kapustą - 19268 przepisów (strona:81/1285)

Domowa surówka z kapusty i marchewki 214

Domowa surówka z kapusty i marchewki to pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu dodatek do obiadu. Taką surówkę robię zawsze kiedy nie mam czasu na przygotowywanie dodatków do obiadu. Możemy ją przygotować w 5 minut i co ważne nie potrzeba do niej zbyt wielu składników. Tym razem używam do przygotowania tej surówki kapusty pekińskiej, ale możecie wykorzystać także białą kapustę(...)surówkę również bardzo często wykorzystuję do przygotowania domowych hot-dogów. Składniki 1/3 kapusty pekińskiej spora marchewka 1 jabłko sól pieprz 1 łyżka majonezu cukier Tak jak wspominałem możecie zastąpić kapustę pekińską – białą kapustą. I pamiętajcie, że to nie ma być surówka z majonezem, on tutaj jest wyłącznie, aby połączyć wszystkie składniki. Domowa surówka z kapusty i marchewki – przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ludowa zupa pachlopka 98

kcal Jednym z tradycyjnych dań kuchni ludowej jest zupa pachlopka wywodząca się z okolic Lublina i Zamojszczyzny, popularna w kuchni wschodniej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 główki średniej wielkości kapusty 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler korzeniowy 2 cebule 300 g masła 2 duże pomidory 200 g ziemniaków 20 g mąki 200 g śmietany 18% natka pietruszki bądź koperek(...)sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Wykonanie pachlopki zacznij od przygotowania warzyw: kapustę, pietruszkę, seler i pomidory pokrój w drobne kawałki, marchew w plasterki, ziemniaki w kostkę a cebule posiekaj. Posiekaną cebulę wrzuć do garnka i zeszklij na maśle, dodaj kapustę, podlej niewielką ilością wody i duś aż do miękkości. W drugim naczyniu umieść ziemniaki, marchew, pomidory, seler

ProstePesto.pl
Zupa gołąbkowa 187

Jeśli lubisz gołąbki, ale nie przepadasz za kilkugodzinnym krzątaniem po kuchni, to zupa gołąbkowa będzie idealnym kompromisem. Pożywna, aromatyczna zupa z pulpetami, ryżem, kapustą, marchewką, pomidorami i przyprawami. Doskonała propozycja na proste, jednogarnkowe danie obiadowe, które przygotujesz w mniej niż 60 minut! Zupa gołąbkowa, ale nie z gołębi, tylko z białej kapusty i mięsa mielonego My proponujemy zrobić z mięsa(...)Zupa pięknie pachnie warzywami i jest cudownie rozgrzewająca. Idealna propozycja na jesienne i zimowe dni. Przepis na zupę gołąbkową możesz łatwo dostosować do własnych upodobań. Zupa doskonale smakuje z kapustą pekińską oraz włoską. W wielu przepisach ryż zastępują ziemniaki. Zupę gołąbkową możesz także przygotować w wersji bezmięsnej. W tym wariancie świetnie sprawdza się dodatek fasolki szparagowej, która dodaje do zupy

Kuchnia Na Wypasie
Młoda kapusta z marchewką i koperkiem 114

Młoda kapusta jest kuzynką brokuł, brukselki i kalarepy. To niskokaloryczne warzywo to także skarbnica wielu cennych witamin i mikroelementów. Właśnie dlatego młoda kapusta stała się główną bohaterką tego przepisu. Razem z marchewką i koperkiem tworzą pyszne i zdrowe danie. Oto przepis na młodą kapustę z marchewką i koperkiem.  30 minut 4 porcje 1 główka młodej kapusty (około(...)szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki 1 pęczek koperku 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka czarnego pieprzu sól Kapustę szatkujemy, usuwając głąb. Przekładamy do garnka. Wlewamy bulion warzywny. Zagotowujemy pod przykryciem i zmniejszamy ogień. Dodajemy startą na tarce marchewkę oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy koperek i gotujemy 5 minut. Podajemy na gorąco

My Chcemy Jeść
Zasmażana kapustka 86

/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/kapusta-zasmazana-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/kapusta-zasmazana-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/kapusta-zasmazana-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 opakowanie kiszonej kapusty,\r","woda,\r","2 \u0142y\u017ceczki soli,\r","gar\u015b\u0107 suszonych grzyb\u00f3w,\r","1 \u0142y\u017ceczka mielonego kminku,\r","kawa\u0142ek sk\u00f3rki z boczku lub troch\u0119(...)boczku pokrojonego w kostk\u0119."],"name":"Zasma\u017cana kapustka","recipeCategory":"sa\u0142atki, warzywa","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Kiszon\u0105 kapust\u0119 prze\u0142o\u017cy\u0107 do garnka odcedzaj\u0105c z niej wod\u0119.\r","Zala\u0107 wod\u0105 z kranu i gotowa\u0107 ok 20 minut.\r","Odla\u0107 wod\u0119, \u017ceby kapusta nie by\u0142a zbyt kwa\u015bna

Bardzo Gruby Smok
Golonka z kapustą kiszoną – pyszna delikatna i aromatyczna 132

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną golonkę z kapustą kiszoną. Goloneczka jest bardzo smaczna, delikatna i aromatyczna, polecam wypróbować przepis na golonkę. Do przygotowania golonki będziemy potrzebowali: 2 golonki wieprzowe (moje ważyły po około 1,4 kg każda) 1 cebula 5 dużych ząbków czosnku 1 łyżka owoców jałowca 1 łyżeczka kolendry około 10 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu(...)ziarenkach 3-4 listki laurowe i po 1 łyżce soli na każdy litr wody na kapustę: około 1 kg kapusty kiszonej duża szczypta kminku 2 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 2-3 grzybki suszone (można pominąć) 3-4 śliwki wędzone sól, pieprz na sos chrzanowy: 4 łyżki gęstej śmietany (użyłam 18%) 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki chrzanu

