Surówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka Choć rzepa znana jest w Polsce od kilkuset lat, zawiera wiele cennych witamin i minerałów, a jej uprawa nie sprawia większych problemów, jemy jej coraz mniej. Rzepa uprawiana jest zwykle końcem lata i jesienią jako poplon ścierniskowy, nie zajmuje więc cennych areałów roślinom wysiewanym wiosną. Niegdyś cieszyła się dużą popularnością również ze względu(...)przechowywania jej przez kilka miesięcy w stanie surowym. Nie jest to jednak roślina o szerokim, uniwersalnym zastosowaniu w kuchni, stąd jej niewielka popularność w stosunku do innych warzyw, chociażby kapusty pochodzącej z tej samej rodziny kapustowatych. Współcześnie uprawia się zarówno delikatne jadalne gatunki rzepy, jak i odmiany pastewne, służące jako pasza dla zwierząt. W naszej lokalnej kuchni rzepa była używana
Trzeci talerzGolonka pieczona na kapuście kiszonej to prosta potrawa, jednak wymaga trochę czasu. Doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków, ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie. Zazwyczaj golonkę przygotowuję dla męża a ja zajadam kapustę kiszoną :) Pyszne, kruche mięso i aromatyczna kapusta kiszona. A podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach :) Składniki: * 1 golonkę * 3 ziarna ziela angielskiego(...)liście laurowe * 1 większa marchewka * 1 nieduża cebula * 2 ząbki czosnku * 1 łyżeczka słodkiej papryki * pół łyżeczki ostrej papryki * 300 g kapusty kiszonej z marchewką * 2 łyżki oleju * sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Do garnka włożyć golonkę, zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, obraną marchewkę, obraną cebulę i czosnek. Wsypać odrobine soli do smaku. Całość zagotować, zmniejszyć palnik
Zrób to smacznieSurówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą. Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą - wypróbowany, domowy przepis. Pyszna surówka z kapusty pekińskiej do obiadu. Pekińska surówka z kukurydzą, pomidorem, jabłkiem i majonezem. Sałatka z dodatkiem ogórka i posiekanego koperku. Surówka z pekińskiej to świetny dodatek do obaidu. Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą. Sałatka z kapusty pekińskiej - składniki(...)średnia główka kapusty pekińskiej 1 ogórek 1 pomidor 2 łyżki kukurydzy 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 szalotka, posiekana 1 jabłko 1 ząbek czosnku, starty 1/4 szklanki majonezu 2 łyżki śmietany sok z cytryny, sól i pieprz do smaku Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu - przepis: Krok 1. Kapustę pekińską opłukać, osuszyć, pokroić w paski różnej szerokości. Ogórka, jabłko
Moja Książka KucharskaPlacki z kapustą kiszoną z piekarnika to pyszna propozycja na obiad. Placki są lekkie, ponieważ są pieczone, a nie smażone. Jest w nich mnóstwo smakowitych składników i przypraw, które dobrze łączą się z warzywami. Oto łatwy przepis na zdrowe i pyszne placki z kapustą kiszoną z piekarnika. 50 minut 8 placków Składniki 170 g kapusty kiszonej 1/2 szklanki mąki pszennej(...)czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól świeżo mielony czarny pieprz Jogurt grecki mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Mieszamy i wstawiamy na lodówki. Kapustę kiszoną bardzo mocno odciskamy z soku i szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do miski. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, wlewamy oliwę i doprawiamy
My Chcemy JeśćSezon na młodą kapustę powoli dobiega końca, ale u mnie w ogrodzie jeszcze trwa. Czego nie zjadły ślimaki, trafia na stół. Na blogu już jest mnóstwo przepisów na to pyszne warzywo, ale zasmażanej po mojemu jeszcze nie ma. Polecam, smakuje wybornie. Jeśli macie obawy, że wasza kapusta już nie jest taka młoda i delikatna, to przed zasmażaniem wystarczy ją chwilkę(...)podgotować, odcedzić, a potem już kolejno jak w przepisie zasmażyć. Będzie równie smaczna :) Składniki - 1 główka młodej kapusty - 25 dag chudego boczku wędzonego - 1 cebula - pęczek koperku - łyżeczka otartego majeranku, - pół łyżeczki kminku mielonego - sól, pieprz do smaku Wykonanie Kapustę szatkuję, boczek kroję w cienkie paseczki, cebulę w kostkę, koperek siekam. W dużym rondlu topię boczek, kiedy się wytopi dodaję
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: kiszona kapusta 1 kg, suszone grzyby prawdziwki 2 szklanki, woda 1,5 litra, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, bułka tarta 4-5 szklanki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba sos z wywaru: 0,75 - 1 litr wywaru, mąka 4 łyżki, śmietana 18% 100 gram, kostka rosołowa 1 sztuka, sól 3/4 łyżeczki, pieprz(...)mielony 1 łyżeczka Grzyby suszone prawdziwki namoczyć w letniej wodzie na 1 godzinę, dodać do kiszonej kapusty, wlać wodę i gotować do miękkości kapusty i grzybów. Durszlak postawić na pustym garnku i wylać kapustę z grzybami do durszlaka, wywar będzie do sosu, kapustę wystudzić. Drobno posiekać nożem kapustę z grzybami, wsypać do miski, dodać bułkę tartą, jajka, kucharka, pieprz mielony
W Mojej Kuchni LubięMłoda kapusta jest idealna do zrobienia gołąbków. W dzieciństwie ich nie znosiłam, a to za sprawą mięsa mielonego, którego nigdy nie lubiłam. Z czasem zaczęłam eksperymentować i okazało się, że wersje wegańskie najbardziej mi smakują. Poza tym jest to jedno z tych dań, które robi się w dużej ilości, a potem można zamrozić i przechować na "czarną godzinę". A ponieważ(...)wiadomo, jak to będzie jesienią z pandemią, zaczynam gromadzić smaczne zapasy 😊😋 Z podanych proporcji wychodzi 7 wielgachnych gołąbków, ale można użyć mniejszych ilości i przygotować więcej sztuk. Składniki : kapusta 150 ml czerwonej soczewicy 150 ml ryżu jaśminowego 4 średnie pieczarki cebula pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta kozieradki łyżka sosu sojowego łyżka sosu worcestershire
Weekendy w domu i ogrodzieMłoda kapusta na słodko-kwaśno Idealny dodatek do obiadu. Ta słodka, lekko kwaśna, delikatna i przepyszna kapustka świetnie pasuje do młodych ziemniaczków, duszonego i smażonego mięsa oraz innych dań na ciepło. Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty pół szklanki wody 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 3-4 łyżki octu 1 łyżeczka soli *** Kapustę kroimy(...)średniej wielkości kawałki *** *** Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i zagotowujemy *** *** Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut często mieszając, tak aby kapusta się nie rozgotowała *** *** Z kapusty odlewamy wodę, dodajemy masło i całość zasmażamy przez około 2 minuty. Na końcu przyprawiamy do smaku cukrem i octem. Podajemy jako dodatek do obiadu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z ApetytemMłodą kapustę, mogłabym jeść i jeść. Uwielbiam ją w każdej postaci. Między innymi, taką na gęsto. Robię ją, jako dodatek do obiadu, ale później i tak to, co zostanie wyjadam ze świeżym pieczywem :) W okresie letnim, kiedy jest tyle świeżych warzyw, mięso mogłoby dla mnie nie istnieć. Chociaż, może tylko do gołąbków z młodej kapusty :) Dziś właśnie(...)będę robić na obiad. Tym czasem, zapraszam po przepis na kapustę, na gęsto. Ciekawa jestem, czy też taką robicie? Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 cebula 1/2 szklanki szklanki wody 2-3 łyżki posiekanego koperku 1-2 łyżki octu 1/2 łyżki mąki masło do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na maśle, (masła daję dość
Agusiowe smakołykiUwielbiam młodą kapustę, jak tylko pojawia się w sklepie natychmiast kupuję i zazwyczaj na pierwszy ogień idzie bigos:) Ten smak chyba każdy zna i lubi, a jeszcze jest taki łatwy w przygotowaniu! W tym przepisie użyłam świeżych pomidorów, ale swobodnie można zamienić je na puszkę krojonych. Polecam także inne przepisy z młodą kapustą w roli głównej, wszystkie przepyszne! Scroll down(...)recipe in English Bigos z młodej kapusty (3-4 porcje) Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, poszatkowanej (lub całą główkę jeśli jest mała) 2 pomidory, pokrojone w kostkę (lub 1x400g krojonych pomidorów w puszce) 400 g różnych wędlin, pokrojonych w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz
karmelowySezon na młodą kapustę uważam za otwarty już jakiś czas temu. W końcu się zebrałam i postanowiłam opublikować ten przepis na prostą i młodą kapustę z pomidorami. Młodą kapustę przy przygotowywaniu należy zawsze dobrze sparzyć aby nie działała wzdymająco na nasz organizm. Dlatego zawsze siekamy ją drobno, zalewamy zimą wodą zagotowujemy i całą wodę wylewamy. Dodajemy nową zimną wodę(...)gotujemy dopiero kapustę. Młoda kapusta lubi trzy rzeczy: masło, koperek i pomidory. Możesz ją przygotować na kilka sposobów najprostszy to do ugotowanej kapusty dodać kilka łyżek masła i posiekany młody koper i tyle! Poddawać z młodymi ziemniakami i sadzonym jajkiem, jeśli chcesz urozmaicić tą wersję dodaj podsmażony boczek, lub boczek i koncentrat pomidorowy. Ja zazwyczaj robię fit kapustę
SMYKWKUCHNIZazwyczaj z kapusta kiszoną łączymy bardziej karkówkę niż schab. A szkoda. Bo schab w zestawieniu z dobrą kiszoną kapusta to według mnie strzał w smakową 10-tkę 💪 Pyszne, mięciutkie chude mięsko na pierzynce z kapusty kiszonej z dodatkiem cebulki i boczki robi się szybko i fajnie smakuje 😍 Polecam gorąco! Składniki: 1 kg schabu bez kości(...)kapusty kiszonej 1 cebula kawałek boczku (można pominąć) sól pieprz słodka i ostra papryka majeranek liść laurowy ziele angielskie olej Wykonanie: Schab kroimy na ok. 1cm plastry. Każdy plaster (nie rozbity) solimy, pieprzymy, obsypujemy paprykami i majerankiem. Podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju i przekładamy na talerz. Ta tym samym tłuszczu smażymy chwilę pokrojoną cebulę, oraz pokrojony boczek
Walijskie PichcenieLubicie kiszoną kapustę? Ja uwielbiam - pierogi, krokiety, bigos... no nic, tylko jeść 😄 Nie wszyscy jednak lubią bawić się w lepienie pierogów (zwłaszcza w środku tygodnia 😉) albo mają wystarczająco dużo cierpliwości, żeby nasmażyć wagon naleśników na krokiety. Dlatego dziś pokażę Wam inną opcję - tartę z kiszoną kapustą. Tartę przygotowałam z mąki graham, więc nie jest to klasyczne kruche ciasto, ale smakuje(...)świetnie i doskonale łączy się z kapustą. Tarta wymaga mniej pracy niż pierogi i jest mniej czasochłonna niż krokiety, ale jest równie pyszna 😋 Tarta z kiszoną kapustą - przepis na 4 porcje Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować: 500g mąki graham, 200g masła, łyżeczkę soli, 3 żółtka. Do przygotowania farszu będziesz potrzebować: marchewkę, 400g kiszonej kapusty, cebulę, 4 pieczarki, 4 daktyle, łyżkę
Z notatnika dietetykaKapusta zasmażana to jedna z ulubionych potraw, dodatków do obiadów. Prosty i sprawdzony przepis. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: >5 sztuk Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 1 kg kapusty kiszonej (odsączonej z zalewy) 2 duże cebule 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 ½ łyżeczki soli 20 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)woda sól do smaku 1. Kapustę płuczemy i odsączamy z wody. Kroimy na mniejsze kawałki przekładamy do garnka. 2. Zalewamy wodą tak żeby przykryła całą kapustę. Dodajemy sól, liść laurowy, ziele i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości . 3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na rumiany kolor. Następnie dodajemy mąkę i podsmażamy
karolgotujeMusiałam wykorzystać kapustę i wymyśliłam taką oto potrawkę z kapusty z dodatkiem boczku i ryżu. Wyszło bardzo smacznie, spróbujcie Składniki: – 700g kapusty białej – 200g ryżu parabolicznego – 100g boczku surowego wędzonego – 500ml wrzątku – 1 cebula – 1 marchewka – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz) – garść drobno posiekanego(...)zarumienionej cebuli dodać boczek pokrojony w drobną kostkę, smażyć przez około 3-5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać marchewkę pokrojoną w talarki wymieszać i dodać kapustę pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką z dziurką i dusić na małym ogniu przez około 7-10 minut, aż kapusta trochę zmięknie. Mieszać od czasu do czasu
Smaki Armine