kapustą - 19268 przepisów (strona:108/1285)

Duszona kapusta kiszona z mięsem 129

Duszona kapusta kiszona z mięsem to duet perfekcyjny. Wprost idealne danie na jesienne i zimowe dni. To danie na pewno przypadnie do gustu wielbicielom pikantnych smaków. W przepisie specjalnie nie podaję ilości przypraw, ponieważ każdy z nas ma inny poziom tolerancji ostrości. U mnie w domu to danie jest naprawdę mocno pikantne, ale właśnie za to lubimy je najbardziej. Jest(...)genialna zarówno z chlebem, jak i za dodatkami ziemniaczanym np. pączkami. Jest łatwa w przygotowaniu, chociaż zajmuje to trochę czasu. Ale wierzcie mi naprawdę warto! Duszona kapusta kiszona z mięsem Składniki: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1 słoik kapusty kiszonej (1 l) 2 papryczki chilli (można dodać więcej w zależności od ich ostrości) 6 liście laurowe 6 ząbki czosnku

PatiGotuje
GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ 229

Macie ochotę na gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem i kaszą gryczaną? Wydaje Wam się, że to dziwne połączenie? Nic bardziej mylnego Jak ich spróbujecie, to na pewno zmienicie zdanie na ten temat. Ta wersja gołąbków nie jest zbyt popularna a szkoda, bo wychodzą pyszne i zapewniam, że jak raz je zrobicie to z pewnością, częściej będziecie sięgać(...)przepis GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ: 1 główka kapusty pekińskiej 200g kaszy gryczanej 400g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa wieprzowego z łopatki) 1 cebula 200g pieczarek 1 ząbek czosnku przyprawy: sól, pieprz i papryka czerwona słodka. Przygotowanie naszych gołąbków zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i pieczarki kroimy w średniej wielkości

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami 219

Kiedy młoda kapusta króluje na straganach, u mnie w domu często gości na stole.   Bardzo lubię młodą kapustę i u nas nigdy się nie nudzi, ponieważ przygotowuję ją na różne sposoby. Oczywiście, kiedy tylko pojawia się ta pierwsza w sezonie, to robię młodą kapustę zasmażaną albo z koperkiem i młodą marchewką , smaczna jest też z kiełbasą ... Dzisiaj chcę(...)zaproponować pyszne łazanki z młodą kapustą,   pieczarkami i koperkiem Składniki: główka młodej kapusty (ok. 500 g) 500 g pieczarek 500 g makaronu łazanki 1-2   cebule wg uznania 1 płaska   łyżka kminku kilka ziarenek ziela angielskiego listek laurowy sól pieprz świeżo zmielony pęczek koperku olej Wykonanie: Kapustę poszatkowałam. Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plasterki. Cebulę posiekałam. Koperek

Kuchnia u Krysi
Zupa ze świeżej kapusty na śmietanie – kuchnia podkarpacka 186

Zupa ze świeżej kapusty na śmietanie - kuchnia podkarpacka Dawna kuchnia podkarpacka to dla mnie przede wszystkim kuchnia gospodarska, żeby nie powiedzieć wiejska. W swoich próbach odtwarzania i przypominania dawnych regionalnych dań instynktownie omijam dania kuchni dworskiej, ponieważ te proste, swojskie wydają mi się bardziej autentyczne i bliższe są mojemu sercu. Kuchnia wiejska rodzi skojarzenia z sycącymi tłustymi daniami(...)tego, co urosło w ogródku, w polu, lub w lesie, a najpopularniejszymi składnikami były te, które łatwo było przechowywać. Stąd tak wiele dań w kuchni podkarpackiej przygotowuje się z kapusty, czy ziemniaków. Moja dzisiejsza propozycja to łemkowska zupa, która jest idealnym przykładem   codziennej potrawy, która z jednej strony jest syta, ale jednocześnie przygotowana jest ze świeżych składników bez dodatku

Trzeci talerz
Pieczone pierogi z pyszną sałatką 171

Kiszenie kapusty zawsze kojarzy się z późną jesienią, do którego używamy jesiennych odmian tego warzywa. Kapusta kiszona z letnich odmian jest również przepyszna, bardziej delikatna, niezbyt kwaśna, jeśli po ukiszeniu wstawimy ją do lodówki. Polecam letnie kiszenie. Kapusta jest przepyszna, delikatna, jednym słowem wspaniała! Co jakiś czas można ukisić jedną główkę w słoiku lub garnku kamiennym. To tak jak małosolne(...)ogórki, smakują inaczej, niż te kiszone na zimę. Kapusta małosolna, też brzmi zachęcająco. Do farszu na pierogi użyłam właśnie takiej kapusty, kiszonej z marchewką. Kapusta kiszona może być składnikiem wielu sałatek, albo podawana z odrobiną oliwy do obiadu. Można kupić, ale najlepsza ukiszona w domu. Pieczone pierogi  Składniki na ciasto do pierogów 700g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej

Leśny Zakątek
Zupa z młodą kapustą na żeberkach / Meaty young cabbage soup 203

Udało mi się kupić już młodą kapustę! Uwielbiam ją i na pierwszy ogień postanowiłam przygotować mój ulubiony kapuśniak z młodej kapusty, jednak tym razem z dodatkiem żeberek żeby dodać jej smaczku. Zabieliłam oczywiście śmietanką i zupa wyszła przepyszna. Ponadto, dzięki żeberkom była też bardzo sycąca. Idealna na obiad. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa z młodą kapustą(...)selera, obranego 1/4 pora, umytego i przekrojonego na pół 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżka masła klarowanego 1/2 główki młodej kapusty, poszatkowanej 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 1/2 szklanki śmietanki 36% pieprz i sól Przygotowanie: Do większego rondla włóż żeberka, warzywa (oprócz kapusty), liście laurowe i ziele angielskie i zalej

karmelowy
Kapusta zasmażana z boczkiem 181

niej wyszukanych składników czy przypraw. Myślę, że pod niektórymi względami jest podobna do tradycyjnej, prostej kuchni polskiej. Przykładem takiego dania jest potrawa, którą dziś przygotowałam, a mianowicie kapusta zasmażana z boczkiem . Czyż nie znacie takiego dania z kuchni waszych babć czy mam? Z pewnością tak! Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, potrzeba do niego jedynie kapusty (dowolny rodzaj(...)oraz wędzonego boczku, który nadaje potrawom z kapusty wyjątkowego smaku. Polecam to danie jako idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.   Kapusta zasmażana z boczkiem Składniki:  1 cebula 150g wędzonego boczku mała główka kapusty (500g) (może być biała, czerwona, ja użyłam włoskiej) sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie:  Olej rozgrzać na patelni i przesmażyć na nim cebulę

Codzienne Gotowanie
Pierś z gęsi z sosem śliwkowym, pyzami i kapustą modrą zasmażaną 204

zawdzięczamy serwowanie dań z gęsi. Miał on również wpływ na pieczenie rogali świętomarcińskich, równie popularnych tego dnia szczególnie w Poznaniu. Komponując dodatki do gęsiny w postaci pyz drożdżowych i kapusty zasmażanej to danie staje się jeszcze bardziej charakterystycznym dla kuchni wielkopolskiej. Smacznego Składniki na pierś z gęsi w sosie śliwkowym: 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1kg) 1 łyżka majeranku(...)łyżka przyprawy do gęsi 10 szt suszonych śliwek 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 125 ml czerwonego wina wytrawnego 2 łyżeczki miodu sól i pieprz Składniki na kapustę modrą zasmażaną: ½ małej główki kapusty modrej 3 listki laurowe 5 łyżek gęsiego tłuszczu 4 łyżki cukru 1 średnia cebula fioletowa 1 jabłko woda pieprz sól ocet Przygotowanie: PIERŚ PIECZONA Skórę na piersiach

Kierunekuchnia
Bigos 129

czasach gdy nie było lodówek, zrobienie bigosu oznaczało przedłużenie trwałości mięsa. Po świniobiciu robiono kiełbasy i wędzonki, a resztki gotowano z ulubionym warzywem Słowian, czyli kapustą. Gotowy bigos wkładano do specjalnej beczki (faski) i zakopywano w ziemi. W taki sposób bigos mógł być przechowywany kilka miesięcy. Bigos, jak chyba każda tradycyjna potrawa, ma tyle wersji ilu kucharzy. Każdy ma własny(...)sposób na połączenie kapusty, mięsa, kiełbasy i innych dodatków tak, aby finalnie powstał idealny bigos. Powinien być dość kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem wędzonych śliwek, leśnych grzybów i czerwonego, wytrawnego wina. Najważniejszym etapem przygotowania bigosu jest jego gotowanie. Im dłużej trwa, tym lepszy efekt uzyskamy. A wy, jaki macie patent na przygotowanie idealnego bigosu?   Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej

Smakowity Blog Kulinarny
Surówka z białej kapusty z porem 168

Dzisiaj polecam surówkę z białej kapusty z porem. Ja podam w jakich proporcjach ja zrobiłam, ale wy możecie w całkiem innych, bo macie mniej kapusty lub innego warzywa. Surówka z białej kapusty z porem ¼ główki małej kapusty 1 średnia marchewka 2 łyżki suszonego koperku (może być świeży, ja akurat nie miałam(...)pora (ja miałam większa część białej) 2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku wykonanie: Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na chwile aby zmiękł. Marchewkę obrać  i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por drobno pokroić, koperek jeżeli mamy świeży też skroić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać majonez, sól, pieprz

