tutaj przy okazji innych postów, mój mąż powoli zaczyna wracać do „normalnych” nawyków żywieniowych. Bo w sumie z tej całej dzisiejszej potrawy nie powinien jeść jedynie wieprzowiny. Kapusta jest ok, passata także, czarny ryż – jak najbardziej. Od dłuższego już czasu chodziły za mną gołąbki. Więc jak już narobiłam ich z 15 sztuk (dodatkowo z tym konkretnym ryżem(...)powtórzyć. Musiałam jednak zrobić sos inny niż ona robiła, ze względu na bezglutenową dietę My. Z 25 lat temu moja babcia robiła zasmażkę, zalewała ją wodą z gotowania kapusty, potem dodawała koncentrat, przyprawy, czasami śmietanę. Wrócę kiedyś do tego przepisu, ale nie teraz. Szczerze Wam powiem, że nie widzę jakiejś dużej różnicy w smaku między gołąbkami pieczonymi w sosie
Kardamonovywłaściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów. Wyszło super. W sumie(...)sfotografowania, na dodatek jestem sama w domu, więc chętnych do pomocy brak. Będę tutaj znowu pojutrze. Trzymajcie się ciepło, pa. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 1 cebula duży liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz 1 jajko 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na około 16 pasztecików) Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, szatkujemy
KardamonovyChłopski garnek z makaronem, kiełbasą, młodą kapustą i pieczarkami to pyszne danie na obiad, które zapewnia uczucie sytości na długo. Świetnie sprawdzi się w chłodniejsze letnie dni, kiedy uruchomienie kuchenki nie sprawia, że w pomieszczeniu robi się sauna. Robi się go bardzo szybko, gdyż kilka operacji można robić równocześnie np. gotować makaron, kapustę, smażyć pieczarki i kiełbasę. Nie jest(...)odgrzać np. w mikrofalówce, dlatego można od razu przygotować większą porcję i nie martwić się o obiad przez dwa dni. Składniki na chłopski garnek z makaronem i młodą kapustą: 400 g makaronu świderki (lub innego ulubionego) główka młodej kapusty (lub pekińskiej) 500 g kiełbasy typu śląska 250 g pieczarek cebula papryka czerwona sól, pieprz, ostra papryka, czosnek suszony Przygotowanie
e-PrzepisyKulinarneMakaron z młodą kapustą to bardzo proste danie, które składa się z zaledwie kilku składników. W wielu domach mówi się na nie łazanki, chociaż w mojej potrawie nie ma typowego makaronu łazankowego o kształcie kwadracików. Przepis na makaron z młodą kapustą jest bardzo prosty i wart wypróbowania. Kiedy kończy się zima, nie mogę się doczekać, kiedy w sklepach(...)pojawi się młoda kapusta, by móc przygotować to danie. Robi się je naprawdę szybko i przyjemnie, dlatego zachęcam i Was do wypróbowania przepisu. PRZEPIS NA MAKARON Z MŁODĄ KAPUSTĄ Składniki 1/2 główki młodej kapusty 160 g makaronu 1 marchewka 1 cebula 250 ml bulionu 150 g boczku sól pieprz Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej
Alle Dobre!łebkach. My teraz ma więcej pracy, Tolka siedzi ze mną w domu, no jakoś się nie składa. Mam teraz luźne 30 minut, więc jestem. Chłopski garnek z młodą kapustą. Wyszło znowu trochę przypadkiem. Po ostatniej większej imprezie po zamrażalniku walają mi się kiełbasy, nie wiem ile ich tam jeszcze jest. 20? Nie wiem. No i sukcesywnie staram się(...)czegoś dokładać lub coś z nich robić. Mój zamrażalnik nie ma opcji rozciągania się. Niestety. W domu mam także od jakiegoś czasu dość często młodą kapustę. Postanowiłam ją więc dorzucić do chłopskiego garnka. Wiedziałam, że kapusta nic mi w nim nie zepsuje. No nie zepsuła, zdecydowanie. Powiem więcej, całość wyszła przepyszna. Genialna w swojej prostocie. W ogóle ten smak
