kapustą - 19268 przepisów (strona:88/1285)

Zapiekanka ziemniaczana w kapuście – rodzinny przepis na „wiejski” obiad 83

Zapiekanka ziemniaczana w kapuście to pyszny pomysł na obiad, który jest w mojej rodzinie od kilku pokoleń. Ziemniaki, marchewka i boczek, otoczone liśćmi kapusty i zapieczone z sosem beszamelowym to smaczny, domowy obiad, który pamiętam jeszcze z wyjazdów do babci na wieś w okresie dzieciństwa. Zapiekankę robi się z kilku prostych składników i najczęściej powstaje, kiedy zostanie trochę kapusty(...)robieniu gołąbków.   Składniki na zapiekankę ziemniaczaną w kapuście: 600 g ziemniaków 200 g marchewki 400 g kapusty włoskiej (około pół główki, ja dałam sparzone liście, które zostały mi po robieniu gołąbków) 2 cebule 250 g boczku wędzonego szklanka mleka łyżka mąki pszennej łyżka masła sól, pieprz   Przygotowanie Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, zagotowujemy. Do wrzącej

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z Kapustą Pekińską – 10 Najlepszych Przepisów 96

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapusta pekińska, jak sama nazwa mówi, pochodzi z Chin, a tam wykorzystuje się ją na wiele różnych sposobów. Chińczycy traktują kapustę pekińską tak jak my cebulę, ląduje ona w zupach, smażonych potrawach, jako dodatek do ryżu czy makaronu. Cenne walony witaminowe, jakie zawiera kapusta pekińska, można wykorzystać spożywając ją w wersji surowej. W naszym kraju(...)kapusta pekińska najczęściej wykorzystywana jest do sałatek i na nich właśnie się skupimy. W tym wpisie znajdziecie 10 przepisów na sałatkę z kapustą pekińską. Możemy ją połączyć w sposób tradycyjny z kurczakiem, przygotowując sałatkę gyros , ale świetnie także smakuje w połączeniu z tuńczykiem, a nawet makrelą. Możliwości na wykorzystanie kapusty pekińskiej do sałatek jest mnóstwo. Zerknijcie do poniższych przepisów

Damusia.pl
Pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami 81

może w końcu coś zaskoczyło i tak już zostanie. Pierogi wyszły idealne. Cienkie, nafaszerowane tak jak trzeba, dobrze doprawione. W ogóle przepis na pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami już dawno mi dudnił w głowie. Na blogu mam już pierogi z kapustą i grzybami , chciałam dorzucić w te święta coś innego. Stanęło więc na soczewicy, która w smaku(...)przypomina trochę groch. A więc kapusta, suszone grzyby, „groch” i święta. Wszystko pasuje. I oczywiście świeżo mielony pieprz. Używanie innego do pierogów to zbrodnia. Pierogi prawie w całości zamroziłam (poza tymi, które ugotowałam do zdjęcia). Jak mrożę? Po ulepieniu, układam je na drewnianej desce do krojenia, która lekko jest podsypana mąką. Potem wkładam tę deskę do zamrażalnika

Kardamonovy
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 85

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Sprawdźcie nasze przepisy na wigilijne dania , aby w ten wyjątkowy dzień zaimponować bliskim, że gotujecie jak szefowie najlepszych restauracji. Zaskoczcie swoich gości pysznymi potrawami! Dziś kolejna propozycja dania, które urozmaici wigilijny stół – drożdżowe paszteciki. Zdjęcie zrobiłam podczas Wigilii w 2019 roku, niestety jest tylko jedno, gdyż te drożdżowe kapuśniaczki zniknęły ze stołu(...)wigilijnego barszczu zamiast uszek, będą równie pyszne. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według Waszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, ale na Święta Bożego Narodzenia obowiązkowo z kapustą i grzybami. Jeśli nie macie czasu na czekanie, aż ciasto wyrośnie to polecam kruche kapuśniaczki z kapustą i grzybami lub rogaliki , które się przygotowuje z mąki, masła, śmietany i odrobiny soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczna czerwona kapusta z wolnowara 123

Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego postanowiłam przygotować kilka ciekawych przepisów, które możecie zaserwować podczas uroczystego obiadu. Pierwszym takim daniem jest czerwona kapusta z wolnowara z aromatycznymi przyprawami. Tak przygotowana kapusta idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego obiadu. Jej przygotowanie jest szczególnie proste jeżeli jesteście posiadaczami wolnowara ( slow cooker ), wystarczy wrzucić do niego wszystkie składniki, ustawić na 6 godzin(...)pyszna kapusta gotowa :)  Świąteczna czerwona kapusta z wolnowara Składniki:  nieduża główka czerwonej kapusty (ok 1kg) 1 duża czerwona cebula 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki octu z czerwonego wina 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 2 ziarenka kardamonu 2 liście laurowe 2 goździki nieduża gwiazdka anyżu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu skórka otarta z pomarańczy sól

Codzienne Gotowanie
KISZONA KAPUSTA ZASMAŻANA Z GRZYBAMI + FILMIK 103

Kapusta kiszona zasmażana z grzybami to rewelacyjny dodatek do dań obiadowych. Niezastąpiona również jako danie Wigilijne. Smaczna kapusta, pachnąca grzybami, po prostu pyszna. SKŁADNIKI :  2,5 kg kapusty kiszonej  duża garść grzybów suszonych ( podgrzybki )  5 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe  1-2 łyżki jarzynki naturalnej  2 duże cebule  pieprz do smaku oraz odrobina(...)PRZYGOTOWANIE :  Kapustę kiszoną należy dobrze wypłukać pod bierzącą wodą, następnie przekładam ją do garnka i dokładamy liść laurowy, ziele i jarzynkę. Gotujemy pod przykryciem 30 minut.  Grzyby namaczamy w wodzie, około 1 godziny i zagotowujemy, następnie jak ostygną to odcedzamy i pozostawiamy wywar.  Grzyby drobno kroimy i dokładamy do kapusty oraz wlewamy trochę wywaru.  Cebulę kroimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Co nowego w mojej kuchni – kimchi? 149

warto rozszerzyć asortyment właśnie o kimchi . Do przygotowania tej dosyć ostrej przystawki potrzeba kilka specjalnych składników ja rybny sos, soja i chili. Przyrządziłam kimchi z białej i włoskiej kapusty z dodatkiem marchewki, czosnku i imbiru. Wyszło mi dosyć sporo kimchi ale zbytnio się tym nie przejęłam, ponieważ kimchi może stać w lodówce bardzo długo. Podbieram je praktycznie codziennie do obiadu(...)pokojowej temperaturze powodują, że warzywa zaczynają fermentować. Potem wystarczy już tylko napełnić słoiki kimchi i przechowywać je w lodówce. Przepis na kimchi 3 l Składniki: 1 kg białej kapusty 300 g włoskiej kapusty 1 marchewka 30 g świeżego imbiru 2 czosnki solo 3 łyżki słodkiej papryki w proszku 2-3 łyżeczki płatków chili, uwaga bardzo ostre 100 ml rybnego sosu

codojedzenia
Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej 104

Zapraszam na przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Jakoś z pekinką tak było nam średnio po drodze. Fakt, surówka z kapusty pekińskiej z mandarynkami i jeszcze innymi dodatkami czasem witały na naszym stole. Jednak do tej pory nie przyszło mi do głowy połączenie kapusty pekińskiej z jabłkiem. Człowiek się uczy całe życie W wersji podstawowej, do surówki z kapusty pekińskiej(...)tego przepisu niech będzie fakt, że Zośka stwierdziła, że to jej ulubiona surówka. W ogóle dziewczynka jakoś ostatnio rozsmakowała się w surówkach, z czego niezmiernie się cieszę. Surówkę z kapusty pekińskiej możecie zrobić wcześniej i potem ją podać do obiadu. Możecie dodać to co macie w lodówce, resztkę kukurydzy czy groszku. Ważne, że podstawą ma być kapusta i jabłko Reszta

Mieszam w Garnku
Koperty z kapusty z wiejskim nadzieniem 106

Pyszne, niezwykle aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu koperty z kapusty z wiejskim nadzieniem. To nasza propozycja na bardzo ekonomiczne danie i połączenie smaków w taki sposób. Zrobiliśmy bardzo prosty, ale niesamowicie polski ziemniaczany farsz, do którego dodaliśmy pyszne skwarki, cebulkę i pachnący koperek. Razem z kapustą i chrupiącą panierką tworzy wyjątkowe połączenie. Do naszych kopert wykorzystaliśmy kapustę włoską(...)samo dobrze sprawdzi się klasyczna kapusta biała. Od zawsze takie proste, swojskie dania cieszą się wśród nas powodzeniem. Chcemy, żeby w polskiej kuchni było jak najwięcej naszych tradycyjnych smaków. Takich, do których lubimy wracać na co dzień i od święta. Zapraszamy na przepis. KOPERTY Z KAPUSTY Z WIEJSKIM NADZIENIEM Składniki: kapusta włoska lub biała: 8 liści ziemniaki gotowane

Kuchnia Na Wypasie
Kimchi – kiszonka po koreańsku 106

zakonserwowane, by przetrwać śnieżne, koreańskie zimy. Najstarszy sposób konserwacji żywności to zasypywanie jej solą . Taki też jest pierwszy etap przygotowania kimchi. Tylko, że samo posolenie powoduje to, że kapusta puszcza wodę i zmniejsza swoją objętość. Dołożenie innych warzyw i przypraw sprawia, że z wigorem rusza proces kiszenia. Możemy się tylko domyślać szczęścia, jakie zagościło w domu pierwszego kulinarnego eksperymentatora, który(...)potrawy . Według archeologów, pierwszym poddanym fermentacji warzywem był ogórek , którego dziś raczej się do kimchi nie dodaje. Popularnym dodatkiem są za to rzepa i marchewka. A z wielu gatunków kapusty, kisi się najczęściej pekińską, którą wyhodowano po raz pierwszy w centralnych Chinach na początku XV wieku. Możesz więc spokojnie eksperymentować ze składnikami. A oto mój sprawdzony przepis na kimchi. Print

smakowitehistorie.com
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 133

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka Regionalna kuchnia Podkarpacia nie jest kuchnią szerzej znaną, czy popularną. Jako nasze sztandarowe danie zwykle wymienia się proziaki i może jeszcze gołąbki z ziemniakami, czy z kaszą. Jednak podkarpacka kuchnia ma wiele charakterystycznych, typowych dla regionu dań, o których warto mówić i które warto gotować. Ponieważ region nie jest jednorodny pod względem zamieszkującej(...)przypraw i nazywany będzie żurem. Na zachodzie województwa, w okolicach Jasła, jada się natomiast wyjątkowe placki ziemniaczane, które znane są również w Bieszczadach. Są to placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej. Danie jest wyśmienite dzięki kapuście, która uprzednio obgotowana we własnym soku jest miękka, ale wciąż kwaśna, co nadaje plackom charakterystyczny smak. Placki są jednym z wielu przykładów na podkarpackie

Trzeci talerz
Zasmażana kiszona kapusta 128

blogu jest już kilka propozycji na zasmażaną kapustę, ale przygotowaną ze słodkiej kapusty. Tym razem z kiszonej ;-) Smakuje bardzo dobrze, spróbujcie sami! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 łyżka miodu pieprz, liść laurowy, ziele angielskie olej zasmażka: masło klarowane + mąka Sposób wykonania: 1. Kapustę odsączyć z nadmiaru soku, pokroić drobniej. 2. Kapustę przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem tyle(...)woda lekko zakryła kapustę. Dorzucić też ziele angielskie, liść laurowy, miód, kilka ziaren pieprzu. Można też posolić, ale uwaga, nie za dużo, kiszona kapusta jest już zazwyczaj dość słona. Całość dusić, aż kapusta będzie miękka. 3. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać do kapusty.  4. Z pełnej łyżki masła i 1 łyżki mąki zrobić zasmażkę, przełożyć do kapusty

Kuchnia domowa Ani
Młoda kapusta 98

Przed krótkim urlopem wrzucam jeszcze jeden z moich ulubionych przepisów na młodą kapustę. Obowiązkowo z dużą ilością koperku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Młoda kapusta Składniki 1 spora główka młodej kapusty lub 2 małe 2 marchewki 1 cebula cukrowa 1 pęczek kopru 20 dag chudego mięsa np. łopatki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól 6 łyżek oleju rzepakowego(...)drobniutką kostkę i smażymy na 3 łyżkach oleju, przykrywamy i dusimy do czasu aż będzie miękkie. Do miękkiego mięsa wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż się zrumieni. Odstawiamy. Kapustę drobno szatkujemy wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy 5 minut i odlewamy całą wodę. (Jeśli mamy kapustę z pewnego źródła pomijamy ten etap i zalewamy kapustę 1 l wody

To co lubię - gotuję i polecam
Surówka z (młodej) białej kapusty. 103

Przepis na pyszną surówkę z młodej, białej kapusty. Bardzo popularna i chyba moja ulubiona surówka do obiadu. Zdrowa, a jeśli przygotujemy ją z jogurtem lub oliwą jest również niskokaloryczna. Do przygotowania tej surówki najlepiej wybierajcie kapustę, która nie jest pryskana i sztucznie nawożona. Surówka z takiej kapusty będzie zdrowa i na pewno nie będzie gorzka. Taka surówka z białej kapusty(...)świetnie pasuje do ryby, mięsa. Kapusta jest bogatym źródłem cennych składników mineralnych, takich jak: fosfor, siarka, potas, miedź, mangan, wapń, żelazo i kwas foliowy. Ja przygotowuję ją z dodatkiem jogurtu i śmietany, ale jeśli lubicie możecie dodać do niej majonez lub samą oliwę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z (młodej) białej kapusty. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

To co lubię - gotuję i polecam
Surówka z młodej kapusty 155

Surówka z młodej kapusty Dziś przepis na klasyczny dodatek do drugiego dania. Pyszna i prosta w przygotowaniu surówka z młodej kapusty. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam młodą kapustę. Najczęściej przygotowuję z jej udziałem surówki. Ale polecam Wam też pyszny bigos z młodej kapusty lub łazanki z młodą kapustą . Rada: Jeśli lubicie taką surówkę z młodej kapusty śmiało możecie(...)też wzbogacić o drobno posiekany koperek. Składniki: pół małej główki młodej kapusty 3 małe marchewki 1 większe jabłko 4 łyżki oleju roślinnego 1 łyżki soku z limonki lub sok z cytryny sól i pieprz czarny mielony do smaku Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy. Marchewki i jabłko obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do naszej kapusty. Do składników dodajemy

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania