smaczne i warte polecenia Wam - zapraszam więc do kuchni, a potem do stołu. Jak zrobić gołąbki z kaszy jęczmiennej i grzybów - krok po kroku Składniki: 1 średnia główka kapusty 500 g świeżych grzybów (ewentualnie pieczarek) 250 g kaszy jęczmiennej 1 średnia cebula 2 większe ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku Z kapusty wykroić(...)głąb - ostrym nożem nacinając jak najbardziej u nasady. Kapustę przełożyć do dużego garnka i obgotowując na niedużym ogniu odrywać kolejno liście. Z liści ścinać grube "nerwy", a same liście ewentualnie wkładać jeszcze na krótko do wrzątku, aby dobrze się sparzyły i wizualnie były "szkliste". Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. (Poniżej znajdziecie wskazówki jak to zrobić.) Po ugotowaniu
Codzienna kuchnia niecodziennaMoja nazwa dla tego dania to, kapusta dla leniwych lub zapracowanych, wszystkich tych którzy, kochają jeść ale nienawidzą spędzać wielu godzin w kuchni.:))Danie pyszne, stopień trudności ogranicza się do poszatkowania kapusty. Radzę przygotować większą ilość z dwóch powodów. Po pierwsze szybko znika , po drugie na drugi dzień jest jeszcze lepsza.Zapraszam do przepisu. Składniki Główka białej kapusty, średniej wielkości(...)pomidory krojone z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziela angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu 1 łyżka smalcu lub tłuszcz według uznania 1 łyżka oregano lub innych ziół Kapustę poszatkować, dodać 1 łyżkę soli, wymieszać, odstawić. Piekarnik rozgrzać na 160 stopni, góra, dół. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, posypać pieprzem, solą , chwilę smażyć. Następnie dodać cebulę i czosnek
gotuj ze mnąmielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki lub szynki), 150 g ryżu, 2 cebule, 1 biała kapusta, 2 l bulionu, sól, pieprz. Sos pomidorowy: 600 g przecieru pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki papryki łagodnej 4 łyżki gęstej śmietany 18%. Podobnie jak z bigosem - to jest z gołąbkami - ile gospodyń tyle przepisów :) Dzisiaj podzielę się(...)Wami swoją wersją. Ryż ugotować wg opisu na opakowaniu (normalnie jak do jedzenia). Wystudzić. Kapustę opłukać. Pozbyć się wierzchnich, grubych liści, wyciąć głąb i włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętym otworem do dołu), gotować przez około 20 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować jeszcze przez 10 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i odłożyć
Świat Domowej Kuchniochoty na grzybów szukanie, to każdy z pewnością na targu je dostanie. Zupy, sosy chyba najczęściej z nich się przygotowuje, a ja z ich udziałem różne dania czaruję. Kapustę małą miałam, więc farsz z grzybów i kuskusu do liści schowałam. Przypraw, ziół dużo użyłam i przepyszne gołąbki zrobiłam. Pieprz marynowany nadał ostrości, kurkuma słonecznej radości, a koperek świeżości. Można(...)sosem śmietanowym podawać lub z masełkiem stopionym zajadać. Składniki: 1 mała główka kapusty, 1 biała cebula, 1 kopiasta łyżka masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, 500 g leśnych grzybów (prawdziwki, borowiki), 3 duże łyżki posiekanego suszonego koperku, 1 łyżeczka kurkumy, pieprz czarny do smaku, sól do smaku, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 250 g kaszy kuskus, 40 g startego sera
Moniki SmakołykiCześć! Taką kapustę można podać jako dodatek do mięsa albo zjeść solo. Zrobiłam taką na obiad i zjedliśmy bez dodatków. Bardzo smaczne, inne niż dotychczas jedzenie. Składniki: * 1,2 kg kapusty pekińskiej * 0,5 kg kurek * 1 cebula * 20 dkg boczku * śmietana 18% * sól, pieprz * koperek, natka pietruszki * masło * 1 płaska łyżka mąki (opcjonalnie) Kurki umyłam i smażyłam(...)łyżki masła przez ok. 6-7 minut. Boczek pokroiłam w paseczki a cebulę w kostkę. Przełożyłam do garnka, w którym miałam gotować kapustę. Smażyłam dotąd aż boczek i cebula zaczną się rumienić. Kapustę pekińską pokroiłam na ok. 1 cm paski i przełożyłam do garnka z boczkiem i cebulą. Podlałam 1/3 szklanki wody. Kapusta dość szybko zaczęła zmniejszać swoją
Pieprzyć z FantazjąCześć! Bigos można robić na wiele sposobów. Ten zrobiłam z suszonymi grzybami. Pycha! Składniki: * 1 kg kapusty kiszonej * 60 dkg łopatki bądź szynki * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej czy toruńskiej ok. 40-50 dkg * 10 dkg suszonych grzybów leśnych * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * majeranek *3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * sól, pieprz * 1 cebula(...)pokrojonej słoniny * 1 łyżka mąki (opcjonalnie) Łopatkę pokroiłam w mniejsze kawałki, przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie. Kapustę kiszoną w tym czasie przelałam wodą. Nie lubimy bardzo kwaśniej, dlatego też odrobinę przelewam - nie płuczę. Grzyby namoczyłam i opłukałam. Kiedy mięso już się ugotowało, wyciągnęłam je z garnka i w to miejsce włożyłam
Pieprzyć z FantazjąMakaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym to przepis, który dostałam od koleżanki (a właściwie jej męża :)) z pracy. Kiedy powiedziała mi, że do przygotowania tego dania potrzebuję tak niewiele, nie mogłam przegapić tego przepisu. Jeżeli lubicie boczek oraz sos sojowy, to danie będzie dla Was idealne. Makaron z boczkiem i kapustą z powodzeniem możecie przygotować(...)Przepis przygotowuje się bardzo szybko. Smacznego! Zobacz też: Szybka wieprzowina z marchewką i dymką Kurczak w sosie curry Przepis na makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki pół główki średniej kapusty 150 g boczku średnia cebula 5 łyżek sosu sojowego szczypta chili pieprz do smaku szalotka łyżka oleju do smażenia
Kuchnia BazyliiKolejna wersja bigosu. Ciągle odkrywamy. Składniki: 1 mała główka białej kapusty 500 g karkówki wieprzowej 400 g boczku wędzonego 1 pętko kiełbasy 180 g koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 łyżka smalcu 2 szalotki 1 łyżeczka cukru 5 suszonych kapeluszy prawdziwków (borowików) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Marynata: 100 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)mielonego ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Karkówkę zamarynowałem kilka godzin. Upiekłem z brytfance pod przykryciem ok. półtora godziny w temperaturze 180 stopni C, Pod koniec pieczenia zdjąłem pokrywę. Kapustę umyłem, usunąłem uszkodzone liście z wierzchu, poszatkowałem dość grubo. Poszatkowaną kapustę umyłem i przecedziłem przez duże sito. Pokroiłem boczek w kostkę i smażyłem na małym ogniu z łyżką smalcu. Mieszałem
R'n'G Kitchenmoich pomysłów na letnie obiady. Aby zobaczyć przepis wystarczy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie wybranej potrawy. Zapraszam! KARKÓWKA DUSZONA W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ Łatwe w przygotowaniu, szybkie i absolutnie przepyszne danie. Karkówki duszona z młodą kapustką i warzywami to potrawa, która wprost rozpływa się w ustach. Polecam! CUKINIA FASZEROWANA PRZEPIS TUTAJ(...)KREWETKAMI I SZPARAGAMI PRZEPIS TUTAJ Kremowe i aromatyczne risotto z dodatkiem masła, zielonych szparagów i chrupiących krewetek. Pyszny i jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad jednogarnkowy. SWOJSKI GARNEK Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KLOPSIKAMI PRZEPIS TUTAJ Smakowite i sycące danie jednogarnkowe z klopsikami, młodą kapustą, pieczarkami i ziemniaczkami. Świetny pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny! CHŁODNIK Z OGÓRKÓW
Blog z Apetytemuczki, które w Bieszczadach dobrze są znane, gęstsze ciasto naleśnikowe, kiszona kapusta z odpowiednimi przyprawami razem zmieszane. To danie szybko się przygotowuje, super smakuje, jest w przygotowaniu banalne, a w smaku oryginalne. Niby ciasto jak na naleśniki przygotowane, a jak placki ziemniaczane podsmażane. Ja ich smak w dzieciństwie poznałam, gdy na wakacjach w domu rodzinnym mojej mamy(...)przebywałam. Kapusta zebrana z pola, potem ukiszona, mleko skąd? krowa została wydojona 😉, czosnek z ogródka, jaja z kurnika przyniesione, a ziarna pszenicy u młynarza na mąkę zmielone. Wszystkie składniki, dzisiaj Eko zwane, zostały ze sobą połączone, a później na smalcu podsmażane. Pierwszy raz jak je skosztowałam, to o składnikach nic nie wiedziałam, myślałam, że to placki ziemniaczane nieco zmodyfikowane. Mama
Moniki SmakołykiWedług tego przepisu wychodzi tak pyszna, że właściwie zasługuje na miano samodzielnego dania. Nasza ulubiona młoda kapusta na gęsto. Przepis na młodą kapustę na gęsto Składniki: główka młodej kapusty, 2 cebule, 2-3 średnie marchewki, olej, masło, sól, pieprz, świeży koperek, łyżeczka mąki pszennej. Zrób tak: w garnku rozgrzej olej pół na pół z masłem, przesmaż cebulę, jednocześnie ją podduszając(...)ustaw minimalny ogień i przykryj garnek, mieszaj co dwie, trzy minuty. Po około 10 minutach dorzuć poszatkowaną kapustę i startą na grubych oczkach marchewkę, dopraw solą i pieprzem, dodaj ćwierć szklanki wody, wymieszaj, przykryj i duś około 10 minut, co jakiś czas mieszając. W ćwierć szklanki ciepłej wody dokładnie rozrób łyżeczkę mąki. Na koniec wlej do kapusty, jednocześnie cały czas
Kulinarna PolskaŻeberka zapiekane z czerwoną kapustą to przepyszne danie. Mięciutkie żeberka podane z przepyszną, czerwoną kapustą zadowoli nie jednego łasucha. SKŁADNIKI : 1,5 kg mięsistych żeberek sól, pieprz, czosnek, słodka i ostra papryka. majeranek do smaku mąka do obtoczenia mięsa olej do podpieczenia 2 liście laurowe 2-3 kuli ziela angielskiego kilka kulek pieprzu 3/4 l wody(...)KAPUSTA : 1/2 główka czerwonej kapusty 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE : Żeberka tniemy na średniej wielkości kawałki. Posypujemy przyprawami i mieszamy. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i podsmażamy na złoto na oleju. Podsmażone żeberka przekładamy do garnka, dodajemy liść, ziele i pieprz w ziarnkach. zalewamy wodą i dusimy
Kulinarne Fantazje MarioliSurówka z czerwonej kapusty z kukurydzą Dziś zapraszam Was na przepis na prostą, pyszną i lekko zaskakującą wersję surówki z czerwoną kapustą. Dlaczego zaskakującą? Gdy pierwszy raz przygotowałam surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem kukurydzy rodzina była dość zaskoczona. Ale… po spróbowaniu już nie Surówka po dziś dzień cieszy się u nas popularnością. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji(...)szczerze polecam. Prosta, pyszna, w sam raz do drugiego dania. Ja bardzo często podaję ją np. do pulpecików w sosie pomidorowym . Spróbujcie. Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą – pyszna surówka do obiadu Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1 jabłko 2 małe lub 1 większa marchewka 1 czubata łyżka posiekanego koperku 3/4 łyżki octu cydrowego Octim 3 łyżki majonezu
Słodkie okruszkiNiezwykle smaczna i soczysta, kwaskowo - słodka surówka z czerwonej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki oraz winegretem na bazie octu jabłkowego jest lekka i zdrowa, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs (pieczonych lub duszonych w sosie) np. kurczaka na ostro . Polecam! Surówka z czerwonej kapusty Składniki: pół główki średniej(...)wielkości czerwonej kapusty 2-3 marchewki pęczek dymki 1 nieduża czerwona cebula Winegret: 1 łyżka musztardy gruboziarnistej 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 30ml octu jabłkowego 50ml oliwy z oliwek extra virgin sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu 0,25 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki winegretu przełożyć do słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsnąć
Codzienne GotowanieDziś chciałabym Wam zaproponować smaczny dodatek do obiadu, a mianowicie zasmażana kapusta kiszona z wędzonym boczkiem i cebulą. Idealnie pasuje do ziemniaków i każdego rodzaju mięsa, począwszy od kotletów po różnego rodzaju pieczenie i mięsa duszone. Moja rodzinka zajada zawsze z apetytem :) Składniki: * 500 g kapusty kwaszonej z marchewką (użyłam Orzech ) * 1 nieduża cebula * 100 g boczku wędzonego(...)liście laurowe * 3 ziarna ziela angielskiego * 1 płaska łyżeczka cukru * niepełne pół łyżeczki soli * 5-6 ziaren pieprzu czarnego * 2 łyżki mąki pszennej * 4 łyżki masła Wykonanie: Odsączoną kapustę kiszoną drobno posiekać, przełożyć do garnka i zalać wodą tyle, by ta pokrywała w całości kapustę. Wsypać sól, cukier, dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu czarnego. całość gotować około
Zrób to smacznie