kapustą - 19268 przepisów (strona:151/1285)

Żeberka duszone w kapuście 179

Dzisiaj zapraszamy na pyszne żeberka w kapuście. Moja mama przygotowywała je bardzo często, zaglądając do Jej zeszytu postanowiłam, że i u mnie zagoszczą właśnie przygotowane w ten sposób. Żeberka te są pyszne i świetnie pasują nawet na rodzinny obiad. Żeberka duszone w kapuście SKŁADNIKI: żeberka 60 dag kapusta kiszona 40 dag przyprawa do żeberek papryka słodka sól pieprz olej(...)smażenia liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy  PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka zalewamy wodą i obgotowujemy przez około 20 minut. Żeberka kroimy, przekładamy na patelnie, doprawiamy przyprawą do żeberek, papryką solą i pieprzem, podlewamy olejem i przesmażamy.    Część ugotowanej kapusty przekładamy na żeberka i razem przesmażamy, podlewając delikatnie wodą z kapusty by całość

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron spaghetti z indykiem i białą kapustą 144

dość często makaron spaghetti z mąki durum. Jest on smaczny i zdrowy. Tradycyjne spaghetti jest niezastąpione ale mimo wszystko postanowiłam przygotować go w innej postaci, a mianowicie z dodatkiem kapusty białej i indyka. Dodatek kapusty zdziwił niejednego. Polecam wypróbować aby samemu przekonać się że warto :) Makaron spaghetti z kapustą i indykiem  SKŁADNIKI: 150 g białej kapusty 50 g makaronu(...)durum spaghetti 1 cebula biała 130 g filetu z indyka 1 łyżka oliwy sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Kapustę białą szatkujemy (ja miałam obgotowaną).  Indyka kroimy w paseczki.  Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie 7 minut, odcedzamy.  Białą cebulę obieramy i kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i przesmażamy, dodajemy kapustę i razem podduszamy podlewając wodą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kapusta kiszona zasmażana 161

Zimą jemy bardzo dużo kiszonej kapusty,najczęściej pod postacią surówki.Czasem jednak ku uciesze męża,przygotowuję zasmażaną kapustę kiszoną.Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem schabowym , jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni,gulaszy i golonki.Wersja z dodatkiem grzybów i boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami.Nie siekam kapusty ponieważ używam swojskiej i jest akurat.Dodaję majeranek,jeśli wolisz dodaj(...)kminek.Nie lubię za dużo mąki ,ale dodatek 1 łyżki czyni kapustę smakowicie aksamitną.Warto zrobić jej nieco więcej,bo im starsza tym smaczniejsza. Składniki: 0.75-1  kg kapusty 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki smalcu pieprz 1/2 łyżeczki cukru majeranek lub kminek Wykonanie: kapustę podlać do 3/4 wysokości wodą,dodać listek laurowy,ziele angielskie i gotować około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
GOŁĄBKI W SOSIE 136

Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka) główka kapusty 200 g ryżu sól, pieprz majeranek natka pietruszki cząber 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula masło 1 l bulionu olej Przepis na gołąbki Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę. Po kilku minutach obieramy(...)wierzchnie liście kapusty, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obieramy i wyciągamy kolejne liście. Wybieramy najładniejsze i największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwa. Ryż gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy go do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem majerankiem, cząbrem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pokrojoną drobno natką pietruszki

w mojej kuchni
Bigos bezmięsny 211

Jeśli nie zjecie go od razu, to zostawcie go na noc. Najlepszy jest oczywiście po kilku dniach, wielokrotnie odgrzewany, gdy wszystkie smaki porządnie się przegryzą. Składniki: 800 g kiszonej kapusty, 8 śliwek suszonych (1 garść), 30 g suszonych grzybów (ja dałam podgrzybki), 3 mini suszone papryczki chili, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 3 ziarenka jałowca, 1 łyżka kminku całego(...)rzepakowy do smażenia, 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka miodu, sól do smaku, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Jeśli  Wasza kapusta jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać w zimnej wodzie i delikatnie odcisnąć. Wody nie   wylewajcie, bo może się przydać do ewentualnego zakwaszenia, gdyby bigos był mało kwaśny

Moniki Smakołyki
Bigos 159

Bigos to jedno z moich ulubionych dań. Jem go na ciepło i na zimno. Uwielbiam ten smak. Dlatego też podzielę się z Wami moim przepisem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej (inaczej kwaszonej) 1 kg pokrojonej kapusty białej suszone grzyby (ja dodałam ok. 4 garści) ok. 1 kg wieprzowiny (łopatka, szynka itp.) 2 wędzone nogi z kurczaka kiełbasa (wedle  uznania(...)duża cebula 4-5 liści laurowych 4-5 sztuk ziela angielskiego ziarna pieprzu czarnego sól, pieprz, papryka, zioła Kapustę kwaszoną kroimy. Jeśli jest za kwaśna można ją opłukać. Wkładamy najlepiej do dużego emaliowanego garnka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w kulkach. Zalewamy wrzątkiem (ok. 5 cm od dna). Pokrojoną kapustę białą gotujemy w osobnym garnku. W tym czasie można

tojestpyszne.blogspot.com
Modra kapusta zasmażana [PRZEPIS] 152

kapusta nie jest jedyną wersją kapusty zasmażanej jaką zdarza nam się serwować. Według tego przepisu przygotujecie delikatną, nietłustą kapustę na ciepło. Jak ją przygotować? ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Modra kapusta zasmażana

Jakugotujesz.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 546

Pierogi z kapustą i grzybami – to tradycyne danie wigilijne, jednak tak bardzo je lubię, że jem je nawet kilka razy w miesiącu.Pierogi z kapustą i grzybami – Składniki:Na farsz do pierogów:Kapusta kiszona – 900gSuszone grzyby – 60g (nalepiej suszone samemu, bo te sklepowe bywają czasami niezbyt smaczne)Cebula – 2 duże sztukiOlej – do smażeniaSól(...)smakuPieprz – do smakuLiście laurowe – 2 sztukiNa ciasto na pierogi:Mąka pszenna – 4 szklankiJajka – 2Kwaśna śmietana gęsta 18% – 5 łyżekOlej – 3 łyżkiSól – szczyptaWoda letnia – 3/4 szklankiPierogi z kapustą i grzybami – Wykonanie:Przygotować farsz do pierogów: Grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny. Odsączyć z wody i posiekać drobno. Kapustę opłukać, pokroić na mniesze kawałki, zalać wodą

Kulinarne Przeboje
Zapiekanka gołąbkowa 193

Zapiekanka gołąbkowa(z sosem pomidorowym)Składniki:(na dużą blachę) -1 kg mięsa mielonego - 1 duża główka białej kapusty - 2 woreczki ryżu - 2 duże cebule- sól, pieprz, papryka, majeraneksos:- 3 łyżki koncentratu pomidorowego - łyżka śmietany - 3 ząbki czosnku- sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania:1.Kapustę myjemy i szatkujemy. Wrzucamy do garnka(...)zalewamy wodą. Gotujemy kapustę przez ok.20 minut aby trochę zmiękła. Po 20 minutach wyjmujemy kapustę łyżką cedzakową. Wodę po kapuście zużyjemy do sosu pomidorowego. 2.Gotujemy dwa woreczki ryżu. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Następnie smażymy ją do złotego koloru.3.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Następnie do miski wkładamy mięso mielone i dodajemy ugotowany ryż oraz cebulę. Składniki łączymy

Gotuj Z Muzyką
Kaszanka z kiszoną kapustą z piekarnika lub grilla 30

obiad gotowy. Tu akurat wykorzystałam dużą swojską kaszankę od szwagra, ale sprawdzą się również małe kaszanki dobrej jakości ze sklepu. Składniki: ulubiona kaszanka - ilość wedle uznania 1/2 kg kiszonej kapusty  1 cebula kilka pieczarek 1 małe jabłko - opcjonalnie pieprz majeranek  kminek Sposób przygotowania: 1. Jeśli kapusta kiszona jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać w wodzie. Kapustę w razie(...)potrzeby trochę poszatkować. 2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać pieczarki pokrojone w półplasterki, a potem kapustę. Całość dusić jakieś 5-7 minut, podlać trochę wodą. Dodać majeranek, kminek i pieprz i ewentualnie jabłko starte na tarce jarzynowej, wymieszać. 3. W naczyniu żaroodpornym umieścić kapustę z dodatkami, na nią ułożyć kaszankę (lub małe kaszanki, akurat miałam jedną większą

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki z mięsem 42

mięsem Lubicie gołąbki? Tradycyjne czy te bez zawijania? Z jakim farszem najlepsze? Ja bardzo! Muszę jednak przyznać, że to do dość pracochłonne danie, bo trzeba przygotować mięso, trzeba przygotować kapustę a potem jeszcze złożyć wszystko i ugotować. Moim jednak zdaniem warto! Jaką metodą przygotowujecie kapustę do gołąbków? Tradycyjnie parząc wrzątkiem a może w piekarniku czy też w mikrofalówce? A może(...)mnie w komentarzach o dania obiadowe, które można odgrzać w kolejnych dniach, albo które dobrze się mrożą. Gołąbki są właśnie takim daniem! PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z MIĘSEM Składniki: 1 kapusta 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo – wołowego 2 cebule 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki posiekanej zieleniny np. natka pietruszki, koperek, szczypiorek 2 szkl ugotowanego ryżu sól pieprz łyżeczka

Dorota Smakuje
czerwona kapusta duszona z jabłkami... 30

Składniki: kapusta czerwona 1 główka większa, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, goździki 5 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, cebula 1 sztuka średnia, jabłko 1 sztuka większe, olej rzepakowy 10 łyżek, cukier 3 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet 10% 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki Kapustę czerwoną drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem(...)się na ciemny kolor) , goździki, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i średnim ogniu podsmażać na złocisty kolor cebuli i jabłek, co jakiś czas zamieszać. Do cebuli wsypać sparzoną kapustę, wlać 6 łyżek wody, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty. Gdy kapusta jest miękka, dodać pieprz mielony, sól, ocet, wymieszać, wsypać mąkę i szybko łyżką mieszać do zagęszczenia

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i pietruszki 110

Share Pinterest Print Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i pietruszki z dodatkiem jabłka, cebulki i koperku. Prosty i bardzo smaczny dodatek do obiadu Składniki: 1/2 średniej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 jabłko 1 mała cebula 2 pełne łyżki posiekanego koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru(...)sól pieprz Przygotowanie: Kapustę pekińską cienko poszatkować i przełożyć do miski. Wrzucić obrane i starte na dużych oczkach jabłko, marchewkę i pietruszkę. Następnie dodać posiekany koperek, drobno posiekaną cebulę, majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny i cukier. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Surówka z kapusty pekińskiej, pora i marchewki

Oryginalny smak
kapusta młoda na podgardlu duszona na szybko... 32

Składniki: kapusta młoda 3 główki, podgardle wieprzowe 70 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, ocet winny 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki Młodą kapustę pokroić na za drobno, na średnio grubsze kawałki do miski. Świeży kawałek podgardla nie za tłusty drobno(...)pokroić w kosteczkę. W garnku smażyć na rumiano, pod koniec dodać drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, kostkę rosołową, smażyć jeszcze z 3 minuty, zamieszać i wsypać pokrojoną kapustę, wymieszać. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu z 8 minut, kapusta puści swoje soki, więc wody nie dolewać. Dodać cukier, pieprz mielony, sól, ocet, wymieszać, wsypać posiekany koperek i mąkę i szybko

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka coleslaw z czerwonej kapusty 25

pyszna i wyrazista w smaku surówka z czerwonej kapusty, która będzie idealnym dodatkiem do niemal każdego obiadu. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu, wystarczy drobno poszatkować lub zetrzeć warzywa i w miseczce przygotować sos z kilku składników. Do surówki dodaje się czasem jeszcze odrobinę cukru, ja jednak nie jestem tego zwolennikiem i wolę naturalny smak nie dosmaczany nadmiarem cukru. @import(...)sałatka z gruszką i gorgonzolą –  sałatka ze szparagami i jakiem –  sałatka kebab –  sałatka brokułowa –  kurczak z batatami –  kotlet serowy –  Surówka z włoskiej kapusty – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację SURÓWKA COLESŁAW Z CZERWONEJ KAPUSTY Przygotowanie: 10 minut + chłodzenie Składniki: – 1 mała czerwona kapusta lub pół średniej – 1 mała marchewka

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania