kapustą - 19268 przepisów (strona:114/1285)

Sałatka z kapusty pekińskiej – TOP 10 najlepszych przepisów 85

Kapusta pekińska to warzywo pochodzące z Chin, które jest cennym źródłem witamin oraz soli mineralnych. Kapusta pekińska jest smaczna, zdrowa i można z niej przygotować błyskawiczne surówki i sałatki. W przeciwieństwie do innych sałat jej smak jest bardziej wyrazisty. Można łączyć ją z warzywami, owocami, jajkiem, makaronami, mięsem czy serami. W tym wpisie zebrałam dla was moje TOP 10 najlepszych(...)przepisów na sałatki z kapusty pekińskiej – proste, szybkie i smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Sałatka gyros przepis na: Przepiski 2 Sałatka z fety i kapusty pekińskiej przepis na: Moje Gotowanie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Sałatka z grillowanym kurczakiem, pekinką i kukurydzą przepis na: Kuchnia z Widokiem Na Ogród 4. Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i rodzynkami przepis na: Salonik

BabskiePorady.pl - Przepisy
Uszka z kapustą i grzybami do barszczu 73

Uszka z kapustą i grzybami do barszczu to tradycyjne danie wigilijne. U mnie obowiązkowo. Wykonane domowym sposobem smakują najlepiej. Pływające uszka w barszczu świetnie uzupełniają jego smak i aromat. Uszka wg. mojego przepisu są przepyszne.Serdecznie zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na uszka z kapustą i grzybami: Składniki na ciasto do uszek: 4 szklanki mąki pszennej(...)żółtka 2 łyżki masła 1 szklanka gotowanej wody odrobina soli Składniki na farsz do uszek: ok. 40 – 50 g suszonych grzybów 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki oleju do smażenia sól i pieprz do smaku 125 ml wrzącej wody do gotowania kapusty 250 ml zimnej wody do namoczenia grzybów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Olcia gotuje!
Gęsie udka pieczone na kiszonej kapuście 127

Gęsie udka pieczone na kiszonej kapuście to nasza świąteczna propozycja na obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Mrożone nogi gęsi można obecnie kupić praktycznie przez cały rok, więc jeśli chcecie w świąteczny czas zjeść wyjątkowy obiad, to polecamy właśnie to danie. Wymaga ono długiego pieczenia, ale w tym czasie można obejrzeć świątecznego „Kevina”. Udostępnij Gęsie udka pieczone(...)kiszonej kapuście – składniki 2 gęsie udka 700 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka kminku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 owoce jałowca 1 łyżka cukru 1 duża cebula 10 g suszonych grzybów 15 suszonych śliwek 1 / 2 łyżeczki majeranku 1 / 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 / 2 łyżeczki tymianku 1 / 2 łyżeczki cząbru 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 łyżeczki

niecodziennikpary
Kapuśniak z kaszą jęczmienną 79

był więc gotowany często na skórze ze słoniny lub boczku. Zdarzało się „od wielkiego dzwonu”, że w zupie pływało żeberko. Na pewno nie brakowało jednego.. kiszonej kapusty :). Kapuśniak podawany był zawsze z gotowanymi i okraszonymi ziemniakami. Dzisiejszy przepis nie jest jednak tak ekstremalny i kapuśniak będziemy gotować na żeberkach Zapraszam więc na chwilę wspomnień i mam nadzieję(...)gustu. Zapraszam również do komentarzy pod postem lub na naszym FB. Szczególnie wszystkich, którzy znają tę wersję z drobną kaszą jęczmienną. Zachęcam również do sprawdzenia innych naszych przepisów na kapustę w różnych wersjach. Min. tradycyjną kapustę bidulę w naszej nieco innej odsłonie, postną kapustę z grzybami , oraz doskonałą kapustnicę, czyli kapuśniak po słowacku.   Kapuśniak z kaszą jęczmienną Składniki: kapusta

Kuchnia Na Wypasie
Kapustnica czyli kapuśniak po słowacku 116

Pyszna i bardzo sycąca kapustnica czyli kapuśniak po słowacku. Żeberka, kapusta kiszona oraz swojska kiełbasa, to podstawy kapustnicy. Czym więc się różni od naszego klasycznego kapuśniaku? Przede wszystkim dodatkiem suszonych owoców oraz innych przypraw, które sprawiają, że w jest niej „więcej smaków”. Kapustnica jest również bardziej treściwa. Przyprawą, która wyróżnia się w tej zupie jest bez wątpienia przesmażona(...)wraz z cebulą wędzona papryka. Wydaje się, że to właśnie dzięki niej kapustnica nabiera wyjątkowego charakteru. Jest to przepis dla wszystkich miłośników kapusty kiszonej oraz tych, którzy lubią porządne, pożywne zupy. Kapustnica to danie idealne na jesienne i zimowe dni. Najlepsza, oczywiście podgrzana następnego dnia kiedy wszystkie smaki się spotęgują. Zapraszamy na przepis. KAPUSTNICA CZYLI KAPUŚNIAK PO SŁOWACKU Składniki: żeberka

