Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę do obiadu z czerwonej kapusty. Sałatka jest bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki z czerwonej kapusty będziemy potrzebowali: około 1 kg kapusty czerwonej duże winne jabłko (około 400 g) około 150 g cebuli czerwonej lub białej około 4-5 łyżek soku z cytryny około 3 łyżek oliwy lub oleju(...)smaku: sól, pieprz, cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Sałatka z czerwonej kapusty Przygotowanie: Oczyszczoną z wierzchnich liście kapustę, drobno kroję i przekładam do garnka. Następnie zalewam wodą, tak aby była prawie przykryta, dodaję około 2 łyżek soku z cytryny i garnek stawiam na gazie. Kapustę gotuję około 25 minut, tak aby była chrupka
Uwaga Babcia GotujeIdealna do obiadu lub na obiad! Surówka perfekcyjnie skomponowana pod względem smakowym i zdrowotnym. Świeża kapusta pełna witamin i minerałów w połączeniu z bogatą w bakterie probiotyczne kapustą kiszoną. Z dodatkiem czosnku, oliwy i sezamu tworzy rajskie pożywienie! 😇❤☘ Już chyba nie może być taniej i zdrowiej! Kocham i zjadam jej pełną michę zapominając o dokładnym przeżuwaniu. 😋 Polecam i Wam! Może(...)każdym posiłkiem, bo warzywa kapustowate zawierają goitrogeny zaburzające wchłanianie jodu. Nie do końca zdrowo jest je jeść na surowo w nadmiarze. Ale mając na uwagę bardzo wiele cudownych właściwości kapusty (o których pisałam nie raz przy okazji przepsów z jej składem) w diecie powinna się znaleźć i spełniać swe ważne, zdrowotne funcje. Sałatkę, o której dziś piszę zalecam przygotować
Jeść, by żyć w zdrowiuSałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – jeśli zostało Ci mięso z rosołu i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, to polecam zużyć je do wykonania tej oto sałatki. Jest ona dość delikatna w smaku, idealna na śniadanie lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – Składniki: 250g gotowanego kurczaka (udek, podudzi, filetów(...)piersi; u mnie pozostałość po gotowaniu rosołu) 1 mała kapusta pekińska – wykorzystałam 200g kapusty po poszatkowaniu (i wyrzucenia twardych części) 7 pomidorków koktajlowych lub papryczkowych 1 mała papryka czerwona – ok. 130g 1 średnia papryka żółta – ok. 180g pół puszki kukurydzy konserwowej – 140g po odsączeniu 2 ogórki kiszone – ok. 120g 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
Kulinarne PrzebojeBigos staropolski z winem fot. Moja Książka Kucharska Bigos staropolski z winem. NAJLEPSZY PRZEPIS na bigos tradycyjny. Tradycyjny, najlepszy domowy bigos z kiszonej i słodkiej kapusty, z mięsem wieprzowym, wołowym i drobiowym, suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony boczek, kiełbasa i szynka, fantastyczne zioła, czerwone wino...cudowna eksplozja smaków! Najlepszy, mówię Wam…zapisujcie przepis, innego bigosu już nie zrobicie. Tak Wiem(...)mega pracochłonny ;) Bigos staropolski z kiszonej kapusty. A by bigos uzyskał najlepszy smak, wszystkie jego składniki smakowe powinny dokładnie się połączyć. Ponieważ bigos przygotowujemy z kiszonej kapusty, nie jest poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży. Jak zrobić bigos
Moja Książka KucharskaWiejski bigos z młodej kapusty z łopatką Wiejski bigos , jest najlepszy , to taka wersja kapusty na bogato Ostatnio ,dość często trafiam w sklepach na promocję, łopatki wieprzowej . Więc złożyło się idealnie , a do tego ciągle jeszcze jest sezon na młodą kapustę – w sklepach , bo w ogrodzie dopiero będzie…. Potrawa jest bardzo prosta i smaczna , taki jednogarnkowiec . Ogromnie, lubię(...)tego typu, świeże dania , polecam , może i Wam przypadnie do gustu . Składniki : 1 duża główka , młodej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 kawałek wędzonej słoninki -koniecznie , boczek, daje zupełnie inny smak ( troszkę większy od pudełka zapałek , dla smaku ) 1 mała marchewka 3 cebule , średniej wielkości 1 łyżeczka , słodkiej wędzonej papryki 1 szklanka bulionu cielęcego ( może być z kostki
Ogrodnik w podróżyniełatwo to wyczuć // Składniki (ok. 10 sztuk): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki jaglanej 1/2 szklanki ryżu lub kaszy jęczmiennej 4 szklanki gorącej wody 100 g czerwonej kapusty (użyłam mrożonej) 150 g szpinaku (mrożony) 1 marchewka 1 cebula 1 główka białej kapusty przyprawy i zioła: sól, pieprz, sos sojowy, curry, majeranek, kminek, suszone pomidory, suszona włoszczyzna oliwa Sposób przygotowania(...)początek z kapusty usuń wierzchnie liście i wykrój głąb. W taką kapustę dobrze jest wbić widelec do mięsa (w miejsce głąba), a następnie włożyć do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą. Staraj się tak manewrować kapustą za pomocą widelca, aby woda wpłynęła pod wierzchnie liście. Po kilku sekundach kapustę wyciągnij i spróbuj zdjąć wierzchnie liście – tak, aby się
Via GustoBigos z kapusty pekińskiej Pyszny bigosik z kapusty pekińskiej smakuje jak z młodej kapusty. Łatwy i szybki w przygotowaniu, z dużą ilością warzyw. Składniki: 1 - główka kapusty pekińskiej 1,5 - laski cienkiej kiełbasy 1- cebula 1 - pęczek szczypiorku 1 - marchewka 0,5 pęczka pietruszki 1/2 - pęczka koperku sól pieprz wegeta tłuszcz do smażenia 1 szkl wody Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić(...)kiełbasą w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Warzywa naciowe opłukać, pokroić. Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do zagotowania. Następnie dodać do kapusty, przyprawy i pozostałe składniki, gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Kapustę pekińską drobno pokroić, przełożyć do garnka, gotować na wolnym ogniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiSKŁADNIKI: ( 2 porcje ) mała główka młodej kapusty 125 g wędzonego boczku kiełbasa np. myśliwska szklanka wody łyżka mąki pszennej ( lub ryżowej ) pół pęczka koperku sól i pieprz WYKONANIE: 1. Boczek pokroić w słupki. Kiełbasę w plasterki. 2. Kapustę obrać z zewnętrznych(...)pieprzem, dodać szklankę wody. 4. Gotować pod przykryciem ok 10 minut, kilkakrotnie mieszając. 5. Na patelni podsmażyć boczek i kiełbasę, do zrumienienia. Przełożyć do garnka z kapustą. 6. Na patelnie dodać łyżkę mąki, zrumienić i dodać trochę wody spod kapusty. Mieszać do rozpuszczenia mąki. Zasmażkę dodać do kapusty, wymieszać i zagotować. 7. Koperek posiekać
Atlas Smakówkiedy u nas pojawiają się "młode"i świeże warzywa i owoce wszystko smakuje dużo lepiej. To też nie mogło być inaczej tylko musiał u mnie zagościć bigos z młodej kapusty. Od czasu jak odkryłam suszone pomidory w ale-raj dodaję je do różnych potraw częściowo zastępując nimi przecier pomidorowy. Potrawy mają ładny kolor i smak. Składniki: 1 główka białej młodej(...)kapusty (około 600-800g) 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego 0,5 kg kiełbasy 3-4 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty 3 łyżeczki suszonych pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego około 300-400 ml bulionu pieprz czarny i sól do smaku Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Kapustę poszatkować dosyć grubo. Na rozgrzanym
Ala piecze i gotujeAromatyczny farsz grzybowy - doskonały do uszek, pierogów lub krokietów. Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Składniki 250 ml wywaru grzybowego (użyj 30 g suszonych grzybów i 700 ml wody, nie dodawaj przypraw) 300 g kapusty kiszonej, drobno posiekaj 1 cebula, obierz i drobno posiekaj ok. 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Przygotowanie Suszone grzyby Wybór Ciśnienia Wysokie Czas(...)Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie Kapusta Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 10 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj suszone grzyby na podstawie przepisu Gotujemy suszone grzyby w szybkowarze ugotowane grzyby przecedź i bardzo drobno posiekaj, wywar zachowaj do szybkowaru włóż kapustę kiszoną dolej 250 ml wywaru grzybowego, resztę wykorzystaj do innej
Szybko SzybkowarDzisiaj polecam przepis na pyszną wiosenną potrawę, czyli indycze klopsiki duszone w młodej kapuście. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem. SKŁADNIKI: Klopsy: 400g mięsa mielonej indyczego, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia, Kapusta: 1 główka młodej kapusty, 1 cebula, 1 pęczek koperku, 2 liście laurowe(...)jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy mięsnej formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażę na rumiano na oleju. 2. Kapusta: Kapustę drobno kroję. Przekładam do garnka, zalewam wodą i solę. Gotuję około 5 minut. Wodę odcedzam. Na dno garnka z kapustą wrzucam masło. Dodaję posiekany koperek, liście laurowe, ziele angielskie
Tradycyjna kuchnia KasiJeśli lubicie młodą kapustę to ten przepis na pewno Wam zasmakuje! Nasza autorska wersja popularnej portugalskiej calo verde, zainspirowana polską parzuchą. Zupa z młodej kapusty i chorizo tak prosta do zrobienia, że bardziej już się nie da. Czas: 30 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 solidne Calo verde w polskiej wersji Nie ma chrzcin i wesela w Portugalii, żeby(...)Zainspirowani parzuchą Teraz postanowiliśmy do niej wrócić za sprawą Marty, która niedawno podzieliła się z nami swoim menu na tydzień. Zaczynało się własnie od parzuchy, czyli zupy z młodej kapusty i bulionu (całe menu Marty możecie zobaczyć na grupie Jak planować posiłki , do której serdecznie Was zapraszamy). Zainspirowani parzuchą postanowiliśmy trochę przekręcić przepis na calo verde i zamiast jarmużu dodać
Niedzielny kucharzsklepach coraz częściej pojawia się młoda kapusta. Najbardziej ją lubię w formie surówki. Rzadziej przygotowuję młodą kapustę gotowaną. Ostatnio zrobiłam wyjątek i poddusiłam młodą kapustę z koperkiem, boczkiem i śmietaną z kluskami leniwymi. Danie bardzo polecam, na pewno zrobię je niejeden raz. Kapusta: pół główki młodej kapusty 1 duża dymka bez szczypioru 150 g chudego boczku 3 gałązki koperku(...)słodkiej śmietanki 1 płaska łyżeczka mąki suszona jarzynka bez glutaminianu sodu (moja jest bez soli) sól i pieprz do smaku Dymkę i boczek pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Kapustę poszatkować, dodać do cebuli i boczku razem z kminkiem. Chwilę dusić, a następnie wlać ok. 2/3 szklanki wody. Dodać posiekany koper. Dusić do miękkości. Dodać jarzynkę, pieprz i ewentualnie posolić
Czerwień i błękitWtedy z pomocą przychodzą mi takie obiady jak bigos, czy fasolka. Coś co możemy ugotować dziś i jeść przez kilka dni. Niżej przedstawiam propozycję takiego obiadu, przygotowanego z kwaśnej kapusty z kiełbasą, łopatką i wołowiną w sosie własnym. Składniki 2 kg kapusty kiszonej 500 gram łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy 1 puszka wołowiny w sosie własnym 1 cebula(...)listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego olej do smażenia cebuli i mięsa sól,pieprz,przyprawa do bigosu Przygotowanie: Kapustę wkładamy do gara i zalewamy wodą. Wody tyle aby przykryła całkowicie kapustę, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotujemy i odlewamy wodę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy do ugotowanej kapusty
Życie zaczyna się w kuchni