Uwaga Babcia Gotuje
Duszona kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami 125

kapusta to idealny zamiennik tradycyjnego bigosu 😊 Zdecydowanie lżej strawna! Tajemnica uzyskania idealnego smaku to długie duszenie na wolnym ogniu, tak aby wszystkie smaki się połączyły, a kapusta była tak miękka, że po prostu ma się rozpływać w ustach. Warto spróbować, polecam 😊 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1kg kapusty kiszonej -1 kg kapusty słodkiej -300 g suszonych grzybów  -garść suszonych ( nie wędzonych! ) śliwek ( najlepiej węgierek ) -1cebula -2 łyżki oleju rzepakowego -100 g masła  -4 liście laurowe -4 ziela

Kulinarne przemyslenia
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY: klasyczny, prosty przepis 150

Domowa surówka z białej kapusty. Klasyczna surówka z białej kapusty. Prosty przepis na pyszną surówkę obiadową z białej kapusty.     Surówka z białej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulką. surówka z dodatkiem oliwy i soku z cytryny, doprawiona cukrem i pieprzem. Bardzo prosty przepis na doskonalą surówkę obiadową z kapusty, która pasuje do każdego dania obiadowego. Zobacz wypróbowany przepis(...)surówkę z białej kapusty. Składniki na surówkę z białej kapusty: 400g białej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 mała cebulka 3-4 łyżki oliwy sól, cukier, pieprz i sok z cytryny do smaku Surówka z białej kapusty - przepis i przygotowanie: Krok 1. Kapustę białą oczyścić, poszatkować, posolić. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Obraną cebulę drobniutko

Moja Książka Kucharska
Klopsiki duszone w młodej kapuście 160

Bardzo lubię młodą kapustę w każdym wydaniu i dziś polecam szybki i prosty przepis, które z pewnością przypadnie do smaku wszystkim miłośnikom kapusty i klopsików. Spróbujcie Składniki: – 600g mięsa mielonego (u mnie mielone z piersi i udek z kurczaka) – 2 czerwone cebule – 700g młodej kapusty – 1 puszka pomidorów krojonych (w soku pomidorowym) – 2 łyżki ulubionego(...)zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca czerwona, bazylia, czosnek granulowany, sól, pieprz) Mięso zmielić razem z jedną cebulą, przyprawić wg smaku, wymieszać dokładnie i uformować klopsiki. Kapustę cienko posiekać. Łyżkę tłuszczu rozgrzać na nieprzywierającej patelni i obsmażyć klopsy z każdej strony na mocnym ogniu. Obsmażone klopsy wyjąć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę tłuszczu

Smaki Armine
Bigos z młodej kapusty i pomidorów 131

Bigos z młodej kapusty i pomidorów wzbogaca nasze sezonowe przepisy z wykorzystaniem młodej kapusty. W czerwcu kupiliśmy już dwie dorodne główki młodej kapusty, z których zrobiliśmy cztery dania obiadowe. Ponieważ, jak na razie, nie jest za ciepło, postanowiliśmy wykorzystać część zielonej kapusty na zrobienie wiosennego bigosu. Dodaliśmy do niego świeże pomidory, których cena o tej porze roku jest bardzo atrakcyjna(...)Bigos z młodej kapusty smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny, długo gotowany bigos, ale zachwyca swoją lekkością, świeżością i wiosennym smakiem. Udostępnij Bigos z młodej kapusty i pomidorów – składniki 1 młoda kapusta (ok. 1 1 / 2 kg) 500 g pomidorów 300 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy 2 średnie cebule 1 / 2 pęczka koperku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie

niecodziennikpary
Gołąbki z kapusty pekińskiej 148

Gołąbki to tradycyjna potrawa, którą znają chyba wszyscy. Jest to danie półmięsne składające się z farszu zawiniętego w swego rodzaju rolki z liście białej kapusty. Do tego ziemniaczki, sos pomidorowy (dużo sosu) i żyć, nie umierać. Tak w każdym razie zawsze wyglądało to u mnie w domu. Choć większość moich znajomych kojarzy gołąbki z pysznymi obiadkami u babci czy mamy(...)danie znane jest nie tylko w Polsce. Jest to tradycyjna potrawa w krajach Europy Środkowej i Wschodniej - ponieważ kapusta uprawiana była bardzo powszechnie w przeszłości gołąbki stosunkowo często gościły na stołach biedniejszych warstw społeczeństw. Dziś na szczęście wszyscy możemy spokojnie cieszyć się ich smakiem 😋 Choć klasyczna wersja zakłada zawijanie farszu w liście białej kapusty, ja poszłam troszkę w inną stronę

Z notatnika dietetyka
Surówka z białej kapusty z kukurydzą 145

Dziś kolejna porcja zdrowia i witamin w postaci pysznej surówki obiadowej. Tym razem surówka z białej kapusty z jabłkiem, porem i kukurydzą konserwową. Ta surówka jest naprawdę smaczna, łagodna w smaku i pasuje do większości dań obiadowych. Łatwo i szybko się ją robi. Składniki są tanie i łatwo dostępne. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/4 główki białej kapusty(...)pora 0,5 małej cebuli 1 łyżka posiekanego koperku szczypta cukru sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kapustę starłam na tarce na grubych oczkach. Posoliłam ją i odstawiłam na 15 minut. Dzięki temu kapusta zmięknie. Jeśli używamy młodej kapusty, to nie jest to konieczne. Kukurydzę konserwową odsączyłam

Waniliowe Improwizacje