Młoda kapusta jest wyjątkowa. Jest delikatna, szybka w przygotowaniu i można ją zrobić na milion różnych sposobów! Dziś proponuję ją w klasycznej wersji delikatnie pomidorowej z boczkiem i koperkiem, która może być dodatkiem do dania głównego, jak i daniem samym w sobie. Jak dla mnie najlepsza jest odgrzana następnego dnia z chlebkiem – niebo w gębie! Jeżeli(...)przepadasz za młodą kapustą, proponuję wypróbowanie innych moich przepisów takich jak młoda kapusta z pieczarkami , młoda kapusta zapiekana w beszamelu , czy kapuśniak z młodej kapusty , wszystkie obłędne! Zapraszam. Jeśli posiadasz Tefal Cuisine Companion, te generalnie zrobi on to całe danie za Ciebie. Poniżej przedstawiam przygotowanie w wersji tradycyjnej i na TCC. Scroll down for recipe in English Młoda kapusta
karmelowyGołąbki z młodej kapusty to danie obiadowe, które znika błyskawicznie z talerzy. Sezon na młodą kapustę w pełni, więc nie może ich zabraknąć na blogu. Ulubione, zawsze smażone na rozgrzanym oleju i duszone w pomidorowym sosie z dodatkiem koperku. Takie gołąbki serwowano w mojej rodzinie, ale wiem, że sporo osób nie podsmaża kapusty. Dla mnie to konieczność, ponieważ podkreśla smak(...)sosu. Każdy ma swój sprawdzony sposób na gołąbki doskonałe, a ja dzielę się dzisiaj z Wami swoim :). Najlepsze następnego dnia po podgrzaniu! Gołąbki z młodej kapusty duża główka młodej kapusty olej do smażenia liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego Farsz 0,5 kg mięsa mielonego 1 torebka ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
Pieguskowa KuchniaGołąbki z młodej kapusty , podwójnie kapuściane Dzisiejsze gołąbki, podwójnie kapuściane , mają po prostu kapustkę , także w farszu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tak już poważnie , to mój starszy syn i ja także, gołąbkowi jesteśmy,chociaż ja ,najbardziej lubię tą luźną kapustę z gara " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class
Ogrodnik w podróżySKŁADNIKI: ( 12 porcji po ok 200 g ) 1 porcja = 332 kcal 1 kg kiszonej kapusty 130 g pieczarek 0,5 kg białej kapusty 2 cebule 500 g golonki wieprzowej 200 g boczku wędzonego 4 łyżki oliwy z oliwek ok 1 l zimnej wody 5 ziaren ziela(...)angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 2 liście laurowe WYKONANIE: 1. Kiszoną kapustę posiekać. 2. Białą słodką kapustę poszatkować. Pieczarki i cebule drobno pokroić. 3. Mięso pokroić w małą kostkę. Z boczku odciąć skórę, odłożyć na bok, boczek posiekać w małe słupki. 4. Kapustę kiszoną i białą włożyć do dużego garnka, wymieszać. 5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek
Atlas SmakówNajlepsze GOŁĄBKI Z BIAŁEJ KAPUSTY z farszem mięsno-ryżowym jakie królują na moim stole. Obok popularnych do dziś gołąbków przygotowywanych z białej lub włoskiej kapusty, niegdyś przygotowywano je z kapusty kwaszonej w główkach - takie właśnie pamiętam ze swojego domu rodzinnego. Mama przyrządzała do nich farsze z kaszy, grzybów, sera, ryżu, grochu, mięsa, kiełbasy lub szynki. Wspaniałe smaki z dzieciństwa... Polecam(...)przepis, krok po kroku,na moje goł ąbki z białej kapusty - mam nadzieję, że Wam się spodoba :) SKŁADNIKI: 1 duża główka białej, luźnej kapusty 300g ryżu długoziarnistego 250g wieprzowiny mielonej 1 puszka dobrej mielonki konserwowej 1 duża cebula 3 kapelusze suszonych, wcześniej obgotowanych, grzybów 2 kopiaste łyżki bułki tartej 1/2 szklanki + 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu
Moja Książka Kucharskapółprodukty są ok (a na pewno warto mieć sprawdzone produkty do przygotowania szybkiego posiłku). A część potraw będzie w zamian za coś - zamiast pierogów i bigosu - łazanki z kapustą i grzybami. Zamiast keksa - muffinki. Zamiast strucli z makiem - pierożki z gotowego ciasta kruchego i masy makowej... Takie moje własne polskie, współczesne potrawy świąteczne :) I... sama nie wiem, czy będę(...)mało, to gotowe, sklepowe uszka z lodówek, a jeśli dużo, to mrożone. Choć prawdę mówiąc ja wolę mrożone, bardziej mi smakują :) 2. Paszteciki z grzybami oraz paszteciki z kapustą i grzybami Do barszczu idealnie nadają się paszteciki z ciasta francuskiego z farszem grzybowym lub grzybowo-kapuścianym. Robi się prosto i szybko. A gdy robimy dodatkowo łazanki z kapustą i grzybami
dobra gospodyni dom wesołym czyniNabrałam strasznej ochoty na bigosik , długo nie myśląc po zakupach zabrałam się za gotowanie , smak wyszedł super , połączenie słodkiej kapusty i kiszonej smakuje mi i mojej rodzinie najbardziej , do tego kiełbaska cebulka , mniam , zapraszam może i tobie zasmakuje . Składniki 1 mała główka kapusty słodkiej 200 dag kapusty kiszonej 1 marchewka 2 średnie cebulki(...)łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki imbiru w proszku pół łyżeczki pieprzu czarnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej Wykonanie Słodką kapustę szatkuję , kapustę kiszoną płuczę w wodzie i odciskam bardzo dokładnie z nadmiaru soku , następnie do garnka z odrobiną oleju przekładam nasza pokrojoną kapustę białą i kapustę kiszoną , przesmażamy je około
Mój SmakWszystkie warzywa o dużej zawartości cukrów prostych nadają się do kiszenia. Kapusta to warzywo, które kisi się najczęściej. Co roku mam swoją kiszoną kapustę. W połowie listopada ukisiłam kapustę z dodatkiem marchwi i kapusty pekińskiej. Rozbierałam kapustę pekińską a jej liście układałam warstwami między poszatkowaną kapustą i marchwią. W tym przypadku marchew była tylko niedużym dodatkiem. Pozostało mi dość dużo(...)traci na kolorze! Jest kilka sposobów aby ukisić marchew. Samą marchew wg przepisu poniżej. Marchew pokrojoną w plastry czy słupki ułożoną w naczyniu i zalaną solanką. Przy okazji kiszenia kapusty, układając startą marchew między warstwami kapusty. Można również do startej marchwi dodać uszatkowanej kapusty w proporcji 1 część kapusty na 2 a nawet 3 części marchwi. Wtedy otrzymamy kiszoną
Leśny Zakątekpieczonej to kolejna moja propozycja na surówki, czyli pyszne, kolorowe dodatki obiadowe. Tym razem ta surówka była dodatkiem do smażonej miruny. Ryby wyśmienicie smakują z surówkami na bazie kiszonej kapusty, a dodatki do nich można zmieniać według swoich upodobań. Kilka dni temu polecałam pyszną surówkę obiadową . również z kiszonej kapusty. Przepis na podobną surówkę do ryb z kiszonej kapusty znajdziecie(...)tutaj. , gdzie była dodatkiem do ryby z patelni (mintaja). Polecam też przepis na tradycyjna surówkę z kiszonej kapusty. A poza tym kiszoną kapustę uwielbiam jeść bez niczego, czasami kupuję pół kilo i zjadam ją na raz lub dwa razy, bo mi bardzo smakuje i do tego jest zdrowa. Jak zrobić surówkę do ryby? Przepis na pyszną i prostą surówkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMłoda polska kapusta to istna bomba witaminowa. Zawiera dużo witamin A, witaminy z grupy B, C i E. Ma dużo biotyny - ułatwia trawienie tłuszczów, pomaga zwalczać wrzody, wzmacnia krzepliwość krwi, oczyszcza organizm z toksyn, działa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie. Odkryto też, że kapusta ma działanie antynowotworowe. Taką młodą kapustę mogą jeść nawet osoby, które jej się obawiają. Zero(...)brzucha. Pamiętajmy tylko, żeby nie gotować jej zbyt długo. Najwyżej 8-9 minut. Powinna być lekko twarda. Ugotowana na bardzo miękko staje się dużo ciężej strawna . Dzisiejsza wersja młodej kapusty, to ta najprostsza. Bez boczku, śmietany i zagęszczania mąką. Kapustę w takiej postaci gotuję co roku wiosną - pamiętam ją jeszcze z domu rodzinnego i z domu babci :) Młoda kapusta
Posadzone i zjedzoneMłodą kapustę z mięsem często podaje się na Kociewiu. Moja wersja jest mniej kaloryczna i lżejsza, ponieważ nie dodałam dużo tłuszczu do duszenia kapusty oraz nie zagęściłam jej mąką. Zmieniłam też proporcje mięsa i kapusty. Po kilku próbach doszłam do idealnych proporcji dla naszej trójki. Zdecydowanie bardziej odpowiada nam to danie z przewagą kapusty, a mięso jest tylko dodatkiem(...)młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem stanowi lekkie, sycące danie. Tak jak przy młodej kapuście z koperkiem, (KLIK) tu również trzeba przestrzegać czasu gotowania kapusty, aby nie stała się ciężkostrawna. No i dodać duuużo koperku :) Bardzo polecam! Młoda kapusta z mielonym mięsem 1 młoda kapusta średniej wielkości 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cebula 300 g mięsa mielonego (najlepiej z udźca indyka
Posadzone i zjedzoneMłoda kapusta na słodko-kwaśno to wspomnienie mojego dzieciństwa :) Jak dla mnie najlepszy dodatek do młodych ziemniaków. Na samą myśl o takiej kapuście mam ochotę przygotować ją po raz kolejny ;) Uwaga: kapusty nie duście zbyt długo, ponieważ ma być lekko twarda! Pamiętajcie, aby ocet i cukier dodawać stopniowo, tj. po łyżce - do własnego smaku. Składniki na porcje(...)osób: 1/2 główki młodej kapusty 3/4 szklanki wody 3-4 płaskie łyżki octu 10% 2-3 łyżki cukru sól, pieprz zasmażka 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej Kapustę umyć, odciąć głąb, drobniej pokroić. Do garnka wsypać poszatkowaną kapustę i zalać ją wodą. Gotować pod przykryciem kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta zmięknie to od razu wlać
UgotowaćWalory smakowe i właściwości czerwonej kapusty doceniono już w Starożytności. Mimo że nigdy nie dorównała popularności kapuście białej, warto ją jeść. Zawiera cenne przeciwutleniacze, witaminy, minerały i błonnik. Ten przepis to dobry początek przyjaźni z czerwoną kapustą. Składniki 1 mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 2 łyżki sosu sojowego ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka jasnego octu(...)balsamicznego ½ łyżeczki czosnku granulowanego sól pieprz Kapustę czerwoną szatkujemy, przekładamy do sita, płuczemy i solimy. Odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy czerwoną kapustę i mieszamy. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Doprawiamy octem balsamicznym, sosem sojowym, pieprzem i czosnkiem
My Chcemy JeśćPonownie na nasze stoły wkracza wiosenna zupa. Tym razem pierwsze skrzypce gra młoda kapusta, jak zatem łatwo się domyślić dzisiaj kolejny majowy klasyk w wersji wegańskiej. Nie ma się co długo zastanawiać tylko lecieć do warzywniaka i zaopatrzyć się w młodą kapustę, a później rozkoszować się jej cudownym smakiem. Spieszmy się, bo wiosna już niebawem się kończy, ale spokojnie - lato(...)też ma swoje warzywne przyjemności :) Zapraszamy na wiosenną zupę z młodej kapusty! Wegańska zupa z młodej kapusty Przepis na 8-10 porcji Potrzebujemy: 1 młodą kapustę 3 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszkę 1 cebulę 1 puszkę groszku konserwowanego/ 400g groszku świeżego lub mrożonego kawałek pora 2 ząbki czosnku 2,5 l bulionu warzywnego - najlepiej ugotowanego
Bananowe PoleWitam serdecznie Dzisiaj zaproponuję przepis na łazanki z młodą kapustą i pieczarkami. Łazanki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Mamy obecnie sezon na młodą kapustę więc warto wypróbować przepis. Dodam od siebie, że najbardziej lubię łazanki odgrzewane na patelni, wtedy najbardziej mi smakują :). Do przygotowania łazanek będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty (około 1,2 kg) 500 g makaronu(...)łazanki 500 g pieczarek przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 łyżki masła olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Łazanki z młodą kapustą Przygotowanie: Umyte i osączone pieczarki kroję w grubsze półplasterki. Oczyszczoną z wierzchnich liści i umytą kapustę szatkuję, poszatkowaną przekładam do garnka. Następnie kapustę w garnku zalewam wodą tak żeby kapusta była
Uwaga Babcia Gotuje