kapustą - 19268 przepisów (strona:110/1285)

Bigos staropolski 349

lub/i jeleń). Celem uszlachetnienia smaku bigosu, w czasie gotowania podlewa się potrawę czerwonym winem, dodaje miód oraz powidła śliwkowe. Wagowo mięsiwa powinno być mniej więcej tyle samo co kapusty, a tej powinniśmy użyć świeżej i kiszonej zarazem, użycie samej kwaszonej kapusty spowoduje, że bigos będzie zbyt kwaśny, warto również przepłukać kwaszoną kapustę przed dodaniem do bigosu. Koniecznie poszukajcie wędzonych(...)wędzonych śliwek ok 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 500 g wołowiny (antrykot lub rostbef) 1,5 - 2 kg wieprzowiny (łopatka ) ok 300 g kiełbasy jałowcowej 1.5 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1 l wody ok 8 łyżek sosu sojowego 400 ml pomidorów z puszki 3 duże cebule 2 kwaśne jabłka 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki ziaren

Słodki Kompromis
Bigos mojej mamy 418

najlepszy jest bigos jak się go dusi i podlewa winem przez kilka dni! Moja mama nie dodawała wina do bigosu. Śliwki i owoce jałowca też pomijała. Podstawą bigosu była kapusta kiszona, płukana i drobno krojona. Nie dodawała białej, świeżej kapusty. Gotowanie bigosu w mojej rodzinnej kuchni co prawda nie trwało kilku dni, ale na drugi dzień zawsze bigos był jeszcze(...)mogła go zabrać ze sobą na studia i mieć zagrychę pod akademikowe imprezy ;) A tak o przygotowaniu i spożywaniu bigosu rzecze kuchnia staropolska: SKŁADNIKI: Duuuuuużo tego wychodzi ;) 2 kg kapusty kiszonej 300 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy 300 g mięsa wieprzowego (np. łopatki) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki) 500 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 50 g wędzonych

W kuchni Katie
Wigilijna kapusta z grochem i grzybami 373

Idą, idą święta ... :) Z pewnością w waszych domach trwają już gwiazdkowe przygotowania - w końcu wigilia tuż tuż ! W moim domu nie jedną z obowiązkowych potraw tego dnia jest kapusta z grochem i grzybami. A ponieważ taka kapusta najlepsza jest na 2 - 3 dzień - to już dziś warto pomyśleć o jej przygotowaniu ! Jest pyszna i aromatyczna :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty(...)ziarnistego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli łyżeczka kminku Przygotowanie: Na ok 12 h przed przygotowaniem namaczamy groch. Następnie gotujemy go w tej samej wodzie - z dodatkiem kostki grzybowej. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Grzyby namaczamy przez parę godzin zalewając je wrzątkiem - a następnie gotujemy

Taste Therapy
Golonka w piwie z kiszoną kapustą 162

Golonka w piwie z kiszoną kapustą, aromatyczna i smaczna. Typowo polski obiad ! W zeszłym tygodniu byłam w Polsce! Jedliśmy obiad na promie i zgadnijcie co ja zamówiłam? Oczywiście golonkę! Nigdy nie byłam jej zwolenniczką. Uważałam golonkę za typowo męskie danie. Teraz, kiedy wiem jak ją przyrządzić aby wydobyć z niej jak najlepszy smak zmieniłam zdanie. Golonka w piwie to naprawdę(...)smaczny kąsek. Oczywiście golonka w piwie smakuje najlepiej ze smażoną kiszoną kapustą i porcją schłodzonego piwa. Tak, kiszona kapusta to nieodzowny dodatek do wieprzowiny. Smak golonki zależy od peklowania. Liść laurowy, ziele angielskie i wywar z warzyw nadają jej niebywały smak. Kupiłam gotową peklowaną golonkę, bo peklowanie zajmuje niemało czasu. Natomiast przyjemność pieczenia golonki w piwie i kapuście nie mogłam

codojedzenia
Pierogi z Kapustą i Borowikami 152

Pierogi z Kapustą i Borowikami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i codzienny, poży wny obiad. Delikatne, aksamitne ciasto i wyśmienity farsz z gotowanej kapusty oraz suszonych borowików to i dealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów.  Pierogi z Kapustą i Borowikami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty(...)pieprz ciasto: 600 g mąki Poznańskiej Lubella - idealnej do pierogów ponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4) 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Borowikami - Sposób przygotowania: Farsz: Boro wiki zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości

Słodka Strona
Młoda kapusta z koperkiem 114

poprawię choć nie wiem czy będzie to takie proste zwłaszcza ,że za 2 miesiące powiększy nam się rodzinka :-) i z pewnością przybędzie obowiązków.  Dzisiaj przygotowałam do obiadu młodą kapustę z koperkiem wg. przepisu mojej mamy , smakuje tak jak lubię :-)  Przepis jest niezwykle prosty, a kapusta zachowuje swój smak i aromat i przy tym jest lekka gdyż(...)zbędnych dodatków.  młoda kapusta z dodatkiem koperku Składniki:  główka młodej kapusty  pęczek koperku (można ciut mniej, ilość wg uznania) cebula 1-2 łyżki mąki w zależności od wielkości kapusty 2 liście laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego  olej ok 1-2 łyżki  łyżka soku z cytryny  sól, pieprz , kminek ewentualnie inne ulubione

Aromatyczne Podróże
Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej 137

Kapusta pekińska idealna na surówkę do obiadu. Delikatna, orzeźwiająca i pasuje praktycznie do wszystkiego. Niezwykle prosta w obsłudze, bo choć zwana kapustą bardziej przypomina sałatę. Zasługuje na szczególna uwagę ze względu na obecność beta- karotenu. Już pół szklanki kapusty zapewni dzienną dawkę tej prowitaminy. 100 g kapusty to zaledwie 12 kcal, co niezmiernie ucieszy wszystkich dbających o linię. Koloryt(...)zachęca do kupna, przeważnie jest bardzo blada, ale dołóż marchewkę i garstkę zielonych listków i już czaruje wyglądem. 'Bladą piekność" ożywiłam listkami rukwii wodnej i dodatkiem marchewki. Składnki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1-2 dymki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: wierzchnie liście kapusty odrzucić. Kapustę przekroić wzdłuż na pół

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Młoda kapusta z pieczarkami i cebulą. 140

Uwielbiam młodą kapustę! Nie ważne czy z pieczarkami i cebulą, z pomidorami i kiełbasą, z koperkiem i śmietaną , czy też jako poczciwy  colesław z młodej kapusty . Nawet  gołąbki z młodej kapusty  smakują wyjątkowo, nie wspominając już o kapuśniaku . Dlatego, gdy tylko zacznie się sezon, wcinamy kapustę kilka razy w tygodniu. Jeśli nie macie pomysłu(...)zdrowe warzywo polecam ten przepis! Składniki na młodą kapustę z pieczarkami i cebulą: 1 duża cebula lub 2 mniejsze 500 g pieczarek 1 średnia główka młodej kapusty sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku ewentualnie 1 łyżeczka mąki olej      Cebulę obieramy, drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej (3-4 łyżki), szklimy. Pieczarki myjemy i kroimy

Rozpustne gotowanie
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 156

bowiem niewielka ilość składników – tak naprawdę 6, włączając w to sól i pieprz… Podejrzanie mało? Być może, ale w prostocie też tkwi siła! Oczywiście nie obejdzie się bez kapusty, ale tę możecie wybrać dowolną wg upodobań – w szczególności białą, włoską lub pekińską. Każda z nich smakuje oczywiście nieco inaczej, jak również może mieć nieco inne właściwości w gotowym już(...)daniu. Cechą gołąbków pieczonych będzie jednak zwykle to, że kapusta będzie w nich raczej lekko chrupiąca, aniżeli miękka i wiotka. Ja osobiście stosuję zwykle kapustę pekińską, gdyż bardzo łatwo oddziela się od niej liście oraz daje gołąbkom atrakcyjny wygląd. Farsz przyrządzam z gotowanego ryżu i mielonego mięsa, przyprawionych jedynie umiarkowaną ilością soli i pieprzu. Nie stosuję np. cebuli, nie dodaję

Kulinarna Pokusa
Wiosenna sałatka z czerwonej kapusty i marchewki 156

Prosta, pyszna i kolorowa. Idealnie prezentująca się na talerzu sałatka z czerwonej kapusty, marchewki oraz pietruszki. Zrobiona jest tak naprawdę z dwóch składników, które prawie zawsze mam w spiżarce: czerwona kapusta i marchewka. Dużą zaletą czerwonej kapusty jest to, że można ją przechowywać naprawdę długo. Sama sałatka pasuje do każdego dania. Szybka w przygotowaniu. Idealna jako dodatek do steku(...)wyrazistości – tutaj jest duże pole do popisu. Myślę, że sos vinegrette też by do niej pasował. Po wstawieniu do lodówki pozostaje świeża przez wiele dni. Sałatka z czerwonej kapusty, nadaje się do zabrania do pracy jako zdrowy lunch lub drugie śniadanie. Składniki: czerwona kapusta marchewka oliwa z oliwek sok z cytryny pietruszka sól i pieprz Przygotowanie sałatki: Kapustę szatkujemy

PaleoLife
Kapusta, bataty i pelargonie 300

zawiśnie. Do osłony przed ciekawskimi spojrzeniami z chodnika – przepuszczająca światło mata.   Tytuł wpisu z gastronomicznymi naleciałościami nie wziął się znikąd. Na balkonie w tym roku wyrosną między innymi kapusta i bataty. KAPUSTA OZDOBNA Ujęła mnie kolorem i formą. W przeciwieństwie do kapusty jadalnej, ozdobna odmiana nie zawiązuje liści w twardą główkę i to właśnie młode kolorowe listki, rosnące(...)środka na kształt rozety, są jej największą ozdobą. Kolejnym argumentem za jej wysianiem na balkonie jest to, że kapusta rośnie długo, a gdy reszta kwiatów zakończy swój okres wegetacyjny z początkiem zimy, kapusta dalej będzie dobrze wyglądać, nawet pod śniegiem. Zaplanowałam dla niej postawione na ziemi doniczki.   Kapusta lubi zimno i światło – wtedy najlepiej rośnie i najładniej się wybarwia

Karo in the Kitchen
Kwaśnica góralska 110

moja babcia robiła, a wcześniej robiła jej babcia. Prosty, pełen aromatu i smaku. Kwaśnica góralska mojej babci. Składniki: około 5 litrów wody 1 kg wędzonych mięsnych żeberek 1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości 5 ząbków czosnku 4 ziarna jałowca kilka ziaren pieprzu gałązka tymianku gałązka rozmarynu cząber około 1 łyżeczki – świeży lub suszony lubczyk – kilka gałązek lub 1,5 łyżeczki(...)suszonego 4 suszone grzyby, wcześniej namoczone szklanka soku z kiszonej kapusty osobno ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę Żeberka kroimy w kawałki, zalewamy zimną wodą, dodajemy jałowiec, pieprz, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Na wolnym ogniu gotujemy esencjonalny wywar. Do osobnego garnka siekamy kapustę kiszoną, zalewamy zimną wodą tak, żeby lekko przykryć kapustę. Gotujemy do miękkości. W połowie gotowania do kapusty dodajemy

ladykitchen
Kapusta z grzybami i śliwkami 143

tradycyjne polskie danie na wigilijny stół. U mnie trochę z nim na bakier, bo robię je nie tylko  przy okazji wigilii, zwłaszcza że kapusta kiszona jest składnikiem robionych przez Mamę wigilijnych pierogów, a w Święta jadamy bigos. Jeśli macie możliwość kupienia śliwek wędzonych (a nie suszonych lub tzw. kalifornijskich), polecam właśnie z nimi, bo dodają dodatkowego aromatu wędzenia(...)przy tym są bez dodatku cukru. Tę kapustę warto zrobić dzień wcześniej, by smaki lepiej się przegryzły. Składniki : duuuuuża garść suszonych grzybów (w tym wskazane są prawdziwki) wrzątek 0,5 kg kapusty kiszonej (wskazane, by była z marchewką) 12 śliwek wędzonych (lub 6 suszonych) 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia pieprz ewentualnie: sól Grzyby

Weekendy w domu i ogrodzie
Rozgrzewająca zupa z kapusty 163

mogłam wyjść z podziwu, jak za zwykłej siekiery można wydobyć tyle smaku i aromatu. Oczywiście wszystko do czasu. Nie będę czarować siekierą, więc u mnie… rozgrzewająca zupa z kapusty. Składniki : - bulion drobiowy lub warzywny i marchewka z bulionu - „wkładka” – kiełbasa (gatunek do wyboru) - 1 nieduża główka kapusty - 2 cebule - kilka ziemniaków - 1 papryka czerwona - 3 cm kawałek imbiru(...)ząbków czosnku - por - różowa sól himalajska - płatki chilli - cumin mielony (1 łyżeczka) - olej - 2 łyżki mąki pszennej Kapustę cienko szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, przekładamy kapustę. Smażymy, często mieszając, aby się nie przypaliła. Cebulę również cienko szatkujemy, dodajemy do kapusty. Por kroimy w talarki – dodajemy do kapusty. Umytą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski. Gdy kapusta

mojewypiekiinietylko
Czerwona kapusta kwaszona na zimę 95

sklepach raczej nie kupimy czerwonej kapusty kwaszonej, polecam Wam swój sprawdzony sposób, kapusta jest bardzo smaczna i zdrowa, idealna na surówki. Składniki: 3 kilogramy czerwonej kapusty 60 gram soli Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze części, szatkujemy na szatkownicy, przekładamy do miski, dodajemy sól, dokładnie mieszamy. Kapustę pozostawiamy do momentu aż puści sok, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików(...)lekko dociskamy ręką żeby kapusta była ubita, zakręcamy. Kapustę w słoikach odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień, odkręcamy każdy słoik, drewnianym patyczkiem przebijamy kapustę w kilku miejscach, zakręcamy i odstawiamy kapustę w ciemne i chłodne miejsce

Bajeczna Kuchnia