Młoda kapusta na słodko-kwaśno Idealny dodatek do obiadu. Ta słodka, lekko kwaśna, delikatna i przepyszna kapustka świetnie pasuje do młodych ziemniaczków, duszonego i smażonego mięsa oraz innych dań na ciepło. Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty pół szklanki wody 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 3-4 łyżki octu 1 łyżeczka soli *** Kapustę kroimy(...)średniej wielkości kawałki *** *** Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i zagotowujemy *** *** Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut często mieszając, tak aby kapusta się nie rozgotowała *** *** Z kapusty odlewamy wodę, dodajemy masło i całość zasmażamy przez około 2 minuty. Na końcu przyprawiamy do smaku cukrem i octem. Podajemy jako dodatek do obiadu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z ApetytemMłodą kapustę, mogłabym jeść i jeść. Uwielbiam ją w każdej postaci. Między innymi, taką na gęsto. Robię ją, jako dodatek do obiadu, ale później i tak to, co zostanie wyjadam ze świeżym pieczywem :) W okresie letnim, kiedy jest tyle świeżych warzyw, mięso mogłoby dla mnie nie istnieć. Chociaż, może tylko do gołąbków z młodej kapusty :) Dziś właśnie(...)będę robić na obiad. Tym czasem, zapraszam po przepis na kapustę, na gęsto. Ciekawa jestem, czy też taką robicie? Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 cebula 1/2 szklanki szklanki wody 2-3 łyżki posiekanego koperku 1-2 łyżki octu 1/2 łyżki mąki masło do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na maśle, (masła daję dość
Agusiowe smakołykiUwielbiam młodą kapustę, jak tylko pojawia się w sklepie natychmiast kupuję i zazwyczaj na pierwszy ogień idzie bigos:) Ten smak chyba każdy zna i lubi, a jeszcze jest taki łatwy w przygotowaniu! W tym przepisie użyłam świeżych pomidorów, ale swobodnie można zamienić je na puszkę krojonych. Polecam także inne przepisy z młodą kapustą w roli głównej, wszystkie przepyszne! Scroll down(...)recipe in English Bigos z młodej kapusty (3-4 porcje) Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, poszatkowanej (lub całą główkę jeśli jest mała) 2 pomidory, pokrojone w kostkę (lub 1x400g krojonych pomidorów w puszce) 400 g różnych wędlin, pokrojonych w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz
karmelowySezon na młodą kapustę uważam za otwarty już jakiś czas temu. W końcu się zebrałam i postanowiłam opublikować ten przepis na prostą i młodą kapustę z pomidorami. Młodą kapustę przy przygotowywaniu należy zawsze dobrze sparzyć aby nie działała wzdymająco na nasz organizm. Dlatego zawsze siekamy ją drobno, zalewamy zimą wodą zagotowujemy i całą wodę wylewamy. Dodajemy nową zimną wodę(...)gotujemy dopiero kapustę. Młoda kapusta lubi trzy rzeczy: masło, koperek i pomidory. Możesz ją przygotować na kilka sposobów najprostszy to do ugotowanej kapusty dodać kilka łyżek masła i posiekany młody koper i tyle! Poddawać z młodymi ziemniakami i sadzonym jajkiem, jeśli chcesz urozmaicić tą wersję dodaj podsmażony boczek, lub boczek i koncentrat pomidorowy. Ja zazwyczaj robię fit kapustę
SMYKWKUCHNIZazwyczaj z kapusta kiszoną łączymy bardziej karkówkę niż schab. A szkoda. Bo schab w zestawieniu z dobrą kiszoną kapusta to według mnie strzał w smakową 10-tkę 💪 Pyszne, mięciutkie chude mięsko na pierzynce z kapusty kiszonej z dodatkiem cebulki i boczki robi się szybko i fajnie smakuje 😍 Polecam gorąco! Składniki: 1 kg schabu bez kości(...)kapusty kiszonej 1 cebula kawałek boczku (można pominąć) sól pieprz słodka i ostra papryka majeranek liść laurowy ziele angielskie olej Wykonanie: Schab kroimy na ok. 1cm plastry. Każdy plaster (nie rozbity) solimy, pieprzymy, obsypujemy paprykami i majerankiem. Podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju i przekładamy na talerz. Ta tym samym tłuszczu smażymy chwilę pokrojoną cebulę, oraz pokrojony boczek
Walijskie PichcenieLubicie kiszoną kapustę? Ja uwielbiam - pierogi, krokiety, bigos... no nic, tylko jeść 😄 Nie wszyscy jednak lubią bawić się w lepienie pierogów (zwłaszcza w środku tygodnia 😉) albo mają wystarczająco dużo cierpliwości, żeby nasmażyć wagon naleśników na krokiety. Dlatego dziś pokażę Wam inną opcję - tartę z kiszoną kapustą. Tartę przygotowałam z mąki graham, więc nie jest to klasyczne kruche ciasto, ale smakuje(...)świetnie i doskonale łączy się z kapustą. Tarta wymaga mniej pracy niż pierogi i jest mniej czasochłonna niż krokiety, ale jest równie pyszna 😋 Tarta z kiszoną kapustą - przepis na 4 porcje Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować: 500g mąki graham, 200g masła, łyżeczkę soli, 3 żółtka. Do przygotowania farszu będziesz potrzebować: marchewkę, 400g kiszonej kapusty, cebulę, 4 pieczarki, 4 daktyle, łyżkę
Z notatnika dietetykaKapusta zasmażana to jedna z ulubionych potraw, dodatków do obiadów. Prosty i sprawdzony przepis. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: >5 sztuk Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 1 kg kapusty kiszonej (odsączonej z zalewy) 2 duże cebule 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 ½ łyżeczki soli 20 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)woda sól do smaku 1. Kapustę płuczemy i odsączamy z wody. Kroimy na mniejsze kawałki przekładamy do garnka. 2. Zalewamy wodą tak żeby przykryła całą kapustę. Dodajemy sól, liść laurowy, ziele i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości . 3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na rumiany kolor. Następnie dodajemy mąkę i podsmażamy
karolgotujeMusiałam wykorzystać kapustę i wymyśliłam taką oto potrawkę z kapusty z dodatkiem boczku i ryżu. Wyszło bardzo smacznie, spróbujcie Składniki: – 700g kapusty białej – 200g ryżu parabolicznego – 100g boczku surowego wędzonego – 500ml wrzątku – 1 cebula – 1 marchewka – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz) – garść drobno posiekanego(...)zarumienionej cebuli dodać boczek pokrojony w drobną kostkę, smażyć przez około 3-5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać marchewkę pokrojoną w talarki wymieszać i dodać kapustę pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką z dziurką i dusić na małym ogniu przez około 7-10 minut, aż kapusta trochę zmięknie. Mieszać od czasu do czasu
Smaki ArmineZapiekanka gołąbkowa to nic innego, jak gołąbki tradycyjne w uproszczonej wersji. Składniki: -główka kapusty -30 dkg mięsa mielonego -10 dkg ryżu -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -500 ml przecieru pomidorowego -sól,pieprz, przyprawa harissa i przyprawa do mięs -świeża bazylia -miód -olej -bulion warzywny Ryż płuczemy i gotujemy na sypko w bulionie warzywnym. Odcedzamy i studzimy(...)Kapustę dzielimy na części. Boczek, cebulę i czosnek kroimy na drobno. Kapustę sparzamy w osolonej wodzie. Boczek, mięso i ryż przyprawiamy i mieszamy. Kapustę odsączamy i kroimy na kawałki. Przyprawiamy. Kapustę delikatnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Połowę kapusty układamy w naczyniu żaroodpornym (nie smarować naczynia). Na kapustę wykładamy mięso. Przykrywamy
Maminek kulinarnyfamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Najwspanialsze jedzenie to te proste z składające się z 3 składników. Najważniejszym składnikiem w fuczkach jest dobra, naturalnie kiszona kapusta. Fuczki można robić z gotowanej, jak i z surowej kapusty, mój przepis oparty jest na surowej kiszonej kapuście. Taka kapusta zdecydowanie bardziej mi smakuje. Najpierw musisz dobrze odcedzić kapustę(...)następnie posiekać ją i wymieszać z ciastem naleśnikowym. Ciasto zrobisz z jajka i odrobiny mąki. Składniki: – 300 g odciśniętej i posiekanej kapusty kiszonej – ok. 3 – 4 czubate łyżki mąki (u mnie z ciecierzycy, ale możesz dodać zwykłą) – 1 do 2 jajek (obserwuj konsystencje) – sól i pieprz do smaku - majeranek suszony – opcjonalnie: kminek i cząber - olej do smażenia Kapustę
Bon Appetit MałgorzatyKrupnik jaglany z kapustą czerwoną – prosta do przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Idealne danie kuchni kryzysowej . Zupa smaczna, sycąca, rozgrzewająca, bezglutenowa, tania. Kapusta czerwona, mam wrażenie że niedoceniana w zupach i daniach – poza mnóstwem wartości odżywczych, nadaje daniom a w szczególności zupom ciekawy kolor, przez co jest atrakcyjna dla dzieci Kapusta jest warzywem tanim, zdrowym i co najważniejsze, można(...)chrupiącą kiszonkę (przepis wkrótce) z drugiej połowy powstał duży prawie 5 litrowy gar zupy, który rodzina pięcioosobowa jadła przez dwa kolejne dni na lunch. PRZEPIS NA KRUPNIK JAGLANY Z KAPUSTĄ CZERWONĄ Składniki na krupnik: 1 cebula 1/2 małego pora 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 marchewki 1 szklanka kaszy jaglanej 500g ziemniaków 1/2 główki kapusty czerwonej sól himalajska pieprz
Dorota SmakujeKiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale również niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz witaminy z grupy B, witaminę A, E, K i rutynę. Dlatego surówki z niej polecam nie tylko w okresie jesienno-zimowym, chociaż wtedy do obiadu goszczą u mnie obowiązkowo. Nawet często sama ją kiszę - klik , choć te siekanie czasami mnie przeraża. Jeśli znudzi(...)się Wam najzwyklejsza surówka z odrobiną marchewki i oleju to polecam wersję urozmaiconą. Surówka z kiszonej kapusty z ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką jest naprawdę pyszna! Surówka z kiszonej kapusty - składniki: 500g kiszonej kapusty (u mnie z marchewką) 5 kawałków papryki marynowanej 3 ogórki konserwowe 3-4 łyżki oleju 1 szczypta cukru pieprz, sól (opcjonalnie) Surówka
Di gotujerazem do farszu nie użyłam suszonych grzybów, ale tych świeżych. Przygotowując je możecie użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi aż 40 pasztecików, a ciasto choć drożdżowe nie jest na prawdę wymagające. Polecam serdecznie! Na ciasto: 600 g mąki pszennej + do podsypywania(...)świeżych drożdży 2 jajka 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Na farsz: 500 g świeżych grzybów leśnych (u mnie kozaki i podgrzybki), można użyć mrożonych 500 g kapusty kiszonej 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól pieprz Ponad to: 1 jajko czarnuszka Farsz. Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i umieścić ją w garnku. Do kapusty dodać grzyby
Krylowa Kuchniaogólnie ze świeżymi letnimi owocami, które blendujemy z jogurtem, maślanką lub kefirem. Dzisiaj chcemy Wam pokazać, że zimą można zrobić równie pyszny i zdrowy koktajl owocowo-warzywny , wykorzystując czerwoną kapustę, jabłka i gotowy sok. Mieszanka zachwyca kolorem i pozytywnie zaskakuje smakiem – warto spróbować. Składniki na koktajl z jabłek i czerwonej kapusty 100 g czerwonej kapusty 2 jabłka(...)cytryny 500 ml soku jabłkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb, odważyć potrzebną ilość i posiekać. Jabłka umyć, obrać, pokroić i usunąć gniazda nasienne. Przy użyciu robota kuchennego lub blendera zmiksować wszystkie składniki koktajlu z jabłek i czerwonej kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Koktajl z jabłek i czerwonej kapusty pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyPaszteciki z kapustą kiszoną i grzybami są doskonałą przekąską na ciepło nie tylko na święta, ale także na rodzinne i towarzyskie spotkania. Podane z dobrym czerwonym barszczem stanowią wspaniały duet, który zaspokoi głód i zadowoli kubki smakowe. Smak pasztecików można wzbogacić poprzez posypanie ich różnymi ziarnami, nasionami lub przyprawami. Wszystkie wersje były bardzo dobre, również ta z solą i pieprzem(...)która nie załapała się na zdjęcie. Udostępnij Składniki na paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami Drożdżowe ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 / 2 łyżeczki cukru 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 szklanki mleka 1 jajko w temperaturze pokojowej 2 łyżki oleju Nadzienie: 250 g pieczarek 500 g kiszonej kapusty 1 / 2 łyżeczki kminku 1 liść laurowy
niecodziennikpary