Golonka w piwie z kiszoną kapustą, aromatyczna i smaczna. Typowo polski obiad ! W zeszłym tygodniu byłam w Polsce! Jedliśmy obiad na promie i zgadnijcie co ja zamówiłam? Oczywiście golonkę! Nigdy nie byłam jej zwolenniczką. Uważałam golonkę za typowo męskie danie. Teraz, kiedy wiem jak ją przyrządzić aby wydobyć z niej jak najlepszy smak zmieniłam zdanie. Golonka w piwie to naprawdę(...)smaczny kąsek. Oczywiście golonka w piwie smakuje najlepiej ze smażoną kiszoną kapustą i porcją schłodzonego piwa. Tak, kiszona kapusta to nieodzowny dodatek do wieprzowiny. Smak golonki zależy od peklowania. Liść laurowy, ziele angielskie i wywar z warzyw nadają jej niebywały smak. Kupiłam gotową peklowaną golonkę, bo peklowanie zajmuje niemało czasu. Natomiast przyjemność pieczenia golonki w piwie i kapuście nie mogłam
codojedzeniaPierogi z Kapustą i Borowikami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i codzienny, poży wny obiad. Delikatne, aksamitne ciasto i wyśmienity farsz z gotowanej kapusty oraz suszonych borowików to i dealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Pierogi z Kapustą i Borowikami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty(...)pieprz ciasto: 600 g mąki Poznańskiej Lubella - idealnej do pierogów ponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4) 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Borowikami - Sposób przygotowania: Farsz: Boro wiki zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości
Słodka Stronapoprawię choć nie wiem czy będzie to takie proste zwłaszcza ,że za 2 miesiące powiększy nam się rodzinka :-) i z pewnością przybędzie obowiązków. Dzisiaj przygotowałam do obiadu młodą kapustę z koperkiem wg. przepisu mojej mamy , smakuje tak jak lubię :-) Przepis jest niezwykle prosty, a kapusta zachowuje swój smak i aromat i przy tym jest lekka gdyż(...)zbędnych dodatków. młoda kapusta z dodatkiem koperku Składniki: główka młodej kapusty pęczek koperku (można ciut mniej, ilość wg uznania) cebula 1-2 łyżki mąki w zależności od wielkości kapusty 2 liście laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego olej ok 1-2 łyżki łyżka soku z cytryny sól, pieprz , kminek ewentualnie inne ulubione
Aromatyczne PodróżeKapusta pekińska idealna na surówkę do obiadu. Delikatna, orzeźwiająca i pasuje praktycznie do wszystkiego. Niezwykle prosta w obsłudze, bo choć zwana kapustą bardziej przypomina sałatę. Zasługuje na szczególna uwagę ze względu na obecność beta- karotenu. Już pół szklanki kapusty zapewni dzienną dawkę tej prowitaminy. 100 g kapusty to zaledwie 12 kcal, co niezmiernie ucieszy wszystkich dbających o linię. Koloryt(...)zachęca do kupna, przeważnie jest bardzo blada, ale dołóż marchewkę i garstkę zielonych listków i już czaruje wyglądem. 'Bladą piekność" ożywiłam listkami rukwii wodnej i dodatkiem marchewki. Składnki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1-2 dymki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: wierzchnie liście kapusty odrzucić. Kapustę przekroić wzdłuż na pół
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam młodą kapustę! Nie ważne czy z pieczarkami i cebulą, z pomidorami i kiełbasą, z koperkiem i śmietaną , czy też jako poczciwy colesław z młodej kapusty . Nawet gołąbki z młodej kapusty smakują wyjątkowo, nie wspominając już o kapuśniaku . Dlatego, gdy tylko zacznie się sezon, wcinamy kapustę kilka razy w tygodniu. Jeśli nie macie pomysłu(...)zdrowe warzywo polecam ten przepis! Składniki na młodą kapustę z pieczarkami i cebulą: 1 duża cebula lub 2 mniejsze 500 g pieczarek 1 średnia główka młodej kapusty sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku ewentualnie 1 łyżeczka mąki olej Cebulę obieramy, drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej (3-4 łyżki), szklimy. Pieczarki myjemy i kroimy
Rozpustne gotowaniebowiem niewielka ilość składników – tak naprawdę 6, włączając w to sól i pieprz… Podejrzanie mało? Być może, ale w prostocie też tkwi siła! Oczywiście nie obejdzie się bez kapusty, ale tę możecie wybrać dowolną wg upodobań – w szczególności białą, włoską lub pekińską. Każda z nich smakuje oczywiście nieco inaczej, jak również może mieć nieco inne właściwości w gotowym już(...)daniu. Cechą gołąbków pieczonych będzie jednak zwykle to, że kapusta będzie w nich raczej lekko chrupiąca, aniżeli miękka i wiotka. Ja osobiście stosuję zwykle kapustę pekińską, gdyż bardzo łatwo oddziela się od niej liście oraz daje gołąbkom atrakcyjny wygląd. Farsz przyrządzam z gotowanego ryżu i mielonego mięsa, przyprawionych jedynie umiarkowaną ilością soli i pieprzu. Nie stosuję np. cebuli, nie dodaję
Kulinarna Pokusazawiśnie. Do osłony przed ciekawskimi spojrzeniami z chodnika – przepuszczająca światło mata. Tytuł wpisu z gastronomicznymi naleciałościami nie wziął się znikąd. Na balkonie w tym roku wyrosną między innymi kapusta i bataty. KAPUSTA OZDOBNA Ujęła mnie kolorem i formą. W przeciwieństwie do kapusty jadalnej, ozdobna odmiana nie zawiązuje liści w twardą główkę i to właśnie młode kolorowe listki, rosnące(...)środka na kształt rozety, są jej największą ozdobą. Kolejnym argumentem za jej wysianiem na balkonie jest to, że kapusta rośnie długo, a gdy reszta kwiatów zakończy swój okres wegetacyjny z początkiem zimy, kapusta dalej będzie dobrze wyglądać, nawet pod śniegiem. Zaplanowałam dla niej postawione na ziemi doniczki. Kapusta lubi zimno i światło – wtedy najlepiej rośnie i najładniej się wybarwia
Karo in the Kitchenmoja babcia robiła, a wcześniej robiła jej babcia. Prosty, pełen aromatu i smaku. Kwaśnica góralska mojej babci. Składniki: około 5 litrów wody 1 kg wędzonych mięsnych żeberek 1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości 5 ząbków czosnku 4 ziarna jałowca kilka ziaren pieprzu gałązka tymianku gałązka rozmarynu cząber około 1 łyżeczki – świeży lub suszony lubczyk – kilka gałązek lub 1,5 łyżeczki(...)suszonego 4 suszone grzyby, wcześniej namoczone szklanka soku z kiszonej kapusty osobno ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę Żeberka kroimy w kawałki, zalewamy zimną wodą, dodajemy jałowiec, pieprz, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Na wolnym ogniu gotujemy esencjonalny wywar. Do osobnego garnka siekamy kapustę kiszoną, zalewamy zimną wodą tak, żeby lekko przykryć kapustę. Gotujemy do miękkości. W połowie gotowania do kapusty dodajemy
ladykitchentradycyjne polskie danie na wigilijny stół. U mnie trochę z nim na bakier, bo robię je nie tylko przy okazji wigilii, zwłaszcza że kapusta kiszona jest składnikiem robionych przez Mamę wigilijnych pierogów, a w Święta jadamy bigos. Jeśli macie możliwość kupienia śliwek wędzonych (a nie suszonych lub tzw. kalifornijskich), polecam właśnie z nimi, bo dodają dodatkowego aromatu wędzenia(...)przy tym są bez dodatku cukru. Tę kapustę warto zrobić dzień wcześniej, by smaki lepiej się przegryzły. Składniki : duuuuuża garść suszonych grzybów (w tym wskazane są prawdziwki) wrzątek 0,5 kg kapusty kiszonej (wskazane, by była z marchewką) 12 śliwek wędzonych (lub 6 suszonych) 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia pieprz ewentualnie: sól Grzyby
Weekendy w domu i ogrodziemogłam wyjść z podziwu, jak za zwykłej siekiery można wydobyć tyle smaku i aromatu. Oczywiście wszystko do czasu. Nie będę czarować siekierą, więc u mnie… rozgrzewająca zupa z kapusty. Składniki : - bulion drobiowy lub warzywny i marchewka z bulionu - „wkładka” – kiełbasa (gatunek do wyboru) - 1 nieduża główka kapusty - 2 cebule - kilka ziemniaków - 1 papryka czerwona - 3 cm kawałek imbiru(...)ząbków czosnku - por - różowa sól himalajska - płatki chilli - cumin mielony (1 łyżeczka) - olej - 2 łyżki mąki pszennej Kapustę cienko szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, przekładamy kapustę. Smażymy, często mieszając, aby się nie przypaliła. Cebulę również cienko szatkujemy, dodajemy do kapusty. Por kroimy w talarki – dodajemy do kapusty. Umytą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski. Gdy kapusta
mojewypiekiinietylkosklepach raczej nie kupimy czerwonej kapusty kwaszonej, polecam Wam swój sprawdzony sposób, kapusta jest bardzo smaczna i zdrowa, idealna na surówki. Składniki: 3 kilogramy czerwonej kapusty 60 gram soli Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze części, szatkujemy na szatkownicy, przekładamy do miski, dodajemy sól, dokładnie mieszamy. Kapustę pozostawiamy do momentu aż puści sok, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików(...)lekko dociskamy ręką żeby kapusta była ubita, zakręcamy. Kapustę w słoikach odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień, odkręcamy każdy słoik, drewnianym patyczkiem przebijamy kapustę w kilku miejscach, zakręcamy i odstawiamy kapustę w ciemne i chłodne miejsce
Bajeczna KuchniaKolejna propozycja na święta lub sylwestra - szybka a efektowna i pyszna kapusta kiszona z żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą i jest jeszcze lepsza niż w dniu przygotowania Tartaletki przygotowane z jej użyciem posłużą jako idealna przekąska na sylwestrowe imprezy - świetnie smakują zarówno samodzielnie jak i z czerwonym barszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia(...)Smaku . Kiszona kapusta z żurawiną i podgrzybkami Składniki: pól kilograma kapusty kiszonej 10 dag żurawiny 1 cebule 10 dag mrożonych podgrzybków 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy sól, pieprz pół łyżeczka kminku łyżka sosu sojowego pół łyżeczki cukry pół szklanki wina (można zamiast wina dać wodę) 1/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy Do dzieła!!! Kapustę płuczemy 2 razy w ciepłej
sierotka maRysia w kuchniżeberka 3 porcje marchewka pietruszka por cebula listek laurowy ziele angielskie miód oliwa pieprz ziołowy pieprz czarny kapusta; 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 cebula garść suszonych jabłek 1 łyżeczka utłuczonych suszonych grzybów szczypta kminku sól pieprz 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki olej Żeberka zalać wodą w ganku, dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie(...)ugotować o miękkości. Żeberka wyjąć z wywaru i ostudzić (wywar wykorzystać do przygotowania zupy) Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, włożyć do głębokiej patelni do duszenia dodać marchewkę startą na tarce , posiekaną cebulę, suszone jabłka (uprzednio wpłukać) podlać olejem, ok 2-3 łyżki, dodać kminek, podsmażyć mieszając, kiedy kapusta zacznie się miejscami rumienić , dodać ok 500 ml wody
Gotowanie jest łatweksiążce „Zupa z granatów” Marshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji wspomnianej książki ;) Składniki (10 dużych gołąbków): - 1 najlepiej młoda kapusta - 0,5 kg mielonej szynki - 2 woreczki ryżu basmati ( 200g) - 4 cebule - 6 pieczarek - kilka ząbków czosnku - kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy do podsmażenia - sól, pieprz do smaku, majeranek(...)czubata łyżka mielonego kminku , 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki szałwii i tymianku (najlepiej świeżych), pół łyżeczki curry, kilka szczypt chili cayenne Z umytej kapusty oberwać zewnętrzne liście oraz wyciąć głąb. Zalać gorącą wodą w garnku i gotować kilka minut (jeśli kapusta jest stara trochę więcej). Wodę w garnku z gotowania zostawić. Ugotować ryż basmati, ale tak, żeby nie był
Corner With Recipeskapusta to hit tego lata. Zajadałam się nią na wakacjach. Życzliwy kucharz podzielił się ze mną przepisem na to cudo, więc dzielę się również z Wami. Choć nie do końca dawałam wiarę, że nie trzeba jej niczym zakwaszać ani dosładzać, to potwierdzam, że tak jest naprawdę: do kapusty dodajemy tylko sól, pieprz, no i chilli, które nadaje naturalnie słodkawej kapuście(...)delikatną pikantność. Smak tej kapuchy powala na kolana, dosłownie... Do tego np. mielone lub inna sztuka mięcha i pyszny obiad gotowy. Ta kapusta ma jeszcze jedną zaletę, z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej, warto więc przygotować jej od razu więcej, by wystarczyła na 2-3 dni. Składniki: - 1,5kg młodej kapusty - ok.100g wędzonego boczku lub dowolnie (nie musi być bardzo
Smaczne Zdrowe