kapustą - 19268 przepisów (strona:159/1285)

Kościerska, surówka z kiszonej kapusty do obiadu 2510

votes ) Kościerska, surówka z kiszonej kapusty do obiadu Kościerska surówka z kiszonej kapusty do obiadu, to strzał w dziesiątkę O tej porze , rozpoczynam konsumpcję ,domowej kiszonej kapusty. Jest to czas , kiedy gry[pa szaleje , a kapusta jest teraz najsmaczniejsza i najskuteczniejsza w walce z wirusami . Warto korzystać z domowych probiotyków , takich jak kiszonki . Są zdrowe , chronią przed infekcjami lepiej niż(...)witaminy , a do tego są bardzo smaczne . Polecam, prosta surówka do obiadu i nie trzeba już sięgać po żadne suplementy diety.. Tanio , zdrowo i smacznie Składniki : 2 szklanki kapusty kiszonej z pomidorami i marchewką ( lub zwykła 2 szklanki , plus 2 pomidory, siekane i jedna mała , tarta marchewka , świeże ) 2 ząbki czosnku, raczej duże ( chyba że ktoś nie przepada

Ogrodnik w podróży
Kapusta zasmażana 59

doświadczenie jednak robi swoje. Ja też kiedyś nabiorę doświadczenia. I Ty także.  Jeżeli chodzi o ilość cukru, nie napiszę Wam ile dokładnie trzeba dać. Jedni lubią tę kapustę mało słodką, inni zdecydowanie bardziej. Z tego co pamiętam ja przywaliłam chyba ze 2 łyżki (tak, tak). Składniki: pół główki białej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 szklanka wody 1 łyżka(...)masła 1 łyżka mąki pszennej cukier (wg uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny olej rzepakowy sol pieprz Z kapusty pozbywamy się brzydkich zewnętrznych liści. Całą główkę cienko szatkujemy, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przelewamy ją na sicie wrzątkiem, odsączamy. Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kapustę. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę

Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej ze szpinakiem 102

votes ) Surówka z kapusty pekińskiej ze szpinakiem Surówka z kapusty pekińskiej ze szpinakiem , to całkiem dobry pomysł na przystawkę do obiadu . Pasuje do wszelakiego mięsa . Świetnie wpisuje się także w kuchenne gusta wegetarian . Co najważniejsze jest niesamowicie pyszna i do tego bardzo zdrowa . Skutecznie uzupełni nam niedobory niektórych witamin , w końcu jest pełna świeżych surowych i zdrowych warzyw Polecam , szczególnie(...)bardzo szybko i łatwo się ją robi składniki 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 biała papryka 4 garście świeżych liści szpinaku 2 duże starte marchewki 1 czerwona cebula 1 mała puszka kukurydzy 4 ząbki czosnku 2 pomidory 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich ( mogą być też prowansalskie ) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki

Ogrodnik w podróży
Kopytka na kiszonej kapuście 136

dziś wiadomo że kopytka i kiszona kapusta to idealnie zgrany duet. Proste tradycyjne danie podane ze skwarkami z boczku wędzonego a jakże smaczne.  Kopytka 500 gram ugotowanych ziemniaków 1 male jajko S ok.1 szklanka maki pszennej sól Ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać mąkę, jajko, sól szybko zagnieść ciasto jeżeli będzie się mocno kleić podsypujemy dodatkową porcją  mąki. Ciasto(...)kilka części z każdej uformować wałek  o grubości ok. 2 cm i pokroić po skosie na zgrabne kluseczki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotować 2/3 minuty od wypłynięcia. Kapusta kiszona z boczkiem wędzonym 500 gram kapusty kiszonej 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego opcjonalnie kminek do smaku 60 gramów boczku wędzonego Kapustę zalać wrzątkiem tak aby kapusta była

Andzia Pichci
Domowa kiszona kapusta na zimę 62

Domowej nie dorówna żadna kupiona w sklepie lub na bazarze. Producenci, którzy kiszą dziesiątki beczek kapusty, skracają czas kiszenia, dodają gotowy kwas o gorszym smaku. Aby zapobiec zepsuciu produktu i stratom, stosują też konserwanty. Dlatego warto mieć trochę własnej  spiżarni. Oczywiście ważny jest też czynnik finansowy. Kilogram kiszonej kapusty kosztuje zimą(...)przygotowania, poza nią samą potrzebujesz tylko soli i ewentualnie kilka marchewek oraz cebulę, jeśli lubisz. Składniki: 3 twarde główki białej kapusty (włoska nie nadaje się do przechowywania) 3 marchewki 15-25 g (2 czubate łyżeczki) grubej, nieoczyszczonej soli kuchennej na każdy kilogram kapusty łyżeczka kminku, jeśli lubisz Sposób przygotowania: Przygotuj

Wymiar Zdrowia
Żeberka w kapuście z grzybami i ziemniaki w mundurkach 162

żeberek wieprzowych 800 g kapusty kiszonej garść suszonych borowików 1 cebula 1 marchewka pół szkl wina czerwonego sól pieprz ziele angielskie listek laurowy kminek jałowiec majeranek tłuszcz do smażenia 1 łyżka mąki na zasmażkę ziemniaczki Moczymy grzybki wcześniej, następnie je gotujemy przez ok 10 min. Żeberka myjemy i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą(...)zostawiamy na durszlaku by odciekła. Do głębokiej patelni wrzucamy posiekaną cebulę i podlewamy 2 łyżkami oleju, smażymy, dodajemy startą na tarce marchewkę. Następnie dodajemy kapustę, chwilę podsmażamy. Dodajemy przyprawy do smaku, grzybki i podlewamy wywarem z grzybków oraz winem. Wkładamy do kapusty podsmażone żeberka lekko je przykrywamy kapustą. Podlewamy jeszcze niewielką ilością wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu

Gotowanie jest łatwe
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem francuskim 93

Najprostsze rozwiązania są najlepsze! Uwielbiam surówki oparte na jednym, maksymalnie dwóch składnikach. Kocham mizerię, surówkę z kapusty i marchewki, czy klasyczne gotowane buraczki. <3 Surówka z kapusty pekińskiej z sosem francuskim to jedno z takich pysznych i banalnych dodatków. Oczywiście można ją urozmaicić innymi warzywami, ale czy warto poprawiać coś co już samo w sobie jest pyszne? Surówka(...)kapusty pekińskiej z sosem francuskim Składniki: 1/2 średniej kapusty pekińskiej 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki ziarnistej musztardy francuskiej 1 łyżka miodu pieprz sól Rozpoczynamy od poszatkowania drobno kapusty pekińskiej. Wrzucamy ją do miski, a następnie doprawiamy ją solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Później w drugiej miseczce przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą

PatiGotuje
Kapuśniak z boczkiem i ziemniakami. 164

jesienne i zimowe chłody polecam taki kapuśniak, sycący i rozgrzewający, z bardzo dużą ilością kapusty, boczku i ziemniaków. Z przepisu wychodzi 4 duże porcje. Ugotujcie, a zobaczycie jak będzie pysznie :) Potrzebujemy: 50 dag kiszonej kapusty 2 duże cebule 50 dag boczku wędzonego 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego sól do smaku pieprz czarny mielony(...)smaku olej do smażenia 4 duże ziemniaki 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie pysznego kapuśniaku: 1. Kapustę płuczemy, odciskamy z wody i kroimy, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. 2. Cebule obieramy, kroimy i przesmażymy na oleju aż będzie szklista i miękka, przekładamy do miękkiej kapusty. 3. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju do ładnego zrumienienia i również

Izabelawkuchni
młoda kapusta z boczkiem na szybko... 103

Składniki: kapusta młoda 2 główki większe, smalec 1 łyżeczka, boczek śwież bez kości 25 dag, boczek wędzony bez kości 20 dag, cebula 1 sztuka średnia, ząbki czosnku 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet winny 2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki Boczek świeży bez kości pokroić w kostkę, smażyć w rozgrzanym(...)wędzony bez kości pokroić w kostkę, wsypać do na patelnię do boczku i smażyć na rumiano, pod koniec dodać pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek. Wsypać porcjami pokrojoną młodą kapustę (nie dolewać wody, kapusta puści swój sok), wymieszać, dodać kucharka, pieprz mielony, cukier, ocet, dusić do miękkości kapusty z 20 minut co jakiś czas zamieszać, pod koniec wsypać posiekany koperek

W Mojej Kuchni Lubię
Domowa kiszona kapusta na zimę 66

Domowej nie dorówna żadna kupiona w sklepie lub na bazarze. Producenci, którzy kiszą dziesiątki beczek kapusty, skracają czas kiszenia, dodają gotowy kwas o gorszym smaku. Aby zapobiec zepsuciu produktu i stratom, stosują też konserwanty. Dlatego warto mieć trochę własnej  spiżarni. Oczywiście ważny jest też czynnik finansowy. Kilogram kiszonej kapusty kosztuje zimą(...)przygotowania, poza nią samą potrzebujesz tylko soli i ewentualnie kilka marchewek oraz cebulę, jeśli lubisz. Składniki: 3 twarde główki białej kapusty (włoska nie nadaje się do przechowywania) 3 marchewki 15-25 g (2 czubate łyżeczki) grubej, nieoczyszczonej soli kuchennej na każdy kilogram kapusty łyżeczka kminku, jeśli lubisz Sposób przygotowania: Przygotuj

Wymiar Zdrowia
Bułeczki z młodą kapustą 212

Cebularze tak pobudziły nasze apetyty, że postanowiłam znów upiec coś wytrawnego. Korzystając z obfitości darów lata pomyślałam o bułeczkach z kapustą. Takie bułeczki smakują pysznie same w sobie, popijane kefirem albo jako dodatek do chłodnika, można zabrać je również np na piknik. Do nadzienia wykorzystałam młodą kapustę, którą poddusiłam do miękkości. Domownicy już wołają o powtórkę;) Bułeczki z młodą kapustą(...)mąki pszennej 25g świeżych drożdży 170ml mleka 2 łyżki śmietany 18% 2 duże jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 50g masła 1 łyżka oleju Nadzienie: mała główka młodej kapusty 1 cebula pęczek szczypiorku olej do smażenia sól pieprz majeranek sezam lub mak do posypania Mleko podgrzać. Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i mleka przygotować rozczyn. Jajka rozkłócić widelcem

Obiad gotowy
Gołąbki z młodej kapusty i kurczaka w sosie maślanym 121

Gołąbki z młodej kapusty i kurczaka w sosie maślanym Pyszne gołąbki z młodej kapusty , faszerowane delikatnym mięsem drobiowym . Do tego wszystkiego ekstrawagancki sos o delikatnym smaku z nutką masła i śmietany . Bardzo nie typowe danie ale niezwykle smaczne . Polecam , jest to lekka wersja . Jeśli jeszcze sami zmielicie kurczaka , na pewno będzie to też zdrowa potrawa Polecam szczególnie dla dzieci , moim(...)bardzo smakowały , nawet młodszy , który nie lubi kapusty zjadł . Oczywiście najpierw dokonał dokładnego oddzielenia kapusty od mięsa i sosu , ale reszta już w zupełności go zadowoliła składniki : 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka 2 udka bez skóry 1 główka kapusty 1,5 szklanki ugotowanego na rosole ryżu 2 – 3 szalotki 1 jajko 1 łyżka ketchupu 2 kostki bulionowe , drobiowe

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem 148

Robiliście w tym sezonie gołąbki? Ja właśnie zrobiłam takie na bazie kaszy jaglanej. Wyszły naprawdę pyszne. Składniki: 1 duża główka młodej kapusty Farsz: 500 g mielonego mięsa (u mnie od łopatki) 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 1 duża cebula kilka suszonych grzybków sól, pieprz majeranek Sposób wykonania: 1. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do szerokiego garnka z wrzątkiem i odrobiną(...)minut, by troszkę zmiękły, po czym drobno pokroić. 5. Mięso, ugotowaną kaszę, cebulę i grzyby wymieszać, dodać majeranku, soli i pieprzu i jeszcze raz zamieszać. 6. Z liści kapusty odkroić zgrubiałą część, nakładać farsz, zwijać dość ciasno. 7. W dużym garnku na spodzie położyć 1-2 liście kapusty, ułożyć ciasno obok siebie gołąbki, zalać wodą do 2/3 wysokości, całość przykryć

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki z kaszą, pieczarkami i szparagami 151

Młoda kapusta ciągle mnie kusi do kupna i do wymyślania w domu nowych dań bez glutenu i składników pochodzenia zwierzęcego. Gołąbków nie znosiłam odkąd pamiętam. Aż do niedawna, gdy uświadomiłam sobie, że w liście kapusty mogę włożyć takie składniki, które lubię i mi odpowiadają, a nie tradycyjny, rodzinny farsz. A że niedawno spędzałam czas w ośrodku, w którym zaserwowano(...)razy w ciągu kilku dni pobytu, postanowiłam odczarować ich jałowy smak ziołami i włożyć w nie coś sezonowego. Składniki (na 15 sztuk): główka kapusty 100 ml kaszy jaglanej 150 dag pieczarek 200 g zielonych szparagów cebula łyżeczka czosnku niedźwiedziego** łyżeczka mielonej kozieradki* gałązka rozmarynu*** sól pieprz olej do smażenia przecier pomidorowy lub inny sos warzywny koperek Kaszę jaglaną wypłukać

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki z młodej kapusty po benedyktyńsku 122

Gołąbki z młodej kapusty po benedyktyńsku Ciekawy przepis, smaczne gołąbki z młodej kapusty po benedyktyńsku . Nie wiem czy to oryginał , raczej nie zakładam . Dostałam od kogoś , kto dostał od innej osoby , po drodze do mnie każda z nich coś dodała od siebie . Oczywiście ja także użyłam modyfikacji pod gust mojej rodzinki Cóż , taki los przepisów , rzadko pozostają niezmienne wędrując(...)maśle 1 szklanka słodkiego, czerwonego wina 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku 4 łyżki słodkiej śmietany mąka pszenna , rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu dodatkowo : oczywiście młoda kapusta , duża główka smalec do smażenia Kapustę spażamy i oddzielamy liście . Zostawiamy do ostygnięcia . Składniki z listy farsz mieszamy ze sobą , wyrabiając na gładką , jednolitą masę . Każdy liść kapusty faszerujemy , dużą

Ogrodnik w podróży