kapustą - 19268 przepisów (strona:102/1285)

Kapusta z grochem 174

Czas zbiorów kapusty i jej kiszenia przypomniał mi danie z regionu Opoczno - Przysucha. Wywodzi się z czasów, gdy chłopi musieli oddawać dużą część wytworów swojej pracy panom. W okręgu Odrzywołu danie składało się wyłącznie z doprawionej do smaku kapusty i grochu. We wsi Gorzałków (dziś dzielnica Opoczna) chłopom powodziło się lepiej, bo należała do posiadłości królewskich - mieszkańcy dodawali jeszcze cebulę(...)cebulą do bieżącego spożycia, bez cebuli - do zamrożenia, bo doskonale się przechowuje w zamrażarce; potem można dodać cebulę i czosnek. Składniki : 200 ml grochu łuskowego w połówkach 200 g kapusty kiszonej 400 g słodkiej kapusty 2 łyżeczki kozieradki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki soli pieprz ewentualnie: olej do smażenia i 2 cebule Groch dobrze wypłukać

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos. 170

Bigos z kapusty kiszonej: Bigos z kapusty świeżej i kiszonej: Składniki:  1,2kg kapusty kiszonej,  mała główka kapusty świeżej (ok.1kg) (można również bigos zrobić z samej kapusty kiszonej, wtedy pomijamy kapustę świeżą), 2 x cebula, 350g pieczarek lub kilka suszonych grzybów, 500g mięsa wieprzowego, 250g boczku, 300g kiełbasy, 2 marchwie ( tylko wtedy gdy kapusta kiszone jest bez niej(...)koniec smażenia dodać pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i pozostawić na ogniu jeszcze na chwilę. Osobno podsmażyć do zarumienienia pokrojone w grubszą kostkę mięso wieprzowe, również posolone i popieprzone.  Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i postawić na mały ogień, dodać przyprawy i wszystkie podsmażone składniki i śliwki ( ewentualnie grzyby wcześniej wymoczone). Z kapusty kiszonej odlać wodę (ale nie wylewać

W kuchni u Moniki
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem 145

Składniki: Młoda kapusta (Użyłam małej główki) 4 duże dojrzałe pomidory 1 duża cebula Pętko kiełbasy 2 pęczki koperku 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki Sól i pieprz Wykonanie: Kapustę należy obrać z zewnętrznych liści oraz wyciąć głąb. Poszatkować kapustę, przełożyć do garnka i zalać wodą (ok. 1/3 wysokości kapusty) Gotować kapustę na średnim ogniu(...)czasie podsmażyć kiełbasę z cebulką na łyżce oleju i dodać do kapusty. Pomidory obieramy ze skóry (Należy je ponacinać i zalać wrzątkiem). Obrane pomidory pokroić w kostkę i dodać do kapusty. Gdy kapusta zrobi się miękka dodajemy do niej zasmażkę: Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać do zasmażki wodę z kapusty, dokładnie wymieszać

The Sweet Damsel
Zapiekanka z mięsem i kapustą 271

Zapiekanka z młodą kapustą jest propozycją na szybkie danie, mało pracochłonne. Składniki 1 średniej wielkości główka białej kapusty 1 cebula 80 g smalcu 1 listek laurowy 1 goździk sól pieprz 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego 100 g tłustego boczku w plasterkach 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie   Z kapusty usunąłem przywiędłe liście, główkę opłukałem i blanszowałem chwilę we wrzątku(...)Oddzieliłem z główki 8 dużych liści. Pozostałą kapustę rozkroiłem na ćwiartki i wykroiłem głąb. Kapustę pokroiłem w cienki paski. Obrałem cebulę i pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem smalec, dodałem liść laurowy, goździk, kapustę i cebulę. Doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem pod przykryciem, aż kapusta zmiękła, od czasu do czasu mieszałem. Wysmarowałem tłuszczem odpowiednio dużą żaroodporną formę i wyłożyłem

R'n'G Kitchen
Modra kapusta 187

Kiedy byłam dzieckiem patrzyłam jak babcia zakwasza czerwoną kapustę. Kiedy zmieniała kolor mówiłam, że to czary :) Swoją modrą kapustę podałam schłodzoną jako dodatek do  kurczaka w majeranku . Modra kapusta Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty – moja miała średnicę około 15 cm 1 duże kwaśnie jabłko 1-2 cebule ocet spirytusowy lub winny sól pieprz cukier olej Wykonanie: Kapustę obrałam(...)brzydkich wierzchnich liści, opłukałam, przekroiłam na pół, a następnie na ćwiartki. Wykroiłam głąb i poszatkowałam ostrym nożem. Umieściłam kapustę w dużym rondlu, zalałam wrzątkiem, posoliłam i gotowałam 6 minut. Kapusta powinna zostać twardawa, bo jeszcze „dojdzie” w trakcie stygnięcia. Odcedziłam z wody i dolewałam po jednej łyżce octu, mieszając i sprawdzając czy kapusta jest wystarczająco kwaśna. W trakcie zakwaszania kapusta

Kuchenne zapiski Edyty
Makaron po chińsku z grillowaną kapustą i grzybami mun 191

Makaron z grzybami i kapustą zawsze kojarzył mi się z polskimi łazankami, ale chciałam wyruszyć w świat smakami i z makaronu chińskie danie przygotowałam do którego kapustę, cebulę i grzyby mun grillowane dodałam. Tak niewiele składników użyłam, ale smakiem się zaskoczyłam. Między miękkim makaronem kapusta i grzyby    fajnie chrupały i ostrość dzięki olejowi z papryką miały. Cebula delikatnej(...)słodkości nadała, a przyprawa garam masala, nuty korzennej dodała. Składniki: 250 g makaronu świderek pełnoziarnisty, olej rzepakowy - papryka ostra, pomidory i bazylia, 1 kg młodej kapusty, 30 g krojonych grzybów mun , 2 duże białe cebule, 1 łyżeczka kminku całego, szczypta przyprawy garam masala, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Grzyby mun namaczamy w gorącej wodzie

Moniki Smakołyki
Żeberka w kapuście 142

Dziś danie dla zdecydowanych mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia Składniki: 1,5 kg żeberek (mięsnych) 2 kg kiszonej kapusty 20 dkg słoniny 2 duże cebule 1 l bulionu sól pieprz papryka majeranek ziele angielskie 7 kulek liść laurowy 4-5 sztuk 3-4 grzybki(...)suszone smalec do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę odcedzamy, jeśli jest długa kroimy i zalewamy wodą i odstawiamy. 2. Żeberka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem i podsmażamy na smalcu na złotobrązowy kolor z każdej strony. 3. Podsmażone żeberka odstawiamy na bok i na pozostałym tłuszczu smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. 4. Odcedzamy kapustę i na patelni po cebulce podsmażamy

Kulinarna Patilogia
Gołąbki z dzika z pęczakiem 179

główki młodej kapusty, 1 kg mięsa z dzika, 100 g słoniny wędzonej, 2 – 3 cebule, tłuszcz do duszenia cebuli (najlepiej smalec), 200 ml pęczaku, rozmaryn, owoce jałowca, pieprz, sól, cukier, 2 listki laurowe, 7 ziaren pieprzu czarnego, Ja przygotowałam gołąbki z kapusty włoskiej, gdyż uważam, że jest lepsza i smaczniejsza. Niektórzy używają kapustę białą. Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć(...)głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć kapustę, zdjąć delikatnie miękkie liście i włożyć kapustę ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście.    Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając aby nie uszkodzić liści. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu dodając sól i szczyptę cukru. Dodać

królestwo garów
Bigos imieninowy dla Męża według przepisu mojej Mamy. 189

zapomnieliśmy, a w normalnych sklepach totalny brak tej przyprawy. Pozostało już tylko wziąć się do garów. Oto przepis na bigos wg mojej Mamy: Składniki: ok. 1,2 kg kiszonej kapusty ok. 1/2 kg kapusty białej 1/2 kg wołowiny (ja użyłam mięsa z łaty) ok kg kości wieprzowych małe pętko kiełbasy jałowcowej małe pętko kiełbasy biebrzańskiej (chuda, podsuszana(...)sztuk) ziele angielskie (dwa ziarna) 2 liście laurowe 2 owoce jałowca 1 suszona śliwka 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego szczypta kminku w całości 2-3 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną pocięłam na drobno. Kapustę białą, pozbawioną głąba i opłukaną poszatkowałam. Dodałam do niej jedną posiekaną cebulę, posoliłam i odstawiłam na jakiś czas by złagodniała w smaku. W odpowiedniej wielkości garnku

Kuchnia po mojemu
Kapusta wigilijna z suszonymi grzybami i śliwkami + film 143

każdym stole wigilijnym powinna koniecznie znaleźć się kapusta z suszonymi grzybami i śliwkami, danie bardzo aromatyczne i smaczne, które potrafi wykonać każdy. Najlepiej smakuje podgrzana i podana na drugi dzień, a więc warto ją przygotować w przeddzień wigilii. składniki na 3-4 porcje 600 g kapusty kiszonej 2 małe cebule lub 1 duża garść suszonych grzybów 100 g suszonych śliwek(...)listki laurowe 2 łyżki oleju czarny pieprz mielony sól przepis Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością letniej wody i odstawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy do miękkości. Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wywarem z grzybami oraz wodą, tak aby kapusta była lekko zakryta. Całość

Smakowite Dania
Słodko - kwaśna surówka z kapusty 470

Słodko - kwaśna surówka z kapusty... Poszatkowana, biała kapusta. Wiórki soczystej marchewki. Kosteczki ostrej cebuli. A całość w słodko - kwaśnej zalewie. Pyszna surówka, jak z chińskiej knajpki. Serdecznie polecam!   Składniki: 1,5 kg białej kapusty; 2 średnie marchewki; 1 duża cebula; 1/3 szklanki białego cukru (do zasypania startej marchewki). Zalewa: 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%; 1/2 szklanki oleju; 1/3 szklanki(...)białego cukru; 1 łyżka soli. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki), zasypać cukrem (1/3 szklanki) i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dodać do kapusty. Wymieszać. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do kapusty z marchewką. Wymieszać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy wlać

Gospodyni Miejska
Żeberka na kapuście kiszonej [PRZEPIS] 270

Większość osób przygotowujących żeberka z kapustą otacza żeberka kapustą z każdej strony. My żeberka układamy na kapuście. Takie są lepsze. Oczywiście naszym zdaniem. Również przechodzą smakiem kiszonej kapusty ale są przy tym pięknie opieczone i chrupkie z zewnątrz. Wytapiający się z mięsa tłuszcz wsiąka w kapustę, więc całość idealnie się przenika. Żeberka na kapuście kiszonej – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI(...)PRZEPIS, ZDJĘCIA Żeberka na kapuście kiszonej

Jakugotujesz.pl
Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 171

jedzą. A jak dzieci akceptują coś od pierwszego razu to musi być OK hihi. Macie takie samo wrażenie ? Zobaczcie zatem naszą propozycję. Oto gołąbki na styl nieco azjatycki z kapusty pekińskiej.   Azjatyckie gołąbki z kapusty pekińskiej (4-5 osób) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 duża cebula 10 średnich pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 woreczki ryżu parboiled(...)tymianek oraz pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Farsz mamy gotowy :) Teraz przechodzimy do trudniejszej części pracy. Żarcik :P Może nie tyle trudniejszej co nieco pracochłonnej. Musimy przygotować liście kapusty, aby nasze gołąbki wyszły super :) W szerokiej głębokiej patelni zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień, aby za mocno nie gotowała się. Woda ma tylko lekko bulgotać. W tym czasie, kiedy woda

vegetanie
Zupa krem z czerwonej kapusty 161

wiecie,że czołowe miejsce wśród produktów,które nas leczą przypada kapuście? Kapusta czerwona ma wszyskie zalety kapusty białej,ale lżejszą strukturę i przyjemniejszy aromat.Uwodzi swoim energetycznym,nietuzinkowym kolorem,a zawdzięcza go antocyjanom,czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom.Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1,zawiera całe mnóstwo mikroelementów:sód,potas,magnez,wapń,żelazo,kobalt,miedź,cynk,fosfor,fluor,chlor i jod.Na pewno zasługuje(...)częstsze wizyty na naszych talerzach właśnie ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.Jest tania i łatwodostępna ,także tanim kosztem możemy oczyścić organizm z toksyn i poprawić jego metabolizm.Do gotowanej czerwonej kapusty (przepis  tutaj i  tutaj ) oraz surówki z czerwonej kapusty (przepis tutaj ) dorzucam następny przepis,a mianowicie zupę krem.Jest to moje największe odkrycie kulinarne,potrawa ta absolutnie zaskoczyła mnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kiszona kapusta ----crauti 133

Składniki: kapusta biała  sól ok. 15 g – 25 g na 1 kg kapusty marchew kminek jak ktoś lubi Białą kapustę przetrzymać kilka dni w ciemnym miejscy, by całkowicie zbielała (ma to wpływ na jej smak). Głowę oczyścić umyć, poszatkować Kapustę ugnieść z solą, aż do wytworzenia się soku. Wymieszać ze startą marchewką Kapustę układać w beczce uprzednio dokładnie wyparzonej(...)Warstwy kapusty ubijać mocno ręką lub drewnianym tłuczkiem. Naczynie napełnić w 80% ponieważ podczas kiszenia wydziela się dużo soku, a także dwutlenku węgla, który podniesie kapustę do góry. Na wierzch położyć denko i obciążyć. Zamknąć naczynie z kiszonką niezbyt szczelnie, aby gazy fermentacyjne mogły swobodnie uciec.  Pozostawić na ok. 4-5 dni w temperaturze pokojowej do fermentacji

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania