kapustą - 19268 przepisów (strona:134/1285)

Schab z kiszona kapustą, faszerowany kabanosem pieczony w rękawie 175

Schab pieczony w rękawie foliowym z kiszona kapustą nie należy do dań typowo letnich, ale smakuje zawsze super. Danie powstało zupełnie przypadkowo. Ustawiając rzędy tegorocznych przetworów, natknęłam się na słoik ubiegłorocznej kapusty kiszonej i spożytkowałam go właśnie do upieczenia schabu. Danie robi się samo, a schab upieczony w rękawie jest wyjątkowo smaczny i soczysty. Pierzynka z kiszonej kapusty dodatkowo aromatyzuje(...)kruszy mięso, a kabanos dodaje przyjemnego posmaku wędzonki. Kapusta z pieczarkami stanowi równocześnie warzywny dodatek obiadowy.   Składniki: 80 dkg schabu 50-60 dkg kiszonej kapusty 250 g pieczarek listek laurowy, ziele zngielskie 2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Wykonanie: oregano, sól, czerwona paprykę i olej wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos wegetariański smaczny i zdrowy 190

Lubię bigos pod każdą postacią. Dziś przedstawiam wam przepis na wersję wegetariańską. Wyszedł zaskakująco dobry i będę robić go zdecydowanie częściej :) Składniki: 520 g kapusty kiszonej z marchewką 1 mała ( dosłownie ) główka białej kapusty 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 5-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów lub oleju rzepakowego 2-3 łyżki masła 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina(...)oleju ) 3/4 szklanki suszonych grzybów leśnych  1/2 szklanki suszonych śliwek Jeśli lubisz słodszy bigos można go dosłodzić łyżką cukru lub, żeby było zdrowiej łyżką ksylitolu. Początkowo obie kapusty dusi się w dwóch garnkach. Grzyby i pomidory gotować około 30 min na wolnym ogniu aż zmiękną. Kiszoną kapustę, jeśli ma długie kawałki lekko posiekać i dusić z przyprawami ( ziele, jałowiec

Jemy Pijemy
Letnia surówka z młodej kapusty 231

Uwielbiam młodą kapustę! Letnia surówka z młodej kapusty to hit lata. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku niż biała kapusta i pasuje wyśmienicie z innymi warzywami. Dzisiaj proponuję dodać do surówki nektarynki, które też już się pojawiły. Lubię dodawać owoce do surówek zamiast rafinowanego cukru. Kilka suszonych daktyli, dressing z oliwy i jabłkowego octu, trochę soli i pieprzu do smaku(...)niewiele potrzeba aby zrobić pyszna surówka do obiadu . Letnia surówka z młodej kapusty Składniki: 300 g młodej kapusty 1 młoda cebula ze szczypiorkiem 4 nektarynki 5 rzodkiewek 1 mała biała rzodkiew 6 daktyli bez pestek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki jabłkowego octu sól i pieprz do smaku Pokrój drobno kapustę, rzodkiewki i rzodkiew w talarki

codojedzenia
Pieczona szynka z kapustą 170

jego istoty – połączenia wieprzowej szynki z przyprawami charakterystycznymi głównie dla kuchni azjatyckich, w zasadzie nie zmieniłem. Otrzymujemy więc połączenie smaków słodkich i cytrusowych, do których doskonale pasuje również duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami. Efekt smakowy naprawdę robi duże wrażenie. I chociaż nie wiem kto jest jest pierwotnym autorem tego przepisu, ani nawet czy taka konkretna osoba istnieje(...)czasu. Długo trwa zaprawianie mięsa (kilka dni), choć to akurat „robi się samo”. Bardziej trzeba się „nabiegać” nieco później – w gruncie rzeczy przyrządzamy bowiem aż 3 rzeczy: mięso, kapustę z owocami oraz ziemniaki. Jeśli jednak jesteście gotowi się nieco poświęcić, zapewniam że doznania smakowe z pewnością wynagrodzą ten wysiłek. Tak przygotowana szynka doskonale smakuje również na zimno jako przystawka

Kulinarna Pokusa
Pierogi z młodą kapustą, koperkiem - nowalijki 178

Czas młodych warzyw w pełni, już można dostać świeżą kapustę, więc czas szaleństw z kapustą uważam za otwarty. Na pierwszy rzut idą pierogi z kapustą. Nie raz jadłam z kiszoną, ale tym razem postawiłam na świeżutką młodą kapustę. Nie zawiodłam się połączeniem są przepyszne. Można w bardzo tani sposób zrobić pyszny obiad dla całej rodziny. Połączenie słodkiej zeszklonej cebulki, świeży(...)koperek, mięciutki pierog i słodka kapusta z nutą cytryny ..... nic tylko rękawy zakasać i do dzieła, warto :)) SKŁADNIKI : ciasto ( ok dużych pierogów) 2 szklanki mąki pszennej  szczypta soli  ok. 1 szklanki wrzącej wody ( w zależności od typu mąki, w razie gdy ciasto jest suche troszkę jeszcze dolejemy ) farsz 1 mała główka świeżej kapusty  1 cebula  garść

Basia w kuchni
Łazanki z Białą Kapustą 253

Łazanki z kapustą to mało skomplikowane ale smaczne danie. Do zrobienia ich można wykorzystać kapustę, która została nam z poprzedniego obiadu, lub po prostu dlatego, że kapusta jest nie tylko smaczna ale i zdrowa. Składniki: ½ główki kapusty 1 duża cebula 1 łyżka smalcu sól pieprz makaron łazanki Wykonanie: Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na smalcu(...)cebuli dołożyć kapustę i dusić aż kapusta zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować, odcedzić i wymieszać z kapustą

Mama Gotuje
Surówka z białej kapusty i dyni 138

obiadu chciałam zrobić surówkę z białej kapusty z marchewką i jabłkiem, ale okazało się, że jabłka zostały skonsumowane przez dziatwę :) Kapusta poszatkowana i osolona , marchew także a jabłek brak. Czym złagodzić smak surowej kapusty? Oto jest pytanie. Otwieram lodówkę a tam leży sobie połówka niezbyt dużej dyni.Więc poszatkowałam dynię i dodałam do prawie gotowej kapusty. Powiem krótko: surówka powstała(...)czystego przypadku i jest wspaniała w smaku. Sama byłam zaskoczona, że dynia połączona z kapustą może tworzyć taki fajny efekt. Wspaniale łagodzi smak goryczy. Składniki: 1/2 główki, średniej wielkości, kapusty białej 1/2 dyni niezbyt dużej 2-3 marchewki sok z 1/2 cytryny  sól pieprz  cukier 2-3 łyżki śmietany lub naturalnego jogurtu Wykonanie: Kapustę szatkuję, solę, mieszam

Bea(u)ty kitchen
KROKIETY Z KAPUSTĄ KISZONĄ I PIECZARKAMI 230

krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami  Składniki: ciasto na naleśniki : 2 szklanki mąki 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia na farsz: ok 1/2 kg kiszonej kapusty ok 300-500 g pieczarek (im bardziej rowne(...)proporcje pieczarek i kapusty - tym nasz farsz będzie smaczniejszy) cebula sol pieprz olej do smażenia na panierkę: jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę wkładamy do garnka, nalewamy wody i gotujemy aż będzie miękka. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ja wcześniej przepłukać woda.  Gdy nasza kapusta będzie już miękka, zdejmujemy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 272

Gołąbkowa Lazania, to łatwiejsza i szybsza wersja gołąbków. Nie trzeba się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Nie poparzymy sobie palców przy wyciąganiu gorącej kapusty z wrzątku. No i ominie nas etap całego tego zawijania :) Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy :) Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym(...)idealnie się sprawdziła. Składniki: (4-6 porcji) 0.5kg mięsa mielonego z szynki 250g ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli 1 główka białej kapusty 5 łyżek wody   Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100g śmietany kremówki 350ml bulionu drobiowego

Moja Delicja
Zarzutka z zasmażką 185

Pyszna, gęsta, bardzo pożywna i kwaśna zupa z kapustą kiszoną, ziemniakami i wędzonym boczkiem :) Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 6 osób: 1 ubita szklanka kapusty kiszonej 1/2 szklanki soku z kapusty 200 g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków 1 marchewka 1 mała cebula 1 łyżeczka mąki 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól(...)pieprz świeżo mielony maggi do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę i kapustę drobno siekamy, boczek kroimy w kostkę lub paski. 2. Do garnka wlewamy litr wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dużą szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziemniaki i marchewkę

My Culinary Art
Bigos 130

ubiegłą sobotę u mnie w domu odbywało się coroczne kiszenie kapusty (przepis niebawem na blogu). Po skończonej pracy nabraliśmy ochotę na pyszny domowy bigos, a że wszystkie potrzebne produkty miałam w domu to długo nie zastanawiałam się nad jego przygotowaniem. Dodatek suszonych grzybów czyni go bardziej szlachetnym i niezwykle podkręca jego smak. Bigos jest pyszny, nie za tłusty i bardzo(...)aromatyczny. Serdecznie polecam;)  Składniki: 1,5 litra kapusty kiszonej 3 cebule 2 marchewki dwie garści suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 kg kiełbasy  2 łyżki majeranku  pieprz  1.5 łyżki kminku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kapustę wypłukać, odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew zetrzeć na tarce

Krakowskie smaki Ani
FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY 236

FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY Dziś mam dla Was świetną propozycję na szybki, pożywny i naprawdę tani obiad. I co najważniejsze - zaskakująco pyszny!:) Zupa - krem z czerwonej kapusty, w przepięknym intensywnym, fioletowym - NATURALNYM - kolorze. Bez grama barwnika, oczywiście! Swój obłędny kolor zawdzięcza czerwonej kapuście i cały czas nadziwić się nie mogę, dlaczego właściwie nazywa się ona kapustą czerwoną skoro(...)szpinaku i kurkumą, ale możecie szpinak zastąpić koperkiem lub pietruszką, albo w ogóle darować sobie kluski, bo gwarantuję Wam, że i tak się najecie i będziecie zachwyceni jej smakiem! Kapusta, ziemniaki, bulion i trochę przypraw - wszystko to dało naprawdę przepyszny efekt i ta zupa na pewno wejdzie na stałe do mojego repertuaru:) Możecie przygotować ją nie tylko kiedy w portfelu

Słodko-Słony Świat Ilony
Kapusta z grzybami na wigilijny stół / Cabbage with mushrooms on the Christmas Eve table 117

takie potrawy bez których nie potrafię wyobrazić sobie świątecznego stołu. Jedna z nich jest kapusta z grzybami. Przygotowuję ją kilka dni przed wigilią aby osiągnęła dobrze odpoczęła i osiągnęła głęboki smak.SKŁADNIKI2 kg kiszonej kapusty1 duża cebula5 dkg suszonych grzybów30 dkg pieczarek15 dkg masła1 mały ziemniakPRZYGOTOWANIEKapustę dokładnie płuczę i przekładam do garnka. Zalewam zimną wodą i gotują aż zmięknie(...)pieczarki i całość gotuje około 5 minut aby pieczarki nabrały ciemnego koloru i przeszły smakiem leśnych grzybów (taki mój sposób na "leśne pieczarki kiedy mam mało grzybów leśnych).Kiedy kapusta zmięknie odlewam ją dokładnie a następnie zalewam wywarem z grzybów (w razie potrzeby dodaję odrobinę wody). Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, suszone grzyby i pieczarki. Mieszam, na górę kładę

Magiczna kuchnia Darii
Bigos ze słodkiej kapusty 161

świętach. Pozostały w lodówce świąteczne resztki… i nie tylko resztki. Po tradycyjnych smakołykach pora na tradycyjne ich wykorzystanie. Oczywiście, nie może być nic innego, niż bigos ze słodkiej kapusty.   Składniki: - 1 kapusta (ok. 1,3 kg) - 2 cebule - 1 duża marchew - 1 pomidor - papryki (3 kolory) - kiełbasa, mięso (dałam wszystko pieczone ok.700g) - 3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego(...)sól, pieprz - ok. 3 łyżki słodkiej śmietany - koper   Z kapusty ściągamy wierzchnie liście, myjemy, przekrajamy na ćwiartki. Wycinamy głąby i kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy ok. ¾ l wody, wrzucamy pokrojoną kapustę, na tarce ścieramy marchew, dodajemy pokrojone w dużą kostkę cebule, liście laurowe, ziele angielskie (rozgniecione) oraz pokrojoną kiełbasę i mięso. Przykrywamy i dusimy

mojewypiekiinietylko
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 212

wareniki, w Rosji – pielmieni, w Gruzji – chinkali, a my mamy… pierogi. Z serem – na słodko, ruskie, z owocami, z mięsem… i nie tylko. Pierogi ze słodką kapustą i grzybami.   Składniki na farsz: - średnia główka kapusty – ok. 700g - 1 marchewka - 100g suszonych grzybów - 500g pieczarek brunatnych - sól - czarny pieprz mielony - 2 łyżeczki nasion kminku - maggi w płynie(...)szklanki wrzątku Grzyby płuczemy i moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, ok. 40 minut, odcedzamy (zostawiamy trochę wody do kapusty), studzimy i siekamy (można blenderem) lub nożem. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy starte pieczarki, solimy – smażymy do odparowania wody

mojewypiekiinietylko