Czerwona kapusta zasmażana. Typowo polskie danie. Od dawna za mną chodziła! Lekko kwaskowata i koniecznie z zasmażką. Do mielonych kotletów lub panierowanych schabowych jak trza! Podobne danie przyrządzam z białej kapusty . Kocham kapustę w każdej postaci i w każdym kolorze! Dietetyczna i zdrowa. Idealna na surówkę lub gotowania. Czerwona kapusta z zasmażką Składniki: 1 główka kapusty 200 ml wody(...)duże czerwone cebule 3 łyżki octu balsamicznego 4 nasiona angielskiego ziela 1 liść laurowy sól i pieprz do smaku 2 łyżki pszennej mąki 1 + 2 łyżki masła Poszatkuj kapustę. Do tego działania potrzebujesz bardzo ostry nóż lub kuchenny robot. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na łyżce masła. Umieść warzywa w dużym garnku, dodaj przyprawy ale zaczekaj z octem. Podlej
codojedzeniaKapusta zajmuje czołowe miejsce wśród najbardziej cenionych środków medycyny ludowej. Ze swych niezwykłych właściwości leczniczych znana jest od ponad 4.000 lat. W starożytnym Rzymie kapustę uważano za panaceum na wszelkie choroby. Cenzor Katon twierdził, że dzięki kapuście Rzymianie przeżyli sześć wieków bez lekarzy, a wczesne ludy Egiptu w dowód uznania wystawiły kapuście świątynię. Najzdrowsza (zawiera najwięcej składników odżywczych) jest spożywana(...)surowo. Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem. Składniki: - 1 nieduża główka kapusty włoskiej - 1 jabłko (Granny Smith) - ok. 70g suszonych jagód goji - czerwona hawajska sól morska - miód akacjowy (doskonały dla diabetyków) - oliwa pomarańczowa Jagody goji zalewamy letnią, przegotowaną wodą na 10 minut, następnie odcedzamy na sitku. Opłukaną kapustę cienko szatkujemy (najlepiej bardzo ostrym nożem). Oprószamy czerwoną hawajską
mojewypiekiinietylkoPrzepis autorski (mój). Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią. Podobne surówki przyrządzam bardzo często i zawsze są pyszne. Czasami używam różnych olei, co daje ciekawe efekty smakowe. Zresztą już Wam o tym wspominałam... Olej rydzowy świetnie podkreśla smak kapusty, gdyż jest niezwykle aromatyczny i posiada charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy (z delikatną(...)nutką goryczy). Dodatkowo posiada unikalne właściwości lecznicze oraz pielęgnacyjne. Jest też świetną alternatywą dla osób, które nie przepadają za smakiem oleju lnianego. Jeśli nie lubicie chrupiącej kapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*). A tu inne przykładowe przepisy (klik w przepis): surówka z czerwoną kapustą (z czosnkową nutą) surówka z czerwonej kapusty (z suszonymi śliwkami) 1/2 główki
Di gotujepostaci bigosu czy gołąbków. W towarzystwie potrafi zabłysnąć. A sama? Zobaczcie, jak niewiele jej trzeba żeby wydobyć z niej to, co najlepsze. Jak wiele innych warzyw tak i kapusta daje się upiec. Przy wysokiej zawartości wody pieczenie kapusty musi przebiegać po jej wcześniejszym podziale i wysokiej temperaturze. Trochę strach pomyśleć, ile czasu musiałaby się piec cała główka ;) Z kapusty obrywamy(...)wierzchnie zniszczone liście. Kroimy główkę na pół, starając się zrobić to jak najbardziej przez środek głąba. Dalej kroimy kapustę na ćwiartki i w ósemki – w każdym wypadku starając się ciąć dokładnie przez środek głąba. To on spaja liście i nie pozwoli się kapuście rozpaść po upieczeniu – kawałki zachowają formę i kształt. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek
Karo in the KitchenSurówka z młodej kapusty z awokado, to taka mała odmiana dla te,j którą jadamy na co dzień. Ponieważ kapustę (a już szczególnie młodą) uwielbiam pod każdą postacią, jak tylko natknęłam się na ten przepis, nie trzeba było mnie długo namawiać. Bardzo zauroczyła mnie zarówno swym wyglądem jak i smakiem. No i fakt, że to samo zdrowie sprawił, że zapragnęłam(...)razu przetestować przepis. Bardzo zaintrygował mnie sposób postępowania z kapustą, moczenie kapusty w słodko-słonej wodzie sprawia, że kapusta nie mięknie pod wpływem sosu, a cały czas jest naturalnie chrupka. Dla mnie bomba! Polecam, może zasmakuje również i wam :-) Ja przygotowałam od razu z podwójnej porcji, moja rodzinka zjada olbrzymie ilości warzyw, więc pojedyncza porcja wystarczyłaby nam zaledwie
Smaczne ZdroweSwojski, tradycyjny obiad, bez którego nie wyobrażam sobie wiosenno-letniego sezonu. Młoda zasmażana kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem w towarzystwie pysznego, soczystego schabowego, koniecznie z kością, i młode ziemniaczki. Taki obiad mogłabym jeść codziennie, a kapustę (jeśli zostanie) za każdym razem wyjadam łyżką z garnka tak długo, aż zobaczę dno :D Schabowego robię zawsze z kością, dla mnie(...)kości również nie odkrawajcie, daje on podczas smażenia smak, a później można go po prostu odłożyć na bok. To co, wiecie już co dzisiaj na obiad? :)) SKŁADNIKI NA KAPUSTĘ ZASMAŻANĄ: 1 główka młodej kapusty 1 większa marchewka 1 duża cebula 200 g boczku 1 pęczek koperku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz
Słodko-Słony Świat Ilonypokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski – miskę, garnek na ziemniaki, średnią patelnię z grubym dnem i duży garnek z pokrywką taki, żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty. Ziemniaki obieramy, kroimy na równej wielkości kawałki i gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane odcedzamy, odparowujemy chwilę bez przykrycia na małym ogniu, mieszając, następnie przeciskamy przez praskę lub ubijamy(...)rumiano. Po wysmażeniu dodajemy go do ziemniaków. Gdy wszystko już ostudzone, składniki nadzienia mieszamy dokładnie razem i mocno doprawiamy solą oraz pieprzem – nie bójcie się że przepieprzycie – kapusta i duszenie mogą wyciągnąć cały smak z nadzienia, a tego nie chcemy – to wszystko musi być naprawdę mocno i konkretnie doprawione. Koniecznie spróbujcie, czy nie trzeba całości dosolić – zarówno oscypki
Karo in the KitchenKlopsiki pikantne w kapuście są daniem z tych, które nie wymagają od nas dużo skomplikowanych działań w kuchni. Najwięcej czasu zabiera pokrojenie kapusty, ale warto. Smak klopsików wspaniale łączą się ze smakiem kapusty i wzajemnie się uzupełnia. Obiad jednogarnkowy na co najmniej dwa dni, a na następny dzień po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, korzystnie wpływającym(...)nasz przewód pokarmowy. Posiada mało kalorii (100 g zawiera 40 kcal), jest bogata w witaminy i mikroelementy. Kapusta może być jednak ciężkostrawna, aby nie była gazotwórcza i nie powodowała wzdęć, należy podczas jej przygotowania dodawać cząber i kminek. Składniki: kapusta: 1/2 średniej główki świeżej białej kapusty 2 średnie marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku 1 łyżka
Kuchcik gotujeFaszerowana kapusta jest świetną alternatywą dla klasycznych gołąbków, cała kapucha wygląda jak super danie, idealne na „niedzielny obiad”, więc jeżeli macie dość pasztetów i klopsów, to zachęcam to zrobienia tej potrawy, bo oprócz podsmażonej cebulki nic absoulutnie do niej więcej nie potrzeba, jest w pełni wartościowym posiłkiem. Składniki na 4-6 porcji 1 kapusta włoska (moja miała(...)pieczarek 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula łyżeczka soli pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka pieprzu Cebulę i pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku który zmieści całą kapustę zagotuj wodę. W średniej wielkości garnku pogrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę, po czym partiami dodawaj pieczarki. Do gotującej się wody wrzuć całą kapustę (nie odrywaj brzydkich
greenscarfswój przepis, a co dom to inna wersja. Początki bigosu w Polsce były burzliwe — nazywano tak potrawę z siekanego mięsa w galarecie, potem określano tym słowem styl siekania kapusty. Jeszcze inna wersja podaje, że ta nazwa oznacza dwoistość i jest zlepkiem słów łacińskich: bi to podwójny a gos to smak. Odnosiło się to do połączenia białej, słodkiej kapusty(...)najbardziej podobało się określenie „bigosowanie”, oznaczało to rąbankę szablą. Sama potrawa swój początek zawdzięcza oszczędnej gospodyni, która nie chciała wyrzucać resztek mięsiw po świętach i dołożyła do tego kiszoną kapustę, zaś rzecz miała miejsce w XV w. i tej pory już nic nie było takie samo. Na początku, ponieważ nasi przodkowie uwielbiali polowania, przyrządzało się „bigos z wiwatem”. Było
ladykitchenlodówce zalegała mi niespożytkowana przez Święta kapusta kiszona, a dodatkowo miałam pół główki białej kapusty. Połączyłam, przyprawiłam i wyszedł mi bardzo smaczny, odchudzony bigosik. Oczywiście nie ma to jak bigos z mięsem (najlepiej lubię z wołowiną lub kurczakiem), więc mięso czy podsmażoną kiełbasę można dodać :) jednak mi po Świętach chciało się czegoś mniej kalorycznego :) ale i z podsmażoną kiełbaską zjadłam(...)trochę, bo Mąż tak przygotował i podał :) Taki bigos jest też doskonałą propozycją jako farsz do bułeczek, pierożków drożdżowych czy ciasta francuskiego ;) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 główki kapusty białej 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 2 duże cebule 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego około 10 ziaren pieprzu 1 łyżka masła 2 łyżki słodkiej papryki
Kolorowy PrzepisownikPyszna, wigilijna kapusta z grochem. W moim rodzinnym domu gotowało się zwykle kapustę bez dodatków, od jakiegoś czasu zaczęłam robić kapustę z grzybami , a kapusta z grochem to potrawa z rodzinnego domu mojego Męża, zwykle szykowana przez moją Teściową. Ja robię ją od niedawna i nieco inaczej niż moja Teściowa. Moim zdaniem ilość grochu zależy od upodobań(...)tego jak kwaśna jest nasza kapusta. Warto grochu ugotować nieco więcej, abyśmy mogli w razie potrzeby złagodzić kwaśność kapusty. Kapustę najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej - odgrzana jest jeszcze smaczniejsza. Użyłam połówek łuskanego grochu, nie trzeba ich wcześniej moczyć. składniki ok 1 kg kiszonej kapusty 500 - 600 g łuskanego grochu - połówki 1 spora cebule 4 ziarenka
Stare Garyjuż chyba rarytas na naszym stole, przygotowuje się ją dość rzadko a szkoda bo mięso jest wspaniałe. Moja propozycja to marynowana pierś pieczona w piekarniku podana w asyście kiszonej kapusty na słodką nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty wypróbowania. Składniki: 1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka(...)mielonego imbiru 2 łyżki oliwy Sól morska do smaku Pieprz kolorowy utarty w moździerzu do smaku Kapusta na słodko: 1 litr kapusty kwaszonej z marchewką 20 dag chudego boczku 1 duża cebula 1 duże jabłko ½ szklanki miodu 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka rodzynek lub suszonych wiśni ½ litra wody 1 łyżka mąki pszennej Sól i pieprz do smaku Sposób
Wanilia i KardamonCzerwona kapusta uprawiana jest niemal na całym świecie, jednak popularnością chyba nie dorównuje kapuście białej. Wykorzystywana do surówek może być również gotowana, duszona i kiszona. Oczywiście najwięcej walorów zdrowotnych zachowuje podana w formie surówki. Surówka z czerwonej kapusty. Składniki: - mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - 1 jabłko - 2-3 ząbki czosnku - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - olej z awokado(...)nektar z agawy Kapustę bardzo cienko szatkujemy na szatkownicy. Lekko oprószamy solą himalajską i wygniatamy. Odstawiamy na ok. 10 minut, aby zmiękła. Odlewamy nadmiar soku, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Do kapusty trzemy na tarce jarzynowej jabłko ze skórką – mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, sparzamy na sitku wrzątkiem, następnie hartujemy zimną wodą, odsączamy i dodajemy do kapusty. Czosnek kroimy
mojewypiekiinietylkotego sprzętu to polecam przepis Piotra na golonkę gotowaną z wody . Często też przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie lub golonkę po bawarsku z warzywami Jednak gdy podałam golonkę w kapuście z wolnowaru Piotrek stwierdził, że to jest najlepsza golonka jaką do tej pory jadł, wierzcie mu bo golonek zjadł sporo w swoim życiu i wie co mówi. Następnym razem dodam(...)gotowania golonki piwo karmelowe, zobaczymy jak wpłynie na smak golonki podczas wielogodzinnego gotowania. Pyszna Golonka w kapuście z wolnowaru: Składniki: 3 małe golonki wieprzowe 500 g kiszonej kapusty z marchewką kila ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe odrobina grubej soli, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, Przygotowanie: Golonkę dokładnie oczyszczamy i myjemy, osuszamy. Wkładamy je do wolnowaru, obkładamy kapustą kiszoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię