kapustą - 19268 przepisów (strona:89/1285)

Koperty z kapusty z wiejskim nadzieniem 79

Pyszne, niezwykle aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu koperty z kapusty z wiejskim nadzieniem. To nasza propozycja na bardzo ekonomiczne danie i połączenie smaków w taki sposób. Zrobiliśmy bardzo prosty, ale niesamowicie polski ziemniaczany farsz, do którego dodaliśmy pyszne skwarki, cebulkę i pachnący koperek. Razem z kapustą i chrupiącą panierką tworzy wyjątkowe połączenie. Do naszych kopert wykorzystaliśmy kapustę włoską(...)samo dobrze sprawdzi się klasyczna kapusta biała. Od zawsze takie proste, swojskie dania cieszą się wśród nas powodzeniem. Chcemy, żeby w polskiej kuchni było jak najwięcej naszych tradycyjnych smaków. Takich, do których lubimy wracać na co dzień i od święta. Zapraszamy na przepis. KOPERTY Z KAPUSTY Z WIEJSKIM NADZIENIEM Składniki: kapusta włoska lub biała: 8 liści ziemniaki gotowane

Kuchnia Na Wypasie
Kimchi – kiszonka po koreańsku 86

zakonserwowane, by przetrwać śnieżne, koreańskie zimy. Najstarszy sposób konserwacji żywności to zasypywanie jej solą . Taki też jest pierwszy etap przygotowania kimchi. Tylko, że samo posolenie powoduje to, że kapusta puszcza wodę i zmniejsza swoją objętość. Dołożenie innych warzyw i przypraw sprawia, że z wigorem rusza proces kiszenia. Możemy się tylko domyślać szczęścia, jakie zagościło w domu pierwszego kulinarnego eksperymentatora, który(...)potrawy . Według archeologów, pierwszym poddanym fermentacji warzywem był ogórek , którego dziś raczej się do kimchi nie dodaje. Popularnym dodatkiem są za to rzepa i marchewka. A z wielu gatunków kapusty, kisi się najczęściej pekińską, którą wyhodowano po raz pierwszy w centralnych Chinach na początku XV wieku. Możesz więc spokojnie eksperymentować ze składnikami. A oto mój sprawdzony przepis na kimchi. Print

smakowitehistorie.com
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 116

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka Regionalna kuchnia Podkarpacia nie jest kuchnią szerzej znaną, czy popularną. Jako nasze sztandarowe danie zwykle wymienia się proziaki i może jeszcze gołąbki z ziemniakami, czy z kaszą. Jednak podkarpacka kuchnia ma wiele charakterystycznych, typowych dla regionu dań, o których warto mówić i które warto gotować. Ponieważ region nie jest jednorodny pod względem zamieszkującej(...)przypraw i nazywany będzie żurem. Na zachodzie województwa, w okolicach Jasła, jada się natomiast wyjątkowe placki ziemniaczane, które znane są również w Bieszczadach. Są to placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej. Danie jest wyśmienite dzięki kapuście, która uprzednio obgotowana we własnym soku jest miękka, ale wciąż kwaśna, co nadaje plackom charakterystyczny smak. Placki są jednym z wielu przykładów na podkarpackie

Trzeci talerz
Zasmażana kiszona kapusta 116

blogu jest już kilka propozycji na zasmażaną kapustę, ale przygotowaną ze słodkiej kapusty. Tym razem z kiszonej ;-) Smakuje bardzo dobrze, spróbujcie sami! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 łyżka miodu pieprz, liść laurowy, ziele angielskie olej zasmażka: masło klarowane + mąka Sposób wykonania: 1. Kapustę odsączyć z nadmiaru soku, pokroić drobniej. 2. Kapustę przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem tyle(...)woda lekko zakryła kapustę. Dorzucić też ziele angielskie, liść laurowy, miód, kilka ziaren pieprzu. Można też posolić, ale uwaga, nie za dużo, kiszona kapusta jest już zazwyczaj dość słona. Całość dusić, aż kapusta będzie miękka. 3. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać do kapusty.  4. Z pełnej łyżki masła i 1 łyżki mąki zrobić zasmażkę, przełożyć do kapusty

Kuchnia domowa Ani
Młoda kapusta 87

Przed krótkim urlopem wrzucam jeszcze jeden z moich ulubionych przepisów na młodą kapustę. Obowiązkowo z dużą ilością koperku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Młoda kapusta Składniki 1 spora główka młodej kapusty lub 2 małe 2 marchewki 1 cebula cukrowa 1 pęczek kopru 20 dag chudego mięsa np. łopatki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól 6 łyżek oleju rzepakowego(...)drobniutką kostkę i smażymy na 3 łyżkach oleju, przykrywamy i dusimy do czasu aż będzie miękkie. Do miękkiego mięsa wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż się zrumieni. Odstawiamy. Kapustę drobno szatkujemy wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy 5 minut i odlewamy całą wodę. (Jeśli mamy kapustę z pewnego źródła pomijamy ten etap i zalewamy kapustę 1 l wody

To co lubię - gotuję i polecam
Surówka z (młodej) białej kapusty. 85

Przepis na pyszną surówkę z młodej, białej kapusty. Bardzo popularna i chyba moja ulubiona surówka do obiadu. Zdrowa, a jeśli przygotujemy ją z jogurtem lub oliwą jest również niskokaloryczna. Do przygotowania tej surówki najlepiej wybierajcie kapustę, która nie jest pryskana i sztucznie nawożona. Surówka z takiej kapusty będzie zdrowa i na pewno nie będzie gorzka. Taka surówka z białej kapusty(...)świetnie pasuje do ryby, mięsa. Kapusta jest bogatym źródłem cennych składników mineralnych, takich jak: fosfor, siarka, potas, miedź, mangan, wapń, żelazo i kwas foliowy. Ja przygotowuję ją z dodatkiem jogurtu i śmietany, ale jeśli lubicie możecie dodać do niej majonez lub samą oliwę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z (młodej) białej kapusty. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

To co lubię - gotuję i polecam
Surówka z młodej kapusty 143

Surówka z młodej kapusty Dziś przepis na klasyczny dodatek do drugiego dania. Pyszna i prosta w przygotowaniu surówka z młodej kapusty. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam młodą kapustę. Najczęściej przygotowuję z jej udziałem surówki. Ale polecam Wam też pyszny bigos z młodej kapusty lub łazanki z młodą kapustą . Rada: Jeśli lubicie taką surówkę z młodej kapusty śmiało możecie(...)też wzbogacić o drobno posiekany koperek. Składniki: pół małej główki młodej kapusty 3 małe marchewki 1 większe jabłko 4 łyżki oleju roślinnego 1 łyżki soku z limonki lub sok z cytryny sól i pieprz czarny mielony do smaku Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy. Marchewki i jabłko obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do naszej kapusty. Do składników dodajemy

Słodkie okruszki
Łazanki z młodą i kiszoną kapustą 164

Łazanki z młodą i kiszoną kapustą Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny przepis na obiad. Łazanki. Klasyka, tym razem w wersji z młodą kapustą, kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem, kiełbasą i pysznymi kabanosami. Dla nas połączenie idealne. Pysznie, prosto i naprawdę sycąco. Obiad dla całej rodziny. Koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: pół główki młodej kapusty około 150 g kapusty kiszonej około(...)wieprzowe Olewnik kilka pieczarek mały kawałek boczku przyprawy: słodka czerwona papryka, pieprz, sól olej do podsmażenia składników małe opakowanie makaronu łazankowego 1 cebula Przygotowanie: Przepłukujemy i gotujemy do miękkości kapustę kiszoną – zalewamy wodą (ma ją lekko przykrywać), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Odsączamy i wyciągamy liść i ziele. Młodą kapustę drobno siekamy i obgotowujemy w wodzie z niewielką

Słodkie okruszki
Surówka wiosenna 56

Czas czytania: 2 min Surówka wiosenna z białej młodej kapusty z dodatkiem marchewki, rzodkiewki doprawiona syropem z agawy i sokiem z cytryny. Surówka taka jest najlepszym dodatkiem do każdego dania obiadowego. Zdrowa smaczna, chrupiąca z orzeźwiającą nutą cytryny, smakuje każdemu bez wyjątku! Kilka słów o kapuście, która jest bardzo wartościowym warzywem i to w każdej postaci, bo na surowo, gotowana(...)kiszona, duszona. Kapuściana głowa zawiera dużo witaminy C, A, K, E , witaminy z grupy B . Bogata jest w kwas foliowy , wapń, potas i magnez jest niskokaloryczna!!! Liście kapusty wykorzystywane są do okładów przy bólach reumatycznych stawów. LIścia nadaj się również do leczenia małych ran i owrzodzeń. Pomagają w profilaktyce nowotworowej o podłożu hormonalnym jajników , prostaty i piersi . Okład z liści

SprawdzonaKuchnia.pl
Pieczona czerwona kapusta 100

Dziś zapraszam na pieczoną czerwoną kapustę . Warzywo tak smaczne, a tak rzadko pojawiające się w mojej kuchni. Błąd, błąd, błąd!! Na szczęście do naprawienia. Dzisiaj w wersji pieczonej. Jako dodatek do mięs albo do samodzielnego spałaszowania.  Kapusta jest słodka w smaku, miękka, te bardziej upieczone liście są chrupiące. Pod koniec pieczenia dodałam ser z pleśnią, a jak lekko roztopił(...)orzechami włoskimi. No niebo w gębie! Teraz tylko tak sobie myślę, że przydałby się jeszcze sos balsamico. A mam, tylko o tym nie pomyślałam. Nic straconego jednak, bo taką kapustę jeść będę na pewno częściej . Mnóstwo przepisów na dania z czerwoną kapustą znajdziecie na Pintereście (jak to koszmarnie się odmienia!). Takiej pieczonej kapusty jest tam sporo, co jedno zdjęcie

bistro mama
Wczesna kapusta zasmażana 147

Wczesna kapusta zasmażana Trwający właśnie sezon na młodą kapustkę to idealny moment na przygotowanie tego pysznego dodatku do obiadu. Kapusta zasmażana z marchewką i koperkiem w towarzystwie młodych ziemniaczków i kotlecika to danie palce lizać. Polecam!     Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchew pół pęczka koperku 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1/3 szklanki bulionu 1 łyżka octu(...)łyżeczki cukru sól, pieprz     *** Kapustę myjemy i szatkujemy *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i zasmażamy kapustę z marchewką przez około 1 minutę ciągle mieszając *** *** Wlewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie *** *** Po tym czasie na patelni rozpuszczamy resztę masła, dodajemy

Blog z Apetytem
Pierogi z kapustą i grzybami 158

Opis Pierogi z kapustą i grzybami: Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami, które najczęściej goszczą na naszych stołach w Wigilię. Takich pierogów nie może zabraknąć na świątecznym stole. Niektórzy właśnie na tą potrawę czekają cały rok. Jednym Boże Narodzenie kojarzy się z zapachem cynamonu, innym z prezentami i choinką, a jeszcze innym(...)właśnie ze smakiem pierogów z kapustą i grzybami. Ja jednak polecam te klasyczne pierogi w naszej codziennej kuchni. Możemy z całą pewnością podać je na codzienny obiad dla rodziny, czy też na przyjęcia dla naszych gości. Uwielbiają je wszyscy więc na pewno nikt nie wyjdzie od Was głodny. Oczywiście i takie pierogi możecie przygotować szybciej w większej ilości, a następnie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Udka z kurczaka pieczone na młodej kapuście 237

Udka z kurczaka pieczone na młodej kapuście Łatwy w przygotowaniu i pyszny obiad „jednogarnkowy” z piekarnika – pałki z kurczaka pieczone z sosem na młodej kapuście z marchewką. Mięsko przygotowane w ten sposób wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne. Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ , które jednocześnie z mięskiem możemy upiec w piekarniku.       Składniki: 6 Udek(...)kurczaka 1 główka młodej kapusty 1 marchew 150ml wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki śmietanki 30% Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, bazylia, tymianek     *** Mięso nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem, bazylią, tymiankiem. Całość odkładamy na około pół godziny *** *** Kapustę szatkujemy *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Kapustę

Blog z Apetytem
Gołąbki z mięsem mielonym w kapuście włoskiej 86

/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/golabki.jpg","recipeCategory":["Dania g\u0142\u00f3wne","Kuchnia Polska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["go\u0142\u0105bki","go\u0142\u0105bki z mi\u0119sem mielonym","go\u0142\u0105bki zawijane","kapusta w\u0142oska","kasza gryczana","mi\u0119so mielone","ry\u017c","tradycyjne go\u0142\u0105bki"],"datePublished":"2020-04-22T20:05:13+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"20 go\u0142\u0105bk(...)recipeIngredient":["500 g mi\u0119sa mielonego","2 cebule","2 woreczki ry\u017cu","1 woreczek kaszy gryczanej","\u015bwie\u017co zmielony pieprz i s\u00f3l","1 g\u0142\u00f3wka w\u0142oskiej kapusty","SOS POMIDOROWY","1 puszka pomidor\u00f3w","300 ml bulionu lub roso\u0142u","pieprz i s\u00f3l morska"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Farsz: Ry\u017c oraz kasz\u0119 ugotowa\u0107

ProstePesto.pl
Pierogi razowe z kapustą po komborsku – kuchnia podkarpacka 86

Pierogi razowe z kapustą po komborsku - kuchnia podkarpacka Ciasto pierogowe przygotowane z pszennej mąki razowej z dodatkiem zwykłej mąki ma swój intensywny smak, dlatego nadaje się jedynie do przygotowania pierogów z farszem o zdecydowanym, mocnym smaku. Farsz z białej kapusty podsmażonej ze skwarkami i cebulką, doprawiony solą i pieprzem doskonale się w tej roli spełnia. Świeża kapusta jest warzywem raczej(...)smaku, jednak poddana odpowiedniemu procesowi obgotowywania i wysmażania nabiera pełnego smaku, dlatego często wykorzystuje się ją jako farsz do pierogów. Szczególne znaczenie ma tutaj smażenie podgotowanej wcześniej i zmielonej kapusty. Trzeba ją dobrze odparować na patelni, żeby zamiast wody przyjęła smak cebulki i skwarków. W wersji niskokalorycznej skwarki można zastąpić olejem i dodatkowa cebulą. Przepis w publikacji „Smaki regionalne

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania