Szybkie do przygotowania, smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Nie jest to typowy bigos lecz niezbyt tłusta łopatka ze świeżą duszoną kapustą. Mięso jest delikatne, soczyste, przesiąknięte aromatem warzyw i przypraw, rozpływa się w ustach. Dobrze smakuje w dniu przygotowania, ale na dzień następny po podgrzaniu jeszcze bardziej. Składniki: 1 - 1,5 kg raczej chudej łopatki wieprzowej 1 średnia główka białej(...)kapusty 1 papryka 2 średnie marchewki 2 - 3 średnie ziemniaki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki kminku w ziarenkach 1 łyżka cząbru 1 - 2 łyżeczki papryki ostrej 2 - 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 100 g koncentratu lub przecieru pomidorowego pieprz i sól do smaku olej do smażenia 5 - 6 suszonych pomidorów (opcjonalnie
Kuchcik gotujeSKŁADNIKI 1 główka małej kapusty 300 g kapusty kiszonej 500 g mięsa wołowego do gulaszu 80 g grzybów suszonych 2 cebule białe 300 g suszonych śliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do bigosu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego szczypta soli 1 szklanka wywaru z grzybów PRZYGOTOWANIE Grzyby przesyp(...)miski i zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na kilka godzin. Najlepiej zrób to wieczorem by rano móc zacząć pracę nad bigosem. Kapustę umyj i oderwij zepsute liście. Nożem wytnij głąb. Bardzo drobno posiekaj kapustę tzn. zrób z niej takie niteczki. Cebulę posiekaj. Możesz wszystko wrzucić do misy multicookera byle jak i przemieszać. Ja jednak zrobiłam to warstwami. UWAGA
ClauditteMissCookingGrillować będziemy więc kaszankę, mięso, kiełbaski kupujemy, do tego różne sosy, sałatki przygotowujemy i sobie przy grillu siedzimy i jemy! Owszem, u mnie to wszystko jest grillowane, ale ziemniaki, kapusta muszą być podane. Niektórzy mięsa nie potrzebują więc warzywami się delektują, ale Ci co mięso zjadają to również moimi ziemniaczkami i kapustą się zajadają. Każdy może ją na swój sposób(...)doprawić ziołami i ulubionymi przyprawami, ale musi dodać trochę ostrości, żeby kapusta nabrała smakowej wyrazistości . Czas przygotowania 60 min. Porcje 4-6 Składniki: ziemniaki: 1 – 1,5 kg młodych małych ziemniaków, olej rzepakowy, sól do smaku, pieprz do smaku, świeże igiełki rozmarynu, kapusta: 1 mała, młoda główka białej kapusty, olej smakowy czosnek – bazylia, pikantna przyprawa z chilli, pieprz czarny
Moniki SmakołykiSezon nowalijek już dawno rozpoczęty więc nadrabiam zaległości i publikuję dziś przepis na młodą kapustkę - idealny dodatek do wiosennego i letniego obiadu. Pyszności! Młoda kapusta Składniki: główka młodej kapusty, łyżeczka soli, pieprz, około 1/2 szklanki wody, cebula, masło, mąką, około łyżeczki cukier, kwasek cytrynowy, koperek. Wykonanie: Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy (nie za drobno). Kapustę przekładamy do garnka(...)posypujemy solą i pieprzem (do smaku). Kapustę podlewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 5-7 minut. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle, podsypujemy odrobiną mąki i całość przekładamy do kapusty. Kapustę doprawiamy do smaku cukrem i kwaskiem cytrynowy. Na końcu posypujemy kapustę posiekanym koperkiem. Smacznego
paapilotkaaLubię potrawy przygotowywane z kapusty. Zarówno gołąbki, kapustę zasmażaną, czy właśnie bigos. Zazwyczaj przygotowuję go w większej ilości i nadmiar wekuję, słoje przekładam w zimne miejsce i co jakiś czas zajadamy się pysznym bigosem, a im dłużej stoi to jest lepszy. Dzisiaj przedstawiam przepis na bigos hultajski, czyli przygotowywany z kapusty kiszonej i słodkiej. Jest pyszny, polecam!!! Składniki(...)bigos hultajski 1 kg słodkiej kapusty 75 dag kiszonej kapusty 4 cebule 50 dag wieprzowiny 20 dag wędzonego boczku 30 dag kiełbasy 2 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka przecieru pomidorowego przyprawa do bigosu olej Kiszoną kapustę siekamy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem pokrojonego boczku. W sporym garnku rozgrzewamy
Rozpustne gotowaniezewnątrz gorąco jak w piekle, temperatura w cieniu przekracza 35 stopni, a my lepimy pierogi :) A co, lubimy to! :) Akurat miałem sporo kiszonej kapusty, którą zresztą sam ukisiłem. Z młodej kapusty. Wyszła naprawdę smacznie. Madzia trochę się obawiała, że młoda kapusta nie bardzo nadaje się do kiszenia, ale to nie prawda. Nadaje się doskonale. Była rewelacyjna i objadałem się nią(...)martwiło, po prostu trochę zastanawiało. W sumie takie jedzenie, które się nie kończy to ja zawsze mogę mieć :) Wpadliśmy zatem razem z Madzią na pomysł, że można tę kapustę przerobić na pierogi. Tym bardziej, że mieliśmy trochę suszonych grzybów, na które też nie mieliśmy zbytnio pomysłu. Zatem pierogi były idealnym pomysłem na pozbycie się zalegających produktów. A mąkę na pierogi
Marder&Marder Manufactureilość można konfigurować dowolnie, ja jednak tutaj preferuję dużo wszystkiego. :) 1 średniej wielkości pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 nieduży ogórek wężowy 2 średnie pomidory 1 niezbyt duża kapusta pekińska 400ml kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki oleju rzepakowego 3 - 4 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku przyprawa do gyrosa (u mnie kamis) sól, pieprz ziołowy Mięso płuczemy pod bieżącą wodą(...)przeciskamy przez praskę. Śmietanę łączymy z majonezem i czosnkiem, solimy i posypujemy pieprzem ziołowym według uznania, po czym również odstawiamy na kilka chwil. Zieloną i miękką część kapusty pekińskiej kroimy w cienkie i długie lub jeśli wolimy, krótsze paski. Pokrojoną kapustę wrzucamy do miski z sosem czosnkowym i całość dobrze mieszamy. Pomidory ze skórką i obranego ogórka wężowego kroimy
Kuchenna KontrrewolucyaWiosna, wiosna, ach to ty. Świeży koperek i młoda kapusta... Pyszne. Składniki: średnia kapusta (około 2,5 kg) 20 dag świeżego boczku wędzonego 1 duża cebula 15 ziaren ziela angielskiego 5 listków laurowych 1/2 pęczka świeżego koperku sól pieprz Wykonanie: Od boczku odkrajamy skórkę i kroimy go w kostkę. Skórki nie wyrzucamy, tylko wrzucamy do kapusty na czas gotowania. Odda(...)potrawie swój aromat. Kapustę szatkujemy i przekładamy do dużego garnka. Wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe, skórkę z boczku. Całość zalewamy szklanką wody z rozpuszczoną solą (około 1 czubatej łyżeczki) i zaczynamy gotować. Podczas, gdy kapusta się gotuje, przygotowujemy boczek. Podsmażamy go na patelni do wytopienia tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dalej smażymy aż cebula zmięknie
Smak mojego domumożna go przygotować wcześniej, bo jak powszechnie wiadomo - leżakowanie i odgrzewanie mu służy :) Składniki: 500 g karkówki 350 g schabu 2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 kg kiszonej kapusty 850 g kapusty białej 15 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 1 ząbek czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren(...)słodką i ostrą papryką oraz przyprawą do mięs. W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę margaryny i wrzucamy mięso. Smażymy na średnim ogniu aż mięso zmięknie. W międzyczasie kroimy drobno białą kapustę. Dodajemy ją do mięsa. Dorzucamy również liście laurowe, ziarna pieprzu i ziarna ziela angielskiego. Smażymy około 10 minut często mieszając, aby kapusta się nie przypaliła. Następnie dolewamy troszkę wody (około
My simple kitchenZapewne i Wy, podobnie jak ja, wyczekujecie na wiosenne warzywa i owoce ... W sklepach pojawiła się już młoda kapusta, jest i botwina, młode ziemniaki ... Powoli wiosna wita nas również kulinarnie! Aby jakoś umilić czas oczekiwania na wiosenne sałatki, proponuję Wam równie zdrową i aromatyczną sałatkę z jarmużu, kapusty i pomarańczy. Zalet jarmużu nie muszę chyba wymieniać, bo każdy pewnie już(...)zdążył się zapoznać z tą najmodniejszą teraz kapustą. Dla tych jednak, którzy jeszcze ich nie poznali, wymienię podstawowe: bogaty w beta-karoten, witaminy C, B i K oraz żelazo, wapń, fosfor i magnez. Beta-karoten, czyli prowitamina A zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawienie się zmarszczek. Sałatka samo zdrowie! Składniki
Garniec MagalieSezon młodych pysznych warzyw już się rozpoczął, więc postanowiłam poeksperymentować z kapustą. Jak wiecie nareszcie udało mi się zrobić dobrą młodą kapustę zasmażaną. Dziś przygotowałam gotowaną kapustę z koperkiem. SKŁADNIKI: główka młodej kapusty 1 cebulka młoda z odrobiną szczypiorku mały pęczek koperku 2 łyżki masła 1-2 łyżki octu 2 łyżki mąki sól, pieprz, 1 liść laurowy(...)kulki ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, vegeta, opcjonalnie ząbek czosnku(pamiętajcie, że czosnek ma dominujący smak-więc dla tych co gustują w czosnku, proponuję mały ząbek- ja dodaję ) WYKONANIE: kapustę poszatkować, cebulkę pokroić w kostkę, szczypiorek, koperek drobno posiekać, przygotować masło i mąkę, kapustę zalewamy wodą, dodajemy vegetę, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, pieprz, ewentualnie cukier dla złamania
Kuchnia BeatyKapusta po koreańsku to bardzo popularna i lubiana w Rosji surówka obiadowa. Ma intensywny, ale jednocześnie łagodny, lekko słodki smak. Aromatu dodaje jej kurkuma i czosnek. Ten przepis to nieco zmodyfikowana wersja klasycznego przepisu na surówkę z białej kapusty po koreańsku. Ze względu na delikatność młodej kapusty zmniejszyłam proporcje zalewy i dodałam trochę więcej marchwi niż w wersji podstawowej. Składniki(...)niewielka młoda kapusta (około 1 kg ) 2 średnie marchewki 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka kurkumy Zalewa: 70 ml wody 50 g cukru 1 płaska łyżeczka soli 40 ml oleju 40 ml octu jabłkowego Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce na długie cienkie słupki. Czosnek drobno posiekać. Kapustę, marchewkę, czosnek i kurkumę zmieszać
Trzeci talerzKiedy informując Męża co do planów obiadowych użyłam sformułowania kapusta faszerowana, nie miał On bladego pojęcia co będzie jadł. Gdy padło hasło gołąbki - wszystko stało się dla niego jasne. Jak widać - co dom to inny słownik kulinarny. Pomijając semantykę - fakt jest taki, ze mój Mąż uwielbia gołąbki, a ja ich jeszcze nie robiłam samodzielnie. Dziś opiszę te, które z moją(...)drobną pomocą Mama przyrządziła mi na rozruch po powrocie z wołomińskiej wyprawy. Do tej pory robiła je z kapusty białej, tym razem na moją prośbę powstały z kapusty włoskiej. Lata praktyki i odrobina innowacji? Efekt oceńcie sami. Składniki (na 2 mega gary): główka kapusty włoskiej (średniej wielkości) 1 kg mielonego mięsa indyczego 1 duże jajko 1 cebula 1 sucha kajzerka
Kuchnia po mojemuczas farbowania jajek. Dziś kilka sposobów na barwienie jajek, które przetestowałam. Dzięki naturalnym barwnikom moje jajka miały kolor: brązowy - łupiny cebuli ciemny brązowy - herbata żółty - kurkuma niebieski - czerwona kapusta zielony - kurkuma a następnie czerwona kapusta Tego roku zabarwiłam białe jajka. Jajka miały czerwone pieczątki,ale w czasie mycia tusz ładnie się zmył. Białe jajka wyszły rewelacyjnie, zwłaszcza kolor niebieski. Barwienie(...)włożyć jajka, gotować je na małym ogniu przez 15 minut. Można też gotowym wywarem zalać ugotowane wcześniej jaka. Jajka zostawić w wywarze do uzyskania satysfakcjonującego koloru. Barwienie w czerwonej kapuście Barwiąc jajka w czerwonej kapuście otrzymamy jajka koloru niebieskiego. Aby jajka dobrze nabrały koloru trzeba je dość długo trzymać w wywarze. Najciemniejszy kolor uzyskałam mocząc jajka całą noc. Aby zafarbować
Mama Gotujezapytaliśmy dzieciaczki jakie naleśniki chciały zjeść. Odpowiedź była jasna i prosta hehehehe na słodko. Jednak kiedy zaczęliśmy bardziej dopytywać to wybór padł na klasyczne krokiety z kiszoną kapustą. Wszyscy je uwielbiamy. Jednak chcieliśmy zrobić je nieco w bogatszej wersji. I tak też zrobiliśmy. Zamieszaliśmy nieco składnikami i wyszły przepysznie. Zobaczcie jak pięknie wyglądają i przeczytajcie przepis. Krokiety z kapustą kiszoną(...)Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Składniki farsz: ok. 700 g kapusty kiszonej 10 średnich pieczarek 1 por 1/2 małego selera 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa z oliwek tymianek, kmin rzymski, pieprz, sos chili, grzybowy sos sojowy Kapustę
vegetanie