Kuchnia Na Wypasie
Zwykły bigos 132

zapach wywołujący wspomnienia. Bigos zawsze kojarzył mi się z rodzinnymi spotkaniami, z zimnem na dworze a ciepłem w kuchni i przy stole. Poza tym , nie będe oszukiwać - uwielbiam kiszoną kapustę. Przepis , którym się z Wami dzielę jest kompilacją wielu przepisów, wielu wykonań. Przyrządzanie bigosu uczy też cierpliwości , gdyż wymaga czasu.  Porcja, jaką Wam podaję jest na wielki(...)wielu, wielu osób bo bigos świetnie się zamraża. BIGOS Składniki: - 5 kg kapusty kiszonej - 1 mała główka kapusty białej - 4 przeciery pomidorowe małe - ok. 2 kg różnego rodzaju mięsa : łopatka, kiełbasa, schab, boczek. - 5 dużych cebul - pieprz, wędzona papryka słodka, sól do smaku. - smalec do smażenia Na początek kroję kapustę kiszoną. Nie odsączam jej z soku bo to dodaje smaczku

Kuchnia Pełna Emocji
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem 548

Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem.  Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem - najlepsza do obiadu.      Pyszny przepis na szybką surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem, marchewką, jabłkiem i posiekaną szalotką. Surówka pekińska z dodatkiem posiekanego szczypiorku, doprawiona niesamowitym sosem z majonezem i musztardą. Surówka z pekińskiej - składniki: 1 średnia główka kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko(...)łyżka posiekanego szczypiorku 1 szalotka, posiekana Sos majonezowy do kapusty pekińskiej: 3 łyżki majonezu 1 łyżka gładkiej musztardy 1 łyżka octu 3% 1 łyżeczka cukru pieprz i sól do smaku Surówka z pekińskiej - przepis: krok 1. Kapustę pekińską wypłukać, osączyć i pokroić w paski różnej szerokości. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn Krok 2. Wszystkie składniki sosu

Moja Książka Kucharska
Kapusta kiszona zasmażana po góralsku. Idealna do obiadu. PRZEPIS 279

Taką kapustę jedliśmy kiedyś w Beskidach na festiwalu kulinarnym kół gospodyń wiejskich. Bardzo nam posmakowała, więc poprosiliśmy o przepis i od tamtej pory robimy regularnie. Przepis na kapustę kiszoną na gęsto Składniki: 500 gramów kapusty kiszonej (może być z marchewką), 200 gramów boczku wędzonego, 2 cebule, łyżka mąki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Jak zrobić kapustę kiszoną na gęsto? Kapustę(...)trochę oleju lub smalcu. W następnym kroku na patelnię wsyp mąkę i mieszaj aż dokładnie połączy się z tłuszczem, tworząc zasmażkę. Zawartość patelni przełóż do garnka z gotującą się kapustą, dodaj pół szklanki wody i zagotuj, cały czas mieszając – danie zgęstnieje. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem, a jeśli to konieczne, także solą. Rada: tak przygotowana kapusta świetnie pasuje

Kulinarna Polska
Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą i pomidorami 82

Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą, pysznymi gruntowymi pomidorami z mozzarellą i tymiankiem. Wegetariański obiad, ale smakuje również mięsożercom 🙂 Świetnie się sprawdzi jako danie dla całej rodziny, w tym dla naszych dzieci. Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą i pomidorami to danie bezglutenowe, więc idealne dla tych, którzy glutenu nie tolerują. Składniki: (4-5 porcji) 250 g ryżu 2 szklanki wody(...)białej, młodej kapusty 500 g pomidorów + 2 pomidory na wierzch zapiekanki 1 średnia cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 kulki mozzarelli pół łyżeczki suszonego tymianku + szczypta na wierzch zapiekanki sól, pieprz odrobina masła i bułki tartej do wysypania formy ( w wersji bezglutenowej pominąć bułkę !) Przygotowanie zapiekanki: Ryż opłukać, wsypać do garnka i zalać wodą, wsypać pół płaskiej łyżeczki soli

Moja Delicja
Surówka z kapusty kiszonej. 112

Sprawdzony przepis na pyszną domową surówkę z kapusty kiszonej. Jeśli sami kisicie kapustę lub kupujecie ze sprawdzonego źródła będzie smakowała jeszcze lepiej. Ja najbardziej lubię klasyczne połączenie tzn.: ryba panierowana, ziemniaki i do tego właśnie surówka z kiszonej kapusty. Dla mnie połączenie idealne, przepis na najpyszniejszy, domowy obiad. Prosta, smaczna i przede wszystkim zdrowa surówka z kapusty kiszonej. Zapraszam. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z kapusty kiszonej Składniki 0,5 kg kapusty kiszonej 1 marchew 0,5 małej cebuli cukrowej 1 łyżeczka cukru pieprz świeżo mielony oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – kilka łyżek Instrukcje Kapustę dobrze odcisnąć i drobno pokroić. Marchew obrać i zetrzeć na średnich oczkach, cebulę pokroić bardzo drobno. Dodać 1 łyżeczkę cukru (do smaku), świeżo

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa parzybroda – kuchnia podkarpacka 83

Zupa parzybroda – kuchnia podkarpacka   Zupa parzybroda, zwana też pazibrodą, to tradycyjna polska potrawa. Swoją nazwę zawdzięcza cienkim gorącym paskom kapusty, które podczas jedzenia zupy lubią przykleić się do brody jedzącego. Popularność parzybrody wynika przede wszystkim z jej smaku oraz z dostępności składników. Zupę tę można przygotować w wersji postnej, wyłącznie na warzywach takich jak kapusta, ziemniaki, marchewka, cebula(...)pietruszka. W wersji bogatszej zupa gotowana jest na rosole, który bywa wzbogacony wędzonką. W zależności od lokalnej tradycji przepisy różnią się odmianą kapusty używanej do gotowania zupy (białą lub włoską), różnorodnością pozostałych warzyw, czy rodzajem wywaru. Na Liście produktów tradycyjnych tworzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi aż 5 województw szczyci się parzybrodą jako swoją tradycyjną regionalną zupą: kujawsko-pomorskie

Trzeci talerz
Gołąbki 115

Gołąbki kto ich chociaż raz w życiu nie jadł. Jedni uwielbiają, inni tak sobie lub wcale. Co gospodyni to inny przepis na nie. Można je przygotować z kapusty włoskiej lub białej, kapusty kiszonej w główkach . Ja najbardziej lubię gołąbki zawinięte w kapustę włoską. 1 ładna główka kapusty włoskiej, 700 g zmielonej łopatki wieprzowej, 2 cebule, 200 g ryżu, sól, cukier(...)pieprz, tłuszcz do smażenia (olej, masło), 500 ml bulionu, 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć, zdjąć delikatnie miękkie liście i włożyć ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście. Następnie należy ściąć

królestwo garów
Kotlety z czerwoną kapustą (pieczone) 104

kotleciki są przepyszne! Ugotowałam czerwoną kapustę, ponieważ robiłam niebieski barwnik i nie miałam zbytnio pomysłu co z nią zrobić, ale pomyślałam, że już dawno nie robiłam żadnych kotlecików pieczonych i oto one- kotleciki pieczone z dodatkiem czerwonej kapusty. Wyszło pysznie i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Spróbujcie Składniki: – 400g mięsa mielonego (u mnie z filetów(...)piersi kurczaka) – 200g ugotowanej kapusty czerwonej – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, papryka słodka, sól, pieprz) Kapustę pokroić w drobną kostkę, ugotować do miękkości (przez około 30 minut) i wystudzić. Mięso zmielić, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, kapustę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy i wszystko

Smaki Armine
Coleslaw z młodej kapusty z listkami chrzanu 92

Coleslaw z młodej kapusty z listkami chrzanu to moja propozycja na letnią, świeżą surówkę. Nie wiem czy wiecie, ale liście chrzanu są jadalne. Tych większych używa się do kiszonek np z ogórków. Kiedyś pieczono chleb na liściach chrzanu. Te mniejsze, młode, delikatne listki mają ogromny potencjał. Smak bardzo fajnie pikantny, chrzanowy. Idealnie komponują się w surówkach i sałatkach, sosach, zupach(...)można je zjadać na kanapkach. Chrzan możemy posadzić w ogrodzie, ale łatwo go też spotkać dziko rosnącego na łąkach, w parkach, na ścieżkach. Mamy sezon na młodą kapustę, więc warto zrobić sobie właśnie taką surówkę. Kilka prostych składników a wyjdzie nam rewelacyjna surówka. PRZEPIS COLESLAW Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki: pół główki młodej kapusty garść młodych listków chrzanu 1 łyżka majonezu

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania