zależności od regionu są różne przepisy na to danie. Może mieć ona postać zupy lub gęstej potrawki. Niezależnie od tego jaki przepis wybierzemy, to głównym składnikiem jest biała, słodka kapusta, która parzy naszą brodę i stąd ta śmieszna nazwa. Parzybroda w postaci gęstej potrawki to proste i pyszne danie jednogarnkowe. Oprócz białej kapusty zawiera również ziemniaki, a w niektórych przepisach(...)też skwarki ze słoniny lub podsmażony boczek. Moja wersja parzybrody jest wegetariańska i przygotowana z młodej kapusty oraz młodych ziemniaków, z dużą ilością zieleniny - koperku oraz szczypiorku. Zagęszczona jest zasmażką z cebulą, na maśle. Dzięki młodym warzywom przygotowanie potrawy jest bardzo szybkie i nie zajmuje więcej niż 30 min. Na pierwszy rzut oka danie nie wygląda jakoś super apetycznie, trochę
Kuchnia MagdaLenyzależności od regionu są różne przepisy na to danie. Może mieć ona postać zupy lub gęstej potrawki. Niezależnie od tego jaki przepis wybierzemy, to głównym składnikiem jest biała, słodka kapusta, która parzy naszą brodę i stąd ta śmieszna nazwa. Parzybroda w postaci gęstej potrawki to proste i pyszne danie jednogarnkowe. Oprócz białej kapusty zawiera również ziemniaki, a w niektórych przepisach(...)też skwarki ze słoniny lub podsmażony boczek. Moja wersja parzybrody jest wegetariańska i przygotowana z młodej kapusty oraz młodych ziemniaków, z dużą ilością zieleniny - koperku oraz szczypiorku. Zagęszczona jest zasmażką z cebulą, na maśle. Dzięki młodym warzywom przygotowanie potrawy jest bardzo szybkie i nie zajmuje więcej niż 30 min. Na pierwszy rzut oka danie nie wygląda jakoś super apetycznie, trochę
Kuchnia MagdaLenyNajlepsze jedzenie w czerwcu - młoda kapusta z młodymi ziemniaczkami. Dziś wersja z zasmażką, kiełbaską, przecierem pomidorowym i obowiązkowo z koperkiem. Do tego podsmażone ziemniaczki nic więcej nie trzeba do szczęścia. Młoda kapusta z kiełbasą i ziemniakami Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 2 młode marchewki liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 cebula 1 łyżka oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)kiełbasy 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku do podania podsmażone młode ziemniaczki Wykonanie: Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, przełożyć do kapusty, ugnieść całość i zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele, posolić i gotować ok 20 minut. Cebulę posiekać, usmażyć na oleju i przełożyć do kapusty. Potem
Smaczny zeszytDzisiaj polecam kapustę zasmażaną Składniki 1 kg kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 cebula sól do smaku liść laurowy ziele angielskie ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz ½ łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyża masła 2 łyżki mąki Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy(...)drobna kostkę, a obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach – podsmażamy na maśle i przekładamy do kapusty. Podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i chwilę dusimy. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością wody i wlewamy do kapusty. Dusić jeszcze około pięciu minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec poprawić do smaku. Artykuł Kapusta zasmażana pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaSurówka obiadowa z młodej kapusty Smaczna, zdrowa, kolorowa… i co tu więcej pisać. Trwa sezon na młodą kapustę, więc trzeba to wykorzystać! Taka surówka to świetny dodatek do obiadu, grilla lub do burgerów. Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 pęczek natki pietruszki pół cebuli 4-5 plastrów suszonych(...)pomidorów w oleju 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka miodu sól, pieprz *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Pokrojoną kapustę przekładamy do miski, solimy (użyłam płaską łyżeczkę soli), mieszamy i odkładamy na czas przygotowania pozostałych składników *** *** Pietruszkę i cebulę drobno siekamy. Paprykę oraz suszone pomidory kroimy w małą kosteczkę *** *** Wszystkie składniki dodajemy
Blog z Apetytemwiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak młodej kapusty! Czy to w surówce, czy w gołąbkach, czy właśnie w formie duszonej z marchewką mogłabym zajadać się nią bez opamiętania. Wykonanie duszonej kapusty jest niezwykle proste, a stanowi zdrowy i niezwykle pyszny dodatek do obiadu. Idealnie komponuje się do mięs i do młodych ziemniaczków. Koniecznie upolujcie młodą kapustę na straganie(...)danie. Przepis na 3-4 porcje. Przy podziale na trzy porcje, jedna to ok. 103kcal, B: 3,6g, T: 3,8g, W: 17,8g. Składniki: – 500g młodej kapusty – 400ml bulionu (lub 400ml wody + 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 1 marchewka – 1 cebula (lub 2 dymki) – 1/2 pęczka koperku – 1 łyżka soku z cytryny
