Surówka z młodej kapusty z koperkiem... Wiórki zielonej, młodej kapusty. Kosteczki ostrej cebuli. Drobno posiekany koperek. Całość skropiona olejem i sokiem z cytryny. Doprawiona cukrem, solą i pieprzem. Pyszny smak wiosny! Składniki: 1 mała główka młodej kapusty; 1 mała cebula; Pęczek koperku; 1 - 2 łyżki oleju; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1 łyżeczka białego cukru; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)Kapustę oczyścić z liści wierzchnich, umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Posolić i odstawić na 10 minut. Cebulę obrać, drobno pokroić. Dodać do poszatkowanej i posolonej kapusty. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do kapusty z cebulą. Surówkę wymieszać czystą dłonią. Do surówki dodać cukier, olej, sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ponownie wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni MiejskaSurówka z kiszonej kapusty w zalewie... Nitki białej, kiszonej kapusty. Wiórki soczystej marchewki. Pióra ostrej cebuli. Całość zatopiona w zalewie. Pyszna surówka, zwłaszcza do smażonej ryby. Polecam! Składniki: 500 g kiszonej kapusty; 1 średnia marchewka; 1 średnia cebula; Zalewa: 2 łyżki octu spirytusowego 10 %; 100 ml wody; 100 ml oleju; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżeczka soli; Dodatkowo: Pieprz(...)smaku. Sposób przygotowania: Kapustę odcinąć z soku (jeśli ktoś nie lubi kwaśnych surówek, może przepłukać kapustę pod bieżącą, zimną wodą), drobno pokroić. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Dodać do surówki. Wymieszać. Przygotować zalewę. Do małego garnka/rondelka wlać ocet, olej i wodę. Dodać cukier
Gospodyni Miejskatakiej formie, w jakiej otrzymaliśmy je od Ingalil. Wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów zapraszamy do wspólnej zabawy i nadsyłania Waszych przepisów ;) Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka) pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz(...)doprawione sola i pieprzem dusimy do miękkości. Ostudzamy i zimny farsz nakładamy do uszek. Dalej postępować jak w przypadku zwykłych uszek z grzybami. Farsz na pierogi z kapustą: - można zrobić z kapusta i pieczarkami, w tym przypadku farsz pieczarkowy zrobić tak samo jak do uszek. biała kapustę szatkujemy drobno, jak najcieniej, zasypujemy solą, żeby zmiękła - ok 750 gr białej kapsty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKhobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry i burze piaskowe, to przyszedł czas na smakowity bigos. Najbardziej nie lubię szatkowania kapusty, ale w tym wypadku genialnym wynalazkiem okazał się kupiony jeszcze w Polsce w sklepie internetowym Strefa Rzeczy Ulubionych nóż santoku Postanowiliśmy z Moją Gadziną zrobić mały eksperyment(...)tego, że użyliśmy różnych gatunków mięsa (w moim wypadku w bigosie nie było wieprzowiny). Podany poniżej przepis jest dostosowany do realiów w każdym niemal kraju. Składniki 2 kg kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty 0,5 kg wołowiny na gulasz 0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZapewne przyznacie, że znana jest Wam kapusta kiszona, surowa, gotowana i zasmażana, ale pieczona...? Ja jadłam ją po raz pierwszy i wiem już, że będę do niej wracała. Ważną zaletą jest to, że przygotowuję się ją szybo i łatwo. Kapusta pieczona jest razem ze smalczykiem roślinnym i to on nadaje jej odpowiedni smak oraz sprawia, ze kapusta staję(...)doskonale przyprawia potrawy. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . Składniki Kapusta surowa - 1 mała główka Smakowita pajda o smaku ziół - 1 opakowanie bułka tarta sól, pieprz, kminek Kapustę kroimy na plastry o grubości około 2 cm. rozkładamy je na blasze. Na każdym
Jadło i czytadłoKarkówka pieczona w kapuście kiszonej z dodatkiem pieczarek to doskonałe danie na wszelkiego typu uroczystości w tym świąteczny obiad :) Pomysł na wykonanie samej kapusty podpatrzyłam na WŻ troszkę go zmodyfikowałam dodając swoje przyprawy. Połączyłam ją z karkówką i wyszło wyśmienite danie, mięsko przepyszne mięciutkie, a kapustka palce lizać :) Polecam. Składniki - 1 kg karkówki - 70 dkg kapusty kiszonej - 30 dkg pieczarek(...)lodówki na całą noc ( minimum na 2 godziny ). Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju dodaję poszatkowaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Kapustę kiszona kroję drobno,odciskam z soku i przekładam do cebuli i pieczarek, doprawiam roztartym majerankiem, kminkiem mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze
Kuchnia z widokiem na ogródKapusta jest i była dostępna w Polsce przez cały rok. Dlatego też pozwolę sobie zaprezentować szybki przepis na przepyszną kapuścianą sałatkę, którą możecie przygotować już dziś. A potem powtarzać przez cały rok. Piszę przez cały rok, bo jestem przekonana, że jeśli wypróbujecie ten przepis, wrócicie do niego na 150%. Tak było ze mną. Pierwszy raz zrobiłam tę sałatkę parę(...)Używam jej jako dodatek do ryb, rybnych tacos, a także do wieprzowiny. W tym tygodniu znów „miałam smaka”. I to aż 3 dni pod rząd. Sałatka z kapusty insprow ana smakami Azji Składniki (na 2 osoby): 1/2 główki małej, zielonej kapusty (białej zimą) 2 łyżeczki oleju kokosowego 1 mała limonka 3 cebulki ze szczypiorem duża garść świeżej kolendry
Jem więc Jestempolskich stołach często goszczą żeberka, dziś proponuję ŻEBERKA W KAPUŚCIE ŻEBERKA W KAPUŚCIE SKŁADNIKI: 1 kg żeberek 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula mąka do obtoczenia żeberek olej do obsmażenia mięsa sól pieprz ziele angielskie ( 3 - 4 ziarenka ) liść laurowy ( 2 - 3 liście ) szczypta majeranku 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku WYKONANIE: Kapustę pokroić na mniejsze kawałki(...)wrzucić do garnka. Zalać wodą i gotować. Jeśli woda jest zbyt kwaśna odlać całość, lub część i dolać świeżej wody.Powinna sięgać mniej więcej połowy wysokości kapusty Po ewentualnej zmianie wody do kapusty dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko razem gotować około pół godziny przed dodaniem do niej żeberek. Żeberka umyć, pozbawić nadmiaru tłuszczu i pokroić na mniejsze
Kuchnia BeatyZostało mi jeszcze trochę kapusty z surówki, którą robiłam kilka dni temu, więc postanowiłam zrobić kapustę na ciepło. Do tego schabowy, ziemniaki z koperkiem i kompot z czereśni :) Tak naprawdę to żadna filozofia: kapustę pokroić, wrzucić z przyprawami do garnka i gotować ok. 30 minut. Wszystko:) Składniki: 1/2 główki niedużej kapusty kostka rosołowa "bulion drobiowy z warzywami(...)listki laurowe 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sól pieprz mielona słodka papryka Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka Dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i sól - zalewamy wodą Od momentu zagotowania wody - gotujemy kapustę ok. 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka Odcedzamy, wyjmujemy listki laurowe, ponownie stawiamy na najmniejszy ogień i wsypujemy łyżeczkę mąki - mieszamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRzadko robię taką kapustę. Ale jak wczoraj wymyśliłam, że będzie na obiad, to nie mogłam się doczekać, kiedy ją zrobię:) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 kostka bulionu warzywnego lub nasze domowe kostki rosołowe 1 łyżeczka posiekanego koperku sól pieprz lubczyk Pół głowki kaputy siekamy Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą powyżej kapusty(...)lubczykiem. Dodajemy kostkę rosołową lub nasz domowy bulion Zagotowujemy na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień na mały i gotujemy do miękkości (ja ok. 30-45 minut, zależy od kapusty), pod przykryciem Gdy kapusta będzie miękka, robimy zasmażkę. Na patelni, na małym, ogniu rozpuszczamy łyżkę masła... ... a następnie wrzucamy 2 łyżki mąki Mieszając cały czas sprężynką doprowadzamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comGołąbki z kiszonej kapusty dlatego, że są zawinięte w liście ukiszonej kapusty. Taka kapusta może być trudna do zdobycia, ale naprawdę warta grzechu. Ja ją posiadam dzięki mojej mamie, która ja sama kisi. Pomiędzy szatkowaną kapustę układa całe główki i tak to sobie wszystko razem siedzi zamknięte siedzi w glinianym wielkim garnku, aż nabierze mocy. Ukiszoną kapustę należy lekko(...)sparzyć i zawijać w nią farsz tak samo jak w zwykłą lub włoską kapustę. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego najlepiej łopatki 3 woreczki ryżu 2 duże cebule 1 ząbek czosnku garść suszonych podgrzybków sól, pieprz, ziarenka smaku bulion + łyżka przecieru pomidorowego główka kapusty (w moim wykonaniu kiszona ale może być biała lub włoska) A jak to zrobić: Bez względu
Kuchnia w opałachwyjątkiem cebulki), łącze ze sobą, doprawiam i gotowe w mig! Szczegóły znajdziecie w przepisie poniżej! Suszone grzyby z szybkowaru Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka: Szybkie Kapusta kiszona z szybkowaru Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 10 min Otwieranie Garnka: Szybkie Etap III Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 5 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: ponad 60 uszek (wielkość(...)zdjęciu) JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 40 g suszonych grzybów 400 g kiszonej kapusty 9 całkiem sporych pieczarek, obierz i pokrój na plasterki ok. 0,5 cm świeży tymianek lub inne zioło wedle uznania np. pietruszka, rozmaryn - 1 garść gałązek z listkami 1 duża cebula, obierz i drobno posiekaj 1 duża łyżka masła Przygotowanie
Szybko SzybkowarKapuśniak z kiszonej kapusty to raczej danie rozgrzewające, więc typowo jesienno-zimowe. a, że za oknem w Walii właśnie pogoda bardziej jesienna niż letnia, więc zachciało nam się kwaśnego kapuśniaczku:) Była już na blogu kwaśnica - a dziś będzie kapuśniak :-) taki kujawski, tradycyjny, taki z dodatkiem kaszy - jaki gotowało się u mnie w domu :) Różnica między kwaśnicą a kapuśniakiem jest następująca(...)Kwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub tylko z chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapusniak, który
Walijskie PichcenieKotlety z ciapkapusty Dziś pomysł na obiad bez mięsa, kotlety z kapustą i ziemniakami, czyli drugie życie dla ciapkapusta. Ciaperkotlety to nie tylko pomysł na tani obiad, ale także co zrobić z gotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Kotlety bezmięsne nie tylko dla wegetarian, to także postne kotlety. Czas przedświąteczny w odróżnieniu do karnawału to pora kiedy my Polacy częściej sięgamy(...)bezmięsne dania. Moim zdaniem kotlety ziemniaczane z kapustą są tak pyszne, że można je robić o każdej porze roku. Kotlety ziemniaczane z kapustą kiszoną Czy kotlety z ziemniaków i kapusty to fuczki? Tu zdania są podzielone, jedni mówią że placki z kapusty to fuczki, drudzy że to ziemniaki z kapustą. Jak jest naprawdę? Nie wiem, wiem jedno że ”problem
Dieta moja pasjadomu pasjonatę gołąbków, który się pozytywnie zdziwił, kiedy mu zaproponowałam gołąbki bez zawijania. Gołąbki inaczej to gołąbki z ryżem, mięsem i posiekaną kapustą, zapiekane w sosie pomidorowym. Też lubię gołąbki ale uważam, że ich przygotowanie jest dosyć pracochłonne. Gołąbki bez zawijania przyrządza się o wiele szybciej, bez ryzyka, że zabraknie kapusty. W tym przepisie mieszamy farsz z pokrojoną kapustą, formujemy(...)kolejny raz, publikując przepis na te nietypowe gołąbki. Gołąbki bez zawijania 18 sztuk Składniki: 700 g mielone mięsa 2 cebule 30 g masła 2 jajka 400 g białej kapusty 500 g ugotowanego ryżu 50 g startego parmezanu Sos pomidorowy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 10 listków świeżej bazylii
codojedzenia