kapustą - 19268 przepisów (strona:141/1285)

Bigos z kiszonej kapusty 178

Wtedy z pomocą przychodzą mi takie obiady jak bigos, czy fasolka. Coś co możemy ugotować dziś i jeść przez kilka dni. Niżej przedstawiam propozycję takiego obiadu, przygotowanego z kwaśnej kapusty z kiełbasą, łopatką i wołowiną w sosie własnym. Składniki 2 kg kapusty kiszonej 500 gram łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy  1 puszka wołowiny w sosie własnym 1 cebula(...)listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego  olej do smażenia cebuli i mięsa  sól,pieprz,przyprawa do bigosu Przygotowanie: Kapustę wkładamy do gara i zalewamy wodą. Wody tyle aby przykryła całkowicie kapustę, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotujemy i odlewamy wodę.  Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy do ugotowanej kapusty

Życie zaczyna się w kuchni
BIGOS WIGILIJNY 189

Wyśmienity bigos z kiszonej i świeżej białej kapusty. W lżejszej, zdrowszej i mniej kalorycznej wersji bez mięsa. Za to z całym mnóstwem pysznych dodatków i korzennych przypraw. Z kwaśnym jabłkiem i brandy lub czerwonym winem. Obowiązkowo z suszonymi grzybami i zieloną soczewicą. Bigos jest łatwy do przygotowania, choć wymaga uwagi i sporo czasu.  Najlepiej przygotować(...)trzymając 30 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C (bez termoobiegu). Część bigosu można wykorzystać do pierogów , z kolejnej upiec paszteciki . SKŁADNIKI / 8-10 PORCJI 1 kg kiszonej kapusty 600 g świeżej białej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 50 g masła 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 jabłko 3 łyżki powideł śliwkowych 20 suszonych śliwek

cool and minty
NAJLEPSZY KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH - zarzucajka 123

Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska Pyszna zupa kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, dawniej zwany zarzucajką. Przepis na najlepszy kapuśniak z kiszonej kapusty, suszonymi grzybami, cebulą i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na rosole z żeberek, doprawiony czosnkiem, selerem i kminkiem. Do kapuśniaku można dodać 1/2 szklanki namoczonego i ugotowanego wcześniej grochu. Tradycyjny kapuśniak na żeberkach - zobacz wypróbowany przepis, składniki(...)Polecam. Oto składniki i przyprawy na kapuśniak na żeberkach. Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska Składniki na kapuśniak na żeberkach: 0,5kg wieprzowych żeberek 0,5kg kiszonej kapusty 1 marchew 1 cebula 3 suszone grzyby 5-6 ziemniaków 2 liście laurowe 1-2 ząbki czosnku 50g słoniny po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i liści selera sól i świeżo

Moja Książka Kucharska
Sałatka z czerwonej kapusty do obiadu 180

Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę do obiadu z czerwonej kapusty. Sałatka jest bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki z czerwonej kapusty będziemy potrzebowali: około 1 kg kapusty czerwonej duże winne jabłko (około 400 g) około 150 g cebuli czerwonej lub białej około 4-5 łyżek soku z cytryny około 3 łyżek oliwy lub oleju(...)smaku: sól, pieprz, cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Sałatka z czerwonej kapusty Przygotowanie: Oczyszczoną z wierzchnich liście kapustę, drobno kroję i przekładam do garnka. Następnie zalewam wodą, tak aby była prawie przykryta, dodaję około 2 łyżek soku z cytryny i garnek stawiam na gazie. Kapustę gotuję około 25 minut, tak aby była chrupka

Uwaga Babcia Gotuje
KAPUSTA Z KAPUSTĄ, CZYLI MIX KAPUSTY ŚWIEŻEJ I KISZONEJ Z DUŻĄ ILOŚCIĄ CZOSNKU, OLIWĄ I SEZAMEM 162

Idealna do obiadu lub na obiad! Surówka perfekcyjnie skomponowana pod względem smakowym i zdrowotnym. Świeża kapusta pełna witamin i minerałów w połączeniu z bogatą w bakterie probiotyczne kapustą kiszoną. Z dodatkiem czosnku, oliwy i sezamu tworzy rajskie pożywienie! 😇❤☘ Już chyba nie może być taniej i zdrowiej! Kocham i zjadam jej pełną michę zapominając o dokładnym przeżuwaniu. 😋 Polecam i Wam! Może(...)każdym posiłkiem, bo warzywa kapustowate zawierają goitrogeny zaburzające wchłanianie jodu. Nie do końca zdrowo jest je jeść na surowo w nadmiarze. Ale mając na uwagę bardzo wiele cudownych właściwości kapusty (o których pisałam nie raz przy okazji przepsów z jej składem) w diecie powinna się znaleźć i spełniać swe ważne, zdrowotne funcje. Sałatkę, o której dziś piszę zalecam przygotować

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską 247

Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – jeśli zostało Ci mięso z rosołu i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, to polecam zużyć je do wykonania tej oto sałatki. Jest ona dość delikatna w smaku, idealna na śniadanie lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – Składniki: 250g gotowanego kurczaka (udek, podudzi, filetów(...)piersi; u mnie pozostałość po gotowaniu rosołu) 1 mała kapusta pekińska – wykorzystałam 200g kapusty po poszatkowaniu (i wyrzucenia twardych części) 7 pomidorków koktajlowych lub papryczkowych 1 mała papryka czerwona – ok. 130g 1 średnia papryka żółta – ok. 180g pół puszki kukurydzy konserwowej – 140g po odsączeniu 2 ogórki kiszone – ok. 120g 2 czubate łyżki jogurtu greckiego

Kulinarne Przeboje
BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM 159

Bigos staropolski z winem fot. Moja Książka Kucharska Bigos staropolski z winem. NAJLEPSZY PRZEPIS na bigos tradycyjny. Tradycyjny, najlepszy domowy bigos z kiszonej i słodkiej kapusty, z mięsem wieprzowym, wołowym i drobiowym, suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony boczek, kiełbasa i szynka, fantastyczne zioła, czerwone wino...cudowna eksplozja smaków! Najlepszy, mówię Wam…zapisujcie przepis, innego bigosu już nie zrobicie. Tak Wiem(...)mega pracochłonny ;) Bigos staropolski z kiszonej kapusty.      A by bigos uzyskał najlepszy smak, wszystkie jego składniki  smakowe powinny dokładnie się połączyć. Ponieważ bigos przygotowujemy z kiszonej kapusty, nie jest poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży. Jak zrobić bigos

Moja Książka Kucharska
Wiejski bigos z młodej kapusty z łopatką 177

Wiejski bigos z młodej kapusty z łopatką Wiejski bigos , jest najlepszy , to taka wersja kapusty na bogato Ostatnio ,dość często trafiam w sklepach na promocję, łopatki wieprzowej . Więc złożyło się idealnie , a do tego ciągle jeszcze jest sezon na młodą kapustę – w sklepach , bo w ogrodzie dopiero będzie…. Potrawa jest bardzo prosta i smaczna , taki jednogarnkowiec . Ogromnie, lubię(...)tego typu, świeże dania , polecam , może i Wam przypadnie do gustu . Składniki : 1 duża główka , młodej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 kawałek wędzonej słoninki -koniecznie , boczek, daje zupełnie inny smak ( troszkę większy od pudełka zapałek , dla smaku ) 1 mała marchewka 3 cebule , średniej wielkości 1 łyżeczka , słodkiej wędzonej papryki 1 szklanka bulionu cielęcego ( może być z kostki

Ogrodnik w podróży
GOŁĄBKI ze szpinakiem bez mięsa – wegańskie! 238

niełatwo to wyczuć //   Składniki (ok. 10 sztuk): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki jaglanej 1/2 szklanki ryżu lub kaszy jęczmiennej 4 szklanki gorącej wody 100 g czerwonej kapusty (użyłam mrożonej) 150 g szpinaku (mrożony) 1 marchewka 1 cebula 1 główka białej kapusty przyprawy i zioła: sól, pieprz, sos sojowy, curry, majeranek, kminek, suszone pomidory, suszona włoszczyzna oliwa Sposób przygotowania(...)początek z kapusty usuń wierzchnie liście i wykrój głąb. W taką kapustę dobrze jest wbić widelec do mięsa (w miejsce głąba), a następnie włożyć do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą. Staraj się tak manewrować kapustą za pomocą widelca, aby woda wpłynęła pod wierzchnie liście. Po kilku sekundach kapustę wyciągnij i spróbuj zdjąć wierzchnie liście – tak, aby się

Via Gusto
Bigos z kapusty pekińskiej 189

Bigos z kapusty pekińskiej Pyszny bigosik z kapusty pekińskiej smakuje jak z młodej kapusty. Łatwy i szybki w przygotowaniu, z dużą ilością warzyw. Składniki: 1 - główka kapusty pekińskiej 1,5 - laski cienkiej kiełbasy 1- cebula 1 - pęczek szczypiorku 1 - marchewka 0,5 pęczka pietruszki 1/2 - pęczka koperku sól pieprz wegeta tłuszcz do smażenia 1 szkl wody Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić(...)kiełbasą w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Warzywa naciowe opłukać, pokroić. Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do zagotowania. Następnie dodać do kapusty, przyprawy i pozostałe składniki, gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Kapustę pekińską drobno pokroić, przełożyć do garnka, gotować na wolnym ogniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą 248

SKŁADNIKI:  ( 2 porcje )                                 mała główka młodej kapusty 125 g wędzonego boczku kiełbasa np. myśliwska szklanka wody łyżka mąki pszennej ( lub ryżowej ) pół pęczka koperku sól i pieprz WYKONANIE: 1. Boczek pokroić w słupki. Kiełbasę w plasterki. 2.  Kapustę obrać z zewnętrznych(...)pieprzem, dodać szklankę wody. 4.  Gotować pod przykryciem ok 10 minut, kilkakrotnie mieszając. 5.  Na patelni podsmażyć boczek i kiełbasę, do zrumienienia. Przełożyć do garnka z kapustą. 6.  Na patelnie dodać łyżkę mąki, zrumienić i dodać trochę wody spod kapusty. Mieszać do rozpuszczenia mąki. Zasmażkę dodać do kapusty, wymieszać i zagotować. 7.  Koperek posiekać

Atlas Smaków
Bigos z młodej kapusty z suszonymi pomidorami 370

kiedy u nas pojawiają się "młode"i świeże warzywa i owoce wszystko smakuje dużo lepiej. To też nie mogło być inaczej tylko musiał u mnie zagościć bigos z młodej kapusty. Od czasu jak odkryłam suszone pomidory w ale-raj dodaję je do różnych potraw częściowo zastępując nimi przecier pomidorowy. Potrawy mają ładny kolor i smak. Składniki: 1 główka białej młodej(...)kapusty (około 600-800g) 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego 0,5 kg kiełbasy  3-4 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty 3 łyżeczki suszonych pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego około 300-400 ml bulionu   pieprz czarny i sól do smaku Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Kapustę poszatkować dosyć grubo. Na rozgrzanym

Ala piecze i gotuje
Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów 187

Aromatyczny farsz grzybowy - doskonały do uszek, pierogów lub krokietów. Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Składniki 250 ml wywaru grzybowego  (użyj 30 g suszonych grzybów i 700 ml wody, nie dodawaj przypraw) 300 g kapusty kiszonej, drobno posiekaj 1 cebula, obierz i drobno posiekaj ok. 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Przygotowanie Suszone grzyby Wybór Ciśnienia Wysokie Czas(...)Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie Kapusta Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 10 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj suszone grzyby na podstawie przepisu Gotujemy suszone grzyby w szybkowarze ugotowane grzyby przecedź i bardzo drobno posiekaj, wywar zachowaj do szybkowaru włóż kapustę kiszoną dolej 250 ml wywaru grzybowego, resztę wykorzystaj do innej

Szybko Szybkowar
Indycze klopsiki duszone w młodej kapuście 153

Dzisiaj polecam przepis na pyszną wiosenną potrawę, czyli indycze klopsiki duszone w młodej kapuście. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem. SKŁADNIKI: Klopsy: 400g mięsa mielonej indyczego, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia, Kapusta: 1 główka młodej kapusty, 1 cebula, 1 pęczek koperku, 2 liście laurowe(...)jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy mięsnej formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażę na rumiano na oleju. 2. Kapusta: Kapustę drobno kroję. Przekładam do garnka, zalewam wodą i solę. Gotuję około 5 minut. Wodę odcedzam. Na dno garnka z kapustą wrzucam masło. Dodaję posiekany koperek, liście laurowe, ziele angielskie

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania