kapustą - 19268 przepisów (strona:149/1285)

Włoska kapusta tradycyjnie faszerowana na dwa sposoby 184

Kiedy informując Męża co do planów obiadowych użyłam sformułowania kapusta faszerowana, nie miał On bladego pojęcia co będzie jadł. Gdy padło hasło gołąbki - wszystko stało się dla niego jasne. Jak widać - co dom to inny słownik kulinarny. Pomijając semantykę - fakt jest taki, ze mój Mąż uwielbia gołąbki, a ja ich jeszcze nie robiłam samodzielnie. Dziś opiszę te, które z moją(...)drobną pomocą Mama przyrządziła mi na rozruch po powrocie z wołomińskiej wyprawy. Do tej pory robiła je z kapusty białej, tym razem na moją prośbę powstały z kapusty włoskiej. Lata praktyki i odrobina innowacji? Efekt oceńcie sami. Składniki (na 2 mega gary): główka kapusty włoskiej (średniej wielkości) 1 kg mielonego mięsa indyczego 1 duże jajko 1 cebula 1 sucha kajzerka

Kuchnia po mojemu
Farbowanie jajek naturalnymi sposobami 257

czas farbowania jajek. Dziś kilka sposobów na barwienie jajek, które przetestowałam. Dzięki naturalnym barwnikom moje jajka miały kolor: brązowy - łupiny cebuli ciemny brązowy - herbata żółty - kurkuma niebieski - czerwona kapusta zielony - kurkuma a następnie czerwona kapusta Tego roku zabarwiłam białe jajka. Jajka miały czerwone pieczątki,ale w czasie mycia tusz ładnie się zmył. Białe jajka wyszły rewelacyjnie, zwłaszcza kolor niebieski. Barwienie(...)włożyć jajka, gotować je na małym ogniu przez 15 minut. Można też gotowym wywarem zalać ugotowane wcześniej jaka. Jajka zostawić w wywarze do uzyskania satysfakcjonującego koloru. Barwienie w czerwonej kapuście Barwiąc jajka w czerwonej kapuście otrzymamy jajka koloru niebieskiego. Aby jajka dobrze nabrały koloru trzeba je dość długo trzymać w wywarze. Najciemniejszy kolor uzyskałam mocząc jajka całą noc. Aby zafarbować

Mama Gotuje
Krokiety z kapustą i pieczarkami. 176

zapytaliśmy dzieciaczki jakie naleśniki chciały zjeść. Odpowiedź była jasna i prosta hehehehe na słodko. Jednak kiedy zaczęliśmy bardziej dopytywać to wybór padł na klasyczne krokiety z kiszoną kapustą. Wszyscy je uwielbiamy. Jednak chcieliśmy zrobić je nieco w bogatszej wersji. I tak też zrobiliśmy. Zamieszaliśmy nieco składnikami i wyszły przepysznie. Zobaczcie jak pięknie wyglądają i przeczytajcie przepis. Krokiety z kapustą kiszoną(...)Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Składniki farsz: ok. 700 g kapusty kiszonej 10 średnich pieczarek 1 por 1/2 małego selera 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa z oliwek tymianek, kmin rzymski, pieprz, sos chili, grzybowy sos sojowy Kapustę

vegetanie
Jajka barwione naturalnie 229

godziny. Po tym czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor po około 30 minutach!) Jajka niebieskie: 1 litr wody, 1 kg kapusty czerwonej, 2 łyżki octu winnego, jajka ugotowane na twardo Kapustę drobno siekamy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i gotujemy przez 30 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do ostudzonej(...)kapusty wkładamy ugotowane na twardo jajka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor już po 15 minutach!) Jajka fioletowe: kapusta przygotowana jak na jajka niebieskie, buraczki przygotowane jak na jajka różowe, jajka ugotowane na twardo Jajka ugotowane na twardo wkładamy na godzinę do wody

My Culinary Art
Młoda kapusta zasmażana + film 175

Młoda kapusta zasmażana to idealny dodatek do młodych ziemniaków schabowego lub sznycli. Jest pyszna, delikatna, prosta i szybka w przygotowaniu. Więc nie marnujcie czasu tylko zakasać rękawy i do roboty, bo sezon na młodą kapustę trwa . składniki na 4 porcje średnia główka młodej kapusty 20 dag boczku 2 małe cebule 2 łyżki mąki sól i pieprz kilka ziaren ziela angielskiego(...)przepis Kapustę siekamy na niezbyt cienkie paski . Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 1i 1/2 szklanki gorącej wody wrzucamy kapustę i gotujemy około 10 minut. W czasie kiedy kapusta się gotuje , na gorącej patelni topimy boczek. Gdy boczek się usmaży dodajemy pokrojoną cebulę , chwilę smażymy po czym robimy zasmażkę . Do usmażonego boczku i cebuli dodajemy mąkę , dokładnie

Smakowite Dania
Kapusta z grochem i grzybami + film 144

Tradycyjne i obowiązkowe w moim domu świąteczne danie czyli kapusta z grochem i grzybami jest jednym z elementów kolacji wigilijnej. Ten wyjątkowy przysmak, który obok smażonego karpia i ziemniaków stanowi sycący posiłek można przygotować w dwóch wersjach. W sposób przedstawiony poniżej lub bez grochu z dodatkiem suszonych śliwek.  składniki na 4 porcje 700 g kapusty kiszonej garść suszonych grzybów(...)groch odcedzamy. Groch po powinien być miękki, ale nie rozpadający się. Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością letniej wody i odstawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy do miękkości. Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą oraz wywarem z grzybami, tak aby kapusta była lekko zakryta

Smakowite Dania
Zasmażana kapusta włoska 218

idealnie pasuje do schabowego ale nie tylko. Nie robię jej często jednak ostatnio mieliśmy wszyscy na nią wielką ochotę, a że mieliśmy małe święto to postanowiłam ją przygotować.  Kapustę można modyfikować np dodając pomidory, ja jednak postawiłam na klasykę.   Polecam bardzo ;)  Składniki: główka małej kapusty włoskiej 2 cebule 2 łyżki mąki  sól pieprz pęczek świeżego(...)koperku 3 łyżki masła Wykonanie: Kapustę obieramy z wierzchnich liści, resztę drobno szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy wodę i na gotującą się wrzucamy kapustę, gotujemy przez 10 minut. W między czasie drobno pokroić cebulę i zeszklić ją na łyżce masła, odłożyć. Na tej samej patelni rozpuścić 2 łyżki masła i dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Gdy kapusta będzie podgotowana przekładamy

Krakowskie smaki Ani
Gołąbki podwójnie kapuściane - mięso 163

Gołąbki z kapusty włoskiej charakteryzują się większą delikatnością i taką maślaną konsystencją. Moje gołąbki kapustę włoską mają również w farszu, jest to środkowa część główki, której nie wykorzystamy, dlatego moje gołąbki są mega kapuściane. 1 główka włoskiej kapusty 300 g mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 1 cebula 200 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki bulion(...)kostce lub 2 szklanki rosołu olej, sól, pieprz, maggi 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. 2. Kapustę w całości ugotować tak, aby zewnętrzne liście się nie rozgotowały i aby można było je zdjąć w całości. Tak więc zewnętrzne liście należy zdjąć, a resztę główki kapusty gotować do miękkości. Następnie kapustę poszatkować na drobno. 3.  Cebulę

Jadło i czytadło
Cudowna kapusta zasmażana z jabłkami. 165

Zimno, ciemno, jesiennie. Tak więc dzisiejsze danie jest równie jesienne. Wspaniała kiszona kapusta zasmażana z jabłkami o smaku curry. Podajemy ją zawsze z pyzami ziemniaczanymi. Zobaczcie i potem wypróbujcie.   Jesienne przysmaki, czyli kapusta kiszona z pyzami (4 osoby) Składniki: 1 puszka kapusty kiszonej na winie (kupicie ją w Lidlu) 1 duże winne jabłko 1 duża cebula oliwa z oliwek(...)przyprawa curry, kmin rzymski, kolendra mielona, pieprz, ostra papryka, majeranek, kurkuma Kapustę wrzucamy do rondla razem z pokrojonym w płatki jabłkiem. Podlewamy wodą i dusimy. W tym czasie podsmażamy cebulę na oliwie na złoty kolor. Dodajemy do kapusty razem z przyprawami, najwięcej wsypujemy curry. Całość dusimy, aż jabłka rozpadną się całkowicie. Potrwa to ok. 1 godziny. Na samym końcu kapustę

vegetanie
Domowy kapuśniak :) 196

dlatego chcemy pochwalić się Wam naszą wersją. Przepis łatwy i szybki do wykonania, czyli idealny na piątek. Co musicie mieć, aby go ugotować : Składniki: (5 osób) 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1/2 selera bulwy 1 duża cebula zielona część pora 1 pietruszka 2-3 liście laurowe 5 średnich ziemniaków majeranek, pieprz, tymianek, ostra papryka, sól, kminek Ziemniaki obieramy(...)kroimy w kostkę i wstawiamy, aby ugotowały się do miękkości. Zawsze gotujemy je osobno i dodajemy do kapuśniaku na samym końcu. Gotując ziemniaki z kapustą kiszoną nigdy się nie dogotują. Kwas z kapusty tak na nie działa. To informacja dla tych z Was, którzy jeszcze nie gotowali kapuśniaku. Teraz czas na kolejne warzywa. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, selera

vegetanie
Gołąbki 169

SKŁADNIKI: 1 główka kapusty 40 dkg mięsa mielonego 1 szklanka białego ryżu (lub 1 saszetka) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła i oleju sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego KROK 1: Z kapusty usunąć głąb W dużym garnku zagotować wodę, umieścić w niej kapustę Gotować około 15 minut, po czym stopniowo odrywać liście z wierzchu i ponownie(...)zanurzać kapustę we wrzącej wodzie, gotować około 3 minuty, czynność tę powtarzać dopóki nie oddzielimy wszystkich liści KROK 2: Ryż ugotować al'dente (lekko twardy) i ostudzić Cebule zeszklić na łyżce masła i oleju W misce wymieszać ryż, mięso, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy KROK 3: Wybrać największe i najładniejsze (nie podarte) liście kapusty Odkroić z nich dolną

smacznieinatemat
Kiszona kapusta na zimę. 4478

Pora na zimową kapustę. Szatkowaną kapustę można kupić na targu czy w sklepie warzywnym-najlepiej od zaufanego sprzedawcy. SKŁADNIKI: kapusta biała szatkowana-20 kg. marchew tarta 1,5-2 kg. sól około 0,8 kg. (sprawdzić czy woda jest wystarczająco słona) WYKONANIE: Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać z poszatkowaną kapustą i solą- pozostawić na noc, następnego dnia, kapustę wkładamy(...)wyparzonych słoików, bardzo mocno ubijamy odlewając nadmiar wody ( ja z tej porcji kapusty zrobiłam 18 słoików 0.9l.), zostawiamy na 4-5 dni, odlewając nadmiar wody, zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciepłym miejscu na około tydzień, potem wynosimy do spiżarni, po  około 2-3 tyg. kapusta gotowa.  Do dwóch słoików dodałam liść laurowy- mam nadzieję, że będzie jeszcze

Kuchnia Beaty
Żeberka duszone w kapuście 188

Dzisiaj zapraszamy na pyszne żeberka w kapuście. Moja mama przygotowywała je bardzo często, zaglądając do Jej zeszytu postanowiłam, że i u mnie zagoszczą właśnie przygotowane w ten sposób. Żeberka te są pyszne i świetnie pasują nawet na rodzinny obiad. Żeberka duszone w kapuście SKŁADNIKI: żeberka 60 dag kapusta kiszona 40 dag przyprawa do żeberek papryka słodka sól pieprz olej(...)smażenia liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy  PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka zalewamy wodą i obgotowujemy przez około 20 minut. Żeberka kroimy, przekładamy na patelnie, doprawiamy przyprawą do żeberek, papryką solą i pieprzem, podlewamy olejem i przesmażamy.    Część ugotowanej kapusty przekładamy na żeberka i razem przesmażamy, podlewając delikatnie wodą z kapusty by całość

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron spaghetti z indykiem i białą kapustą 160

dość często makaron spaghetti z mąki durum. Jest on smaczny i zdrowy. Tradycyjne spaghetti jest niezastąpione ale mimo wszystko postanowiłam przygotować go w innej postaci, a mianowicie z dodatkiem kapusty białej i indyka. Dodatek kapusty zdziwił niejednego. Polecam wypróbować aby samemu przekonać się że warto :) Makaron spaghetti z kapustą i indykiem  SKŁADNIKI: 150 g białej kapusty 50 g makaronu(...)durum spaghetti 1 cebula biała 130 g filetu z indyka 1 łyżka oliwy sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Kapustę białą szatkujemy (ja miałam obgotowaną).  Indyka kroimy w paseczki.  Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie 7 minut, odcedzamy.  Białą cebulę obieramy i kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i przesmażamy, dodajemy kapustę i razem podduszamy podlewając wodą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kapusta kiszona zasmażana 173

Zimą jemy bardzo dużo kiszonej kapusty,najczęściej pod postacią surówki.Czasem jednak ku uciesze męża,przygotowuję zasmażaną kapustę kiszoną.Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem schabowym , jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni,gulaszy i golonki.Wersja z dodatkiem grzybów i boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami.Nie siekam kapusty ponieważ używam swojskiej i jest akurat.Dodaję majeranek,jeśli wolisz dodaj(...)kminek.Nie lubię za dużo mąki ,ale dodatek 1 łyżki czyni kapustę smakowicie aksamitną.Warto zrobić jej nieco więcej,bo im starsza tym smaczniejsza. Składniki: 0.75-1  kg kapusty 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki smalcu pieprz 1/2 łyżeczki cukru majeranek lub kminek Wykonanie: kapustę podlać do 3/4 wysokości wodą,dodać listek laurowy,ziele angielskie i gotować około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania