Młoda kapusta ze śmietaną to niezwykle proste, smaczne i klasyczne danie, idealny dodatek do młodych ziemniaków lub mielonych kotletów. Jest to świetna propozycja, która również znakomicie smakuje solo, najlepiej zaraz po przygotowaniu i na gorąco. składniki na 3 porcje główka młodej kapusty 2 cebule 1 marchewka pęczek koperku 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki(...)pszennej szczypta kminku czarny pieprz sól przepis Młodą kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w niewielką kostkę, obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Opłukany koperek drobno siekamy. Poszatkowaną kapustę przekładamy do dużego garnka, dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę, całość zalewamy dwoma szklankami wody, mieszamy i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka ale nie rozgotowana, dodajemy do niej masło, wszystko
Smakowite DaniaSkładniki: 1 młoda kapusta 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub karkówki) 1 duża cebula 1/2 szklanki surowego ryżu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub zwykłego) sól Sos: 1,5 litra przecieru pomidorowego ( przepis znajdziesz tutaj ) lub kupnej passaty 1 mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany(...)łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól świeży koperek Sposób wykonania: Mięso mielimy, ryż gotujemy na sypko. Kapustę obieramy z pierwszych, poszarpanych liści. Wycinamy głąb ze środka a następnie wkładamy do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą. Kapusta powinna być ułożona wyciętą częścią do dna. Gotujemy przez 8 minut a następnie przekręcamy ją i gotujemy jeszcze przez
Qchnia po prostuSurówka z młodej kapusty z dodatkiem startej marchewki i sporej ilości koperku, to moje ukochane czerwcowe danie. Mogę ją jeść na okrągło 😍. Młoda kapusta ma niepowtarzalny smak, zjadam nawet głąb. Tak więc teraz, bez zbędnych ceregieli, zapraszam Was po przepis. Smacznego! Tradycyjna surówka z młodej kapusty Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 główka kapusty 1 marchewka sok z cytryny sól(...)himalajska czarny pieprz 1/2 łyżeczki cukru olej rzepakowy 3 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Z kapusty usuwamy głąb i drobno ją szatkujemy. Wrzucamy do sporej miski, solimy i ugniatamy tłuczkiem, wtedy kapusta zmięknie i puści sok. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej warzywnej tarce, dodajemy do kapusty. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy pieprz, cukier i olej, dodatkowo solimy, jeśli jest
Kulinarne przygody GatityMłoda kapusta , smażona z karkówką Karkówka , to wspaniały , uniwersalny, kawałek mięsa wieprzowego . Doskonale smakuje i nada się praktycznie do każdej potrawy . Przepis jest łatwy do wykonania , bazuje na kilku składnikach , więc wszystko powinno być w miarę pod ręką Moja rodzinka bardzo lubi takie jednogarnkowe pyszności , a już szczególnie jeśli są podsmażane . Doskonale smakuje z domowym chlebem na zakwasie i maślanką(...)Polecam , tym bardziej ,że młoda kapusta jest zdrowa , a sezon na nią ciągle jeszcze trwa .. Składniki na około 4 osoby ( w zależności jak mocno głodne ) : 1 główka młodej kapusty , niezbyt wielka 3 grube , plastry karkówki 2 cebule średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku sól , pieprz do smaku 2 łyżki smalcu Karkówkę kroimy w dowolne kawałki , przekładamy
Ogrodnik w podróżyMłoda kapusta na gęsto z koperkiem i zasmażką to proste, niewyszukane danie, które przygotowuję co roku w sezonie letnim. Kapusta jest delikatna w smaku, idealnie nadaje się jako dodatek do młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Pysznie smakuje również z pajdą świeżego pieczywa posmarowanego masłem. Składniki: główka młodej kapusty (jeśli jest mała to dwie) pęczek koperku 3 łyżki śmietany(...)łyżki masła 2 łyżki mąki łyżka octu winnego sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy ją szklanką wody i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę, ocet, sól i pieprz. Mieszamy. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aż mąka lekko zbrązowieje. Zasmażkę wlewamy
e-PrzepisyKulinarneodmiany nie będzie słodko. Nie wiem jak to nazwać..Na jakiejś grupie na fb jakiś czas temu wpadł mi w oczy taki przepis...autorka nazwała to cannelloni z kapustą pekińską i szynką parmeńską. Miałam kilka płatów lazanii i cóż postanowiłam zrobić, nie miałam szynki parmeńskiej, a polędwicę łososiową i wyszło jak wyszło..no i zapomniałam dodać jajka. kapusta pekińska makaron(...)lazania kilka plastrów szynki parmeńskiej [ polędwicy łososiowej] 1 łyżka masła sól, pieprz, wegeta kilka łyżek śmietany 1 jajko [ zapomniałam] ser żółty Płaty makaronu podgotować w osolonej wodzie.Z kapusty zdjąć tyle liści ile mamy płatów lazanii. Liście kapusty lekko sparzyć w gorącej wodzie. Resztę kapusty pokroić, przełożyć na patelnię, dodać masło i przyprawy i podsmażyć.Dodać śmietanę, ser żółty [ dałam
Moje domowe kucharzenieHucisk - kuchnia podkarpacka Choć współcześnie gołąbki kojarzą się przede wszystkim z ryżem, w kuchni podkarpackiej to kasze były tym składnikiem, który w gołąbkach pojawiał się najczęściej. W liście kapusty zawijano najczęściej farsz z kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Często było to również połączenie kilku kasz, lub kaszy z ryżem, albo z tartymi surowymi ziemniakami. Mięso w gołąbkach bywało, ale niekoniecznie. Natomiast(...)Gospodyń Wiejskich z Hucisk (gmina Leżajsk). Opublikowany został w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia". Składniki: 1 główka kapusty 1 kg kaszy perłowej (jęczmiennej) 1 kg mięsa wołowego w kawałkach 300 g suszonych grzybów 2-3 łyżki masła 1 szklanka śmietany 2 kopiate łyżki mąki pszennej sól, pieprz. Grzyby
Trzeci talerzBigos warzywny z kapusty pekińskiej i warzyw. Bigos warzywny to alternatywa dla tradycyjnego bigosu , ale zdecydowanie mniej kaloryczna i zdrowsza, bez mięsa i dużej ilości tłuszczu, a jego przygotowanie zajmuje ok. 30 minut. Kapusta pekińska z warzywami jest pyszna, osoby na diecie mogą ją jeść z czystym sumieniem, ale będzie również smakować osobom, które nie są na diecie(...)liczą kalorii. Z kapusty pekińskiej ostatnio przygotowałam pyszne gołąbki z pieczarkami i ryżem, które bardzo polecam, szczególnie osobą na diecie dr Ewy Dąbrowskiej. Składniki 1 kapusta pekińska 1 papryka 1 marchewka 150 g pieczarek 1 duża cebula 4 pomidory 100 ml soku pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego 2-3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś przedstawiam idealne połączenie moich chyba najbardziej ulubionych składników, karkówki i młodej kapusty. Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby coś z karkówką lub młodą kapustą nie przypadło mi do gustu. Tym razem proponuję danie bardzo łatwe przygotowaniu i absolutnie przepyszne. Rozpływająca się w ustach karkówka, duszona w gęstej młodej kapuście z dużą ilością koperku na pewno przypadnie do gustu każdemu(...)Polecam gorąco to wiosenne danie! Scroll down for recipe in English Karkówka duszona w młodej kapuście (4-5 porcji) Składniki: 1 główka młodej kapusty, grubo posiekana 800 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry słodka papryka, sól, pieprz 1 litr bulionu pęczek koperku, posiekany 1 papryka czerwona, pokrojona w plasterki 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 2 liście
karmelowyJeśli lubicie młodą kapustę to ten przepis na pewno Wam zasmakuje! Nasza autorska wersja popularnej portugalskiej calo verde, zainspirowana polską parzuchą. Zupa z młodej kapusty i chorizo tak prosta do zrobienia, że bardziej już się nie da. Czas: 30 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 solidne Calo verde w polskiej wersji Nie ma chrzcin i wesela w Portugalii, żeby(...)Zainspirowani parzuchą Teraz postanowiliśmy do niej wrócić za sprawą Marty, która niedawno podzieliła się z nami swoim menu na tydzień. Zaczynało się własnie od parzuchy, czyli zupy z młodej kapusty i bulionu (całe menu Marty możecie zobaczyć na grupie Jak planować posiłki , do której serdecznie Was zapraszamy). Zainspirowani parzuchą postanowiliśmy trochę przekręcić przepis na calo verde i zamiast jarmużu dodać