Pomysłowa kuchnia
Czerwona kapusta duszona w soku jabłkowym 210

Czerwona kapusta to doskonały dodatek do drobiu i dziczyzny, dlatego jesienią i zimą to jej najlepszy czas. Jest bogatsza w wartości odżywcze od białej  krewniaczki, Obecne w czerwonej kapuście antocyjany oprócz właściwości antynowotworowych wykazują działanie antyalergiczne i uszczelniające naczynia krwionośne. Kapusta czerwona usprawnia działanie układu pokarmowego, pomaga pozbyć się wody z organizmu, ma doskonałe działanie odtruwające organizm. Bogata jest(...)wartości odżywcze, a przy tym ma mało kalorii, bo w 100g zaledwie 40. Duszona kapusta jest świetnym dodatkiem obiadowym. Proponowałam już duszoną kapustę w soku pomarańczowym (przepis tutaj ), cydrze (przepis tutaj ), z marmolada z pigwy (przepis tutaj ), a do duszenia dzisiejszej użyłam soku z jabłek. Jest pyszna, polecam! Składniki: 1/2 czerwonej kapusty 1 cebula 1 kwaśne jabłko 250 ml soku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KROKIETY z kapustą włoską i pieczarkami (wegańskie) 244

Jest wiele przepisów na krokiety – jedne z kapustą, inne z pieczarkami, albo z mięsem. Postawiłam na wegańską wersję z kapustą i pieczarkami, jednak użyłam kapusty włoskiej. Ma ona lekko inny smak, niż zwykła kapusta, który bardzo lubię. Jej zaletą również jest fakt, że potrzebuje mniej czasu do ugotowania i ogólnie jest bardziej miękka. Krokiety przygotowałam z orkiszowych, wegańskich naleśników(...)Zapraszam //   Składniki – naleśniki: 300 g mąki (u mnie orkiszowa) 50 g mąki ziemniaczanej ok. 800 ml wody 3 łyżki oliwy szczypta cukru sól Składniki – farsz: 1 kapusta włoska (ok. 1 kg) 300 g pieczarek 2 cebule 1 – 2 ząbki czosnku 150 ml wody z ogórków przyprawy i zioła Dodatkowo: bułka tarta mleko tłuszcz do smażenia Sposób

Via Gusto
Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą gryczaną 457

tutaj wielbiciele gołąbków? 😀 Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na oszukane gołąbki bez zawijania (przepis TUTAJ ), czyli smażone klopsy nafaszerowane mięsem mielonym, ryżem, cebulką i poszatkowaną kapustą. Dzisiaj zachęcam do przygotowania nieco bardziej tradycyjnej wersji gołąbków, nadzianych mielonym mięsem i kaszą gryczaną.  Gołąbki z takim dodatkiem mają nieco inny - bardziej wyrazisty - smak. Zachęcam do przygotowania. Składniki na porcję(...)osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowej kaszy gryczanej (100 g) + 1 szklanka wody 1-2 łyżki bułki tartej 1 cebula 1 jajko sól, pieprz olej zalewa 2 szklanki wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku kilka suszonych grzybów sól, pieprz * do gołąbków

Ugotować
Roladki z karkówki z kapustą w sosie grzybowym 259

Plastry karkówki zawinięte razem z kapustą o smaku pomidorowym, duszone w aromatycznym sosie z grzybów leśnych. Smaczne i proste danie, idealne na niedzielny, rodzinny obiad. Sos jest szybki do przygotowania dzięki uniwersalnemu sosowi od Łowicza. 5 plastrów karkówki 1/2 główki kapusty białej 1 cebula 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny olej rzepakowy(...)pieprz czarny mielony Plastry karkówki rozbić tłuczkiem jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać kapustę, liścia laurowego i ziele angielskie. Zalać wodą i dusić, aż kapusta będzie miękka, a woda całkiem odparuje. Na końcu przyprawić solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Odstawić kapustę, aby przestygła. Rozłożyć

https:KKuchniaMniam
Tradycyjna Zasmażana Kapusta Kiszona z Boczkiem 41323

Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem to idealny dodatek do niemal każdego mięsa jednak w połączeniu z tradycyjnym kotletem schabowym tworzy jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych polskich dań.  Tradycyjna Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem - Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 200 g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli łyżeczka soli 2 liście laurowe 4 ziela(...)angielskie kilka ziaren pieprzu 2 łyżeczki kminku ok. 6 łyżek masła Tradycyjna Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem - Sposób przygotowania: Kapustę odsączamy z nadmiaru płynu i siekamy. Zalewamy wrzątkiem do pokrycia kapusty. Dodajemy pół łyżeczki soli, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kminek. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy ok. 50 minut - do miękkości. W międzyczasie podsmażamy na ok. 3 łyżkach

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania