Sama nie wiem dlaczego ten przepis przeleżał tutaj nie ujawniony. Przecież to najprostszy a zarazem najlepszy pomysł na kapustę. Czasu mało, kapusty dużo więc wykorzystania przeróżne. Niestety R za kapustą nie przepada więc nie robię za często. Ale jak już sobie zrobię to mam na kilka dni ;) Wersja najprostsza bo z samym koperkiem. Proste, ale jak smaczne :) Składniki: mała(...)główka kapusty pęczek koperku sól i pieprz Przygotowanie: kapustę poszatkować i przełożyć do garnka zalać wodą tak, aby kapusta woda tylko przykrywała kapustę gotować przez ok 20-30 min do miękkości kapusty (woda wyparuje) koperek posiekać i dodać do kapusty - wymieszać doprawić solą i pieprzem do smaku Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
Gotowanie z pasjąDzisiaj pomysł na wykorzystanie białej, surowej kiełbasy - zapiekanej z kapustą kiszoną wraz z dodatkiem podsmażonej cebulki. Danie proste i szybkie do przygotowania. Idealnie smakuje podane z kromką świeżego pieczywa. Jeżeli nie macie pomysłu na wielkanocne dania to zachęcam do kliknięcia TUTAJ . Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg kiszonej/kwaszonej kapusty 0,5 kg białej, surowej kiełbasy 1 duża(...)cebula 1 ząbek czosnku kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz olej majeranek Kapustę przełożyć na durszlak i odcedzić. Jeżeli jest bardzo kwaśna to przelać ją wodą. Przygotowaną kapustę pokroić na mniejsze części. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do garnka przełożyć kapustę oraz dodać czosnek, listki laurowe, ziele angielskie oraz wsypać sól i pieprz. Całość zalać wodą
UgotowaćGłówka kapusty włoskiej faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem zrumienionego boczku i cebulki, polana pysznym sosem pomidorowym zabielonym kremowym serkiem. Ta potrawa to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, ale bez ryżu. Kapusta faszerowana w całości to domowy i smaczny obiad, który ciekawie się prezentuje na stole. Polecam Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mielonej wieprzowiny 100 g parzonego boczku 1 cebula(...)łyżki wody 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 2-3 szklanki bulionu sól pieprz Sos pomidorowy: 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki wywaru z gotowania kapusty 1/2 serka naturalnego Arla Apetina 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sól pieprz Dodatkowo: gaza Przygotowanie: Z kapusty usunąć zewnętrzne liście i przełożyć
Oryginalny smakcałego weekendu no ale pół dnia to trzeba co najmniej liczyć. Jeżeli chodzi o te obiady na początek tygodnia to zwykle są to pożywne zupy albo jednogarnkowce. Gotowana kapusta na różne sposoby to jeden z moich częstych patentów. Robię ją zawsze w sosie pomidorowym z koperkiem, czasem dodaję do niej mięso, czasem fasolę. To idealne danie na takie weekendowe gotowanie(...)tygodniu – bo wrzuca się wszystko do gara i całość sama się robi ( a w tym czasie można się zająć bardziej wymagającymi potrawami) a po drugie wiadomo, że kapusta najlepiej smakuje 1-2 dni po ugotowaniu aż całość się przegryzie. Podaję przepis na full wersję, która zawiera cielęcinę (idealnie tu się sprawdzą giczki cielęce) i fasolę jaś. To jeszcze takie
Cooking for EmilySałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską to jednak z moich ulubionych sałatek, tak więc udało mi się namówić Madzię aby przygotowała tą pyszną sałatkę :) Tym razem będzie wersja z kapustą pekińską. Sałatka wbrew pozorom jest szybka w przygotowaniu, a cała sztuka w jej przygotowaniu- to odpowiednie przyprawienie mięsa. Najlepiej jest przygotować tą sałatkę w przeźroczystej salaterce, będzie się pięknie prezentowała(...)Goście będą mogli zobaczyć ułożone wszystkie warstwy sałatki. Możecie udekorować również sałatkę posiekanym szczypiorkiem. Sprawdźcie jak smakuje… i czekam na Wasze komentarze pod wpisem. Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską – składniki 2 pojedyncze filety z kurczaka puszka kukurydzy 1/3 kapusty pekińskiej 4-5 ogórków konserwowych 1 czerwona cebula 150g sera żółtego majonez ketchup przyprawa gyros 5 jajek Sałatka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo lubię modrą kapustę, pod każdą postacią. Niestety moi domownicy nie przepadają za nią, więc rzadko ją przygotowuję. Wpadłam jednak na pomysł, aby po zrobieniu zamykać ją w niewielkich słoiczkach. Takich na jedną czy dwie porcje. Czerwona kapusta musi być wekowana, gdyż ja sama nie zjem jej tyle, ile wychodzi choćby z małej główki. Nie wyrzucę przecież nadmiaru, a słoiczek(...)chętnie się otworzy jak przyjdzie ochota. Owoce idealnie komponują się z kapustą. Ja tym razem dodałam gruszki i jabłka, ale można również w sezonie dodać brzoskwinie z ogródka czy też same jabłka. Dodatek octu jest symboliczny, gdyż przy mocno kwaśnych jabłkach czasami nie trzeba dodawać go wcale. Przyprawiajcie jednak taką kapustę według własnego uznania, tylko wtedy będzie Wam naprawdę smakować
Codzienna kuchnia niecodziennalub/i jeleń). Celem uszlachetnienia smaku bigosu, w czasie gotowania podlewa się potrawę czerwonym winem, dodaje miód oraz powidła śliwkowe. Wagowo mięsiwa powinno być mniej więcej tyle samo co kapusty, a tej powinniśmy użyć świeżej i kiszonej zarazem, użycie samej kwaszonej kapusty spowoduje, że bigos będzie zbyt kwaśny, warto również przepłukać kwaszoną kapustę przed dodaniem do bigosu. Koniecznie poszukajcie wędzonych(...)wędzonych śliwek ok 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 500 g wołowiny (antrykot lub rostbef) 1,5 - 2 kg wieprzowiny (łopatka ) ok 300 g kiełbasy jałowcowej 1.5 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1 l wody ok 8 łyżek sosu sojowego 400 ml pomidorów z puszki 3 duże cebule 2 kwaśne jabłka 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki ziaren
Słodki Kompromisnajlepszy jest bigos jak się go dusi i podlewa winem przez kilka dni! Moja mama nie dodawała wina do bigosu. Śliwki i owoce jałowca też pomijała. Podstawą bigosu była kapusta kiszona, płukana i drobno krojona. Nie dodawała białej, świeżej kapusty. Gotowanie bigosu w mojej rodzinnej kuchni co prawda nie trwało kilku dni, ale na drugi dzień zawsze bigos był jeszcze(...)mogła go zabrać ze sobą na studia i mieć zagrychę pod akademikowe imprezy ;) A tak o przygotowaniu i spożywaniu bigosu rzecze kuchnia staropolska: SKŁADNIKI: Duuuuuużo tego wychodzi ;) 2 kg kapusty kiszonej 300 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy 300 g mięsa wieprzowego (np. łopatki) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki) 500 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 50 g wędzonych
W kuchni KatieIdą, idą święta ... :) Z pewnością w waszych domach trwają już gwiazdkowe przygotowania - w końcu wigilia tuż tuż ! W moim domu nie jedną z obowiązkowych potraw tego dnia jest kapusta z grochem i grzybami. A ponieważ taka kapusta najlepsza jest na 2 - 3 dzień - to już dziś warto pomyśleć o jej przygotowaniu ! Jest pyszna i aromatyczna :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty(...)ziarnistego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli łyżeczka kminku Przygotowanie: Na ok 12 h przed przygotowaniem namaczamy groch. Następnie gotujemy go w tej samej wodzie - z dodatkiem kostki grzybowej. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Grzyby namaczamy przez parę godzin zalewając je wrzątkiem - a następnie gotujemy
Taste TherapyGolonka w piwie z kiszoną kapustą, aromatyczna i smaczna. Typowo polski obiad ! W zeszłym tygodniu byłam w Polsce! Jedliśmy obiad na promie i zgadnijcie co ja zamówiłam? Oczywiście golonkę! Nigdy nie byłam jej zwolenniczką. Uważałam golonkę za typowo męskie danie. Teraz, kiedy wiem jak ją przyrządzić aby wydobyć z niej jak najlepszy smak zmieniłam zdanie. Golonka w piwie to naprawdę(...)smaczny kąsek. Oczywiście golonka w piwie smakuje najlepiej ze smażoną kiszoną kapustą i porcją schłodzonego piwa. Tak, kiszona kapusta to nieodzowny dodatek do wieprzowiny. Smak golonki zależy od peklowania. Liść laurowy, ziele angielskie i wywar z warzyw nadają jej niebywały smak. Kupiłam gotową peklowaną golonkę, bo peklowanie zajmuje niemało czasu. Natomiast przyjemność pieczenia golonki w piwie i kapuście nie mogłam
codojedzeniaPierogi z Kapustą i Borowikami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i codzienny, poży wny obiad. Delikatne, aksamitne ciasto i wyśmienity farsz z gotowanej kapusty oraz suszonych borowików to i dealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Pierogi z Kapustą i Borowikami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty(...)pieprz ciasto: 600 g mąki Poznańskiej Lubella - idealnej do pierogów ponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4) 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Borowikami - Sposób przygotowania: Farsz: Boro wiki zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości
Słodka Stronapoprawię choć nie wiem czy będzie to takie proste zwłaszcza ,że za 2 miesiące powiększy nam się rodzinka :-) i z pewnością przybędzie obowiązków. Dzisiaj przygotowałam do obiadu młodą kapustę z koperkiem wg. przepisu mojej mamy , smakuje tak jak lubię :-) Przepis jest niezwykle prosty, a kapusta zachowuje swój smak i aromat i przy tym jest lekka gdyż(...)zbędnych dodatków. młoda kapusta z dodatkiem koperku Składniki: główka młodej kapusty pęczek koperku (można ciut mniej, ilość wg uznania) cebula 1-2 łyżki mąki w zależności od wielkości kapusty 2 liście laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego olej ok 1-2 łyżki łyżka soku z cytryny sól, pieprz , kminek ewentualnie inne ulubione
Aromatyczne PodróżeKapusta pekińska idealna na surówkę do obiadu. Delikatna, orzeźwiająca i pasuje praktycznie do wszystkiego. Niezwykle prosta w obsłudze, bo choć zwana kapustą bardziej przypomina sałatę. Zasługuje na szczególna uwagę ze względu na obecność beta- karotenu. Już pół szklanki kapusty zapewni dzienną dawkę tej prowitaminy. 100 g kapusty to zaledwie 12 kcal, co niezmiernie ucieszy wszystkich dbających o linię. Koloryt(...)zachęca do kupna, przeważnie jest bardzo blada, ale dołóż marchewkę i garstkę zielonych listków i już czaruje wyglądem. 'Bladą piekność" ożywiłam listkami rukwii wodnej i dodatkiem marchewki. Składnki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1-2 dymki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: wierzchnie liście kapusty odrzucić. Kapustę przekroić wzdłuż na pół
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam młodą kapustę! Nie ważne czy z pieczarkami i cebulą, z pomidorami i kiełbasą, z koperkiem i śmietaną , czy też jako poczciwy colesław z młodej kapusty . Nawet gołąbki z młodej kapusty smakują wyjątkowo, nie wspominając już o kapuśniaku . Dlatego, gdy tylko zacznie się sezon, wcinamy kapustę kilka razy w tygodniu. Jeśli nie macie pomysłu(...)zdrowe warzywo polecam ten przepis! Składniki na młodą kapustę z pieczarkami i cebulą: 1 duża cebula lub 2 mniejsze 500 g pieczarek 1 średnia główka młodej kapusty sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku ewentualnie 1 łyżeczka mąki olej Cebulę obieramy, drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej (3-4 łyżki), szklimy. Pieczarki myjemy i kroimy
Rozpustne gotowaniebowiem niewielka ilość składników – tak naprawdę 6, włączając w to sól i pieprz… Podejrzanie mało? Być może, ale w prostocie też tkwi siła! Oczywiście nie obejdzie się bez kapusty, ale tę możecie wybrać dowolną wg upodobań – w szczególności białą, włoską lub pekińską. Każda z nich smakuje oczywiście nieco inaczej, jak również może mieć nieco inne właściwości w gotowym już(...)daniu. Cechą gołąbków pieczonych będzie jednak zwykle to, że kapusta będzie w nich raczej lekko chrupiąca, aniżeli miękka i wiotka. Ja osobiście stosuję zwykle kapustę pekińską, gdyż bardzo łatwo oddziela się od niej liście oraz daje gołąbkom atrakcyjny wygląd. Farsz przyrządzam z gotowanego ryżu i mielonego mięsa, przyprawionych jedynie umiarkowaną ilością soli i pieprzu. Nie stosuję np. cebuli, nie dodaję
Kulinarna Pokusa