Niedzielny kucharzMłoda kapusta na ciepło z koperkiem i boczkiem to danie szybkie w przygotowaniu. Młoda kapusta i koperek to dla mnie danie idealne, smaczne i takie domowe. SKŁADNIKI : 1-2 główki młodej kapusty ( małe główki lub jedna większa) 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula 1 pęczek koperku 1/2 l bulionu liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach sól(...)PRZYGOTOWANIE : Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, wlewamy bulion i dusimy wszystko pod przykryciem około 15-20 minut. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni aż boczek znacznie się wytopi. Dodajemy podpieczony boczek do kapusty, mieszamy. Kapustę doprawiamy do smaku solą
Kulinarne Fantazje MarioliMłoda kapusta pojawiła się już na straganach! To prawdziwy znak wiosny. Warto po nią sięgnąć, bo choć uważana za bardzo pospolite warzywo to prawdziwa bomba zdrowotna. Najczęściej przygotowujemy młodą kapustę ze śmietaną. Warto jednak odejść od rutyny i zrobić ją nieco odmiennie. Dziś zapraszam na kapuścianą ucztę - młoda kapusta zasmażana z boczkiemi koperkiem! Pycha! Wspaniały, wiosenny dodatek do dań(...)obiadowych. Składniki: 1 nieduża młoda kapusta 150-200 g parzonego boczku 1 cebula 1 czubata łyżeczka mąki krupczatki pęczek koperku 1 łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki bulionu sól, pieprz 1 łyżeczka miodu/cukru 1 łyżka smalcu Wykonanie: kapustę obrać z zwierzchnich liści, przekroić na 4 części i poszatkować w 0,5 cm paski. Zalać bulionem, posolić, oprószyć pieprzem, dodać miód
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Większość lubi białą kapustę, ale czasami warto spróbować też modrej kapusty. -- Potrzebujemy 0,8-1,0 kg kapusty, 2 jabłka, cebulę, łyżeczkę cukru, kieliszek octu, 4-5 łyżek oleju, sól i pieprz wg uznania i własnego smaku. Kapustę szatkujemy, jabłka ucieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy drobno. Poszatkowaną kapustę wrzucamy do osolonego wrzątku na 5 minut. Opcjonalnie można(...)pominąć ten krok, tylko wówczas posoloną kapustę musimy pognieść i odstawić na 15-30 minut do zmiękczenia, bo jest trochę twarda. Potem odcedzamy i chłodzimy. -- Do schłodzonej kapusty dodajemy pozostałe składniki i przyprawiamy. Po wymieszaniu przekładamy do miseczki i chowamy na minimum 1 h do lodówki. Serwujemy schłodzone do obiadu, kolacji czy też tak po prostu. Smacznego
chleba naszegochwila przygotowania i na naszym talerzu ląduje pyszna i zdrowa surówka. A poza tym popatrzcie jakie ma piękne kolory! Od razu chce się ją jeść, prawda ? 😍 Surówka z kapusty z marchewką i jabłkiem została przygotowana zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej, czyli bez użycia cukru i tłuszczu. Jeśli nie jesteście na diecie możecie dodać do niej nieco oleju rzepakowego(...)tłoczonego za zimno i szczyptę cukru. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora
Kulinarne przygody GatitySurówka z białej kapusty, jak od chińczyka Prosta, łatwa i szybka do zrobienia, a zarazem bardzo smaczna surówka z białej kapusty, smakiem przypominająca tą z chińskiego baru. Pyszny dodatek do każdego obiadu. Polecam! Składniki: pół główki białej kapusty – średniej wielkości 1 duża lub 2 mniejsze marchewki Zalewa: 80ml octu winnego lub ryżowego (ok 1/3 szklanki) 125ml(...)oleju ( około pół szklanki) 1 łyżeczka soli pół szklanki cukru 1 ząbek czosnku *** Kapustę kroimy na cienkie paseczki *** *** Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty *** *** Składniki zalewy umieszczamy w garnku: ocet, olej, przeciśnięty czosnek, cukier oraz sól. Całość zagotowujemy *** *** Gorącą zalewą zalewamy kapustę z marchewką i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia *** *** Następnie miskę
Blog z Apetytem