kapustą - 19268 przepisów (strona:97/1285)

Zupa z włoskiej kapusty 82

Duże liście włoskiej kapusty potrzebne mi były do zrobienia glinianej, kapuścianej michy.  Zostało sporo kapusty. Zrobiłam surówkę, część kapusty ugotowałam. Została ćwiartka na którą nie miałam pomysłu. Nie przepadam za kapuśniakiem ze słodkiej kapusty, jednak tym razem postanowiłam dać zupie szansę. Okazała się całkiem smaczna. Dzięki sporej ilości grzybów i kminku zupa jest wyrazista w smaku, a dzięki dodaniu(...)ziemniaków - sycąca. Bardzo polecam na coraz chłodniejsze dni. inspiracją był przepis ze strony  Gotować kapuśniak z włoskiej kapusty - przepis Składniki: 1/4 główki kapusty włoskiej ( po pokrojeniu ok 300 g) ok 16g  suszonych grzybów 250 g ziemniaków 120 g  cebuli 3 łyżki oleju 2 łyżeczki kminku 1,5 l wywaru mięsnego 2-3 ząbki czosnku łyżka posiekanej natki

Stare Gary
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I KISZONYCH OGÓRKÓW 162

Surówka obiadowa z białej kapusty. Wypróbowany przepis na surówkę z białej kapusty do obiadu.     Surówka do obiadu z białej kapusty, marchewki i kiszonych ogórków z dodatkiem soku z kiszonych ogórków i oliwy. Przygotowanie surówki zajmuje dosłownie kilka chwil, przepis jest bardzo prosty, a surówka genialnie pasuje do potraw mięsnych. Zobacz przepis na pyszną surówkę z białej kapusty(...)obiadu. Oto składniki na surówkę z białej kapusty i kiszonych ogórków : 400g białej kapusty 1 marchew 100g kiszonych ogórków 2-3 łyżki oliwy sok z kiszonych ogórków, cukier, sól do smaku Przepis na surówkę z białej kapusty i kiszonych ogórków: Krok 1. Kapustę oczyścić, poszatkować i posolić. Ogórki kiszone obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn lub pokroić na małe kawałeczki

Moja Książka Kucharska
Surówka z modrej kapusty z jabłkiem 117

obiadu wykorzystuję na przykład surówki ze słoików, które przygotowałam jako przetwory. Natomiast w okresie wiosenno-letnim przyrządzam surówki ze świeżych warzyw, głównie na bazie sałaty lodowej lub młodej kapusty. Teraz właśnie mamy taki okres, że powoli przetwory się kończą i trzeba sobie radzić w inny sposób. Dobrym rozwiązaniem jest surówka z modrej kapusty z jabłkiem, którą możemy zrobić w ostatniej(...)chwili przed obiadem. Surówka z modrej kapusty z jabłkiem najlepiej smakuje z kotletem schabowym i ugotowanymi ziemniakami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na surówkę z modrej kapusty z jabłkiem: 1/2 niedużej główki czerwonej kapusty 1 średniej wielkości jabłko 1 nieduża czerwona cebula 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki majonezu 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Danka Pichci
Sałatka Gyros 157

Czas pieczenia: 20 min Całkowity czas: 50 min Ilość porcji: 10 porcji Składniki sałatka Gyros: 25 g przyprawy Gyros 1 kg filetów z piersi (około 3 filety) 1 kapusta pekińska (średniej wielkości) 280 g kukurydzy konserwowej (cała puszka, waga po odsączeniu wody) 120 g (5 szt.) ogórków konserwowych 250 g (2 szt.) cebuli 4 łyżki oleju do smażenia 1 czerwona(...)łyżki majonezu 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Sprawdź mój przepis na sos czosnkowy , który wykorzystałem do sałatki Gyros. Sposób przygotowania: Przygotuj dwie miski i poszatkuj nożem kapustę pekińską. Połowę poszatkowanej kapusty pekińskiej, tą z górnej części włóż do pierwszej miski, natomiast drugą część kapusty, tą twardszą przełóż do drugiej miski. Tą twardszą kapustę, którą włożyłeś do drugiej

ugotuj-przepis.pl
Sałatka Gyros 142

Czas pieczenia: 20 min Całkowity czas: 50 min Ilość porcji: 10 porcji Składniki sałatka Gyros: 25 g przyprawy Gyros 1 kg filetów z piersi (około 3 filety) 1 kapusta pekińska (średniej wielkości) 280 g kukurydzy konserwowej (cała puszka, waga po odsączeniu wody) 120 g (5 szt.) ogórków konserwowych 250 g (2 szt.) cebuli 4 łyżki oleju do smażenia 1 czerwona(...)łyżki majonezu 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Sprawdź mój przepis na sos czosnkowy , który wykorzystałem do sałatki Gyros. Sposób przygotowania: Przygotuj dwie miski i poszatkuj nożem kapustę pekińską. Połowę poszatkowanej kapusty pekińskiej, tą z górnej części włóż do pierwszej miski, natomiast drugą część kapusty, tą twardszą przełóż do drugiej miski. Tą twardszą kapustę, którą włożyłeś do drugiej

ugotuj-przepis.pl
Kapuśniak z kiszonej kapusty 84

Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z wielu zup, które przypominają mi dzieciństwo. Moja mama była najlepszą kucharką nie tylko w domu, ale też zawodowo. Uwielbiałam jej pyszny kapuśniak , który dziś sama gotuję. Pamiętajcie, że kluczem do sukcesu jest dobra kapusta oraz mięso na wywar. Ja preferuję żeberka lub kości wędzone oraz często dodaję podsmażony boczek. Co prawda kapuśniak mojej(...)mamy był bardziej treściwy, ponieważ z zasmażką, lecz aktualnie preferuję jego lżejszą wersję. A Wy lubicie i jak gotujecie kapuśniak?   Kapuśniak z kiszonej kapusty - składniki: żeberka, kości wędzone lub inne mięso na wywar 1/2 kg kiszonej kapusty 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula (średnia) kawałek selera 3 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku

Di gotuje
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 78

Kapuśniak ze słodkiej kapusty to sycąca zupa, która według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień. Z tego przepisu powinno wyjść Wam około sześć średnich porcji zupy. Jeżeli macie większą rodzinę, podwójcie składniki, aby dla nikogo zupy nie zabrakło Taki kapuśniak jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Na samym końcu do mojej zupy ze słodkiej kapusty dodaję koncentrat pomidorowy, jednak(...)zdarzyło mi się także gotować bez niego – zupa wtedy jest także smaczna, a smak słodkiej kapusty bardziej wyczuwalny. Jednak mój mąż przepada za kwaskowatym smakiem pomidorów, który pasuje mu do wszystkiego, no i do tej zupy szczególnie Zapraszam Was po ten prosty przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty. Smacznego! Zobacz też: Kartoflanka – zupa ziemniaczana Warzywna zupa krem z curry

Kuchnia Bazylii
Gołąbki z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną podane z sosem pieczarkowym 88

roku na Boże Narodzenie postanowiłam zrobić "inne" gołąbki. Przyznam się, miełam obawy co do smaku, ale wyszły naprawdę bardzo dobre. Charakterystyczny smak palonej kaszy gryczanej, kwaśna kiszona kapusta i grzyby, a to wszystko zawinięte w kapustę i polane śmietanowo-pieczarkowym sosem. Polecam nie tylko na święta. Składniki na 30 gołąbków: 600 g kaszy gryczanej w woreczkach 1500 g kapusty kiszonej(...)przed odciśnięciem) 500 g pieczarek 2 duże cebule 1 łyżka oleju sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy warzywne kostki rosołowe 2 duże główki białej kapusty 2 l wywaru z gotowania grzybów (opcjonalnie) Na sos: 1 kg pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka oleju 200 g  śmietany 30% sól i pieprz W dużym garnku nastawić wody. Z kapusty wyciąć

Krylowa Kuchnia
Młoda kapusta 65

Niezmiernie cieszy mnie wiosna na bazarku. Zewsząd spoglądają na nas dorodne głowy młodej kapusty, pęki koperku zachwycają zielenią, a młode ziemniaczki kuszą maleńkimi rozmiarami. To najlepszy czas na przygotowanie prostego dania – młodej kapusty z koperkiem i podanie jej Bartkowi. Mówi, że nigdy jeszcze jej nie jadł, czas najwyższy poznać ten smak. Składniki na młodą kapustę 1 główka młodej kapusty(...)duża cebula 1 pęczek koperku 1 łyżka masła 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Młodą kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół, wyciąć głąba i poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i smażyć do miękkości na maśle. Kapustę włożyć do garnka, zalać do połowy wodą, dodać cebulę oraz przyprawy

niecodziennikpary
Surówka z kiszonej kapusty z brokułem i jabłkiem 97

Surówka z kiszonej kapusty z brokułem i jabłkiem. Ta surówka z kiszonej kapusty to prosty, smaczny i pełen witamin dodatek do obiadu. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a potrzeba do niej tylko kilka składników podstawowych i przypraw Polecam też 20 przepisów na pyszne surówki. Składniki na Surówkę z kiszonej kapusty z brokułem i jabłkiem : 400-500 g kiszonej kapusty(...)małego brokułu (blanszowane wcześniej) 1 jabłko 1 marchewka (opcjonalnie) 2 łyżeczki cukru sól morska i biały pieprz 2-3 łyżki oleju Sposób przygotowania przepisu Surówka z kiszonej kapusty z brokułem do obiadu. Jeśli w kapuście kiszonej jest za mało marchewki to dodatkowo dodajemy startą 1 marchewkę. Kapustę kiszoną z marchewką lekko odciskamy z soku, różyczki brokułu kroimy na małe kawałki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantny bigos z kimchi 149

Pikantny bigos z kimchi to moja propozycja dla fanów kapusty. Znacie kimchi? Lubicie? Jeśli macie ochotę je przygotować, zapraszam do mojego łatwego przepisu . kimchi to rodzaj kiszonki z kapusty pekińskiej, ostrej, z imbirem, czosnkiem i chili, bardzo charakterystycznej w smaku pochodzącej z Korei. W daniu, które Wam dziś proponuję połączyłam świeżą białą kapustę z naszą rodzimą kapustą kiszoną oraz orientalnym(...)partiami, doprawiając do smaku. Danie wyszło rewelacyjne, pikantne, bogate w smaku, zaskakujące w nowej wersji. Polecam! PRZEPIS NA PIKANTNY BIGOS Z KIMCHI Składniki na pikantny bigos z kimchi: 500g kapusty białej 500g kapusty kiszonej 300g kimchi – przepis 500g kości wołowych 1 cebula 3 łyżki oleju 1 papryka czerwona 50g śliwek suszonych 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego sól pieprz

Dorota Smakuje
Rolada drobiowa z kapustą kiszoną i pieczarkami 103

Dziś na obiad było tzw „sprzątanie lodówki” Zostało trochę kapusty kiszonej, trochę pieczarek i kawałek mozarelli, więc zrobiłam roladę z mięsa mielonego z indyka z tym pysznym nadzieniem. Nam bardzo smakowała, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu. Może Wam też przypadnie do smaku Składniki: -500g mięsa mielonego (u mnie z indyka, ale można wykorzystać każde inne(...)duża cebula – 3 ząbki czosnku – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, sól, pieprz, czubryca zielona, bazylia) Składniki na nadzienie: – 400g pieczarek – 200g kiszonej kapusty – 200g twardej mozarelli – 1 cebula – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu wg uznania – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie bazylia, kolendra, papryka słodka wędzona

Smaki Armine
Wigilijna kapusta z grzybami na rzepakowym oleju 61

Cześć! Taką właśnie kapustę na Wigilię gotowała moja mama a teraz ja gotuję. Jak tradycja przykazała danie miało być postne. Tego też trzymam się do dnia dzisiejszego.  W domu uwielbiamy różnego rodzaju bigosy z mięsem, śliwką od czasu do czasu. Jednak tak wigilijnie przygotowana kapusta jest prawdziwym rarytasem.  Robię zawsze jej więcej i wekuję nadmiar. Jest banalna(...)roku przed każdymi świętami. To takie ciepłe wspomnienie dzieciństwa…. Takim świeżo tłoczonym olejem smarowało się chleb i posypywało cebulką. Jakie to było pyszne!  Składniki na 1 kilogram kapusty kiszonej: * 1 kg kapusty kiszonej * ok. 15 dkg grzybów suszonych * 1 łyżka mąki * 1 cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * liść laurowy * ziele angielskie * sól, czarny pieprz Grzyby namoczyłam

Pieprzyć z Fantazją
Golonka z kapustą zasmażaną 75

spore marchewki * 1 duża pietruszka * kawałek selera * kawałek pora * 5 ziarenek ziela angielskiego * 3 liście laurowe * 3-4 ząbki czosnku Do pieczenia: * 1 szklanka piwa * przyprawa do golonki Na kapustę zasmażaną: * ok. 1 kg kapusty kiszonej * 2 liście laurowe * 3-4 ziarenka ziela angielskiego * sól, pieprz * kminek w ziarnach bądź mielony * 1 cebula * 2 łyżki smalcu bądź kawałek słoniny Golonkę(...)palnikiem. Umyłam.  Wsadziłam do garnka, dodałam warzywa, liście i ziele angielskie i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie. Gotowałam do miękkości golonki na średnim ogniu. W tym czasie nastawiłam kapustęKapustę przelałam delikatnie wodą i posiekałam odrobinę. Na patelni roztopiłam pokrojoną w kostkę słoninkę i zrumieniłam na niej pokrojoną cebulę. Na to wyłożyłam kapustę, dodałam liść i ziele. Przykryłam

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z kapustą i grzybami 149

Czymże byłby wigilijny stół bez pierogów z kapustą i grzybami? U nas absolutna konieczność, pierogi z wody podawane z przysmażoną cebulką, a w kolejnych dniach odsmażane, o ile zostaną. Do tej pory nie było przepisu na blogu ponieważ dla mnie pierogi czy uszka najlepsze są lepione w Wigilię, na świeżo. A to zdecydowanie nie pora na zaprzątanie sobie głowy robieniem(...)zdjęć :) Poza Świętami pierogów z kapustą i grzybami nie lepię. W tym roku w Wigilię idę do pracy, więc pierogi lepiłam wczoraj i zamroziłam. W farszu suszone grzybki w dużej ilości, ponieważ tak lubimy. Farszu zawsze przygotowuję więcej i mam wtedy również do krokietów , a jak zostaje to sobie zamrażam. Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepsza T500

Kocham..lubię..gotuję..