Uwielbiam białą kapustę i pomyśleć tylko, że w dzieciństwie za nią nie przepadałam. Zawsze rozwijałam gołąbki i jadłam tylko mięso, surówek z kapustą nie jadłam do 19 roku życia. Teraz nadrabiam i kapusta bardzo często gości na moim stole. Dziś chcę podzielić się przepisem, wymyślonym przed snem, na bardzo smaczny torcik śniadaniowy, którego głównym składnikiem jest kapusta. Zostało mi pół(...)główki małej kapusty, to powstał taki właśnie torcik, który polecam i zachęcam do spróbowania Składniki: – pół małej główki kapusty (u mnie 420g po usmażeniu) – 4 jajka – 80g mąki ryżowej – 2 garście drobno posiekanej zieleniny ( u mnie kolendra) – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie kurkuma, czubryca zielona, sól, pieprz) – 1 łyżka oleju rzepakowego Dodatkowo
Smaki ArmineLubicie kapustę? Ja ją uwielbiam w każdej postaci i dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na ten pyszny, prosty pieróg/placek kapuściany z łososiem wędzonym. A najlepsze w tym pierogu jest to, że jest robiony bez mąki. Spróbujcie Składniki: – 700g kapusty białej – 1 cebula – 3 jajka – 25g skrobi kukurydzianej – 60g łososia wędzonego – zioła(...)przyprawy wg smaku ( u mnie kurkuma, czubryca zielona, sól, pieprz, papryka słodka wędzona) – 1 łyżka oleju rzepakowego lub ulubionego tłuszczu Kapustę drobno posiekać, cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać kapustę i dusić do momentu, aż będzie prawie gotowa. W razie konieczności podlać wodą podczas duszenia. Kiedy kapusta będzie prawie całkowicie gotowa, zdjąć
Smaki ArmineKrokiety z wędzonym kurczakiem i kapustą Chrupiące i rumiane krokiety wypełnione przepysznym farszem z wędzonym kurczakiem, kapustą kiszoną, grzybkami i cebulką. Do krokietów polecam podać domowy sos czosnkowy. Palce lizać! Składniki: Naleśniki – PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej 50g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych(...)albo pieczarek 1 cebula 1 liść laurowe 1 łyżeczka masła 2 kulki ziela angielskiego sól i pieprz 1 ćwiartka wędzonego kurczaka *** Kapustę płuczemy, kroimy na kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy. Grzyby dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i przesmażamy a następnie dusimy na patelni razem
Blog z ApetytemKapusta po gołąbkach mi została, i w pierogach wylądować miała. Kiedy z cebulką ją podsmażałam, to w głowie plan już inny miałam. Dużą ilość koperku i kminek do niej dodałam, i za przygotowanie ciasta drożdżowego się zabrałam. Fajnie na ciepło do zjadania, do barszczu czerwonego idealne do podania. Porcje są już prawie podzielone, ale na mniejsze kawałki(...)może być też pokrojone. Takie proste rozwiązanie, na kapusty wykorzystanie. Składniki na ok. 16 porcji: farsz: · 1 mała biała kapusta
Moniki Smakołykityle zimą musimy nieco się natrudzić, by znaleźć potrawy zawierające niezbędne dla zdrowia witaminy. Na szczęście tradycyjna kuchnia polska zna kilka przepisów na zdrowe zimowe wieczory. Witamina C - kapusta kiszona Kiszona kapusta z beczki to prawdziwa skarbnica witamin w zimie. Nie bez powodu marynarze już setki lat temu zabierali w ładowniach statków kiszoną kapustę, która chroniła ich przed szkorbutem podczas(...)cały rok w marketach. Zimą żywiono się tym, co udało się zakonserwować po letnich zbiorach. Te “magazyny” witamin musiały wystarczyć do kolejnej wiosny. Specjaliści żywienia są zgodni, późne odmiany kapusty są najlepsze do samodzielnego kiszenia, zawierają bowiem najwięcej cukru, który sprzyja procesom fermentacyjnym. Kapusta kiszona sałatkowa, serwowana jako surówka z innymi tartymi warzywami, będzie znakomitym dodatkiem witaminowym na każdym stole
Tradycyjna KuchniaPaszteciki z kapustą i grzybami – Kapuśniaczki Idealne do świątecznego czerwonego barszczu , wspaniałe na każde przyjęcie lub obiad. Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście domowych Kapuśniaczków, czyli pasztecików z kapustą i grzybami, to koniecznie to zróbcie. Pyszne, puszyste drożdżowe ciasto wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Ja użyłam mieszanki suszonych podgrzybków i borowików. Przepis jest naprawdę prosty, choć czasochłonny(...)moczenie grzybów, czas wyrastania ciasta itd). Spróbujcie, polecam. Może przygotujecie je na tegoroczne święta? Składniki: Na farsz: 500 g kapusty kiszonej (u mnie z niewielką ilością marchewki) 1 cebula (u mnie czerwona) 20 g suszonych podgrzybków Devaldano 20 g suszonych borowików Devaldano 2 szklanki wody świeżo mielony pieprz i sól niewielka ilość oleju Na ciasto: 500 g mąki pszennej
Słodkie okruszkiKapusta z grochem i ziemniakami PATELNIA FIRMY AMBITION Kapusta z grochem i ziemniakami to danie, które gości na naszym wigilijnym stole. Mąż wręcz przepada za taką kapustą, można dodać jeszcze suszone grzybki do takiej kapusty. Składniki 0,5 kg ziemniaków(...)kiszonej kapusty 400 g grochu 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Groch przepłukać, zalać zimną wodą, odstawić na całą noc. Następnego dnia obrane i opłukane ziemniaki, zalać wodą, osolić, zagotować, dodać namoczony groch, razem gotować do miękkości. Kapustę kwaszoną, jeżeli jest, bardzo kwaśna płuczemy w wodzie, następnie kroimy drobno
Kuchnia DanusiCześć! Taką właśnie kapustę na Wigilię gotowała moja mama a teraz ja gotuję. Jak tradycja przykazała danie miało być postne. Tego też trzymam się do dnia dzisiejszego. W domu uwielbiamy różnego rodzaju bigosy z mięsem, śliwką od czasu do czasu. Jednak tak wigilijnie przygotowana kapusta jest prawdziwym rarytasem. Robię zawsze jej więcej i wekuję nadmiar. Jest banalna(...)roku przed każdymi świętami. To takie ciepłe wspomnienie dzieciństwa.... Takim świeżo tłoczonym olejem smarowało się chleb i posypywało cebulką. Jakie to było pyszne! Składniki na 1 kilogram kapusty kiszonej: * 1 kg kapusty kiszonej * ok. 15 dkg grzybów suszonych * 1 łyżka mąki * 1 cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * liść laurowy * ziele angielskie * sól, czarny pieprz Grzyby namoczyłam na 1 godzinkę
Pieprzyć z Fantazjączerwonym barszczem zniknęły błyskawicznie. Jako nadzienia do pierogów pieczonych, użyłam mięsa i warzyw z rosołu. Aby farsz był lżejszy, jak zwykle do farszu mięsnego, dodałam ugotowaną kapustę kiszoną. Ja zrobiłam farsz po swojemu, a wy możecie dodać do środka zarówno ulubiony farsz mięsny jak i serowy czy grzybowy. Proporcje mięsa traktujcie czysto umownie, dodajcie takie mięsko, jakie akurat macie. Podobnie(...)/wp-content\/uploads\/2018\/10\/pierogi5.jpg","recipeIngredient":["Farsz\r","500 g mi\u0119sa z roso\u0142u (u mnie udko, ok 250 g wo\u0142owiny, 250 g wieprzowiny)\r","250 g kapusty kiszonej\r","warzywa z roso\u0142u ( u mnie 2 marchewki, 2 pietruszki, kawa\u0142ek selera)\r","2 cebule\r","3 \u0142y\u017cki smalcu\r","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki
Mieszam w Garnkugryczaną grzybami i tymiankiem. Przepis krok po kroku Składniki: 1 opakowanie Kaszy gryczanej z grzybami, cebulką i tymiankiem (Dania Babci Zosi) 1 główka kapusty białej, waga około 1,5 kg 1 jajko L 1 łyżka masła 1 cebula 400 g podgrzybków 200 g śmietany 30% UHT 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz, cukier(...)Przygotowanie: Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do przestygnięcia. Z kapusty oderwij kilka wierzchnich liści, zazwyczaj są twarde i podniszczone. Z główki wytnij głąb. Kapustę sparz w posolonym i posłodzonym wrzątku, wyciętym głąbem do dołu. Po kilku minutach powinny łatwo odchodzić, jeżeli stawiają opór gotuj je kolejnych
kuron.com.plPrzepis na kotlety mielone z mięsa i z białej kapusty. Zaskakująco smaczne i zdrowe, bo pieczone w piekarniku. Do tego kasza pęczak gotowana al dente i ogórki małosolne według przepisu mojej babci. Kotlety mielone to klasyk niemal w każdym domu. Tradycyjne są przygotowywane z mięsa mielonego z dodatkiem podsmażonej cebulki, jajka, bułki tartej i przypraw. Najczęściej są smażone w głębokim(...)tłuszczu. Jednak takie rzeczy to nie u mnie. Ja stawiam na zdrowsze rozwiązania, które jak się okazuje, bywają też tańsze. Tym razem do mięsa dodałam drugie tyle poszatkowanej kapusty (kapusta jest zdecydowanie tańsza od wołowiny) i kotlety mielone zamiast na patelnię, wrzuciłam do piekarnika. Takim sposobem, oprócz ceny, obniżyłam wartość kaloryczną kotleta, zwiększyłam procentowy udział warzyw w porcji i pięknie
DietologBardzo lubię czerwona kapustę, zarówno surową jak i kiszoną. Na początku jesieni, kapusta jest najsmaczniejsza. Ma miękkie i bardzo soczyste, słodkie liście. Dziś przychodzę do Was z pomysłem na smaczną surówkę z dodatkiem gruszki. Dlaczego gruszka? Bo ten owoc fajnie podbija smak warzyw, takich jak kapusta czy marchewka. Składniki: kapusta czerwona – 1 i 1/2 szkl. kapusta biała(...)szkl. 2 gruszki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sok z połowy cytryny szczypta cukru sól pieprz Obie kapusty obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy, wrzucamy do miski, solimy i chwilę ugniatamy. Odstawiamy kapustę na ok 15 minut. Gruszki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty. Mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy sok z cytryny
Kasia i jej kobiecy światGołąbki w liściach kiszonej kapusty są przepyszne. Nigdy nie kisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już(...)będę. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis ze strony Balkan Blend składniki ok 12 sztuk główka kiszonej kapusty * użyłam młodej - farsz: 500 g wołowiny zmielonej 150 g surowego ryżu 1 cebula 4 - 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki ok 15 g posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1/2 szklanki zimnej wody
Stare Garyulubiona kapusta kiszona mojego taty .Zazwyczaj powinno się ją zrobić w glinianym naczyniu , ale ja ze ze wzgledu na wygodę od razu wpakowałam ją do słoików.Do takiego kiszenia młoda kapusta się nie nadaje , użyjmy tylko białych głów kapuscianychPorównujac przepis swoj , który od lat robie i taty ( bo robię dwa rodzaje kapusty kiszonej do spižarni(...)taty jest smaczniejsza , bardziej kruchsza i chrupiaca.Spróbujcie a nie pożalujecie!.Zapraszam. Kapusta biała Sól Cukier Listek laurowy Ziarna jałowca Plasterki jabłek ********************************* 1 . Najlepiej w dużym garnku ułożyć poszatkowaną cienko kapustę , a po 3 dniach dopiero włożyć do słoików.! 2 . Każdą warstwę kapusty dobrze tłuczkiem ubijamy by puściła sok i przesypujemy 1 łyżeczką soli
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiGołąbki w liściach kiszonej kapusty są przepyszne. Nigdy nie kisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już(...)będę. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis ze strony Balkan Blend składniki ok 12 sztuk główka kiszonej kapusty * użyłam młodej - farsz: 500 g wołowiny zmielonej 150 g surowego ryżu 1 cebula 4 - 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki ok 15 g posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1/2 szklanki zimnej wody
Stare Gary