kapustą - 19268 przepisów (strona:135/1285)

Świąteczny Kulebiak! 167

unoszące się w kuchni cudowne zapachy (które spotyka się tylko raz w roku), krzątaninę po kuchni, wspólnie spędzony czas. Już nie mogę się doczekać!Dziś przedstawiam danie dla miłośników kapusty kiszonej ;) Kulebiak, który w podstawowej, ukraińskiej wersji faszerowany jest mięsem, w naszej kuchni regionalnej pojawia się z kapustą i grzybami.Składniki:1 opakowanie grzybów suszonych1 słoik kapusty kiszonej (znalazłam tylko(...)boczkiem i na winie Riesling, ale warto było zaryzykować! Jeśli macie zwykłą kapustę, podlejcie ją białym winem, nie pożałujecie!)1 cebula1 łyżka masła1 łyżka oliwy 1 x opakowanie ciasta francuskiego pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskiePrzygotowanie:Wrzucamy grzyby do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc, żeby zmiękły.II dzień: grzyby zostawiamy w tej samej wodzie i gotujemy

Kitchens Alphabet
KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA 354

Obiecałam przepis na najpyszniejszą na świecie ;) czerwoną kapustę ?! No i jest!Jestem wielką fanką czerwonej kapusty i jak tylko jest na nią sezon to podaję do obiadu jak najczęściej – do gulaszy … drobiu , kaczki … roladek czy też nawet do ryby.Przygotowanie wymaga trochę cierpliwości , ale gwarantuję Wam , że na efekt końcowy warto poczekać!Bez dokładki się nie obejdzie(...)więc CZERWONA KAPUSTA ujęcie 1 – czas start!SKŁADNIKI:* czerwona kapusta – 1 szt* mąka – 4 łyżki* masło – 70 g* ocet jabłkowy – 2 łyżki* ocet balsamiczny – 2 łyżki* cukier – 3 łyżki* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Kapustę szatkujemy , wrzucamy do dużego garnka , zalewamy wodą ( tak , żeby lekko przykryła kapustę ).Gotujemy na średnim ogniu.Po

Ostra na Słodko
Tradycyjny bigos myśliwski 383

Ugotowałam wielki gar bigosu, który można chyba nazwać wersją myśliwską: z grzybami, suszonymi śliwkami i jałowcem.  Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też tak gotowali. W dawnych czasach zalepiano szczelinę wokół pokrywy kotła ciastem, a gdy bigos był już(...)gotowy wybuchał z donośnym "wiwatem".  Mam nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowina lub wołowina

głodny alergik
Surówka w stylu azjatyckim z kapusty. 33

Jesień już dobrze się zadomowiła, przynosząc coraz krótsze i chłodniejsze dni. Dlatego proponuje Wam dzisiaj pyszną, pełną witamin i z rozgrzewającym sosem surówkę z dwóch rodzajów kapusty. Surówka ta fantastycznie będzie się komponować z daniami rybnymi lub mięsnymi. Składniki: Sos: 1/4 szklanki octu ryzowego 4 łyżeczki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 lyzka masła orzechowego 1 łyżeczka startego imbiru Surówka(...)średniej główki białej kapusty 1/2 średniej główki czerwonej kapusty 1 czerwona papryka 2 średnie marchewki duża garść kiełków, lub według uznania garść natki kolendry opcjonalnie sól Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Wszystkie składniki na sos wymieszać i dodać starty imbir. Kapustę poszatkować i przełożyć do dużej miski. Do kapusty dodać pokrojoną w paseczki paprykę

Pani M - kuchnia smakowita
Surówka w stylu azjatyckim z kapusty. 33

Jesień już dobrze się zadomowiła, przynosząc coraz krótsze i chłodniejsze dni. Dlatego proponuje Wam dzisiaj pyszną, pełną witamin i z rozgrzewającym sosem surówkę z dwóch rodzajów kapusty. Surówka ta fantastycznie będzie się komponować z daniami rybnymi lub mięsnymi. Składniki: Sos: 1/4 szklanki octu ryzowego 4 łyżeczki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 lyzka masła orzechowego 1 łyżeczka startego imbiru Surówka(...)średniej główki białej kapusty 1/2 średniej główki czerwonej kapusty 1 czerwona papryka 2 średnie marchewki duża garść kiełków, lub według uznania garść natki kolendry opcjonalnie sól Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Wszystkie składniki na sos wymieszać i dodać starty imbir. Kapustę poszatkować i przełożyć do dużej miski. Do kapusty dodać pokrojoną w paseczki paprykę

Pani M - kuchnia smakowita
Słów kilka o polskich potrawach wigilijnych 39

wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw, symbolizujących dwunastu apostołów. Potrawy te są zwykle postne, czyli nie zawierają mięsa, tłuszczu zwierzęcego ani jajek. Wśród nich dominują ryby, grzyby, kapusta i mak. W tym artykule przedstawię główne cechy i charakterystyczne dania polskiej kuchni wigilijnej, a także jej historię i znaczenie. Historia polskich potraw wigilijnych Polskie potrawy wigilijne mają swoje korzenie(...)pokutny, dlatego często przyrządzano je w sosach i galaretach, by poprawić ich smak. Grzyby były cenione za swój aromat i wartości odżywcze, dlatego dodawano je do zup, pierogów i kapusty. Warzywa były podstawą diety chłopskiej, dlatego wykorzystywano je do przygotowania zup, sałatek i zapiekanek. Kasze były tanie i sycące, dlatego stanowiły dodatek do wielu dań. W późniejszych wiekach polskie potrawy

ProstePesto.pl
Chrupiąca surówka z kapusty 172

Chrupiąca surówka z kapusty Bardzo smaczna i wyjątkowo łatwa surówka z zielonych warzyw. Świetny dodatek praktycznie do każdego obiadu. Polecam!     Składniki: pół główki kapusty 3-4 ogórki gruntowe 1 mały pęczek koperku 1 mały pęczek szczypiorku sól, pieprz 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu lub cukru 1 łyżka soku z cytryny   *** Kapustę szatkujemy *** *** Poszatkowaną kapustę przekładamy(...)miski i posypujemy płaską łyżeczką soli, mieszamy i odkładamy całość na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody, który puściła kapusta *** *** Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce do warzyw *** *** Koperek i szczypiorek drobno siekamy *** *** Ogórki i posiekaną zieleninę dodajemy do kapusty *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** W miseczce mieszamy miód (lub cukier) z sokiem

Blog z Apetytem
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 52

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem. Świetnie smakuje i jest prostym dodatkiem do obiadu. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2-3 osób Trudność przygotowania: łatwe SKŁADNIKI : 1 młoda kapusta 150g boczku wędzonego 1 mała cebula 1 pęczek kopru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli pieprz 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści(...)roztopi dodajemy łyżkę mąki. Przesmażamy chwilę żeby się mąka lekko zarumieniła. 3. Przelewamy kilka łyżek wody z garnka na patelnię i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie łączymy z kapustą i gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe… Smacznego Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram , Facebook , Tik Tok oraz YouTube . Artykuł Młoda kapusta

karolgotuje
Młoda kapusta z białą kiełbasą i pomidorami. Bardzo smaczny wiosenny bigosik. PRZEPIS 126

Uwielbiam młodą kapustę i cały czas szukam pomysłów, jak by ją tu przyrządzić. Tym razem będzie to bigosik z białą kiełbasą i świeżymi pomidorami. Prosto i bardzo smacznie. Przepis na młodą kapustę z białą kiełbasą i pomidorami Składniki: Główka młodej kapusty, 1 duża cebula, 3 białe kiełbasy parzone, 2 dojrzałe pomidory, łyżeczka mąki pszennej, pęczek koperku, olej, sól, pieprz(...)zrobić młodą kapustę z białą kiełbasą? Cebulę drobno posiekaj, kiełbasę pokrój w plasterki, przesmaż razem na odrobinie oleju. Dodaj dość grubo posiekaną kapustę oraz pomidory – sparzone, obrane i pokrojone w kostkę. W 3/4 szklanki wody dokładnie rozrób mąkę, wlej na patelnię, wszystko wymieszaj, dopraw też solą i pieprzem. Jeśli nie chcesz, nie musisz używać mąki, dzięki niej jednak danie

Kulinarna Polska
Łazanki z grzybami i kiszoną kapustą 39

Witam się z Wami poświątecznie i zapraszam na jarskie/postne łazanki z kapustą kiszoną i grzybami. Danie bardzo proste, sycące i smaczne. Doskonałe na poświąteczny detoks mięsny, czy piątkowy obiad. Ja do swoich łazanek dodałam mrożone podgrzybki i kozaki. W sezonie najlepiej dodać świeże, ale jeśli nie macie spokojnie można je zastąpić pieczarkami. Polecam :) Składniki (dla 2 osób) - 150 g makaronu(...)łazanki - 200 g kiszonej kapusty - 250 g grzybów mrożonych (podgrzybki, kozaki) - 2 łyżki masła - 1/2 łyżeczki majeranku - sól, pieprz do smaku - zielona pietruszka (opcjonalnie) Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, zalewam odrobiną wody (tak aby tylko przykryła kapustę) i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Grzyby odmrażam. W rondelku rozgrzewam masło, dodaję grzyby, chwilkę smażę. Podlewam kilkoma łyżkami gorącej wody i duszę

Kuchnia z widokiem na ogród
Makaron po azjatycku 65

danie smaczne i sycące. Spora porcja makaronu, do tego warzywa, trochę kurczaka i wyrazisty sos to pomysł na rodzinny obiad. Mój makaron po azjatycku jest z dodatkiem włoskiej kapusty, ale można ją pominąć i dodać inne warzywa, na przykład marchew i strąki groszku cukrowego lub pędy bambusa. W każdym przypadku danie będzie smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Makaron(...)azjatycku: 1 opakowanie makaronu ryżowego (u mnie z brązowego ryżu) – 200 g 1/2 główki włoskiej kapusty (około 400 g) 300 g filetu z piersi kurczaka pęczek cebuli dymki 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili kawałek świeżego imbiru (2-3 cm) 2 łyżki oleju sezamowego 4-5 łyżek oleju rzepakoweg 1/4 szklanki sosu sojowego 2 łyżki ziaren

Danka Pichci
Bigos domowy z mięsem i kiełbasą . 56

Składniki : kapusta kiszona mięso wieprzowe np. szynka surowa, biodrówka kiełbasa olej skwarki ze smalcem ziele angielskie pieprz czarny cały kilka listków laurowych pieprz czarny mielony kurkuma papryka czerwona słodka mielona sól kminek cebula ( opcjonalnie ) Sposób wykonania :   K apustę kiszoną odciskamy z nadmiaru kwasu, siekamy na drewnianej deseczce, wsypujemy do większego garnka najlepiej z grubym dnem. Kapustę zalewamy wodą(...)była nią całkiem przykryta. Jeśli chcemy, aby kapusta była mniej kwaśna to odlewamy wodę i zalewamy ponownie kapustę wodą . Garnek stawiamy na ogniu i gotujemy kapustę przez około 20 minut, od czasu do czasu ją mieszając. Następnie odcedzamy wodę . Mięso kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Przestygnięte mięso ( może

Przepisy i porady kulinarne
Bigos z kiszonej kapusty 50

Dziś mam dla was sprawdzony przepis na bigos z kiszonej kapusty . Według tego przepisu bigos przygotowuje moja mama, a teraz i ja. Bigos z mięskiem, kiełbasą, suszonymi grzybami i śliwkami – pyszny i treściwy posiłek. Serdecznie polecam na święta  i nie tylko! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na bigos z kiszonej kapusty: 1,5 kg kiszonej kapusty 500 g mięsa(...)kroimy w paseczki. 2. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować bigos. 3. Kapustę kiszoną przepłukujemy pod bieżącą wodą, drobno kroimy, a następnie przekładamy ją do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, a następnie wlewamy 3 szklanki wody oraz wywar z grzybów

Gotuj z Prezesem
Żeberka pieczone na kapuście. Przepyszne danie, które robi się bardzo prosto. PRZEPIS 25158

Wyobraźcie to sobie – rumiane i mięciutkie mięso, które samo odchodzi od kości, a pod nim aromatyczna kapusta połączona z sosem własnym wytworzonym podczas pieczenia. Ten pyszny obiad robi się prościej niż można byłoby się spodziewać. Przepis na żeberka pieczone na kapuście Składniki: Około 1 kg żeberek wieprzowych (paski), Około 1 kg główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej(...)większe cebule, 3 ząbki czosnku, sos sojowy, olej, sól, pieprz. Jak zrobić żeberka pieczone na kapuście? Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi noża. Żeberka podziel na mniejsze kawałki, przełóż do miski, dodaj roztarty czosnek i 4 łyżki sosu sojowego, oprósz pieprzem i solą (pamiętaj, że sos sojowy jest już słony). Składnikami marynaty dokładnie

Kulinarna Polska
Młoda kapusta po gospodarsku 48

Poznaj mój sprawdzony przepis na sycącą młodą kapustę po gospodarsku. Smaczna, prosta i szybka w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się na obiadek lub ciepłą kolację z dodatkiem pieczywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta po gospodarsku – składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 100 g wędzonego boczku 250 g kielbasy np. podwawelskiej 2 średnie młode ziemniaki 1 średnia cebula 1 szklanka bulionu(...)rzepakowego pół łyżeczki suszonego czosnku pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej Odrobina papryki ostrej mielonej sól i mielony pieprz do smaku 1 łyżka siekanej natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta po gospodarsku – wykonanie: Kiełbasę kroimy w półplasterki. Boczek kroimy w niedużą kostkę o boku 0,5 cm. Cebulę kroimy w piórka. Z kapusty usuwamy głąb i kroimy

Olcia gotuje!