Okazuje się, że nasz glon ma towarzystwo i jest

Roślinożerni urlopowicze
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami 80

Pierogi wigilijne to dla mnie najsmaczniejsza potrawa na świątecznym stole. Nie ma chyba polskiej gospodyni, która nie umiałaby przygotować pierogi z kapustą i grzybami. Mało tego, pewnie każda polska gospodyni chwali się. że jej przepis na pierogi wigilijne jest najlepszy… He, he, nie śmię nawet napisać, że mój przepis jest najlepszy. Oczywiście podstawą dobrych pierogów jest ciasto na pierogi(...)olejem. Jest to ciasto, które łatwo się wałkuje, nawet bez podsypywania mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne, a pierogi po ugotowaniu mięciutkie. Na udane pierogi niewątpliwie ma wpływ farsz z kapusty i grzybów. Przyrządzam farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Lubię, kiedy kapusta wciąż jest lekko kwaśna. Lubię też kiedy w farszu jest dużo grzybów. Surowe pierogi można zamrozić

codojedzenia
DOMOWA KISZONA KAPUSTA 157

przygotowanie domowej kiszonej kapusty zabierałam się już od kilku lat... Wydawało mi się to dość skomplikowane i jakoś tak mnie zniechęcało... Wizja długiego kiszenia, ubijania, itp.itd... Jak dobrze mieć dorosłe dzieci...;-) Mojej córce nie trzeba dwa razy powtarzać, ona przeczyta i już się zabiera do roboty, w ten sposób powstała nasza pierwsza domowa kapusta kiszona. Jako, że ja tylko nadzorowałam(...)przepis jest banalnie prosty, więc dacie radę. Polecam, to skarbnica witamin, do tego wprost genialny smak. Dodatki oczywiście dowolne, u nas był tylko dodatek marchewki. U nas były 2kg kapusty, tak więc proporcje automatycznie były zmniejszone. Uzyskaliśmy z tego 3 słoiki kapusty. Przepis Horetskyego. Przepis na ok.4-5 słoików 0,9l Składniki: - 2,5-3kg poszatkowanej białej kapusty

Smaczne Zdrowe
Najlepsze gołąbki z włoskiej kapusty FIT 101

swojemu, dużemu chłopcu przygotowuję dziś ciasto bez pieczenia z galaretek, które lubi najbardziej. Natomiast dziś, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony obiad – gołąbki z kapusty włoskiej. Jest to świetny pomysł na obiad, który starczy nam spokojnie na co najmniej dwa dni. Wiele osób uważa, że ich przygotowanie jest czasochłonne… nic bardziej mylnego! Jak przygotujecie(...)ryżu basmati – 2 cebule – 1 marchewka – 2-3 gałązki natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki pieprzu – 1 średnia kapusta włoska Składniki na sos pomidorowy: – 2 l bulionu – 500g przecieru pomidorowego – 3-4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie) – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Be Fit Be Strong
Kolorowa surówka z kiszonej kapusty – smaczna i zdrowa 119

Kolorowa surówka z kiszonej kapusty to bardzo zdrowy i smaczny dodatek do obiadu zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jest prawdziwą bombą witaminową, bogatą w naturalne probiotyki, a do tego liczy sobie niewiele kalorii, dlatego można się nią zajadać bez wyrzutów sumienia. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju ryb, a także pieczonych mięs czy mięsnych roladek. Polecam!   Składniki na surówkę(...)kiszonej kapusty: 0,5 kg kiszonej kapusty papryka czerwona duża cebula czerwona marchew mały pęczek szczypiorku puszka kukurydzy 3 łyżki oleju pół łyżeczki cukru sól, pieprz   Przygotowanie Zawsze przed przygotowaniem surówki próbuję najpierw kapustę kiszoną. Jeśli jest bardzo kwaśna przepłukuję ją pod zimną wodą. Następnie odciskamy ją i kroimy na mniejsze kawałki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce

e-PrzepisyKulinarne
Smażona młoda kapusta , słodko -kwaśna 156

Smażona młoda kapusta , słodko – kwaśna Pyszna smażona młoda kapusta , delikatna słodko -kwaśna . Idealna jako przystawka do każdego dania . Osobiście uwielbiam ją także samą . Cóż sezon kapuściany w pełni , więc trzeba korzystać . Tym bardziej ,że to pyszne warzywo , zdrowe i dietetyczne .. Zawsze kiedy młoda kapusta zaczyna rządzić na grządkach i sklepowych półkach , pochłania się jej u nas w domu niebotyczne(...)ilości Dzieci kiedyś opornie się do niej zabierały , teraz chłopcy kochają ją w każdej postaci Polecam , naprawdę pyszna i nieco inna odmiana smażonej młodej kapusty Prosty przepis , składniki są ascetyczne i dostępne w każdej kuchni składniki : 1 główka , niezbyt duża , świeżej młodej kapusty 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżkę brązowego cukru sól , pieprz do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego

Ogrodnik w podróży
Wegańska zupa kapuściana 138

sklepach i na bazarach można już kupić młodą, tegoroczną kapustę. Do tej pory pierwszą główkę zużywałam do przygotowania zupy ze słodkiej kapusty z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. W tym roku postanowiłam zrobić tę zupę bez dodatków pochodzenia zwierzęcego. Zastanawiałam się nad dodatkiem tofu zamiast kiełbasy, ale ostatecznie wybór padł na pieczarki. Składniki (na 3 porcje): pół główki kapusty łyżeczka kminku wrzątek(...)pół łyżeczki mielonej kozieradki 3 pieczarki cebula marchew 3 listki (nie gałązki) lubczyku 2 łyżki oleju sól 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej pęczek koperku 2 szczypiorki dymki Kapustę poszatkować, zalać wodą tak, by przykrywała kapustę i dodać łyżeczkę kminku* (całego).  Kapustę zagotować i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej. Poddusić na nim marchew pokrojoną w półtalarki, a potem cebulę pokrojoną

Weekendy w domu i ogrodzie
Młoda kapusta zasmażana 171

Wszystko budzi się do życia, robi się zielono, kolorowo, smacznie na talerzach. Większą przyjemność sprawia nam spożywanie owoców i warzyw, zaczynają smakować, sobą, intensywnie, nie papierem. Nie przepadam za kapustą zasmażaną, tą w wersji zimowej z kapusty kiszonej. Ale na wiosnę, właśnie w maju, kiedy pojawiają się pierwsze polskie młode ziemniaki lubię zjeść prosty, maminy obiad: młodą kapustę z koperkiem(...)duuużą ilością koperku), młode ziemniaki i jajko sadzone. Szklanka kefiru i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) SKŁADNIKI: Dla 3 - 4 osób. 1 mała główka młodej kapusty 200 g boczku wędzonego 1 duży pęczek koperku 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 1 liść laurowy sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kapustę

W kuchni Katie
Duszona kapusta z kiełbasą 179

Duszona kapusta z kiełbasą. Proste, pyszne danie, które przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi kawałek białej kapusty. Taką duszoną kapustę najczęściej podaję z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do innych dań. Prosta, a jakże sycąca dzięki dodatkowi kiełbasy. Jeśli lubicie tego typu dania, to polecam Wam spróbować tej wersji. W sezonie możecie użyć młodej kapusty będzie wówczas jeszcze smaczniej. Duszoną kapustę(...)kiełbasą czasem urozmaicam też o dodatek pieczarek. Podsmażamy je wówczas wraz z mięsem. Składniki: pół małej główki białej kapusty 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania około 2 szklanki wody 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego sól zwykła i ziołowa do smaku świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 mała cebula (lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli

Słodkie okruszki
Coleslaw z młodej kapusty z sosem curry – curryslaw 126

Wiosna, ach to ty! Młoda kapustko, ach to ty! Młode warzywa, chrupiące i słodkie, to świetna baza wiosennych surówek. W tym przepisie moją ulubioną, młodą stożkową kapustę, wykorzystałam do zrobienia niecodziennej surówki coleslaw – odmienił ją sos z dodatkiem przyprawy curry i balsamicznego octu, który świetnie podkreśla chrupkość i niesamowitą świeżość wiosennych warzyw. Poszukajcie młodej, świeżej chrupiącej kapusty. Ta surówka(...)będzie smaczna zrobiona ze zbitej, twardej zimowej kapusty. Pierwsze wiosenne kapusty mają lekkie główki, ich liście nie są jeszcze do końca związane i poukładane warstwami. Jeśli uda Wam się trafić na kapustę stożkową bierzcie ją śmiało! Jest bardzo krucha, delikatnie słodka i niesamowicie soczysta. Według mnie jest dużo smaczniejsza niż okrągła kapusta – będzie super i do młodego bigosu

Karo in the Kitchen