kapustą - 19268 przepisów (strona:112/1285)

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem – stary, domowy przepis 31

jakiejś pieczeni czy duszonego mięsa. Jakkolwiek podane, zawsze są zajadane przez wszystkich ze smakiem. Składniki na gołąbki z ziemniakami i boczkiem (około 20 niewielkich sztuk): 1 niewielka biała kapusta (około 2 kg) 1,5 kg ziemniaków 2 cebule 0,5 kg boczku wędzonego 1 łyżka mąki 1 jajko sól, pieprz szklanka bulionu   Przygotowanie Do dużego garnka np. 5 litrowego(...)nalej wody do około połowy wysokości. Wodę zagotuj. Ze środka kapusty wytnij głąb i włóż ją do garnka z wrzącą wodą, wycięciem do dołu. Gotuj około 15 minut na niewielkim ogniu. Następnie kapustę przewróć na drugą stronę i gotuj jeszcze około 10 minut. Kapustę wyjmij z garnka i stopniowo zdejmuj z niej po jednym liściu. Jeśli po zdjęciu części liści

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki 38

szczerze, że nie wyobrażam sobie tego posiłku bez dodatku surówki. Podkreśla ona smak całego dania, a także nadaje mu lekkości i mnóstwa witamin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z czerwonej kapusty i marchewki to idealny dodatek do wielu dań obiadowych. Bardzo często pojawia się jako dodatek do dań na różnego rodzaju uroczystościach. Surówka nie tylko fajnie smakuje, ale również pięknie prezentuje(...)się na stole. Tym razem zagościła u nas surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki i czerwonej cebuli. Wyszła naprawdę wyśmienita i każdemu bardzo smakowała. Sprawdza się idealnie do dań obiadowych, ale także można ją wykorzystać jako surówka do kebaba, zawijając ją z usmażonym kurczakiem w tortillę. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i marchewki jest bardzo prosty, a sama

Przepiski.pl
Klasyczne przepisy na surówki 27

selera. Dodajemy do tego poszatkowane orzechy, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.  4. Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką Składniki: pół czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko mała czerwona cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pęczek koperku pół łyżeczki soku z cytryny(...)sól pieprz   Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski, chwilę ugniatamy. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, obrane i starte na dużych oczkach marchewkę i jabłko, poszatkowany koperek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Surówka najlepsza jest na drugi dzień. 5. Surówka z selera, marchewki i pora Składniki

Kardamonovy
Kotlety zapiekane z młodą kapustą. Doskonałe na wiosenny obiad. PRZEPIS 49

Znalazłem bardzo fają inspirację na kotlety , które krótko zapieka się z młodą kapustą. Bardzo proste, a zarazem niesamowicie smaczne. Idealne na wiosenny obiad. Przepis na kotlety zapiekane z młodą kapustą Składniki: Duża pierś z kurczaka, 150 gramów boczku wędzonego, mała główka młodej kapusty lub pół większej, 1 większa cebula, łyżeczka mąki pszennej, mąka pszenna, jajka i bułka tarta do panierowania(...)olej, sól, pieprz. Składniki na 2 kotlety. Jak zrobić kotlety zapiekane z młodą kapustą? Na patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć boczek , a po chwili także drobno posiekaną cebulę, smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj poszatkowaną kapustę, dopraw solą i pieprzem, wlej pół szklanki wody, wymieszaj, duś przez 10 minut. W ćwierć szklanki wody rozrób mąkę, wlej do kapusty, mieszając, trzymaj

Kulinarna Polska
Szandorki – kuchnia podkarpacka 37

Szandorki – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Dębowiec, powiat jasielski  Szandorki to smażone wytrawne placki o charakterystycznym smaku. Ich głównym składnikiem jest kiszona kapusta oraz ciasto z mąki pszennej, mleka i jajka. Na południu Podkarpacia przygotowuje się podobne danie, zwane fuczkami, jednak w Bieszczadach do ciasta dodaje się gotowaną kiszoną kapustę. Natomiast w gminie Dębowiec w okolicach Jasła do ciasta również(...)dodaje się kapustę kiszoną, ale smażoną na tłuszczu. W efekcie dębowieckie szandorki są bardziej wyraziste w smaku i lekko kwaśne. Nazwa szandorki pochodzi od szandorów. Lokalnie mianem tym określano kapustę gorszej jakości, taką która się nie zawiązała lub była słabo wyrośnięta. Wycięcie i poszatkowanie takiej kapusty wymagało dużo wysiłku, dlatego często zostawiano ją uboższym mieszkańcom wsi. Poszatkowane szandory kiszono

Trzeci talerz
Rolada gołąbkowa 166

Rolada gołąbkowa to danie nawiązujące smakiem do tradycyjnych gołąbków. Jest ona też zrobiona z tych samych składników, co wspomniane gołąbki, czyli farsz mięsno-ryżowy zawinięty w liście kapusty. Można stwierdzić, że rolada gołąbkowa to jeden duży gołąbek upieczony w keksówce, następnie pokrojony w plastry i podany z sosem pomidorowym. Do zrobienia tego dania można wykorzystać liście dowolnej kapusty: białej, włoskiej(...)może też być kapusta pekińska. W moim przypadku jest to kapusta włoska, ponieważ tę potrawę robiłam w okresie zimowym, wtedy biała kapusta jest twarda, więc sięgnęłam po delikatniejszą kapustę włoską. Rolada gołąbkowa podana podobnie jak tradycyjne gołąbki to danie idealne na obiad lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Roladę gołąbkową: 1 nieduża główka włoskiej kapusty 500 g mielonego mięsa

Danka Pichci
Wigilijny groch z kapustą 148

Kapusta od wieków uprawiana była na terenie całej Polski. Była popularnym i tanim produktem spożywanym przez cały rok, a żeby urozmaicić nieco dietę ludzie dodawali do niej różne dodatki. Dużą popularnością cieszyło się m.in. połączenie kapusty z grochem, które serwowane było głównie w Polsce środkowej na wyjątkowe okazje, takie jak wesele czy święta. Choć dziś danie jest to już nieco(...)zapomniane, tradycyjnie zawsze pojawiało się na polskich stołach podczas wieczerzy wigilijnej. Wigilijny groch z kapustą - przepis na 4 porcje Do przygotowania grochu z kapustą będą Ci potrzebne: 500g kiszonej kapusty, 100g łuskanego grochu, 15g suszone grzyby, cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżka mąki pszennej, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku. 1. Grzyby opłucz i namocz

Z notatnika dietetyka
Szybkie paszteciki z kapustą 1410

Paszteciki z farszem z kapusty kiszonej to nie tylko świetna przekąska, ale również jedna ze świątecznych potraw, która gości na stole w wielu domach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Można je przygotować nie tylko na święta, ale także na inną nadarzającą się okazję w ciągu roku. Takie paszteciki to idealna przekąska na ciepło. Smakują rewelacyjnie, szczególnie z filiżanką ciepłego barszczyku. Te przepyszne(...)paszteciki z kapustą i grzybami można przygotować naprawdę w ekspresowym tempie. Wystarczy przygotować farsz i zawinąć go w ciasto francuskie, następnie zapiec i gotowe. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto. Smacznego! SZYBKIE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ – PRZEPIS Składniki 1 płat ciasta francuskiego 400 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 marchewka 1 pietruszka sól pieprz papryka ostra 1 żółtko

Przepiski.pl
Kapusta zasmażana do obiadu. Nie ma prostszego przepisu 75

Bardzo lubi się ze schabowym czy mielonym, pasuje też do innych dań mięsnych, a my czasem podjadamy ją po prostu solo. Kapusta zasmażana, choć w przepisie znajdziecie tylko kilka podstawowych składników, to niezwykle smaczny, a zarazem smaczny dodatek obiadowy. Przepis na kapustę zasmażaną Składniki: 1 mała główka białej kapusty , ćwierć kostki masła, 4 łyżki oleju, kopiasta łyżka mąki pszennej, sól(...)pieprz. Jak zrobić kapustę zasmażaną? Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do garnka, wlej szklankę wody, dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez około 20 minut – aż kapusta zmięknie. Na patelni rozgrzej olej z masłem, wsyp mąkę i od razu dokładnie wymieszaj, tworząc luźną zasmażkę. Zasmażkę przełóż do garnka z gotującą się kapustą, również od razu

Kulinarna Polska
Gołąbkowe Lasagne 46

Polski około XIX wieku z Ukrainy, ale są one znane w całej Europie wschodniej i środkowej. Gołąbkowe Lasagne Nazwa-gołąbki-według historyków, może pochodzić od gołębi zawijanych w liście kapusty, by mięso nie wysychało podczas pieczenia, które jadano na szlacheckich dworach. Uboższe i ubogie warstwy społeczne, zaadoptowały ten przepis na swoje możliwości i w liście kapusty zawijano kaszę i ziemniaki(...)tutaj , bo lasagne to nie tylko, to Bolognese. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z moim Gołąbkami. Lasagne z Japońską nutą Składniki Biała kapusta główka Mięso mielone od szynki 450 gram Ryż biały 200 gram ugotowany Cebula 2 sztuki Oliwa z oliwek 3-5 łyżek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Pomidory

RafalCook
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 64

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym to danie, które każdy uwielbia. Ze względu na to, że sezon na młodą kapustę w pełni, pojawiły się również w naszym domu. Delikatne, mięciutkie, podsmażone na odrobinie oleju i duszone w sosie pomidorowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takie gołąbki z młodej kapusty to idealny pomysł na rodzinny obiad, na kilka dni. Gołąbki są łatwe(...)się, że lepiej smakują odgrzane, niż na świeżo. Poniżej w kilku krokach opisałam jak je przygotować. Jestem pewna, że posmakują każdemu. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY W SOSIE POMIDOROWYM Składniki FARSZ 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 150 g ryżu sól pieprz SOS 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 łyżki słodkiej śmietanki

Przepiski.pl
Młoda kapusta z pomidorami 52

Jest kilka takich dań, które są tzw. must have każdej wiosny w naszym domu. Bez wielu rzeczy możemy się obejść, ale z całą pewnością nie bez młodej kapusty. Jest wiele przepisów na to danie, zapewne w każdym domu funkcjonuje inny przepis, każdy ma swój sprawdzony najlepszy. My oczywiście tak samo. I tak samo jak wszyscy twierdzimy, że to właśnie nasz(...)jest najlepszy. Chociaż oczywiście tak w żartach. Tak naprawdę to młoda kapusta smakuje nam zawsze, wszędzie i u każdego. Zawsze ma inny smak, ale zawsze jest dobra. Dlatego to takie fajne i wdzięczne danie. W zasadzie nie da się go zepsuć. My akurat najbardziej lubimy taką z pomidorami i przecierem pomidorowym, dodaje to jej fajnej kwaskowości. PRZEPIS NA MŁODĄ KAPUSTĘ

Marder&Marder Manufacture
Tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 70

szpinakowo-pietruszkowym pesto. Do tego glazura z octu winnego. Doskonała harmonia smaków słodkich i kwaśnych. Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo nawet trzeba piec! :-)). Piekarnik wydobywa(...)kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną kapustą. Efektem naszych eksperymentów jest ta wegetariańska tarta, która stanowi wariację na temat przepisu z bbcgoodfood . Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania