Share Pinterest Print Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i pietruszki z dodatkiem jabłka, cebulki i koperku. Prosty i bardzo smaczny dodatek do obiadu Składniki: 1/2 średniej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 jabłko 1 mała cebula 2 pełne łyżki posiekanego koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru(...)sól pieprz Przygotowanie: Kapustę pekińską cienko poszatkować i przełożyć do miski. Wrzucić obrane i starte na dużych oczkach jabłko, marchewkę i pietruszkę. Następnie dodać posiekany koperek, drobno posiekaną cebulę, majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny i cukier. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Surówka z kapusty pekińskiej, pora i marchewki
Oryginalny smakSkładniki: kapusta młoda 3 główki, podgardle wieprzowe 70 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, ocet winny 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki Młodą kapustę pokroić na za drobno, na średnio grubsze kawałki do miski. Świeży kawałek podgardla nie za tłusty drobno(...)pokroić w kosteczkę. W garnku smażyć na rumiano, pod koniec dodać drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, kostkę rosołową, smażyć jeszcze z 3 minuty, zamieszać i wsypać pokrojoną kapustę, wymieszać. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu z 8 minut, kapusta puści swoje soki, więc wody nie dolewać. Dodać cukier, pieprz mielony, sól, ocet, wymieszać, wsypać posiekany koperek i mąkę i szybko
W Mojej Kuchni Lubiępyszna i wyrazista w smaku surówka z czerwonej kapusty, która będzie idealnym dodatkiem do niemal każdego obiadu. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu, wystarczy drobno poszatkować lub zetrzeć warzywa i w miseczce przygotować sos z kilku składników. Do surówki dodaje się czasem jeszcze odrobinę cukru, ja jednak nie jestem tego zwolennikiem i wolę naturalny smak nie dosmaczany nadmiarem cukru. @import(...)sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – kurczak z batatami – kotlet serowy – Surówka z włoskiej kapusty – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SURÓWKA COLESŁAW Z CZERWONEJ KAPUSTY Przygotowanie: 10 minut + chłodzenie Składniki: – 1 mała czerwona kapusta lub pół średniej – 1 mała marchewka
nietylkopasta.plSurówka z młodej kapusty, ogórka i marchewki to prosta i szybka do przygotowania przekąska, która będzie doskonałym dodatkiem do obiadu lub dań z grilla. Jej chrupiąca konsystencja i harmonijne połączenie smaków sprawią, że pokochacie ją od pierwszego kęsa. Przygotowanie tej surówki jest niezwykle proste i zajmie tylko kilka chwil. Wystarczy poszatkować kapustę, zetrzeć marchewkę i ogórek, a następnie wymieszać wszystkie(...)składniki w dużej misce. Zapraszam was do wypróbowania tego przepisu i cieszenia się smakiem tej pysznej surówki. Film: Składniki na 3-4 porcje: 1/2 główki młodej kapusty 1 młoda marchewka 3 średnie ogórki gruntowe 1 pęczek koperku 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy czarny pieprz sól Przepis: Młodą kapustę szatkujemy, następnie posypujemy odrobiną soli i lekko wygniatamy
Smakowite Daniatylko z szybkim postem, bo za chwilę zbieramy się w góry. Dobra surówka, nie tylko do potraw z gilla. Łapcie. Składniki: mała kapusta pekińska 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 marchewka pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sałatę szatkujemy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w paski pomidory, startą(...)największych oczkach marchewkę i poszatkowany szczypiorek. Całość zalewamy olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Podobne przepisy: Surówka z kapusty pekińskiej i pora Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych Surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i chrzanu Coleslaw z kapusty pekińskiej Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i suszonych pomidorów pochodzi
Kardamonovysmakuje jak papier. Albo w sumie gorzej. Skończyło się na natce i koperku. Jak dostaniecie szczypiorek, który smakuje jak szczypiorek, dodajcie go zamiast cebuli. Składniki: pół główki białej kapusty mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki pół małej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę obieramy(...)zewnętrznych, brzydkich liści, szatkujemy. Wrzucamy do miski i chwilę ugniatamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do kapusty dorzucamy poszatkowane zioła, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby smaki się połączyły. Podobne przepisy: Coleslaw z kapusty pekińskiej Coleslaw z młodej kapusty
Kardamonovymoje można nazwać fuczkami, bo są na zsiadłym mleku… nie będę więc tutaj czarować nazewnictwem. Jeżeli jeszcze nie jedliście takiego cuda, lećcie do sprawdzonego warzywniaka, kupcie dobrą kapustę i działajcie. Składniki: 400 g odciśniętej kiszonej kapusty 1,5 szklanki mąki pszennej 500 ml zsiadłego mleka (zamiennie można użyć 350 ml wody lub mleka) 2 jajka pieprz sól (opcjonalnie) olej(...)rzepakowy (przepis na około 15 placków) Kapustę kroimy w mniejsze kawałki. Do miski wlewamy mleko, wrzucamy jajka, wsypujemy mąkę, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do tego kapustę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką ciasto, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu, do zrumienienia. Podobne przepisy: Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane bez mąki
Kardamonovypulled pork . Zresztą jak sobie tak pomyślę, coleslaw pasuje praktycznie do każdego rodzaju wytrawnego obiadu, nie mówiąc już o bułkach, kanapkach czy tortillach. Składniki: 1 mała główka białej kapusty 2 marchewki 1 mała cebula sos: pół szklanki majonezu pół szklanki śmietany 12% pół szklanki maślanki 1 łyżka poszatkowanego koperku 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku 1 ząbek(...)czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obraną i startą na największych oczkach marchewkę, a także pokrojoną w małą kostkę cebulę. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do większego słoika, zamykamy go i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw, dokładnie mieszamy (polecam wszystko ugniatać dłońmi, wtedy kapusta
Kardamonovywitaminy z grupy B, C, A. Ma też sporo przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami. Wykorzystujcie go więc częściej w kuchni. Ja to zdecydowanie uskuteczniam. Wegetariańska grochówka z włoską kapustą powstała, bo po pierwsze znowu miałam ochotę na grochówkę, po drugie w lodówce więdła już kapusta, której za cholerę nie chciałam wyrzucić. Efekt końcowy był więcej niż zadowalający. Ja mogłabym(...)była wędzona papryka, która w kuchni wegetariańskiej, jak dla mnie, jest podstawą. Przepisem, którym się posiłkowałam był mój inny przepis na bezmięsna grochówkę . Ta różni się jedynie tym, że kapusta jest zastąpiona ziemniakami. Reszta proporcji jest prawie bez zmian. Składniki: 2 l wody 200 g grochu (ja użyłam łuskanych połówek) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego
KardamonovyMulgikapsas kapusta kiszona po Estońsku… Mulgikapsas to tradycyjne estońskie danie, które zazwyczaj składa się z kiszonej kapusty , jęczmienia i wieprzowiny. Jest to obfity i oczywiście aromatyczny gulasz, który jest popularny w Estonii i stał się podstawą kuchni estońskiej. Danie jest często podawane na gorąco jako danie główne i jest powszechnie spożywane oczywiście w całym kraju. Mulgikapsas można przygotowywać mój(...)Niektóre odmiany mogą zawierać dodatkowe składniki, takie jak ziemniaki lub marchewki, podczas gdy inne mogą wykorzystywać w przepisie różne rodzaje mięsa lub zbóż. Na zakończenie, zapraszam na mulgikapsas, czyli kapusta kiszona po Estońsku. Składniki Bekon Marchewka Cebula Koncentrat pomidorowy Kasza jęczmienna Kiszona kapusta Woda Przyprawy: Sól Czosnek Kminek Cebula Kolendra Ziele Angielskie Chili Pieprz Cayenne Liść Laurowy Majeranek Przygotowanie
RafalCookgołąbki zabieram się dosłownie 2-3 razy w roku. Najbardziej lubię gołąbki na młodej kapuście, ale. A porządną wielkości młodą kapustę trzeba jeszcze poczekać. Tym razem zrobiłam na kaszy jęczmiennej. Wyszły pysznie. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 1 główka kapusty Farsz: 2 szklanki kaszy jęczmiennej 500g mięsa mielonego (u mnie od łopatki) 2 cebule kilka suszonych grzybków sól, pieprz majeranek Sposób(...)niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kaszy. 4. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy majerankiem, przyprawą do gołąbków, pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy jeszcze drobno pokrojone suszone grzybki (wcześniej namoczone). 5. Z kapusty ściągamy liście wierzchnie, odkładamy. Wycinamy głąb kapusty. 6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Wkładamy kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście kapusty. 7. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą
Kuchnia domowa AniSurówka z kapusty kiszonej z chrzanem to świetny dodatek do drugich dań. Kapusta kiszona to skarbnica witamin i minerałów, a chrzan dodaje jej pikantnego smaku. Połączenie tych składników sprawia, że surówka jest doskonałym dodatkiem do mięsa, ziemniaków czy kasz. W tym przepisie przedstawiam przepis na przygotowanie tej pysznej surówki z kapusty kiszonej z chrzanem, która z pewnością przypadnie do gustu(...)wszystkim wielbicielom polskiej kuchni. składniki na 4 porcje 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 2 jabłka 1 cebula 2-3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 3-4 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Opłukaną w zimnej wodzie kapustę odsączamy a następnie drobno szatkujemy. Obraną cebulę dość drobno siekamy. Obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o dużych otworach
Smakowite Daniasię prosiła młoda kapusta, aby zrobić z niej bigosik… taki wiosenny, delikatny, prawie dietetyczny. Jestem zwolenniczką i propagatorką pieczenia tego właściwego bigosu „zimowego” w piekarniku. Ale bigos z młodej kapusty robi się błyskawicznie, nie wymaga gotowania kapusty ani długiego pieczenia. Wszystko robię w jednym garnku, dusząc na koniec na wolnym ogniu. Składniki: ? 2 młode kapusty ? 4 plastry(...)kiełbasy wiejskiej ? 2 duże cebule ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki oleju ? sól, pieprz, majeranek do smaku ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu zielonego Wykonanie: ? Kapustę umyć, przekroić na ćwiartki i pokroić w paski. ? Cebulę obrać i pokroić w kostkę. ? Czosnek obrać i drobno posiekać. ? Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półkrążki. ? W większym garnku rozgrzać olej
To co kochamGołąbki to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Bardzo popularne również w moim domu rodzinnym, u mnie goszczą rzadko, bo są bardzo pracochłonne. Ale jak smakują! Przedstawiam Wam najlepsze gołąbki z przepisu mojej mamy, z farszem z mięsa mielonego i ryżu(...)Moją modyfikacją jest przysmażenie gołąbków przed zapieczeniem, kapusta jest wtedy delikatniejsza, a gołąbki zyskują ładny złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Składniki: ? 1 kg mięsa mielonego z indyka ? 2 cebule ? 2 szklanki ryżu ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku ? 1 duża główka kapusty białej ? olej do smażenia ? 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
To co kochamWszyscy w domu uwielbiamy łazanki, a że nie posiadałam takiego makaronu, to użyłam ślimaczków. Łazanki z kapustą najlepiej smakują, gdy kapusta jest młoda, jędrna i miękka. Z tego też powodu danie to można przygotować błyskawicznie. Mój kapuściany makaron został wzbogacony o pomidory suszone, co nadało mu śródziemnomorskiego smaczku. Zapach boczku i kapusty unosił się w całym domu, a danie cieszyło(...)się ogromnym powodzeniem. Składniki: ? 400 g dowolnego makaronu ? 1 mała młoda kapusta ? 200 g boczku wędzonego ? 8 suszonych pomidorów w oliwie ? 1 cebula ? 2 łyżki sosu sojowego ? 4 łyżki oliwy z pomidorów ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka majeranku ? pęczek koperku Wykonanie: ? Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. ? Kapustę drobno pokroić, cebulę obrać i posiekać, pomidory pokroić
To co kocham