ostatnią niedzielę wyczyniałam barszcz ukraiński . Jednym z jego składników była kapusta włoska, której dość spora część została mi po skompletowaniu zupy. Chodził mi po głowie pomysł zapieczenia jej (kapusty znaczy), niekoniecznie pod beszamelem. Jak widzicie, na beszamelu się skończyło. I całe szczęście. Proste i genialne. Składniki: pół główki kapusty włoskiej 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml mleka(...)gałka muszkatołowa sól garść startego ulubionego sera żółtego olej rzepakowy Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, z połówki wycinamy 4-5 grubych plastrów. Masło rozpuszczamy w garnku. Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy zasmażkę, po chwili wlewamy mleko i znowu bardzo dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą (można dodać także odrobinę białego pieprzu
Kardamonovyktórego wyjdą mi jakieś 2-3 porcje. Tak, mi, nie nam. Tej potrawy za bardzo nie trzeba przedstawiać. Można ją robić z różnymi dobrociami: z grzybami, ze słodką kapustą, kiszoną, kiełbasą, pieczarkami, z marchewką, z mięsem i bez. Tym razem postawiłam na opcję z kiszoną kapustą i łopatką wieprzową. Do tego duuuużo świeżo mielonego pieprzu. Już się cieszę na kolejne(...)postaci wałówki, parę dni temu. Niewiele jest osób, które potrafią gotować tak jak oni. Jadłabym wszystko jak leci. Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg kiszonej kapusty (z marchewką) 1 duża cebula pół opakowania makaronu łazanki pół łyżeczki sosu Worcester (opcjonalnie) 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy (przepis
Kardamonovyzwykle bywa przed świętami, blogerzy świętują wcześniej. U mnie na pierwszy (lub już właściwie drugi) strzał idzie biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą. Przepis w sumie przypadkowy, kiełbasa została nam z grillowania, kiszoną kapustę kupiłam z ciekawości w mikołowskim warzywniaku, chciałam też wykończyć resztę grzybów. Z tego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego. Składniki: 200 g kiszonej kapusty 2 białe(...)smażenia (ja użyłam gęsiego smalcu) Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy poszatkowaną z grubsza kapustę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, liść laurowy, ziele i dodatkowo pół szklanki wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec doprawiamy solą i świeżo
KardamonovyPowolutku, powolutku, nowalijki niedługo zaczną czyścić nasze portfele. Ostatnio jak weszłam do biedry i zobaczyłam tonę młodej kapusty, od razu uśmiechnęłam się nie tylko w duszy. Nie kupiłam jednak żadnej, bo w lodówce w domu czekały na mnie dwie sztuki <3. Jedna poszła na surówkę na dzisiejszy obiad, druga na kapustę zasmażaną. Kuchnia polska jest czymś niesamowitym. Łapcie przepis(...)jest zupełnie zwyczajny. Składniki: 1 młoda kapusta 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła pół szklanki wody pęczek koperku duża szczypta cukru sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich liści, kroimy na ćwiartki, wycinamy głąb i szatkujemy, wrzucamy do garnka. Wlewamy do niego wodę, gotujemy pod przykryciem około 6 minut – aż kapusta będzie al dente, od czasu
KardamonovyCzerwoną kapustę lubimy bardzo, tzn. głównie My. Nie wiem dlaczego. Powodem mogą być rolady i kluski śląskie. Wiecie do czego piję? Do tego, że to Ślązak. Rolady, kluski, modro. W ogóle muszę w końcu kiedyś zrobić takie prawdziwe wołowe rolady i opublikować je u siebie. Kluski już mam. Sałatka z modrej też już się pojawiła. Dobra, do rzeczy. Surówka(...)czerwonej kapusty i marchewki nie jest niczym skomplikowanym. Dwie ważne sprawy: polecam porządnie wygnieść kapustę, sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. To chyba tyle. Z proporcjami możecie się bawić. Ja specjalnie chciałam dowalić dużo marchewki, już dawno mnie to korciło. Wyszło super. Zjedliśmy ją z pulpetami w sosie pomidorowym i ciemnym ryżem. Reszta zostanie zaraz wchłonięta z tortillami z kurczakiem
Kardamonovyjakiegoś czasu sama kiszę czerwoną kapustę. Czemu akurat tę? A bez konkretnego powodu, jakoś tak. Parę lat temu udało mi się dostać taką w sklepie i ciekawości ją kupiłam. Nie powaliła mnie jakoś na kolana, nie różniła się w smaku niczym od białej. Właściwie to nawet mnie nieco wpieniała, bo wszystko farbowała. Teraz mi to w ogóle nie przeszkadza(...)muszę uważać na miejsca, gdzie ją odkładam do kiszenia. Mam jasny blat w kuchni, więc słoik z kapustą musi zawsze jeszcze na czymś stać. Co do tytułowej surówki, była pyyyyyszna. Nie wiem czy to kwestia dodania większej ilości marchewki, może to zasługa oliwy, którą uwielbiam. Wszystko fajnie zagrało, zjedliśmy wszystko za jednym zamachem. Tego typu surówki pasują mi praktycznie
Kardamonovywitaminy z grupy B, C, A. Ma też sporo przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami. Wykorzystujcie go więc częściej w kuchni. Ja to zdecydowanie uskuteczniam. Wegetariańska grochówka z włoską kapustą powstała, bo po pierwsze znowu miałam ochotę na grochówkę, po drugie w lodówce więdła już kapusta, której za cholerę nie chciałam wyrzucić. Efekt końcowy był więcej niż zadowalający. Ja mogłabym(...)była wędzona papryka, która w kuchni wegetariańskiej, jak dla mnie, jest podstawą. Przepisem, którym się posiłkowałam był mój inny przepis na bezmięsna grochówkę . Ta różni się jedynie tym, że kapusta jest zastąpiona ziemniakami. Reszta proporcji jest prawie bez zmian. Składniki: 2 l wody 200 g grochu (ja użyłam łuskanych połówek) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego
Kardamonovybigos zawsze gotuję jedynie na święta. Muszę za nim porządnie zatęsknić aby nabrać ochoty na jego gotowanie. Bigos z suszonymi owocami około 7 l bigosu Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1,5 kg białej kapusty 350 g karkówki 400 g wołowiny rosołowej 350 g wędzonego boczku, parzonego 400 g kiełbasy, u mnie podwawelska 3 duże cebule 2 czosnki solo(...)czarnego pieprzu 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu sól do smaku Przyrządzanie bigosu zacznij od namoczenia grzybów. Grzyby odważ do miseczki i zalej wrzątkiem. Możesz moczyć przez noc. Natępnie poszatkuj białą kapustę i obgotuj w małej ilości osolonej wody. Obgotuj również kiszoną kapustę. Tą możesz odcisnąć z wody jeśli nie chcesz aby bigos był mocno kwaśny. Ponieważ nie dodałam przecieru pomidorowego zrezygnowałam
codojedzeniateż team zupa grzybowa? U nas w zależności od gości, zmieniamy front W tym roku będzie barszcz czerwony. A może jednak grzybowa? Tak czy siak, paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami są już gotowe. I nie zmarnują się, nawet jeśli na wigilijnym stole, stanie zupa grzybowa. Kiedy nadchodzi późna jesień i zima, w naszym domu zaczyna dość często pojawiać się(...)czerwony barszcz. A jak barszcz, to i paszteciki. Te paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami, możecie zrobić również z nadzieniem mięsnym, cebulowym lub samymi grzybami. Zamiast grzybów suszonych, możecie użyć pieczarek i tak wyjdą bardzo aromatyczne. My lubimy kminek, więc ja często posypuję wierzch pasztecików właśnie kminkiem ale również i czarnuszką. Można użyć sezamu, maku albo zostawić takie w wersji
