sprawą ciekawego farszu, jednak w tym przypadku powodów jest więcej – począwszy od ciasta, przez lepienie pierogów, farsz, kończąc na maszczeniu pierogów. Pierogi pieczone z Milczy to pierogi z kapustą i białym serem. Zwykle farsz z kapusty przygotowuje się gotując ją lub smażąc, albo kolejno – gotując i smażąc. Farsz w tradycyjnych pierogach z Milczy to surowa kapusta, która poddana odpowiednim zabiegom(...)pozbawia skórkę chrupkości, ale za to sprawia, że pierogi są miękkie i dłużej zachowują świeżość. W efekcie wszystkich tych zabiegów możemy podać na stół mięciutkie, pachnące pierożki z kapustą o wyjątkowym smaku. Zarówno ten przepis, jak i wiele innych, to chluba Koła Gospodyń Wiejskich „Milczanki” z Milczy, które aktywnie dba o zachowanie lokalnych tradycji i dawnych regionalnych przepisów. Dziękuję Malwinie
Trzeci talerznajlepiej w postaci surówki. Latem, wiadomo, rządzą świeże ogórki, pomidory, sałata. Zimą częściej sięgamy po kiszonki albo warzywa korzeniowe, jak chociażby seler, marchew, rzodkiew. A szczególne wzięcie ma kapusta. Najprostszy coleslaw albo surówka z czerwonej kapusty o tej porze roku nie tylko doda koloru na talerzu, ale też jest źródłem cennych witamin i minerałów. Można przyrządzić ją z majonezem(...)jednak wolę wersję lżejszą. Taka do obiadu jest najlepsza;) Polecam również inne przepisy na surówki do obiadu: Surówka z młodej kapusty Surówka marchewkowo-selerowa Marchewka po koreańsku Surówka z kiszonych buraków Słodko-kwaśna surówka z kapusty Surówka z dyni, marchewki, jabłka Surówka z czerwonej kapusty Składniki: pół główki czerwonej kapusty (ok 0,5kg) 1 marchew
Obiad gotowySurówka z białej kapusty z marchewką i koperkiem to prosty i zdrowy dodatek do obiadu. Szybko się ją przygotowuje i świetnie smakuje. Na blogu znajdziecie również inspiracje na inne pyszne surówki . Zachęcam zerknąć Składniki: 1/2 średniej główki białej kapusty 2 duże marchewki 1 malutka cebula 1 mały pęczek koperku 3 łyżki oleju rzepakowego około 2 łyżeczki cukru(...)łyżki soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Kapustę cienko poszatkować, lekko posolić i wymieszać. Dodać startą marchewkę, drobno posiekaną cebulkę, olej rzepakowy, cukier, sok z cytryny i posiekany koperek. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odstawić na około 30 minut aby smaki się przegryzły. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Surówka Colesław → Surówka z białej kapusty
Oryginalny smaktakie smaczne. Warto czas od czasu przygotować surówkę z nowego przepisu, dzięki czemu nawet tradycyjne danie obiadowe będzie smakowało inaczej. Idealnym dodatkiem do każdego obiadu będzie surówka z białej kapusty . Obecność kukurydzy i pora sprawia, że smakuje ona rewelacyjnie. Przekonajcie się sami! Poniżej zaprezentuję Wam szybki i smaczny przepis surówkę z białej kapusty , która będzie idealnym dodatki do każdego obiadu(...)PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z BIAŁEJ KAPUSTY Składniki 250 g białej kapusty 1 mała marchewka 100 g kukurydzy 50 g pora 3 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru pieprz sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kapustę kroimy na szatkownicy. Przekładamy do miski i zasypujemy solą i wygniatamy ręką, aż zacznie puszczać
Przepiski.plalkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk. Kapusta pekińska jest warzywem niskokalorycznym. Witaminy jakie znajdziemy w kapuście pekińskiej: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, beta-karoten. Zawiera także bogactwo składników mineralnych takich jak: wapń, potas, sód(...)układ kostno- stawowy. Dzięki zawartości dużej ilości przeciwutleniaczy usuwa z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki, chroniąc w ten sposób nasz organizm przed różnego rodzaju chorobami. Błonnik jaki znajdziemy w kapuście reguluje pracę układu trawiennego oraz zapewni nam uczucie sytości na długi czas. Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje
Zdrowy Styl Joannykróluje grzybowa lub rybna, to ja nie wyobrażam sobie Świąt bez czerwonego barszczu. Takiego z uszkami lub właśnie z pasztecikami. To wspaniałe połączenie nie tylko na Święta. Paszteciki z kapustą i pieczarkami z tego przepisu są puszyste, delikatne i z pewnością sprawdzą się nie tylko na Wigilię – to świetna przekąska na różnego rodzaju imprezy typu parapetówka czy urodziny(...)także pomysł na kolację. Z racji, że zamiast tradycyjnych grzybów leśnych są tu pieczarki – paszteciki mogą śmiało wcinać także młodsze dzieci. Paszteciki z kapustą i pieczarkami – farsz: 500 g kapusty kiszonej (nie kwaszonej) 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 2 łyżki masła lub oleju ¾ szklanki bulionu lub wody sól lub sos sojowy
Poezja smakuPierogi z kapustą i grzybami są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia i stanowią klasykę kuchni polskiej . Chociaż przyznam, że tak bardzo je lubię, że często przygotowuję je również poza sezonem świątecznym. Uwielbiam je również za to, że genialnie nadają się do mrożenia , dzięki czemu spokojnie możemy przygotować ich większą ilość i cieszyć się nimi w dowolnym czasie Przepis na pierogi(...)kapustą i grzybami Składniki na ciasto 2 szklanki mąki (300 g) 4 łyżki oleju (40 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy ⅔ szklanki gorącej wody * (170 ml) pół łyżeczki soli Składniki na farsz 300 g kapusty kiszonej 30 g grzybów suszonych 2 liście laurowe 3 ziaren ziela angielskiego 1 cebula (100 g) 2 łyżki
WegePrzepismną jeszcze jeden przepis gołąbkowo-kaszowy, ale myślę, że nie przejdzie. Z gryczaną nie będzie tak łatwo. Nic to, na dzień dzisiejszy to i tak wieeelki sukces. Składniki: 1 kapusta włoska 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 3/4 szklanki suchej kaszy pęczak 1 cebula 1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 500 ml wody(...)gotowania kapusty 2 liście laurowe 1 łyżka majeranku szczypta cukru sól pieprz (przepis na 10 sztuk) Pęczak gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą, studzimy i mieszamy z surowym mięsem. Dokładamy do tego startą na grubych oczkach cebulę, majeranek, sól i pieprz, z masy formujemy podłużne kotlety. Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej kapustę
Kardamonovytylko zobaczyłam młodą kapustę, od razu wiedziałam, że będę chciała ją z czymś zapiec. I tak… parę dni temu dostałam od Bro biały ser ze wsi. Żywot ów sera był na wyczerpaniu, więc postanowiłam wykorzystać go do pierogów ruskich. Do pierogów ugotowałam za dużo ziemniaków, więc kapusta została zmuszona do spółkowania z kopytkami. Od dawna chciałam także zapiec kopytka(...)sosie pomidorowym. I tak powstał pomysł na zrobienie kopytek pieczonych z młodą kapustą w sosie pomidorowym. My trochę marudził, że smakuje mu to bigosem (którego nie lubi), zjadł jednak trzy z czterech porcji, więc nie wiem o co mu tak naprawdę chodziło. Takie kopytka na 100% zapiekę jeszcze z innymi sosami, to jest naprawdę genialne. Składniki: kopytka pół młodej
Kardamonovybędę się za bardzo produkować z postem, bo jestem w trakcie oglądania meczu (w ogóle pisząc tytuł, użyłam słowa Kapustka, zamiast kapusta). Nie potrafię się porządnie skupić ani na jednym, ani na drugim. Krótko więc… Mam Wam ja takiego Jegomościa, który czasami wydzwania do mnie i pyta o przepisy. Ostatnio zadzwonił i chciał dostać przepis na surówkę z kiszonej(...)kapusty. I dostał. A ja się zorientowałam, że nie mam jej na blogu. Ciągle zapominam, że ludzie jednak często sięgają po podstawowe przepisy w internecie. A bloga przecież nie prowadzę jedynie dla siebie. Dziś więc, surówka z kiszonej kapusty. Po prostu. Ps. Mysza, dzięki za michę. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 mała cebula 1 marchewka 1 jabłko szczypta cukru
Kardamonovyostatnią niedzielę wyczyniałam barszcz ukraiński . Jednym z jego składników była kapusta włoska, której dość spora część została mi po skompletowaniu zupy. Chodził mi po głowie pomysł zapieczenia jej (kapusty znaczy), niekoniecznie pod beszamelem. Jak widzicie, na beszamelu się skończyło. I całe szczęście. Proste i genialne. Składniki: pół główki kapusty włoskiej 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml mleka(...)gałka muszkatołowa sól garść startego ulubionego sera żółtego olej rzepakowy Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, z połówki wycinamy 4-5 grubych plastrów. Masło rozpuszczamy w garnku. Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy zasmażkę, po chwili wlewamy mleko i znowu bardzo dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą (można dodać także odrobinę białego pieprzu
Kardamonovyktórego wyjdą mi jakieś 2-3 porcje. Tak, mi, nie nam. Tej potrawy za bardzo nie trzeba przedstawiać. Można ją robić z różnymi dobrociami: z grzybami, ze słodką kapustą, kiszoną, kiełbasą, pieczarkami, z marchewką, z mięsem i bez. Tym razem postawiłam na opcję z kiszoną kapustą i łopatką wieprzową. Do tego duuuużo świeżo mielonego pieprzu. Już się cieszę na kolejne(...)postaci wałówki, parę dni temu. Niewiele jest osób, które potrafią gotować tak jak oni. Jadłabym wszystko jak leci. Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg kiszonej kapusty (z marchewką) 1 duża cebula pół opakowania makaronu łazanki pół łyżeczki sosu Worcester (opcjonalnie) 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy (przepis
Kardamonovyzwykle bywa przed świętami, blogerzy świętują wcześniej. U mnie na pierwszy (lub już właściwie drugi) strzał idzie biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą. Przepis w sumie przypadkowy, kiełbasa została nam z grillowania, kiszoną kapustę kupiłam z ciekawości w mikołowskim warzywniaku, chciałam też wykończyć resztę grzybów. Z tego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego. Składniki: 200 g kiszonej kapusty 2 białe(...)smażenia (ja użyłam gęsiego smalcu) Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy poszatkowaną z grubsza kapustę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, liść laurowy, ziele i dodatkowo pół szklanki wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec doprawiamy solą i świeżo
KardamonovyPowolutku, powolutku, nowalijki niedługo zaczną czyścić nasze portfele. Ostatnio jak weszłam do biedry i zobaczyłam tonę młodej kapusty, od razu uśmiechnęłam się nie tylko w duszy. Nie kupiłam jednak żadnej, bo w lodówce w domu czekały na mnie dwie sztuki <3. Jedna poszła na surówkę na dzisiejszy obiad, druga na kapustę zasmażaną. Kuchnia polska jest czymś niesamowitym. Łapcie przepis(...)jest zupełnie zwyczajny. Składniki: 1 młoda kapusta 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła pół szklanki wody pęczek koperku duża szczypta cukru sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich liści, kroimy na ćwiartki, wycinamy głąb i szatkujemy, wrzucamy do garnka. Wlewamy do niego wodę, gotujemy pod przykryciem około 6 minut – aż kapusta będzie al dente, od czasu
KardamonovyCzerwoną kapustę lubimy bardzo, tzn. głównie My. Nie wiem dlaczego. Powodem mogą być rolady i kluski śląskie. Wiecie do czego piję? Do tego, że to Ślązak. Rolady, kluski, modro. W ogóle muszę w końcu kiedyś zrobić takie prawdziwe wołowe rolady i opublikować je u siebie. Kluski już mam. Sałatka z modrej też już się pojawiła. Dobra, do rzeczy. Surówka(...)czerwonej kapusty i marchewki nie jest niczym skomplikowanym. Dwie ważne sprawy: polecam porządnie wygnieść kapustę, sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. To chyba tyle. Z proporcjami możecie się bawić. Ja specjalnie chciałam dowalić dużo marchewki, już dawno mnie to korciło. Wyszło super. Zjedliśmy ją z pulpetami w sosie pomidorowym i ciemnym ryżem. Reszta zostanie zaraz wchłonięta z tortillami z kurczakiem
Kardamonovy