Kardamonovygłównie związanych z rozprężaniem szybkowaru. Po kilku intensywnych dniach gotowania z Instant Potem, śmiało mogę powiedzieć, że dzięki urządzeniu nie spędzę tylu godzin w kuchni przed nadchodzącymi Świętami! Przykładowo, kapustę z grzybami w Instant Pocie ugotowałam w 15 minut, gdzie standardowo zajmuje to minimum 45 minut i dodatkowo nie musiałam nic mieszać. Jakie programy ma Instant Pot Duo Crisp Ultimate(...)takiego urządzenia Multicookery Instant Pot można kupić w sklepie https://www.mocsokow.pl/ . Przepis na tradycyjny kulebiak, ale w formie gwiazdy! Kulebiak to pyszne świąteczne danie – ciasto drożdżowe z kapustą i grzybami. Tradycyjnie kulebiaka robi się w formie rolady, jednak polecam przygotować kulebiaka w formie gwiazdy! Poniżej znajdziesz przepis wraz z przepisem na barszcz. Do wykonania dania wykorzystałam multicooker Instant
Via Gustowłaściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów. Wyszło super. W sumie(...)sfotografowania, na dodatek jestem sama w domu, więc chętnych do pomocy brak. Będę tutaj znowu pojutrze. Trzymajcie się ciepło, pa. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 1 cebula duży liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz 1 jajko 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na około 16 pasztecików) Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, szatkujemy
Kardamonovytutaj przy okazji innych postów, mój mąż powoli zaczyna wracać do „normalnych” nawyków żywieniowych. Bo w sumie z tej całej dzisiejszej potrawy nie powinien jeść jedynie wieprzowiny. Kapusta jest ok, passata także, czarny ryż – jak najbardziej. Od dłuższego już czasu chodziły za mną gołąbki. Więc jak już narobiłam ich z 15 sztuk (dodatkowo z tym konkretnym ryżem(...)powtórzyć. Musiałam jednak zrobić sos inny niż ona robiła, ze względu na bezglutenową dietę My. Z 25 lat temu moja babcia robiła zasmażkę, zalewała ją wodą z gotowania kapusty, potem dodawała koncentrat, przyprawy, czasami śmietanę. Wrócę kiedyś do tego przepisu, ale nie teraz. Szczerze Wam powiem, że nie widzę jakiejś dużej różnicy w smaku między gołąbkami pieczonymi w sosie
KardamonovyTradycyjny przepis na modrą kapustę to oczywiście rzecz święta i tak przyrządzoną wręcz ubóstwiamy, ale czasami, szczególnie, gdy ma być dodatkiem do bardziej tłustego mięsa, robimy jej lżejszą wersję – bez boczku czy słoninki i bez zasmażki. Też jest pyszna! Przepis na modrą kapustę w lżejszej wersji Składniki: Średniej wielkości czerwona kapusta, 2 cebule, 4 łyżki oleju, 4 łyżki octu(...)jabłkowego lub innego, sól, pieprz. Jak zrobić lżejszą wersję modrej kapusty? Cebulę drobno posiekaj, lekko zrumień na oleju. W międzyczasie drobno poszatkuj kapustę. Dodaj ją do zrumienionej cebuli, wlej pół szklanki wody, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Duś przez około 12 minut, aż woda wyparuje, a kapusta zmięknie. Dodaj ocet i ponownie wymieszaj. Rada: tak przyrządzoną kapustę można podawać
Kulinarna PolskaZapiekane naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą to ciekawa propozycja na naleśniki inaczej. Tradycyjnie serwuje się je w wersji na słodko, z dżemem czy czekoladą. W ostatnim czasie bardzo polubiłam naleśniki na słono, z różnymi ciekawymi farszami. Na blogu znajdziecie wiele smacznych przepisów na naleśniki jak na przykład: Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym Naleśniki ruskie Naleśniki z porem i pieczarkami(...)Naleśniki z młodą kapustą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem przygotowałam zapiekane naleśniki z kiełbasą i młodą kapustą. Bardzo fajne i warte przygotowania danie, które z pewnością zachwyci każdego swoją oryginalnością i swoim smakiem. Młoda kapusta idealnie łączy się z kiełbasą i ciastem naleśnikowym. Dodatek żółtego sera i ketchupu jeszcze bardziej podkreśla smak całego dania. Naleśniki zapiekane z młodą kapustą
Przepiski.plWitam serdecznie i zapraszam na pyszne danie z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy. Przepis jest dość znany ale wart przypomnienia, a jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej kapusty, to szczerze polecam bo jest bardzo smaczna. Do przygotowania młodej kapusty będziemy potrzebowali: mała główka młodej kapusty (około 1 kg) około 400 gramów kiełbasy (użyłam swojskiej) 1 cebula około 100 g koncentratu(...)ziarenka ziela angielskiego kminek (dodałam dwie większe szczypty) cukier lub ksylitol (dodałam dwie szczypty) sól, pieprz jeżeli lubimy to pęczek koperku Link do filmiku z przepisem na: Młoda kapusta z kiełbasą Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści i szatkuję. Cebulę kroję w drobną kostkę, kiełbasę obieram ze skórki i kroję w półplasterki. Następnie w rondlu na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę
Uwaga Babcia GotujeJednogarnkowy obiad z młodą kapustą Witajcie Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis na obiad . Tym razem króluje u mnie młoda kapusta. Uwielbiam ją A Wy? Robię z niej surówki i różne dania jednogarnkowe . Dziś jedno z nich. Pyszny jednogarnkowy obiad z młodą kapustą . Tu wszystko idealnie do siebie pasuje. Młoda kapusta, pieczarki, kiełbasa i koperek. Całość jest naprawdę pyszna(...)prosta w przygotowaniu. Polecam na szybki obiad lub jako dodatek do innych dań. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 mała cebula lub pełna łyżka płatków suszonej cebuli 250 g pieczarek pół pęczka koperku lub według upodobań kiełbasa z jałowcem lub inna ulubiona 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy lub mała szczypta mielonych liści laurowych sól i świeżo mielony czarny
Słodkie okruszkiDziś coś z kuchni wielkopolskiej a więc pyry z pyrami czyli kluski z ziemniaków z kapustą z ziemniakami. Babcia mówi, że to wstyd gościom podać takie jedzenie i że to tylko na szybko dla „swoich” ale ja uwielbiam to danie – jest pyszne, sycące, szybkie i łatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki: 1 kg kapusty(...)kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty, 8 do klusek) sól pieprz mąka pszenna Przygotowanie: Kapustę odsączamy, płuczemy, kroimy na 2-3 cm kawałki, wrzucamy go garnka, zalewamy woda i gotujemy aż kapusta zrobi się miękka. W międzyczasie gotujmy 3 ziemniaki. Można je ugotować w mundurach lub obrane w kawałkach nie robi to wyczuwalnej różnicy w smaku. Można
Kulinarna PatilogiaŁazanki z mięsem i kapustą Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu i ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzić i zostawić do przestudzenia. Mięso razem z marchewką zmielić w maszynce do mięsa, osobno zmielić kapustę. W szerokim garnku o nieprzywierającym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę(...)pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Na patelnię z cebulą przełożyć zmielone mięso i podsmażać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez ok. 10 min. Następnie dodać zmieloną kapustę, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól, czosnek granulowany, majeranek, przyprawę w płynie i 1/2 szklanki wywaru lub bulionu. Dusić na niezbyt dużym ogniu co jakiś czas mieszając
ememe kitchenKremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Stary Lubliniec, gmina Cieszanów, powiat lubaczowski Stary Lubliniec to miejscowość o ponad pięćsetletniej historii, która usytuowana jest w pobliżu obecnej granicy Polski z Ukrainą, a także w sąsiedztwie granicy między województwem podkarpackim a lubelski. Położenie miejscowości miało znaczący wpływ na trudną historię tego miejsca, jak i na masowe, często przymusowe migracje miejscowej(...)wiele sfer życia, w tym na lokalne tradycje kulinarne. Koło Gospodyń Wiejskich w Starym Lublińcu – Osiedlu deklaruje różnorodność kulturową wśród członkiń koła, którą się dzielą i wymieniają. Kremowa kapusta z kolorową fasolą to jedno z tych dań, które doskonale reprezentują bardzo silną w tym regionie symbiozę kuchni kresowej z tradycyjną kuchnią polską. Przepis został zaprezentowany w publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki
Trzeci talerz