moja wersja kiszonej kapusty czerwonej. Składniki : 2 kg poszatkowanej kapusty 1 duża marchew 2 średnie buraki sól - 40 g ( 20 g na 1 kg ) kilka cebulek szalotek Przygotowanie: Kapustę, obraną marchew oraz obrany burak przepuściłam przez maszynkę (mam takie różne przystawki w maszynce do mielenia i jedną z nich tu wykorzystałam) Warzywa umieściłam w dużej misce, posypałam solą, dobrze(...)wymieszałam i trochę ugniotłam- cebulki również umieściłam w kapuście Przełożyłam do słoja, dokładnie kapustę ucisnęłam, na wierzch położyłam talerzyk- obciążyłam słoiczkiem z wodą- może być kamień Przykryłam ściereczką i postawiłam na 2 -3 dni na szafce w kuchni Na drugi dzień przebiłam ją drewnianym patykiem, odeszły gazy Przykryłam ponownie i zostawiłam do dnia następnego jeszcze w kuchni
Proste Potrawyprostsza wersja tradycyjnych gołąbków. Niby zwykłe, a jednak mają w sobie to coś. Moja rodzinka je uwielbia, dlatego też przygotowuję je bardzo często. Ponieważ nie każdy przepada za kapustą, którą owija się gołąbki, lub też nie każdy lubi to zajęcie, gołąbki bez zawijania będą świetną alternatywą. Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym smakują wyśmienicie i z pewnością zadowolą każdego. Zapraszam(...)sprawdzą się na rodzinny obiad, lub kolację. PRZEPIS NA GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA W SOSIE GRZYBOWYM Składniki Gołąbki: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 150 g ryżu 500 g kapusty białej 250 g pieczarek 1 cebula 1 jajko sól pieprz przyprawa do mięsa mielonego Sos: ok. 100 g suszonych grzybów 1 cebula 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki kwaśnej śmietany
Alle Dobre!Pyszna i prosta do zrobienia surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem to doskonały dodatek do obiadu . W sezonie, kiedy króluje młoda kapusta przygotowuję ją bardzo często i chyba nigdy mi się nie znudzi. Przyznam, że ta surówka również doskonale sprawdzi się podczas grillowania, idealnie pasuje do dań z grilla . Ta surówka ma w sobie wszystko(...)lubię... kapusta, marchewka i koperek... dużo koperku ;) Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem - składniki: * około 500 g (mniej więcej pół główki) młodej kapusty * 2 marchewki * nieduży pęczek koperku * 5-6 łyżek oleju * kilka kropel soku z cytryny * 1 płaska łyżeczka cukru * pół łyżeczki soli Wykonanie: Z młodej kapusty zdjąć ciemne, zewnętrzne liście. Kapustę przekroić na pół i poszatkować
Zrób to smacznieZupa z cukinii i kapusty pekińskiej – bardzo prosta do przygotowania i smaczna, zblenderowana na krem. Teraz latem, kiedy mamy wszystkie warzywa młode i tak smaczne, niewiele trzeba by wyszło pyszne danie. Wzięłam więc cebule i podsmażyłam na oliwie, dodałam pyszne młode ziemniaki, pekinkę, przyprawy, wodę i podgotowałam. Potem cukinię i chwilę gotowania. A potem już miksowanie i doprawianie. Kilka(...)prostych składników i letni obiad gotowy – w mniej niż pół godziny. PRZEPIS NA ZUPĘ Z CUKINII I KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Składniki na 4-6 porcji: 2 cebule 50 ml oliwy 1 ząbek czosnku 1 kg ziemniaków 500g cukinii 300g kapusty pekińskiej 100ml śmietanki 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego do podania szczypiorek
Dorota SmakujeKiedy pojawia się młoda kapusta, koniecznie zróbcie takie klopsiki. Potrawa jest rewelacyjna. Z podanej ilości wychodzi ok. 15-16 małych klopsików Co potrzeba na klopsiki 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 2 pełne łyżki bułki tartej, 1 mała cebula, 5 dużych ząbków czosnku, 1 niepełna łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 5 łyżek oleju rzepakowego do smażenia Co potrzeba(...)potrawę: 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg – 1,2 kg) 500 g pieczarek, 1 duża cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 pełne łyżki posiekanego koperku, 1,5 szklanki wywaru mięsnego lub bulionu, Sól, Pieprz Wykonanie: Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy, kroimy w grubsze plasterki, przekładamy do miski. Cebulę kroimy drobno, przekładamy do miseczki. Kapustę kroimy
