Kolejna propozycja na święta lub sylwestra - szybka a efektowna i pyszna kapusta kiszona z żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą i jest jeszcze lepsza niż w dniu przygotowania Tartaletki przygotowane z jej użyciem posłużą jako idealna przekąska na sylwestrowe imprezy - świetnie smakują zarówno samodzielnie jak i z czerwonym barszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia(...)Smaku . Kiszona kapusta z żurawiną i podgrzybkami Składniki: pól kilograma kapusty kiszonej 10 dag żurawiny 1 cebule 10 dag mrożonych podgrzybków 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy sól, pieprz pół łyżeczka kminku łyżka sosu sojowego pół łyżeczki cukry pół szklanki wina (można zamiast wina dać wodę) 1/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy Do dzieła!!! Kapustę płuczemy 2 razy w ciepłej
sierotka maRysia w kuchniżeberka 3 porcje marchewka pietruszka por cebula listek laurowy ziele angielskie miód oliwa pieprz ziołowy pieprz czarny kapusta; 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 cebula garść suszonych jabłek 1 łyżeczka utłuczonych suszonych grzybów szczypta kminku sól pieprz 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki olej Żeberka zalać wodą w ganku, dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie(...)ugotować o miękkości. Żeberka wyjąć z wywaru i ostudzić (wywar wykorzystać do przygotowania zupy) Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, włożyć do głębokiej patelni do duszenia dodać marchewkę startą na tarce , posiekaną cebulę, suszone jabłka (uprzednio wpłukać) podlać olejem, ok 2-3 łyżki, dodać kminek, podsmażyć mieszając, kiedy kapusta zacznie się miejscami rumienić , dodać ok 500 ml wody
Gotowanie jest łatweksiążce „Zupa z granatów” Marshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji wspomnianej książki ;) Składniki (10 dużych gołąbków): - 1 najlepiej młoda kapusta - 0,5 kg mielonej szynki - 2 woreczki ryżu basmati ( 200g) - 4 cebule - 6 pieczarek - kilka ząbków czosnku - kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy do podsmażenia - sól, pieprz do smaku, majeranek(...)czubata łyżka mielonego kminku , 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki szałwii i tymianku (najlepiej świeżych), pół łyżeczki curry, kilka szczypt chili cayenne Z umytej kapusty oberwać zewnętrzne liście oraz wyciąć głąb. Zalać gorącą wodą w garnku i gotować kilka minut (jeśli kapusta jest stara trochę więcej). Wodę w garnku z gotowania zostawić. Ugotować ryż basmati, ale tak, żeby nie był
Corner With Recipeskapusta to hit tego lata. Zajadałam się nią na wakacjach. Życzliwy kucharz podzielił się ze mną przepisem na to cudo, więc dzielę się również z Wami. Choć nie do końca dawałam wiarę, że nie trzeba jej niczym zakwaszać ani dosładzać, to potwierdzam, że tak jest naprawdę: do kapusty dodajemy tylko sól, pieprz, no i chilli, które nadaje naturalnie słodkawej kapuście(...)delikatną pikantność. Smak tej kapuchy powala na kolana, dosłownie... Do tego np. mielone lub inna sztuka mięcha i pyszny obiad gotowy. Ta kapusta ma jeszcze jedną zaletę, z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej, warto więc przygotować jej od razu więcej, by wystarczyła na 2-3 dni. Składniki: - 1,5kg młodej kapusty - ok.100g wędzonego boczku lub dowolnie (nie musi być bardzo
Smaczne ZdroweLubicie połączenia makaronowo - miesne ? Jeżeli tak to ta potrawa jest właśnie dla Was . Ostrawy smak powoduje , że jest to przysłowiowe " niebo w gębie ". Składniki ( 6 porcji ): młoda kapusta - 1główka kotlet karkowy - 3szt grubości 2cm słonina - 10-15dkg makaron "łazanki" - 0,5kg cebula - 2 duże szt sól , pieprz Sposób przygotowania: Młodą kapuste szatkujemy na wiksze paseczki. W dużej misce układamy(...)warstwe poszatkowanej kapusty , solimy i pieprzymy , następną warstwę kapusty - solimy i pieprzymy i tak do wyczerpania kapusty . Tak przygotowaną kapustę wrzucamy do dużego garnka. Kotlety karkowe kroimy w kostkę 2cm grubości. Solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w większą kosteczkę. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojoną słoninę wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy. Dodajemy do niej porkrojone mięso i smażymy
