Surówka z młodej kapusty, kto jej nie zna? Lepiej zjeść ją na surowo, bo tak dostarczy najwięcej witaminy C, bo młoda kapusta ma jej dużo więcej niż dojrzała, biała główka. Surówka z kapusty to przykład czystej ekonomii w kuchni, bo tanio, super zdrowo i smacznie. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Do przygotowania surówki użyłam Spitzkohl. Zapraszam na lekkostrawną wersję(...)tradycyjny dodatek cebuli zastąpiłam porem. Dodatkowo oczywiście starta marchewka i dodatek jabłka. Liście młodej kapusty są miękkie i soczyste, te twardsze zielone też uwielbiam, tylko po prostu drobniej je szatkuję. Nie ma tu ani majonezu, ani jogurtu - winegret w zupełności wystarczy. Składniki: 1/2 młodej kapusty 1 por 1 marchewka 1 jabłko sól, pieprz 3 łyżki oleju 1 łyżka soku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Młoda kapusta smakuje pysznie w każdej postaci - czy to zasmażana z koperkiem, czy zapiekana, w surówce czy w bigosie, w zupach. Postanowiłam przełamać nieco tradycyjny przepis i przygotować zupę krem z kapusty. Podana z chipsami z boczku i chrupiącym słonecznikiem smakowała wyśmienicie, więc nic dziwnego, że w tym tygodniu gotowałam ją już dwa razy:) Składniki (na 4 porcje): 1 nieduża(...)główka młodej kapusty ok 700ml bulionu warzywnego albo drobiowego 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki oliwy ok 7cm pora (biała i jasnozielona część) pęczek koperku 100g wędzonego surowego boczku pokrojonego w plastry 4 łyżki pestek słonecznika sól pieprz olej dyniowy opcjonalnie: śmietana lub jogurt grecki Por pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować dość grubo. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i masło
Obiad gotowytylko dorwałam młodą kapustę to już miałam na nią pomysł. Wygrzebałam z lodówki kapustę pekińską, wyjęłam z tajnego schowka jabłka, które chowam przed Miśkiem, bo średnio zjada dziennie kilogram, a gdy akurat ja potrzebuję, to nie ma ani jednego. Jak już były jabłka to dorzuciłam jeszcze żurawinę i morele. Udało mi się tak dobrać składniki, że z przypraw dodałam tylko(...)kuminu i sproszkowanej kolendry. Muszę przyznać, że mój eksperyment kulinarny uważam za bardzo udany, zjadłam sama 3/4 Składniki na 4-6 porcji jako główne danie: mała główka młodej kapusty (nie więcej niż 1,5 kg) średniej wielkości kapusta pekińska 3–5 gałązek selera naciowego (można pominąć, ja musiałam już swój zużyć) 2 jabłka 100 g moreli
greenscarfkurczaka. U mnie często gości na rodzinnym stole, ponieważ jest to, poza mizerią, ulubiona surówka mojego taty. Jest prosta i szybka w wykonaniu. Najlepiej smakuje przygotowana z młodej kapusty. Surówka z białej kapusty i marchewki: pół główki średniej kapusty białej lub włoskiej dwie marchewki 3 łyżki oleju 1 łyżka octu sól pieprz Kapustę szatkujemy nożem lub na mandolinie. Jeśli(...)używamy młodej kapusty najlepiej będzie jeśli ją sparzymy, czyli umieszczamy poszatkowaną kapustę na durszlaku i przelewamy dokładnie wrzątkiem. Przekładamy ją do miski. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy je do kapusty. Całość doprawiamy olejem, octem, solą i pieprzem. Dobrze mieszamy i voila surówka gotowa. Smacznego:) Artykuł Surówka z białej kapusty i marchewki pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujesezonie wiosennym nie może zabraknąć tej potrawy. Młoda kapusta ze śmietaną to niezwykle proste i pyszne tradycyjne polskie danie. Idealny dodatek do młodych ziemniaków. Składniki: główka młodej kapusty pęczek koperku sok z połowy cytryny ok 120 ml śmietany 18% łyżka mąki 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy. W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy kapustę. Zalewamy ją szklanką wody(...)dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą. Następnie kapustę dalej dusimy do miękkości jeszcze około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek i śmietanę wymieszaną z mąką. Młoda kapusta ze śmietaną Artykuł Młoda kapusta ze śmietaną – przepis na młodą kapustę pochodzi z serwisu
e-PrzepisyKulinarneDziś zapraszam Was na proste, pyszne i naprawdę sycące danie. Młoda kapusta z kiełbasą jałowcową, papryką i pieczarkami , to idealny majowy obiad. Osobiście uwielbiam takie dania i zjadam je bezpośrednio z garnka od po prostu z kromką świeżego pieczywa. I… nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba Spróbujcie i Wy, polecam. Składniki: 1 młoda kapusta około(...)pieczarek 1/4 żółtej papryki 1 kiełbasa jałowcowa Duda 3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 czerwona cebula około 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miękkiego masła czarny mielony pieprz sól Przygotowanie: Kapustę szatkujemy lub kroimy (ja robię to niedbale, wolę większe kawałki). Przekładamy do garnka, lekko ugniatamy i zalewamy wodą do wysokości kapusty (u mnie 2 i 1/2 szklanki). Solimy i gotujemy
Słodkie okruszkioraz piec. Dla mnie to mięso o idealnym smaku, a po upieczeniu jest miękkie i rozpada się na włókna. Tym razem dodatkiem jest kapusta kiszona, która powoduje, że mięso jest bardzo kruche i ma konkretny smak. Zaskoczcie gości doskonałą karkówką pieczoną w kapuście kiszonej. Taka karkówka jest wyśmienitym daniem nawet(...)warzywami i ziemniakami to klasyka sama w sobie. Nam smakuje również z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Składniki: – 1 kg karkówki – 1 kg kapusty kiszonej – 1 cebula – sól, pieprz do smaku – 4 liście laurowe – 5 ziaren ziela angielskiego Sos – 3 łyżki pikantnego keczupu – 2 łyżki musztardy
To co kochamKarczek tym razem przygotowałam nadziewany wędzonym boczkiem i cebulą. Duszony w szybkowarze z kiszoną kapustą. Jest to danie jednogarnkowe z którego wychodzą tak na prawdę dwa dania, pyszny bigosik i rozpływający, mięciutki, nadziewany karczek. Wszystko bardzo smaczne. Polecam. SKŁADNIKI : 1 kg karczku 300 g wędzonego boczku lub podgardla 3 - 4 cebule sól, pieprz i papryka słodka do smaku(...)łyżka przyprawy do mięsa 3 ząbki czosnku KAPUSTA : 1 kg kapusty kiszonej z beczki 1 marchew kawałek selera 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka kulek pieprzu 1 płaska łyżeczka kminku 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego 300 ml bulionu PRZYGOTOWANIE : Kapustę kiszoną dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Jak jest
Kulinarne Fantazje MarioliSurówka z czerwonej kapusty - kuchnia podkarpacka Surówka z czerwonej kapusty to smaczny, zdrowy i szybki dodatek do obiadu. Niegdyś czerwona kapusta podawana była na dworskich stołach dla odróżnienia od plebejskiej białej kapusty. Dzisiaj ceniona jest przede wszystkim za swój smak i właściwości, jest ona bowiem bogata w witaminy, minerały, błonnik i jest źródłem przeciwutleniaczy. Ten podkarpacki przepis na surówkę pochodzi(...)Ziemi Brzozowskiej (Stowarzyszenie LGD Ziemia Brzozowska, publikacja „Smaki Ziemi Brzozowskiej”). Surówka z czerwonej kapusty - kuchnia podkarpacka Składniki: mała główka kapusty czerwonej 2 marchewki 1 jabłko 1 cebula 1 łyżeczka cukru 3-5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2-3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Kapustę obieramy, szatkujemy, solimy i odstawić na chwilę, po czym odciskamy nadmiar wody
Trzeci talerzJestem zwolenniczką gotowania zgodnie z porami roku. Bigos smakuje według mnie tylko zimą, jest sycący, rozgrzewa, kapusta kiszona wzmacnia odporność i jednocześnie pobudza trawienie. Bigos z dzisiejszego przepisu jest moją dumą, wiadomo że nic odkrywczego, bo kapucha jest i śliwki, ale ja jako weganka z odzysku, która naprawdę dobrze gotowała zanim przeszła na jasną stronę mocy, wiem jak praktycznie każda(...)potrawa powinna smakować, a stworzenie jej wegańskiej wersji, która wzbudza zachwyt u mięsożerców to jest naprawdę coś (po kryjomu wyżerali mi bigos prosto z gara). Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1 mała kapusta pekińska około 200 g jarmużu 400 ml passaty pomidorowej lub soku pomidorowego 400-500 g pieczarek 200 g suszonych lub wędzonych śliwek 100-150 g suszonych moreli
greenscarfDzisiaj będzie zdrowo, zapraszamy więc na surówkę. Tradycyjnie jak to u nas, surówka z tego, co akurat było w lodówce. Padło na kapustę pekińską, którą nazywamy też pekinką. Kapusta pekińska to świetna baza do wielu potraw. Jeszcze nie próbowałam kapusty pekińskiej w wersji duszonej, ale wszystko przede mną. Świetnie komponuje się w mojej wersji naleśników, z nadzieniem po chińsku. Wróćmy(...)naszej kapusty pekińskiej. Do poszatkowanej kapusty dorzuciłam dla odmiany ogórek kiszony, kilka pomidorków koktajlowych, kukurydzę. W sumie pasowałoby dodać tutaj jeszcze cebulę czerwoną, jajka na twardo czy tuńczyka. Baza to jogurt naturalny z czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Jeśli nie odchudzacie się, lubicie głębsze smaki, to możecie wymieszać jogurt z majonezem. Drukuj Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, ogórkiem kiszonym
Mieszam w GarnkuSkładniki: gęsi tłuszcz 20 dag, cebula 1 średnia, kapusta czerwona 1 średnia, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wrzącą wodą i z 10 minut odczekać, wodę z kapusty odlaćkapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wrzącą wodą i z 10 minut odczekać(...)wodę z kapusty odlać gęsi tłuszcz pokroić na kostkę i zrumienić w garnku z cebulką, wsypac kapustę i wymieszać, wsypać przyprawy, wlać 1 szklankę wody i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty wsypać mąkę i mieszać szybko do zagęszczenia kapusty kapusta smakuje doskonale jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie np. z kluskami, kaszą, ziemniakami.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWigilijnym przygotowaniom towarzyszy zapach duszonej kiszonej kapusty i suszonych grzybów, docierający do każdego zakamarka domu. Kapusta z grzybami to nieodłączny element kolacji wigilijnej. Tradycje kulinarne, które przetrwały do dziś, kształtowały się na przestrzeni wieków, gdy zwyczaje pochodzące z czasów pogańskich przeplatały się ze zwyczajami wprowadzonymi przez Kościół. Potrawy które pojawiają się na naszych wigilijnych stołach, dla naszych przodków miały znaczenie(...)symboliczne. Uważano, że kapusta ma wielką moc, która chroni od złego i zapewnia siłę i witalność. Grzyby, według ludowych wierzeń, umożliwiały nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych, wykorzystywano je podczas ludowych obrzędów. Podawane podczas wieczerzy wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli. Potrawy z grzybami miały przynieść szczęście i pomyślność oraz zapewnić dostatek. Składniki: 500 g kapusty kiszonej
Smakowity Blog KulinarnyPrzysłowiowy groch z kapustą w eleganckim wydaniu, czyli pomieszanie z poplątaniem w formie torcika warzywnego. Danie jest trochę pracochłonne, bo trzeba gotować, sparzać, smażyć i piec. Gotowy torcik bardzo ładnie się kroi, ma zwartą, ale delikatną konsystencję, pachnie przyprawami i smakuje kapuściano. Można go podawać na obiad, kolację, eleganckie przyjęcie lub wigilię(...)Jako dodatek idealnie pasuje do niego sos pomidorowy. Składniki: – 1/2 kapusty białej, ok. 1,5 kg – 8 liści kapusty włoskiej – 200 g grochu żółtego – 100 g sera żółtego – 2 cebule – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki oliwy – 4 jajka – 4 łyżki bułki tartej – 1 łyżeczka majeranku – 1/3 łyżeczki kminku
To co kochamZimą czy jesienią uwielbiamy wypić po przyjściu ze spaceru cieplutki, rozgrzewający czerwony barszcz. A do barszczu wiadomo, najlepsze są paszteciki lub drożdżowe zawijańce z kapustą i grzybami. U mnie w wersji z pieczarkami. Oczywiście, możecie dodać kapustę, ale nie jest ona tutaj niezbędna. Wystarczą nam leśne grzyby lub nawet pieczarki. Takie zawijańce możecie potem odgrzać w piekarniku, czy nawet(...)patelni. Doskonale tez smakują same. Farsz w wersji minimalistycznej, to podsmażone grzyby z cebulką. W przepisie podaję wariant bardziej rozbudowany z kapustą. Zawijańce są odcinane z rulonu ciasta drożdżowego, nadzianego grzybowym farszem. Możecie zamiast w plastry – jak roladę, pociąć ciasto w dłuższe kawałki i pozlepiać końce. Tym sposobem otrzymacie klasyczne paszteciki. Oczywiście, wierzch możecie posypać czarnuszką , kminkiem czy innymi
Mieszam w Garnku