Mieszam w Garnkutradycyjne, które co roku pojawią się na naszym stole, oraz takie które przygotowuję eksperymentalnie, bo zaciekawił mnie ich smak, lub niecodzienne połączenie produktów. I tak właśnie było z kapustą z grzybami i ciecierzycą. Wiadomo, że kapusty z grzybami nie może zabraknąć na naszym wigilijnym stole, ale tym razem pojawi się ona w nowej odsłonie. Kapustę przygotowujemy zgodnie z tradycyjnym(...)koniec gotowania dodajemy do niej ugotowaną ciecierzycę. To pyszna odmiana dla tego klasycznego świątecznego dania. Jestem bardzo ciekawa u kogo w tym roku na wigilijnym stole pojawi się kapusta z grzybami i ciecierzycą? Kapusta z grzybami i ciecierzycą Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 40 g suszonych borowików 1 duża cebula 1 mała marchewka
Kulinarne przygody GatityPrzepis na tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami. Tak pyszne naleśniki wypełnione farszem robię zawsze na święta Bożego Narodzenia, ale idealnie sprawdzą się też jako danie obiadowe. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: 2–4 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI FARSZ: 600 g kapusty kiszonej 1 cebula 20 g suszonych grzybów 2 liście(...)smaku SKŁADNIKI NALEŚNIKI: 260 g mąki 2 jajka 400 ml mleka 100 ml wody 3 łyżki oleju szczypta soli DODATKOWO: bułka tarta 2-3 jajka olej do smażenia 1. Kapustę płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy do połowy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy. 2. W tym czasie podsmażamy na patelni cebulę pokrojoną w kostkę a z namoczonych wcześniej grzybów (moczyły
karolgotujemogą być daniem podanym na elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym. Porcja ok 10 gołąbków Składniki: młoda kapusta 500 g mięsa wołowego 150 g kaszy gryczanej 1 duża cebula czerwona 1 jajko 20 g suszonych borowików 1 łyżka masła majeranek sól i pieprz sos 50 g suszonych(...)borowików 250 ml bulionu grzybowego 250 ml śmietany 30% Przygotowanie: są 2 sposoby na przygotowanie kapusty: 1: wycinamy głąb ze środka kapusty włożyć do dużego garnka z wrzątkiem( wyciętym głąbem do dołu) i gotować ok 5 minut. Wyciągnąć kapustę i ostudzić, następnie rozebrać liście. 2: wycinamy głąb ze środka kapusty następnie kapustę umieszczamy w zamrażarce na całą
Niezły MłynekNajlepsza, prosta i szybka sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, suszonymi pomidorami, papryką, ogórkiem i serem feta podana z pysznym sosem czosnkowym. Idealnie sprawdzi się jako lekka przekąska jak i sałatka na imprezę lub grilla. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2-4osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 1/2 małej kapusty pekińskiej(...)solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. 2. Teraz kroimy warzywa które kolejno dodajemy do miski ale nie mieszamy tylko układamy warstwami. Jako pierwsza kapusta przekrojona na 4 i poszatkowana. Następnie pomidory suszone pokrojone w paski, papryka w kostkę, ogórek przekrojony na 4 i pokrojony w kostkę i jako ostatnia cebula pokrojona bardzo drobno
karolgotujeczyli ziemniaki faszerowane po rzeszowsku. Kolejna potrawa o bardzo silnym lokalnym rodowodzie, poniżej dowiecie się jak przygotować to danie. Ziemniaki faszerowane po Rzeszowsku Składniki: 4 duże ziemniaki 250 g kapusty kiszonej 30 g suszonych grzybów np. maślak lub podgrzybek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Sposób przygotowania: Krok 1: Ziemniaki ugotuj w mundurkach do poziomu „al dente”. Wystudź(...)przetnij na pół i wydrąż środek, tworząc miejsce na farsz. Krok 2: Suszone grzyby zalej wrzątkiem. Krok 3: Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, drobno posiekaj. Na maśle lub smalcu podsmaż cebulę, dodaj kapustę, smaż 5 minut. Następnie dodaj odsączone, drobno posiekane grzyby, smaż kilka minut. Możesz podlać składniki na patelni odrobiną wody z namaczania grzybów. Na końcu dodaj miąższ ziemniaczany
kuron.com.pl