Bułka z ChlebemDziś proponuję Wam przepyszną sałatkę na bazie kapusty pekińskiej i serem gouda. Wspaniała kompozycja warzyw z sosem czosnkowym daje sałatce niepowtarzalny smak. Szybko ,prosto i smacznie. Serdecznie zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka na bazie kapusty pekińskiej- składniki: pół główki niedużej kapusty pekińskiej pół puszki kukurydzy pół puszki groszku konserwowego 1 nieduży ogórek zielony 1 papryka 100 g sera gouda(...)Składniki na sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany kwaśnej 18% pół łyżeczki czosnku granulowanego 1,5 ziół prowansalskich lub ziół do sałatek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka na bazie kapusty pekińskiej – wykonanie: Na początek proponuję zrobić sos czosnkowy. W tym celu należy w miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos, Odstawić, aby smaki się przegryzły. Miękkie liście kapusty pekińskiej poszatkować
Olcia gotuje!Serca drobiowe i młoda kapusta to moja dzisiejsza propozycja na prosty, tani, sycący. letni obiad. Można je podać z kaszą, ryżem lub z ziemniakami, szczególnie młoda bardzo będą pasować. Lubicie podroby? Ten rodzaj mięsa zdaje się być ciut kontrowersyjny, ma zapewne tylu zwolenników ilu przeciwników. Ja cenię sobie jego smak a przede wszystkim cenę, dlatego co jakiś czas gości(...)naszym menu. Serca, żołądki, wątróbka drobiowa – jadacie czasem? PRZEPIS SERCA DROBIOWE I MŁODA KAPUSTA Składniki: 1 cebula kilka łyżek oleju 400g serc drobiowych 1 główka młodej kapusty 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżka mąki Jak zrobić serca drobiowe i młoda kapusta: Najpierw cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie w garnku na oleju podsmażamy
Dorota SmakujeMeksykański bigos z młodej kapusty Aromatyczny bigos z młodej kapusty. W takim wydaniu jeszcze go nie próbowałaś. Aromatyczne dodatki podkreślają jego wyjątkowy smak i sprawiają, że na jednej porcji się skończysz. 12 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · 1 główka młodej kapusty · 2 papryki czerwone(...)200g przecieru pomidorowego · 1 łyżka Vegety · Szczypta chili Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno szatkujemy, marchewki obieramy, kroimy w plasterki i razem kapustą przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wsypujemy Vegetę i gotujemy. 2. Następnie myjemy, obieramy z nasion papryki, kroimy w paseczki
Kulinarna ChwilaJeśli szukacie pomysłu na smaczny obiad to dziś polecam Wam roladki z karkówki nadziewane kapustą kiszoną i pieczarkami . Pyszne, aromatyczne, mięso jest kruche, a całość wprost rozpływa się w ustach. Danie to idealnie pasuje na rodzinny obiad . Całość duszona w sosie własnym, dzięki temu powstaje również przepyszny sos do ziemniaków. Składniki na roladki z karkówki nadziewane kapustą kiszoną i pieczarkami(...)plastrów karkówki o grubości około 1 cm * około 350 g kapusty kiszonej * 5-6 większych pieczarek * 1 łyżka masła * 600 ml wody * sól * pieprz czarny mielony * 3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * opcjonalnie pół szklanki wody wymieszane z 2 łyżkami mąki pszennej * olej do smażenia Wykonanie: Plastry karkówki rozbić bardzo cienko przy pomocy tłuczka do mięsa, oprószyć
Zrób to smacznieChrupiąca skórka, soczyste mięso, a do tego aromatyczna kapusta… Przepis jest prosty, a jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu, efekt zaś zadowoli każdego smakosza. Przekonajcie i spróbujcie naszej kaczki po chińsku. Przepis na pierś z kaczki po chińsku Składniki: 1 pierś z kaczki ze skórą, około 1/4 niezbyt dużej główki kapusty pekińskiej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, około(...)łyżkami sosu sojowego, odstaw na godzinę, kilka razy obracając, aby mięso dobrze się zamarynowało. Czosnek i cebulę drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy noża lub widelca. Kapustę pokrój grubo, cebulę w pióra, papryczkę w plasterki. Rozgrzej wok lub głęboką patelnię, zmniejsz ogień, pierś zacznij smażyć od strony skóry przez około 6 minut, przewróć, smaż kolejne 6 minut
Kulinarna PolskaOszukane gołąbki, bo tak też się je nazywa, są o wiele szybsze w przygotowaniu, dzięki czemu nie musimy spędzać wielu godzin w kuchni. W tym przypadku nie musimy gotować kapusty, ponieważ wystarczy ją poszatkować i zasolić. Moje gołąbki leniwe składają się z mięsa mielonego, kawałków poszatkowanej kapusty, ryżu i pieczarek. Z takich składników formujemy kuleczki, które zapiekamy w sosie grzybowym(...)domu, nawet częściej niż tradycyjne gołąbki. Chociażby ze względu na dużo szybszy czas ich przygotowania, a są one równie smakowite. Przepisów na gołąbki leniwe jest mnóstwo. Jedni gotują wcześniej kapustę, inni tylko zasalają. Jedni gotują ryż, inni dają surowy. Jedni obsmażają je przed zapieczeniem, inni nie. Wersji jest naprawdę sporo, jestem pewna, że wszystkie równie smaczne. Jeśli jednak macie ochotę
Przepiski.plTradycyjne gołąbki z mięsem mielonym, białką kapustą, bez ryżu z sosem pomidorowym i koperkiem. Składniki: 1 kg mięsa mielonego, kapusta biała - średniej wielkości główka, 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, pęczek koperku, sól, pieprz, majeranek, przecier pomidorowy 180 g, bulion Przygotowanie: Kapustę parzymy w gorącej wodzie - zagotowujemy duży garnek wody - tak, aby kapusta zmieściła nam się w całości. Parzymy przez(...)minut. Wyjmujemy (nie wylewamy wody - może być jeszcze potrzebna), delikatnie zdejmujemy liście z kapusty - powinny gładko odchodzić, jeśli nie będą chciały - wkładamy do wody na mały gaz i czekamy kilka minut, aby liście zmiękły. Do mięsa dodajemy łyżeczkę soli, dużą szczyptę pieprzu, pokrojoną w małą kostkę cebulę, posiekany koperek. Dokładnie wszystko mieszamy. Na liść kapusty nakładamy mięso - zawijamy w kopertę
Lena GotujeGołąbki bez zawijania to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, czyli takich z mięsa mielonego i ryżu zawijanych w liście kapusty. Moi domownicy je uwielbiają, jednak ich przygotowanie jest pracochłonne. Dlatego postanowiłam przepis na klasyczne gołąbki zmodyfikować i zrobiłam gołąbki bez zawijania. Takie gołąbki bez zawijania robi się z tych samych składników, co tradycyjne, czyli mielonego mięsa, ryżu i kapusty. Jest jednak(...)pewna różnica, ponieważ w tym przypadku kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do mięsa mielonego, dosypujemy suchy ryż, doprawiamy i wszystko razem mieszamy. Gołąbki bez zawijania to podłużne kotleciki zalane sosem pomidorowym i zapiekane w piekarniku. Naczynie z gołąbkami bez zawijania można też przykryć, wstawić na gaz i dusić na wolnym ogniu przez około 40-50 minut. W obu tych przypadkach
Danka PichciWitam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną sałatkę z buraczkami i kapustą kiszoną. Która idealnie pasuje do mięsiwa jak i do obiadu. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: około 600 gramów buraczków – ugotowanych i obranych około 300 gramów kapusty kiszonej – lekko odciśniętej 1 mała puszka groszku konserwowego – po odsączeniu około 130 gramów 1 cebula – około 100 gramów 1 pęczek szczypiorku(...)łyżki sezamu około 2-3 łyżek oliwy do smaku sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka z buraczkami i kiszoną kapustą Przygotowanie: Ugotowane i obrane buraki ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroję w kostkę, natkę pietruszki i szczypiorek drobno siekam. Kapustę kiszoną drobno kroję. Teraz na rozgrzanej patelni bez tłuszczu
Uwaga Babcia GotujeSzybki przepis na pyszna surówkę z kapusty kiszonej z jabłkiem i marchewką. Tak przygotowana surówka do obiadu zasmakuje wszystkim członkom rodziny. Czas przygotowania : 10 minut Ilość porcji: 4-5 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 500 g kapusty kiszonej 1 średnia marchewka 1 średnie jabłko 8 łyżek oleju roślinnego 1.5 łyżki cukru 1/2 łyżeczki kminku 1. Kapustę odciskamy(...)szatkujemy. Jabłko i marchew obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy resztę składników, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Gotowe.. Smacznego!!! Artykuł Surówka z kapusty kiszonej, jabłka i marchewki pochodzi z serwisu
karolgotuje