kapustą - 19268 przepisów (strona:169/1285)

Tajska sałatka z kurczakiem 57

zrobi wcześniej to czeka gotowa w lodówce. I wszyscy zadowoleni. W tej sałatce najbardziej zachwyca mnie dressing – kremowy, pełny różnych aromatów. Do tego świeże i chrupiące warzywa jak kapusta, sałata, marchew czy papryka. Kurczak jest tym dodatkiem, który ma sprawić, że po zjedzeniu nie będziemy zaraz głodni. Można upiec piersi w marynacie, ale dobrze też sprawdzi się ugotowany kurczak(...)został nam z obiadu, wtedy najlepiej jednak jest zjeść sałatkę od razu. Składniki (na 4 porcje): 2 piersi z kurczaka 1/2 małej sałaty lodowej,pekińskiej lub białej kapusty 1/2 małej fioletowej kapusty 2 średnie marchewki 1 papryka około 2 łyżki siekanej dymki – posiekałam na większe kawałki, na skos około 1/2 szklanki siekanych orzechów ziemnych około łyżki siekanej świeżej bazylii

Smaczna Strona
Łazanki z młodą kapustą, mięsem mielonym i boczkiem 69

mnie zawsze sprawdza się duet mięso wieprzowe – może być z szynki czy łopatki, ale też koniecznie boczek, mielony, przesmażamy. Jego smak jest nie do podrobienia. Do tego kapusta młoda – w sezonie, kiszona – zimą. Jeśli chcecie spróbować jak smakują moje łazanki, zapraszam do przepisu lub do mnie na obiad. Składniki (na 4 duże porcje): mała, młoda kapusta 500g(...)liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka suszonego majeranku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju dużo siekanego koperku sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od ugotowania kapusty – młodą kapustę obieramy z tych wierzchnich, brzydszych liści. Środek myjemy i kroimy na drobno. Przekładamy do duże garnka, zalewamy wodą do około 1/2 wysokości kapusty – młoda ma dużo wody

Smaczna Strona
Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą 73

Młoda kapusta przygotowana w wersji z marchewką, kiełbasą i boczkiem. Bez zagęszczania mąką!   Składniki: główka młodej kapusty, średniej wielkości cebula, 2 średnie marchewki, 120 g kiełbasy, 100 g boczku w plastrach (w mnie surowy) łyżka masła,  sól, pieprz, 3-4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: Kapustę kroimy na pół, usuwamy twardą część głąbu kapusty, a następnie(...)patelni podsmażamy (najlepiej już bez tłuszczu lub na bardzo niewielkiej ilości), drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz w paski boczek - przez około 5 minut. Następnie dodajemy do kapusty, wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy do miękkości kapusty

Lena Gotuje
Makaron z młodą kapustą i kiełbasą salsiccia 83

Mamy sezon na młodą kapustę (mniam!😋) więc byłoby grzechem nie skorzystać i nie zrobić z niej czegoś dobrego do jedzenia😉. A najlepsze potrawy, jak wiadomo są oparte na makaronie, nieprawdaż? Tak więc oto przed Wami zaproszenie na makaron z kapustą we włoskim stylu… Poziom trudności : bardzo łatwe Czas przygotowania : ok 15 minut Czas wykonania : ok. 20 minut Składniki(...)osoby 👱👱👱): 300g pasty, jakiegoś krótkiego typu (u mnie akurat trofie ) 2 włoskie kiełbaski salsiccia  pół główki -  ok. 400g młodej kapusty (mniam😘) 1 cebula 1 kieliszek białego wytrawnego wina (tego składnika nie warto pomijać!) oliwa (najlepsza jaką mamy) sól i pieprz do smaku Uwaga : kiełbasę salsiccia można dostać w sklepach z włoskimi artykułami ale w ostateczności można też użyć

Pasta Po Polsku
Surówka z młodej kapusty z koperkiem i jabłkiem 67

Surówka z młodej kapusty z koperkiem i jabłkiem Dziś mam dla Was przepis na kolejną prostą i szybką surówkę do obiadu. Pyszna surówka z młodej kapusty z koperkiem i jabłkiem, to idealny dodatek do drugiego dania. Najlepiej smakuje w towarzystwie mięsnych sosów i ziemniaków. Ja często ją przygotowuję, gdy zostanie mi kawałek młodej kapusty z innego dania. Nic się(...)marnuje Składniki: kawałek młodej kapusty (około 1/3 małej główki) 1 jabłko 1 łyżka majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu kilka kropli soku z cytryny sól czarny mielony pieprz szczypta granulowanego czosnku mała szczypta majeranku łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek, jogurt, majonez, starte na tarce jabłko i kilka kropki soku z cytryny (najpierw warto

Słodkie okruszki
Łazanki 73

ukraińskiego ЛАЗАНКИ. Na zakończenie mojej, bardzo krótkiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z włosko – polsko-ukraińskimi ЛАЗАНКИ 🇺🇦 Przede wszystkim musimy przygotować składniki Makaron do… Lasagne, takie zaskoczenie 😉 Kiszona kapusta Suszone pomidory Oliwki zielone Bekon wędzony Kiełbasa wieprzowa surowa typu włoskiego Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Proszek kaparowy *Nie podaje ilość, gdyż dopasujesz je pod siebie(...)wytapia, kiełbasę pokrój na wielkość kęsa i dorzuć do bekonu, mieszaj i grzej, aż wszystko się podsmaży. W międzyczasie w zależności od tego jak bardzo lubisz kwaśne jedzenie 😉 przeplukaj kapustę kiszona pod wodą lub nie. Po trzecie wlej kilka łyżek zalewy z suszonych pomidorów na patelnię i wrzuć kiszona kapustę, wymieszaj dobrze i grzej dość mocno, by kapusta dobrze odparowała

RafalCook
Bigos z kurczakiem i pieczarkami + film 68

przygotowaniu zamiennik tradycyjnego bigosu. Jest to pożywne danie dla całej rodziny, idealne na obiad. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie.     składniki na 6 porcji 500 g kiszonej kapusty 500 g białej kapusty 500 g kiełbasy z kurczaka 500 g piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 cebule olej do smażenia 3-4 łyżki koncentartu pomidorowego 3 liście laurowe(...)Kiełbasę kroimy w sporą kostkę. Pierś z kurczaka kroimy na niezbyt małe kawałki, takie na jedn kęs. Obraną cebulę drobno siekamy. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki. Białą kapustę szatkujemy. Kapustę kiszoną jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną kiełbasę oraz pierś z kurczaka i wszystko

Smakowite Dania
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami 894

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami to idealny dodatek do barszczu, lub samodzielna przekąska którą fajnie złapać w rękę i zjeść ze smakiem. Możecie je przygotować zarówno na święta jak i w każdy inny dzień w roku. Sprawdzą się w każdej sytuacji. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Na pewno posmakują wszystkim Waszym(...)bliskim. PIECZONE PIEROŻKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – PRZEPIS Składniki Ciasto: 500 g mąki 3 żółtka 100 g rozpuszczonego masła szklanka ciepłego mleka 7 g drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru Farsz: 300 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 mała cebula sól pieprz Dodatkowo: 1 jajko i odrobina mleka do posmarowania pierogów suszone oregano Przygotowanie 1. Grzyby moczymy

Alle Dobre!
Czerwona kapusta kiszona 101

moja wersja kiszonej kapusty czerwonej. Składniki : 2 kg poszatkowanej kapusty 1 duża marchew 2 średnie buraki sól - 40 g ( 20 g na 1 kg ) kilka cebulek szalotek Przygotowanie: Kapustę, obraną marchew oraz obrany burak przepuściłam przez maszynkę (mam takie różne przystawki w maszynce do mielenia i jedną z nich tu wykorzystałam)  Warzywa umieściłam w dużej misce, posypałam solą, dobrze(...)wymieszałam i trochę ugniotłam- cebulki również umieściłam w kapuście Przełożyłam do słoja, dokładnie kapustę ucisnęłam, na wierzch położyłam talerzyk- obciążyłam słoiczkiem z wodą- może być kamień Przykryłam ściereczką i postawiłam na 2 -3 dni na szafce w kuchni Na drugi dzień przebiłam ją drewnianym patykiem, odeszły gazy Przykryłam ponownie i   zostawiłam do dnia następnego jeszcze w kuchni

Proste Potrawy
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym 62

prostsza wersja tradycyjnych gołąbków. Niby zwykłe, a jednak mają w sobie to coś. Moja rodzinka je uwielbia, dlatego też przygotowuję je bardzo często. Ponieważ nie każdy przepada za kapustą, którą owija się gołąbki, lub też nie każdy lubi to zajęcie, gołąbki bez zawijania będą świetną alternatywą. Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym smakują wyśmienicie i z pewnością zadowolą każdego. Zapraszam(...)sprawdzą się na rodzinny obiad, lub kolację. PRZEPIS NA GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA W SOSIE GRZYBOWYM Składniki Gołąbki: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 150 g ryżu 500 g kapusty białej 250 g pieczarek 1 cebula 1 jajko sól pieprz przyprawa do mięsa mielonego Sos: ok. 100 g suszonych grzybów 1 cebula 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki kwaśnej śmietany

Alle Dobre!

Proponowane wyszukiwania