Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem. Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem - najlepsza do obiadu. Pyszny przepis na szybką surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem, marchewką, jabłkiem i posiekaną szalotką. Surówka pekińska z dodatkiem posiekanego szczypiorku, doprawiona niesamowitym sosem z majonezem i musztardą. Surówka z pekińskiej - składniki: 1 średnia główka kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko(...)łyżka posiekanego szczypiorku 1 szalotka, posiekana Sos majonezowy do kapusty pekińskiej: 3 łyżki majonezu 1 łyżka gładkiej musztardy 1 łyżka octu 3% 1 łyżeczka cukru pieprz i sól do smaku Surówka z pekińskiej - przepis: krok 1. Kapustę pekińską wypłukać, osączyć i pokroić w paski różnej szerokości. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn Krok 2. Wszystkie składniki sosu
Moja Książka KucharskaTaką kapustę jedliśmy kiedyś w Beskidach na festiwalu kulinarnym kół gospodyń wiejskich. Bardzo nam posmakowała, więc poprosiliśmy o przepis i od tamtej pory robimy regularnie. Przepis na kapustę kiszoną na gęsto Składniki: 500 gramów kapusty kiszonej (może być z marchewką), 200 gramów boczku wędzonego, 2 cebule, łyżka mąki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Jak zrobić kapustę kiszoną na gęsto? Kapustę(...)trochę oleju lub smalcu. W następnym kroku na patelnię wsyp mąkę i mieszaj aż dokładnie połączy się z tłuszczem, tworząc zasmażkę. Zawartość patelni przełóż do garnka z gotującą się kapustą, dodaj pół szklanki wody i zagotuj, cały czas mieszając – danie zgęstnieje. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem, a jeśli to konieczne, także solą. Rada: tak przygotowana kapusta świetnie pasuje
Kulinarna PolskaZapiekanka z ryżem, młodą kapustą, pysznymi gruntowymi pomidorami z mozzarellą i tymiankiem. Wegetariański obiad, ale smakuje również mięsożercom 🙂 Świetnie się sprawdzi jako danie dla całej rodziny, w tym dla naszych dzieci. Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą i pomidorami to danie bezglutenowe, więc idealne dla tych, którzy glutenu nie tolerują. Składniki: (4-5 porcji) 250 g ryżu 2 szklanki wody(...)białej, młodej kapusty 500 g pomidorów + 2 pomidory na wierzch zapiekanki 1 średnia cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 kulki mozzarelli pół łyżeczki suszonego tymianku + szczypta na wierzch zapiekanki sól, pieprz odrobina masła i bułki tartej do wysypania formy ( w wersji bezglutenowej pominąć bułkę !) Przygotowanie zapiekanki: Ryż opłukać, wsypać do garnka i zalać wodą, wsypać pół płaskiej łyżeczki soli
Moja DelicjaSprawdzony przepis na pyszną domową surówkę z kapusty kiszonej. Jeśli sami kisicie kapustę lub kupujecie ze sprawdzonego źródła będzie smakowała jeszcze lepiej. Ja najbardziej lubię klasyczne połączenie tzn.: ryba panierowana, ziemniaki i do tego właśnie surówka z kiszonej kapusty. Dla mnie połączenie idealne, przepis na najpyszniejszy, domowy obiad. Prosta, smaczna i przede wszystkim zdrowa surówka z kapusty kiszonej. Zapraszam. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z kapusty kiszonej Składniki 0,5 kg kapusty kiszonej 1 marchew 0,5 małej cebuli cukrowej 1 łyżeczka cukru pieprz świeżo mielony oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – kilka łyżek Instrukcje Kapustę dobrze odcisnąć i drobno pokroić. Marchew obrać i zetrzeć na średnich oczkach, cebulę pokroić bardzo drobno. Dodać 1 łyżeczkę cukru (do smaku), świeżo
To co lubię - gotuję i polecamZupa parzybroda – kuchnia podkarpacka Zupa parzybroda, zwana też pazibrodą, to tradycyjna polska potrawa. Swoją nazwę zawdzięcza cienkim gorącym paskom kapusty, które podczas jedzenia zupy lubią przykleić się do brody jedzącego. Popularność parzybrody wynika przede wszystkim z jej smaku oraz z dostępności składników. Zupę tę można przygotować w wersji postnej, wyłącznie na warzywach takich jak kapusta, ziemniaki, marchewka, cebula(...)pietruszka. W wersji bogatszej zupa gotowana jest na rosole, który bywa wzbogacony wędzonką. W zależności od lokalnej tradycji przepisy różnią się odmianą kapusty używanej do gotowania zupy (białą lub włoską), różnorodnością pozostałych warzyw, czy rodzajem wywaru. Na Liście produktów tradycyjnych tworzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi aż 5 województw szczyci się parzybrodą jako swoją tradycyjną regionalną zupą: kujawsko-pomorskie
Trzeci talerzGołąbki kto ich chociaż raz w życiu nie jadł. Jedni uwielbiają, inni tak sobie lub wcale. Co gospodyni to inny przepis na nie. Można je przygotować z kapusty włoskiej lub białej, kapusty kiszonej w główkach . Ja najbardziej lubię gołąbki zawinięte w kapustę włoską. 1 ładna główka kapusty włoskiej, 700 g zmielonej łopatki wieprzowej, 2 cebule, 200 g ryżu, sól, cukier(...)pieprz, tłuszcz do smażenia (olej, masło), 500 ml bulionu, 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć, zdjąć delikatnie miękkie liście i włożyć ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście. Następnie należy ściąć
królestwo garówkotleciki są przepyszne! Ugotowałam czerwoną kapustę, ponieważ robiłam niebieski barwnik i nie miałam zbytnio pomysłu co z nią zrobić, ale pomyślałam, że już dawno nie robiłam żadnych kotlecików pieczonych i oto one- kotleciki pieczone z dodatkiem czerwonej kapusty. Wyszło pysznie i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Spróbujcie Składniki: – 400g mięsa mielonego (u mnie z filetów(...)piersi kurczaka) – 200g ugotowanej kapusty czerwonej – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, papryka słodka, sól, pieprz) Kapustę pokroić w drobną kostkę, ugotować do miękkości (przez około 30 minut) i wystudzić. Mięso zmielić, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, kapustę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy i wszystko
Smaki ArmineColeslaw z młodej kapusty z listkami chrzanu to moja propozycja na letnią, świeżą surówkę. Nie wiem czy wiecie, ale liście chrzanu są jadalne. Tych większych używa się do kiszonek np z ogórków. Kiedyś pieczono chleb na liściach chrzanu. Te mniejsze, młode, delikatne listki mają ogromny potencjał. Smak bardzo fajnie pikantny, chrzanowy. Idealnie komponują się w surówkach i sałatkach, sosach, zupach(...)można je zjadać na kanapkach. Chrzan możemy posadzić w ogrodzie, ale łatwo go też spotkać dziko rosnącego na łąkach, w parkach, na ścieżkach. Mamy sezon na młodą kapustę, więc warto zrobić sobie właśnie taką surówkę. Kilka prostych składników a wyjdzie nam rewelacyjna surówka. PRZEPIS COLESLAW Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki: pół główki młodej kapusty garść młodych listków chrzanu 1 łyżka majonezu
Dorota SmakujeSezon na młodą kapustę w pełni, dlatego korzystam ile mogę, bo starsza kapusta już tak nie smakuje. Robiona tym sposobem jest soczysta i chrupiąca Co potrzeba: 2 długie kiełbasy Podwawelskie, 2 łyżki oleju do smażenia, 1 mniejsza młoda kapusta lub 1/2 dużej, 2 cebule, sól, pieprz Wykonanie: Kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki, kapustę kroimy drobno, cebulę kroimy w ćwierćplasterki(...)patelnię wlewamy olej, dajemy pokrojoną cebulę, dusimy na mniejszym płomieniu do zeszklenia. Dodajemy kiełbasę, smażymy często mieszając do zrumienienia. Dodajemy pokrojoną kapustę, zwiększamy nieznacznie płomień, mieszamy cały czas, żeby się nie przypaliła. Kiedy kapusta będzie delikatnie zeszklona, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze 2-3 minuty. Kapusta powinna pozostać delikatnie chrupiąca. Smacznego :)) Młoda kapusta, biała kapusta, kiełbasa, cebula
Bułka z Chlebemvotes ) Młoda kapusta z patelni, smażona z pieczarkami, błyskawiczne danie Młoda kapusta z patelni, smażona z pieczarkami to zazwyczaj pierwsze co przygotowuję z tego sezonowego przysmaku. Tak, młoda kapusta to mój faworyt i chyba jedno z najsmaczniejszych warzyw. Genialna, gdyż cokolwiek z niej zrobisz zawsze zachwyci smakiem, a do tego obróbka jej trwa zazwyczaj krótko gdyż jest bardzo delikatna. Podsmażana(...)pieczarkami oczywiście bezapelacyjnie na maśle jest królową stołu Polecam spróbować, zdrowo , prosto i smacznie składniki: 1 główka młodej kapusty , najlepiej wybrać jak najbardziej zwartą 0,3 kg pieczarek 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę poszatkuj jak najcieniej się uda . Pieczarki pokrój w dowolne kawałki ale lepiej, żeby nie były zbyt drobno posiekane
Ogrodnik w podróżykażdym zakątku Polski, jednak w różnych regionach różnie się je przygotowuje. Ciasto na kapuśniaczki może być drożdżowe, krucho-drożdżowe albo kruche. Farsz może być pikantny lub łagodny, z kapusty świeżej lub kiszonej, z grzybami suszonymi, świeżymi lub bez grzybów. Można do niego dodać cebulę smażoną na maśle albo zaprawić go skwarkami ze słoniny lub boczku. Nawet forma kapuśniaczków bywa różna(...)związane z regionem, który reprezentuje. W mikroregionie Płaskowyżu Kolbuszowskiego, w miejscowościach rozsianych na skraju dawnej Puszczy Sandomierskiej, od pokoleń piecze się kapuśniaczki w cieście drożdżowym. Do farszu używa się kapusty kiszonej, którą najpierw się gotuje, a potem zwykle jeszcze wysmaża z cebulą, a czasem z boczkiem. Cechą charakterystyczną dla kapuśniaczków z tych okolic jest forma. Lasowiackie gospodynie rozwałkowują ciasto, wycinają
Trzeci talerzBardzo prosta surówka z białą kapustą, marchewką i jabłkiem – smaczna… soczysta… chrupiąca. W sam raz do podania na obiad, na kolację lub jako dodatek do ryb i mięs z grilla. Poniżej podałam składniki na przygotowanie porcji dla 3 osób, ale możesz proporcjonalnie zwiększyć ich ilość zależnie od swoich potrzeb. Proste dodatki do obiadu… ** Sałatka obiadowa(...)cukinii ** Sałatka obiadowa z ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki dla 2-3 osób: ok. 500 g świeżej kapusty (użyłam pół główki małej kapusty) 1 większa marchew 1 jabłko 2 łyżki gęstej śmietany 12% sól i pieprz Kapustę możesz poszatkować nożem, ale najwygodniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach (kiedyś
Kulinarne S.O.S.Bardzo prosta surówka z białą kapustą, marchewką i jabłkiem – smaczna… soczysta… chrupiąca. W sam raz do podania na obiad, na kolację lub jako dodatek do ryb i mięs z grilla. Poniżej podałam składniki na przygotowanie porcji dla 3 osób, ale możesz proporcjonalnie zwiększyć ich ilość zależnie od swoich potrzeb. Proste dodatki do obiadu… ** Sałatka obiadowa(...)cukinii ** Sałatka obiadowa z ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki dla 2-3 osób: ok. 500 g świeżej kapusty (użyłam pół główki małej kapusty) 1 większa marchew 1 jabłko 2 łyżki gęstej śmietany 12% sól i pieprz Kapustę możesz poszatkować nożem, ale najwygodniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach (kiedyś
Kulinarny S.O.S.Zgodnie z sezonowym rytmem publikowania wpisów zamieszczamy przepis na kapuśniak z młodej kapusty . W pierwotnej wersji zupa ta miała być gotowana na żeberkach, ale w sklepie mięsnym zobaczyłam wędzone kości, więc postanowiłam pójść w ślady kuchni Mamy i nadać zupie tego charakterystycznego smaku. Jeśli ktoś nie lubi smaku i zapachu wędzonki, kapuśniak z młodej kapusty może ugotować na skrzydełkach, surowych(...)żeberkach lub dodać do niego kawałki podsmażanej kiełbasy. Udostępnij Składniki na kapuśniak z młodej kapusty 1 główka młodej kapusty 4-5 średnich ziemniaków 2 wędzone kości (500-700 g) 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 10 ziarenek pieprzu kolorowego 1 / 2 łyżeczki suszonego lubczyku 1 / 2 łyżeczki kminku
niecodziennikparystopniowo w ciągu kilku dni, zazwyczaj robimy tę potrawę od razu, a później ją odgrzewamy. Choć majowa pogoda temu nie sprzyjała, pieczołowicie przez kilka godzin podgrzewaliśmy bigos staropolski z kapusty mieszanej oraz wołowiny i wieprzowiny, aby zamieścić na blogu sprawdzony przepis. Udostępnij Składniki na bigos staropolski 1,20 kg kapusty kiszonej 500 g białej kapusty 250 g słoniny(...)patelnię dodać wytopionego smalcu, obsmażyć karkówkę, dorzucić ją do wołowiny, po czym przesmażyć łopatkę i przełożyć do garnka. Dusić pod przykryciem 30 minut. W tym czasie z białej kapusty zdjąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb i poszatkować. Kiszoną kapustę pokroić, a jeśli jest bardzo kwaśna, opłukać. Przełożyć do garnka, wsypać białą kapustę oraz grzyby, wlać wodę z namaczania grzybów, przemieszać. Dodać
niecodziennikpary