kapustą - 19268 przepisów (strona:101/1285)

Pierogi z kapustą i grzybami 114

tutaj ). Ciasto było to samo (przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnia polska” pod redakcją M.M. Kastelik s. 50 (z przepisu Pierogi z mięsem)), ale farsz już trochę inny. Pierogi z kapustą i grzybami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, brytfannę, łyżkę, sitka, miski (w tym jedną bardzo dużą), szklankę, wałek do ciasta, stolnicę lub inną płaską powierzchnię (np. stół), łyżeczkę(...)Przygotuj składniki:  Farsz: 500 – 600 g kiszonej kapusty, opakowanie mrożonych podgrzybków, sporą garść grzybów suszonych, dużą cebulę, 1 – 2 jajka, sól, pieprz, 1 - 2 listki laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, olej lub masło. Ciasto: 0,5 kg mąki, 1 szklankę ciepłej wody, 1 jajko, szczyptę soli, mąkę do podsypywania. Przygotowanie pierogów zacznij od lekkiego odciśnięcia kapusty z nadmiaru

blog.moje-pasje.info
wigilijna kapusta z suszonymi grzybami 169

kapusta z suszonymi grzybami W bardzo wielu domach na wieczerzy wigilijnej zagości kapusta z grzybami. Tak będzie również i u mnie, dlatego dziś pragnę podzielić się swoim przepisem na to danie. Potrawa ta jest wyjątkowo prosta, a cały sekret smaku polega na użyciu składników o jak najwyższej jakości(...)nadają się tu więc, wszelkiej maści podejrzane ukwaszane ( czasami za pomocą octu) kapusty, które nader często możemy spotkać w rozlicznych sklepach.  Otóż, aby danie było naprawdę wyborne, należny użyć dobrej, lekko odciśniętej domowej kiszonej kapusty ( kiedy słyszę o płukaniu kapusty zawsze otwiera

Miód i pieprz
Lekki kapusniak z kapusty pekinskiej 137

zaletach kiszonej kapusty już była mowa (tutaj ), więc przy okazji kolejnej potrawy słów kilka o innej kapuście, która wbrew pozorom nadaje się nie tylko na surówki. O kapusta pekińskiej - bo to ona jest dzisiaj podstawą naszego przepisu, słyszał chyba każdy, ale nie każdy wie, że pochodzi ona z Chin, a do Europy zawitała dopiero w zeszłym stuleciu. Jest to produkt(...)stosunkowo nowy na rynku polskim, dlatego nie każdy zna jej dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Oto kilka wybranych przez nas właściwości tego warzywa. Co ciekawe, kapusta pekińska zawiera w sobie witaminę A, z której słynie marchewka. Jej niedobór jest przyczyną m.in. problemów ze wzrokiem, zwłaszcza tzw. "kurzej ślepoty", czyli złego widzenia o zmierzchu. Kapusta stanowi także źródło witaminy B6 odpowiedzialnej

Kuchnia od dwojga
Polski kapuśniak z chińską kapustą pakchoi 121

podzielić się przepisem, na który jak się okazało kilka osób czeka. Zacznę od tego, że nie lubię kwaśnego smaku, no nie cierpię po prostu, o ile surówkę z kiszonej kapusty lubię i ogórki kiszone same w sobie też, to kapuśniak i ogórkowa, która jest w następna w kolejce do zrobienia, są ostatnimi potrawami jakie bym chciała zjeść(...)gotuję!, to muszę im ustępować i gotować ich ulubione dania (w mojej wersji wege rzecz jasna). Mój kapuśniak przystosowałam do swoich kubków smakowych poprzez dodanie chińskiej kapusty pakchoi z mojego ogródka, która jak w poprzednim przepisie pisywałam w smaku przypomina kapustę pekińską, tyle że jest bardziej soczysta, więc jeżeli nie możecie dostać pakchoi to śmiało zastąpcie ją pekinką. ps. Zupa

greenscarf
Bigos staropolski, pyszny i aromatyczny. 132

Witajcie :) kiedy zbliża się jesień a świeża kapusta jest już dobrze ukiszona zawsze gotuję większą ilość pysznego bigosu i zagotowuję w słoiki. Kiedy wpadają niespodziewani goście zawsze mam czym ugościć lub kiedy nie mam czasu na ugotowanie obiadu wtedy otwieram słoik z bigosem do tego ziemniaki i obiad gotowy. Pyszny, aromatyczny w sam raz na różne okazje a nawet święta(...)Zapraszam :)  Składniki : 3 kg kiszonej kapust 1 kg świeżej kapusty 1.5 kg mięsa wieprzowego np: żeberek lub karkówki 1 kg dobrej podsuszanej kiełbasy 20 g suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1,5 lub 2  słoiczki przecieru pomidorowego np: Pudliszki 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren jałowca 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku

Sama słodycz i szczypta chili
Kiszona młoda kapusta 146

serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Młoda kapusta idealnie nadaje się na kiszoną. Jest delikatniejsza, szybciej się kisi i doskonale smakuje w surówce jako dodatek obiadowy ale chyba najlepiej smakuje wyjadana prosto ze słoika. Na 1 główkę białej(...)kapusty ok. 2-3 łyżki soli, jeśli lubimy można ukisić kapustę z marchewką a nawet z koperkiem. Ja zazwyczaj kiszę samą bez dodatków lecz tym razem będzie z marchewką. Wykonanie: Kapustę obrać z ciemnych zewnętrznych liści, wyciąć głąb i poszatkować ja to robiłam w malakserze.   Wrzucić do miski. Marchew zetrzeć na tarce i dodać do kapusty zasolić i wymieszać

W garach u Gosi
Pieczone gołąbki 671

Gołąbki kto ich nie lubi ręka do góry , ja uwielbiam , tym razem gołąbki pieczone , super smak , jak smakowały , tak szybko się rozeszły , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki  Kapusta włoska  250 dag mięsa mielonego wieprzowego  1 torebka ryżu  1 jajko  1 duża cebula  sól pieprz czarny  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  3 łyżki(...)koncentratu pomidorowego  2 kostki wołowe  Wykonanie  Wierzchnie liście sałaty odkładam bo będą nam potrzebne .  Główkę kapusty podgotowuję , i po chwili odcinam miękkie liście i następnie podgotowuje kolejny raz główkę kapusty i po chwili odcinam miękkie liście kapusty , i tak postępuję aż kapusta się skończy .  Jak mamy kapustę przygotowaną , mielone wkładamy do miski , dodajemy ugotowany ryż

Mój Smak
Stamppot z kiszoną kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami - Tłuczone ziemniaki 183

już druga propozycja na moim blogu na holenderski stamppot, czyli "tłuczone" ziemniaki z dodatkiem innych składników. Pierwszą propozycją były tłuczone ziemniaki, czyli kliknij tutaj- Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką z rodzynkami. Oryginalnie w Holandii dzisiejsze ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem podaje się z holenderskiej wieprzową kiełbasą- rookworst (wędzona kiełbasa). Do polania podaje się nieodzownie bardzo brązowy, nie zagęszczany(...)tłuszczu i resztek z pieczonego mięsa i zdeglazowaniu tego. No ale, wspominam o tym tylko tak na marginesie. Gotowy sos- jus, można kupić gotowy. Choć takie ziemniaki z kiszoną kapustą jadane są przez Holendrów przez cały rok choć najczęściej jesienią i zimą. U nas bigos gości chyba też częściej w chłodniejsze miesiące roku. Zamiast tradycyjnej kiełbasy, podałam dziś do tłuczonych

Sztuka gotowania w/g Samiry
Bigos „wypasiony”... na zimę, na święta.... 153

sobie sprawę, że nie można zadowolić każdego własnym smakiem. Przepis podaję tym, którzy nie gotowali bigosu i tym, którzy chcą spróbować mojej wersji       Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty słodkiej 60 dag łopatki wieprzowej lub mięsa od szynki 250 g żeberek 300 g wędzonego boczku 300 g różnych rodzajów kiełbasy 2 łyżki smalcu kilka(...)Kiedy były miękkie (po około 30minutach) zdjęłam z gazu.  Gotowałam krótko, ponieważ te grzyby będą długo gotowane w bigosie, dlatego nie ma potrzeby zbyt długiego gotowania. Kapustę kiszoną (była wyraźnie kwaśna) zalałam zimną wodą,   zamieszałam, wodę odlałam, a kapustę odcisnęłam z nadmiaru wody, poszatkowałam, przełożyłam do dużego garnka wsypałam kminek i zalałam do połowy wrzątkiem. Wrzuciłam

Kuchnia u Krysi
Młoda kapusta duszona na maśle 150

Młoda kapusta jest tak pyszna, że lubię ją nawet samą, bez niczego. Odrywam listki i po prostu chrupię sobie jak najsmaczniejszą przekąskę. Surówka z młodej kapusty często gości u nas, ale czasem zachce się także gotowanej w całości lub uduszonej z koperkiem. Taka prozaiczna kapusta, jedno z najbardziej pospolitych (zdawałoby się) warzyw, a potrafią z niej powstać tak smaczne potrawy(...)Sezon na młode warzywa uważam za zdecydowanie zbyt krótki. Składniki: mała główka młodej kapusty pęczek koperku mała cebula mały pęczek szczypiorku 3-4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 50 g masła sól i pieprz do smaku Kapustę obrać z zewnętrznych liści i poszatkować na dowolną grubość. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać i posiekać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z czerwonej kapusty. 149

Witajcie :) Po świątecznym przejedzeniu proponuję teraz pyszne i lekkie surówki.Dzisiaj mam dla Was pyszną surówkę z czerwonej kapusty. Jak zapewne wiecie posiada ona mnóstwo witamin i właściwości leczniczych.Pewnie Was to zdziwi ale ja uwielbiam kanapki z dodatkiem surówek :)  Zapraszam do wypróbowania, nie zabiera dużo czasu w przygotowaniu:) Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję(...)najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad 20 mcg mniej. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kapusty-wlasciwosci-lecznicze_33947.html Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor

Sama słodycz i szczypta chili
Kapusta pekińska duszona. Pyszna ! 187

Kapusta pekińska duszona. Pyszna ! Kapusta pekińska duszona.      Kapusta pekińska kto jej nie lubi, przeważnie jadamy ją w sałatkach. Ja tym razem, przerobiłam ją na ciepły obiad. Kapusta pekińska duszona   1 /2 kapusty pekińskiej ( dużej )  2 cebule  2 ząbki czosnku  3 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki 10 dkg boczku wędzonego ( ja dodałam(...)patelni rozgrzałam olej, dodałam do niego pokrojony w kosteczkę boczek i przesmażyłam.  Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam w kostkę, dodałam do boczku – podsmażyłam razem.  Kapustę wypłukałam pod  zimną wodą i pokroiłam w kostkę, dołożyłam do składników na patelni wraz z ziemniakami, dodałam kilka łyżek wody oraz koncentrat pomidorowy i całość dusiłam do miękkości kapusty, doprawiałam

Kuchnia na wzgórzu
Tradycyjny bigos 169

Bigos to taka nasza tradycyjna potrawa. Wszyscy go gotujemy i każdy ma na niego swój przepis. W każdym domu smakuje inaczej. Jednak zawsze podstawą tej potrawy jest kapusta.  Niektórzy robią z grzybami, inni z samej kapusty słodkiej, a jeszcze inni z samej kapusty kiszonej.  Ja Wam dzisiaj przedstawię mój  przepis na bigos.  Powiem Wam, że bigos(...)najlepiej gotować po Świętach, kiedy zostają nam resztki różnych mięs i wędlin.  Wszystko możemy dodać do bigosu, a będzie jeszcze smaczniejszy. Składniki 1 kg kapusty kiszonej 1 główka kapusty ( u mnie ważyła około 1,8 kg) 700 g żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki smalcu

O kuchni z uczuciem
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 183

następnie ręcznie zagniatamy ciasto. Wkładamy takie jeszcze ciepłe zagniecione ciasto do foliowego woreczka. Zaparuje, zmięknie i stanie się bardziej elastyczne stygnąc. Odkładamy je na nie krócej niż godzinę. NADZIENIE Kapustę dobrze odciskamy z soku i kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki, nie bardzo drobno, ale tak żeby pozbyć się długich nitek kapusty. Wkładamy ją do rondelka z mielonym kminkiem, zielem(...)angielskim i liśćmi laurowymi, podlewamy wodą. Kapusta powinna mieć trochę płynu, ale nie zalewamy jej ponad poziom. Stawiamy garnek na mały gaz i gotujemy kapustę do miękkości przez ok. 1,5 godziny, nie do końca przykrytą pokrywką. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy poziom płynu. Jeśli trzeba –dolewamy wody. Po ugotowaniu kapustę osączamy na sicie, bardzo dokładnie odciskamy. Im mniej

Karo in the Kitchen
Pierogi z kapustą i grzybami 443

Pierogi z kapustą i grzybami to w mojej rodzinie najbardziej pożądane danie wigilijne. O ile Wigilia pewnie mogłaby się obyć bez karpia, czy śledzia, bez makowca, czy sernika, o tyle bez pierogów - nie. Kiedyś nawet padł postulat, żeby na Wigilię mama zrobiła same pierogi ;) Oczywiście - ile domów i rodzin, tyle przepisów na pierogi. Gdyby ktoś Was zapytał - kto robi najlepsze(...)nasze rodziny! Składniki:  1g mąki pszennej najlepiej takiej do pierogów 1 jajko ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 1-2 łyżki masła roślinnego łyżeczka soli Na farsz: 2 kg kapusty kiszonej 400 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki masła sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej 1 laurowy liść Przygotowanie: 1. Grzyby moczymy przez całą noc, a następnie gotujemy

Kulinarne Inspiracje