Bazylia kontra Rozmarynlodówce została mi czerwona kapusta, dokładnie pół główki. Jako, że chciałam spróbować czegoś nowego postanowiłam, że będzie to nowa wersja czegoś co jest mi już dobrze znane. Mianowicie chodzi mi o surówkę colesław, którą zwykło się robić z białej kapusty. Powiem Wam, że to strzał w 10! Mi osobiście colesław smakuje bardziej w wersji z czerwoną kapustą. Może spróbujecie sami(...)Potrzebujemy: pół główki czerwonej kapusty (moja była malutka) 1 marchew 1/3 cebuli 1/3 ząbka czosnku 1,5 łyżki majonezu, ja użyłam takiego przygotowanego samodzielnie, przepis znajdziecie TUTAJ 1,5 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru pieprz do smaku Kapustę drobniutko szatkujemy, główki czerwonej kapusty są bardzo zbite, dlatego proponuję użyć tarki lub urządzenia, które potrafi ścierać
MamaOskarkaSłodko octowe potrawy to charakterystyczny smak Wielkopolski. Sezon na młoda kapustę w pełni zapraszam więc do spróbowania jej w nowej odsłonie. Młoda kapusta to świetny dodatek do mięsa lub młodych ziemniaczków. Składniki: główka młodej kapusty 1 cebula 2-3 łyżki smalcu 2 łyżki octu 2-3 łyżki cukru Przygotowanie: Zaczynamy od poszatkowania i wypłukania kapusty. Do wysokiego garnka (takiego(...)zmieściła się cała kapusta i nie wypadała przy mieszaniu) wrzucamy 2 łyżki smalcu i rozpuszczamy go. Kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Gdy cebula się zarumieni wrzucamy kapustę i dusimy na małym ogniu często mieszając. Jeżeli kapusta się przypieka można dolać odrobinkę wody. Dusimy do czasu aż kapusta nie zmięknie. Potem dodajemy ocet i cukier do smaku
Kulinarna Patilogiasurówce z młodej kapusty przyszła pora na kapustę gotowaną. Taka młoda gotowana kapustka jest najlepsza, (oczywiście poza surówką, za którą wprost przepadamy) te starsze choć są również smaczne, to już nie jest to. Sposobów i dodatków do kapusty pewnie jest wiele, u nas bywa zawsze w takiej wersji jak poniżej, dla nas jest najlepsza. Dzisiaj przygotowałam do obiadu z dwóch(...)główek kapusty (każda po ok.800g) i pozostało już tylko wspomnienie... Polecam może Wam również przypadnie do gustu nas sposób. Składniki: - 2 główki młodej kapusty (każda po ok.800g) - 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego (lub smalcu) - ok.2 łyżek octu - ok.2 łyżeczek soli himalajskiej (lub morskiej) zwykłej trochę mniej - ok.3 łyżeczek ksylitolu (lub cukru) - świeżo mielony pieprz - koperek lub natka pietruszki do posypania
Smaczne Zdrowewspominam, na myśl przychodzą mi łazanki, urzekające swą prostotą. Jako weganka mam ułatwione zadanie, ponieważ z zasady łazanki to kombinacja smakowa makaronu o charakterystycznym kwadratowym kształcie oraz kapusty. Mięsne dodatki są tu zbędne, zamiast nich zdecydowanie lepiej sprawdzą się aromatyczne grzyby. Wybór rodzaju kapusty to kwestia indywidualna, mi bardziej odpowiada lekko słodkawy smak, jaki można uzyskać dusząc świeżą kapustę(...)równie dobrze możesz zdecydować się na kapustę kiszoną. I oczywiście makaron, którego kształt determinuje i wygląd, i smak potrawy. Można by pokusić się o samodzielne zrobienie pysznego, domowego makaronu, co niewątpliwie ma swój urok. Jak na chwilę obecną jestem jednak zbyt leniwa, kto wie, może następnym razem? Składniki: ¾ średniej białej kapusty 500g makaronu łazanki 600 g pieczarek
Roślinna - blog wegańskikapusta duszona postna Pyszne danie samodzielne do jedzenia z chlebem lub wspaniały dodatek do obiadu zastępujący surówkę. Składniki: 1 kapusta biała 2 marchewki 1 cebula 1,5-2 szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę poszatkować na szatkownicy lub pokroić bardzo cienko nożem. Troszkę posolić i wygnieść. 2. Marchewkę umyć, obrać(...)pokroić w kostkę. 4. W garnku rozgrzać olejm wrzucić na niego cebulkę oraz marchewkę. 5. Gdy widzimy, że nasza cebulka jest zeszklona dodajemy do garnka poszatkowan ą kapustę, wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Dusimy, aż nasza kapusta, będzie miękka (ok 20 min). Jeżeli zapomni mi się, wcześniej kapustę wygnieść
Kulinarnie z Polką na KresachKolejne danie dla którego inspiracją był przepis od znajomej z Lidzbarka Warmińskiego. Idealne na chłodne dni. A ponieważ kapusta i mięso to świetny zestaw do wolnowaru, więc oczywiście wszystko trafiło na noc do mojego ulubionego gara. Oprócz żeberek, które były podstawą, dołożyłam też jedną (gotową, gotowaną ) golonkę. Bardzo sycące, dość tłuste, ale smaczne danie. Oczywiście można ugotować tradycyjnie(...)Polecam! składniki około 1kg żeberek, 800 g kapusty kiszonej 2 duże cebule, 200 g boczku wędzonego, sól, pieprz, smalec gotowana golonka - opcjonalnie przygotowanie Wolnowar rozgarzć zgodnie z instrukcją. Kapustę pokroić niezbyt drobno. Żeberka umyć, osuszyć, posypać pieprzem i solą, odstawić na godzinę. Obtaczać w mące i obrumienić na patelni na smalcu. Wyjąć żeberka
Stare GaryŁazanki z kapustą i grzybami, u mnie z kapustą - to danie niezwykle sycące, idealne na zimne dni. Łazanki możecie przygotowywać sami, ale obecnie na rynku dostępne są już takie makarony, i ja z tego dobrodziejstwa korzystam. Składniki: * 500 g makaronu łazanki, u mnie Lubella * 500 g kiszonej kapusty * 2 garści suszonych grzybów * 150 g pieczarek * 1 cebula * 1 kopiasta łyżka(...)rzepakowy do smażenia * sól, pieprz * majeranek Wykonanie: Grzyby ugotować w wodzie, odcedzić - pozostawić płyn z gotowania grzybów. Ugotowane grzyby pokroić w mniejsze kawałki, ale nie siekać zbyt drobno. Kiszoną kapustę przed ugotowaniem spróbować, i jeśli jest mocno kwaśna - wypłukać w zimnej wodzie. Wypłukaną kiszoną kapustę zalać wodą - gotować 1 godzinę. Ugotowaną kapustę odcedzić i pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić
kolorowotorcikowoKapusta po góralsku jest to jedna z tradycyjnych regionalnych potraw góralskich której podstawy czyli połączenie kapusty kiszonej i ziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego(...)garść grzybów suszonych 0,3 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu liść laurowy, ziele angielskie odrobina soli i pieprz Przygotowanie : Poszatkowaną kapustę opłukuję w cedzaku, przekładam do garnka i zagotowuję z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotując do miękkości. Odcedzam lecz zachowując wodę z niej - będzie potrzebna. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na smalcu - dodaję
Mechanik w kuchniskładniki * 1 kapusta * 5-6 średnich marchewek (młodych to dużych) * pęczek koperku * pęczek natki pietruszki * gruby szczypior * lubczyk, kilka gałązek * nać selera i pora * 2 średnie pomidory * vegeta * pieprz ziołowy * sól * oliwa Sposób wykonania Kapustę poszatkować w kostkę, marchewkę oskrobać i pokroić lub poszatkować w cienkie plasterki. Oddzielić listki kopru od łodyg, listki posiekać. Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą(...)zagotować i odcedzić. Do innego garnka z grubym dnem wlać oliwę, wrzucić marchewkę i zeszklić. Do marchewki dodać kapustę, wlać 2/3 szklanki wody, 1 łyżeczkę vegety, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki soli, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Nać selera, pora, pietruszki, szczypior, lubczyk, łodygi kopru powiązać nicią w pęczki, ułożyć na kapuście, przykryć pokrywką i dusić na delikatnym ogniu
Mix smakupieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu. 4. Farsz przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę octu i wkładamy główkę kapusty. Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą(...)część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.6. Na dno naczynia wykładamy odłożone wcześniej duże liście kapusty. Gołąbki układamy ciasno w brytfance, podlewamy wodą, przykrywamy liściem z kapusty.7. Gołąbki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 st. C. (musimy kontrolować, czy kapusta mięknie).8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem.Smacznego
Kuchnia domowa Ani