Be Fit Be StrongSzybka sałatka do obiadu to bardzo szybki do przygotowania dodatek do obiadu. Świetnie będzie się komponował z mięsem z ciemnym sosem oraz ziemniakami z wody. Do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Młodą kapustę uwielbiam w każdej postaci. Surowa czy na ciepło, zawsze pyszna. Chrupiąca, miękka i pełna smaku. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszna i aromatyczna zupę z dodatkiem młodej kapusty. Mam nadzieje, ze i Wam ona bardzo posmakuje. SKŁADNIKI: ŚREDNIA GŁÓWKA MŁODEJ KAPUSTY. 2 ŚREDNIE CEBULE 1 ZĄBEK CZOSNKU 1 ZIELONA PAPRYKA 3 – 4 ŁODYGI SELERA NACIOWEGO(...)LISTKI LAUROWE 4 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO 1- 2 ŁYŻECZKI. LUB DO SMAKU, OSTREJ PAPRYKI 1 – 2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK OPCJONALNIE KWAŚNA ŚMIETANA ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: KAPUSTĘ POSZATKOWAĆ, CEBULE I ZIELONA PAPRYKĘ POKROIĆ W KOSTKĘ, A ŁODYGI SELERA W PLASTERKI. KOPEREK POSIEKAĆ, CZOSNEK ZETRZEĆ NA TARCE. W GARNKU ROZGRZAĆ OLIWĘ I NA GORĄCEJ ZESZKLIĆ CEBULE WRAZ Z ZIELEM
Pani M - kuchnia smakowitaPomysł na wykorzystanie młodej kapusty - surówka z marchewką i koperkiem na słodko-kwaśno. Idealna na grilla lub jako dodatek do obiadu. Przygotowując surówkę z młodej kapusty musimy pamiętać o jednej rzeczy - poszatkowaną kapustę należy posypać solą i całość bardzo dokładnie wymieszać. Dzięki soli, kapusta zmięknie i puści sok. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 pęczek koperku(...)połowy cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smaku sól, pieprz cukier Kapustę poszatkować, posypać solą, zagnieść za pomocą dłoni i odstawić na kilkanaście minut. W międzyczasie marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno posiekać. Z kapusty odlać sok. Wszystkie składniki surówki połączyć ze sobą. Na sam koniec, całość doprawić pieprzem oraz cukrem. Przed
UgotowaćSurówka z czerwonej kapusty po tajsku Surówka + kotlet + ziemniaki, to dla wielu osób “must have” obiadowy. Ja surówki mogę zajadać niezależnie od towarzystwa. Z kotlecikami, z pierogami… albo po prostu same. Dzisiejsza surówka z czerwonej kapusty , jest zrobiona w tajskich klimatach . Konkretnie doprawiona, chrupiąca… No po prostu pyszna. A teraz wyobraź sobie, że masz na talerzu(...)mogłoby być jeszcze piękniej? 😊 No pewnie by mogło 😅 ale lepiej cieszyć się taką piękną chwilą. Zresztą co ja będę sie rozpisywał. Poprostu spróbuj, chętnie Cię poczestuję. Surówka z czerwonej kapusty – a masz jeszcze jakąś? Pewnie, że tak. Na blogu znajduje się m.in. czerwona kapusta z rodzynkami , która jest ulubienicą mojej mamy. Pozostając w kapustach, mam również takie pyszności
Blendmanzimie wszyscy z utęsknieniem czekamy na świeże warzywa. Jednym z nich jest młoda kapusta. Przegladając różne przepisy na świeżą kapustkę stwierdzam , że w każdej kuchni przygotowuje się ją inaczej. Wypróbowałam wiele przepisów ,ale zawsze wracam do starego przepisu mojej mamy. Choć wiem, że dodatek maślanej zasmażki(...)dodatek kilku moich ulubionych składników w niewielkim stopniu podkreśla tylko mój indywidualny styl smaku i gotowania. Składniki: 1 średniej wielkości główka młodej kapusty 2 dojrzałe pomidory 2 suszone pomidory 1 średnia cebula 1 łyżeczka suszonych warzyw / przyprawa -warzywko/ 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego ok. 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżka
Zakamarki mojej kuchniGołąbki trochę inaczej. Nadziewane mięsem mielonym, kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i pomidorami suszonymi, zawijane w kapustę włoską. Bardzo, bardzo smaczne, mam wrażenie że delikatniejsze od tych zwykłych z ryżem, zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół(...)zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1 mała główka kapusty włoskiej Kaszę ugotować na sypko z odrobiną soli. Kapustę ponacinać przy głąbie, tak aby łatwo było później odcinać liście, wrzucić do wrzątku i obgotować przez 15 min na średniej mocy
moj przepis naKniażyce pod Fredropolem (powiat przemyski) przygotowuje się bardzo prostą, ale wyjątkowo smaczną potrawę o nazwie siekańce. Są to kotlety przygotowane pół na pół z mielonego mięsa i białej kapusty, które zapieka się w sosie pomidorowym. Dzięki dodaniu do masy mięsnej zasolonej i odciśniętej kapusty można przygotować 2 razy więcej kotletów niż zwykle, jednak to nie ekonomia jest główną zaletą dania(...)kolację. Przepis na siekańce Koła Gospodyń Wiejskich z Kniażyc znalazłam w publikacji „Tradycyjne jadło Pogranicza Nadsańskiego” wydanej przez Centrum Kulturalne w Przemyślu. Siekańce - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kapusty białej 1 kg mielonego mięsa (dowolny rodzaj – wieprzowe, wołowe, albo nawet drobiowe) 200 g kaszy manny 4-5 cebul 5 jajek sól, pieprz mąka pszenna tłuszcz do smażenia słoiczek przecieru pomidorowego
Trzeci talerzadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obiadowa surówka z kiszonej kapusty i marchewki Tradycyjna i typowo polska surówka obiadowa doskonale pasująca do smażonych i grillowanych ryb, ale także do smażonych dań mięsnych, smaczna zdrowa i w wykonaniu ekspresowa. Surówka z kiszonej kapusty i marchewki Składniki: 300g kiszonej kapusty 3 marchewki 1 jabłko 1 cebula ząbek czosnku 3 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy(...)oliwek Szczypta soli Pieprz do smaku Surówka z kiszonej kapusty i marchewki – przepis Przygotowanie: Odmierzoną ilość kapusty kiszonej odciskamy z nadmiaru soku i wkładamy do salaterki Marchew obieramy i razem z jabłkiem ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, dodajemy do kapusty. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, żeby straciła ostrość możemy ją sparzyć wrzątkiem, następnie dodajemy do salaterki
Księga-Smaku