kapustą - 19268 przepisów (strona:171/1285)

Kapuśniak domowy 91

Kapuśniak domowy. Kapuśniak domowy z kiszonej kapusty.     Tradycyjny przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Zupa kapuśniak z ziemniakami i podsmażoną cebulką, doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i kminkiem. Najlepszy, domowy kapuśniak ugotowany na wędzonych żeberkach - oto przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku. Składniki i przyprawy na domowy kapuśniak: około 300g wędzonych żeberek wieprzowych pęczek włoszczyzny, oczyścić, obrać(...)pokroić na mniejsze kawałki 500g kiszonej kapusty, odciśniętej 1 duża cebula, posiekać kopiasta łyżka smalcu ze skwarkami około 300g ziemniaków, obrać i pokroić w kostkę sól, pieprz, kminek do smaku liść laurowy i ziele angielskie do wywaru (ewentualnie) Przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty: Krok 1. Wędzone żeberka opłukać, włożyć do garnka wraz z oczyszczoną włoszczyzną, zalać wodą

Moja Książka Kucharska
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 98

można zrobić z resztkami ze świąt – np. kapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą(...)przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę blanszowane we wrzątku, żeby nieco zmiękły. P oznaj 10 zasad udanego mrożenia – żeby sprawdzić, jak dobrze zamrozić jedzenie ze świąt. Po kilkudziesięciu minutach wyciągamy z pieca rumianą, pachnącą tartę, niezwykle sycącą, ale o niebo mniej kaloryczną niż wspomniany wcześniej bigos. Zachęcamy Was do spróbowania

Niedzielny kucharz
Wigilia ludowa 104

Postanowiłem zebrać 9 potraw z różnych regionów. Nie mogę powiedzieć, ze odwzorowałem je wiernie, gdyż w materiałach źródłowych było mało szczegółowych informacji, dlatego momentami pozwalałem sobie na odrobinę finezji :) Kapusta na rzadko z grzybami i kaszą jęczmienną (okolice Łukowca) Składniki: - kapusta - grzyby suszone - kasza pęczak Wykonanie: Kaszę ugotować razem z grzybami. Dodać pokrojonej kapusty i gotować do miękkości. Kwaśne (okolice(...)kiszone buraki - grzyby suszone Wykonanie: Buraki gotujemy i blendujemy na krem. Grzyby moczymy kilka godzin. Kroimy i dodajemy do kremu z buraków razem z wodą, w której się moczyły. Kapusta szatkowana z grochem i grzybami (okolice Stradomia) Składniki: - groch łuskany - kapusta kiszona - grzyby suszone - soda oczyszczona Grzyby moczymy kilka godzin w wodzie. Groch moczymy kilka godzin w wodzie z sodą

Kryzysowa Książka Kucharska
kiszonka-kapusta z burakami 104

Składniki 1 kg kapusty 4 marchewki 2 buraki 1 seler 1 główka czosnku 20 gramów soli Opcjonalnie 1 szklanka wody pozostałej z gotowania ziemniaków. Wykonanie Kapustę szatkujemy drobno, -chodzi o to, aby nie zawierała zgrubiałych części liści. Marchewki, buraki i seler ścieramy na drobne wiórki, Warzywa mają dość dużo cukru, dlatego dodanie ich do kapusty przyspiesza proces kiszenia i powoduje(...)dość szybko staje się kwaśna i nasyca się kwasem mlekowym. Starkowane warzywa polaczyc z kapustą wymieszac z sola i odstawic na 2-3 godziny ,az pusci sok, Obrany czosnek zblendowac z z sokiem z warzyw, ,lub szklanką wody, pozostałej po gotowaniu ziemniaków . Dodawanie wody, pozostałej z gotowania ziemniaków jest zasadne, kiedy zależy nam na tym, aby warzywa szybko się ukisiły

mojej kuchni
kiszonka-kapusta z burakami 103

Składniki 1 kg kapusty 4 marchewki 2 buraki 1 seler 1 główka czosnku 20 gramów soli Opcjonalnie 1 szklanka wody pozostałej z gotowania ziemniaków. Wykonanie Kapustę szatkujemy drobno, -chodzi o to, aby nie zawierała zgrubiałych części liści. Marchewki, buraki i seler ścieramy na drobne wiórki, Warzywa mają dość dużo cukru, dlatego dodanie ich do kapusty przyspiesza proces kiszenia i powoduje(...)dość szybko staje się kwaśna i nasyca się kwasem mlekowym. Starkowane warzywa polaczyc z kapustą wymieszac z sola i odstawic na 2-3 godziny ,az pusci sok, Obrany czosnek zblendowac z z sokiem z warzyw, ,lub szklanką wody, pozostałej po gotowaniu ziemniaków . Dodawanie wody, pozostałej z gotowania ziemniaków jest zasadne, kiedy zależy nam na tym, aby warzywa szybko się ukisiły

w mojej kuchni
DROŻDŻOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 85

powiecie na to by tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami na wigilijnym stole zamienić na pierogi drożdżowe? Ja jestem za. Pyszne, puszyste drożdżowe ciasta nadziane farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Farsz jest lekko kwaśny, pikantny. Takie pierogi to również doskonała przekąska imprezowa. Składniki na około 25 pierożków: Ciasto: * 260 g mąki pszennej * 1 jajko * 110 ml ciepłego mleka(...)minut. Po tym czasie dodać do miski pozostałe składniki, dobrze wyrobić ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić na godzinę, ciasto musi podwoić swoją objętość.  Farsz: * 400 g kiszonej kapusty * 300 g pieczarek * sól, pieprz do smaku * odrobina oleju Dodatkowo 1 całe jajko do posmarowania pierogów na wierzchu. Wykonanie: Kapustę kiszoną przepłukać wodą, następnie kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą

Zrób to smacznie
Bigos z kiszonej kapusty 103

Tradycyjny, domowy bigos z kiszonej kapusty. Polski, najlepszy bigos z grzybkami. Treściwy i bardzo smaczny. Taki bigos nie tylko cieszy się wielką popularnością na świątecznych stołach, ale take na różnego rodzaju uroczystościach. Zapraszam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebula olej rzepakowy do smażenia ok. 600 g łopatki wieprzowej ok. 300 g kiełbasy(...)laurowe 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 5 czubatych łyżeczek powideł śliwkowych 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bigos z kiszone kapusty przepis: Przygotowanie bigosu zaczynamy od namoczenia grzybów w wodzie o pokojowej temperaturze, aby napęczniały. Najlepiej na kilka godzin. Następnie kroimy w kostkę łopatkę wieprzową. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Na patelni

Olcia gotuje!
GOŁĄBKI KLASYCZNE Z SOSEM POMIDOROWYM 83

Gołąbki klasyczne z sosem pomidorowym, to prosty skład, idealnie dobrane do sytuacji mięso. To co również w dużej mierze wpływa na końcowy smak to dużo szklistej cebuli oraz genialna kapusta włoska. INNE PYSZNE MIĘSNE DANIA GŁÓWNE:   KARKÓWKA DUSZONA W SOSIE WŁASNYM Z GROSZKIEM I MAŚLANYM PUREE     BURRITO Z KURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM     STEK(...)sosem pomidorowym – Prosty skład ILOŚĆ PORCJI: 6 CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mięso mielone z łopatki wieprzowej – 500g – Ryż biały – 100g – Cebula biała duża lub 2 średnie – Kapusta włoska – Passata pomidorowa – 750g – Bulion lub woda – 1 litr – Pieprz czarny świeżo mielony – Sól himalajska PRZEPIS: 1. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. 2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij

globuskulinarny
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 100

jest naładowana warzywami. Dzięki temu jest pyszna i pełna witamin. Zaskoczy Cię jak super smakuje! Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Z tą tartą jest trochę roboty, bo wiadomo, ciasto trzeba zarobić, odstawić do wyrośnięcia, ale na serio warto poświęcić dla niej trochę czasu. Tarta z pieczonymi(...)warzywami jest pyszna! Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną kapustą. Efektem naszych eksperymentów jest ta wegetariańska tarta, która stanowi wariację na temat przepisu z bbcgoodfood, na który trafiliśmy szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków

Niedzielny kucharz
Bigos – 20 przepisów 120

Bigos staropolski Bigos pieczony – przepis Przepis na bigos Smaczny bigos wegetariański Pikantny bigos z kimchi Bigos z brukselką Kapusta z grochem Kapusta z grzybami Kapusta z suszonymi śliwkami Kapusta z soczewicą Bigos wegetariański Bigos z pieczarek i ogórków kiszonych Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym Bigos z dyni Bigos z bakłażana Lekki bigos z kapusty pekińskiej Bigos z czerwonej(...)kapusty – dieta dr Dąbrowskiej Bigos z dynią – post dr Dąbrowskiej Naleśniki z bigosem Artykuł Bigos – 20 przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Paszteciki z ciasta francuskiego 102

wieczorami , lub przynajmniej po 17.00;). Hit wszystkich imprez - u mnie królują dość często ( lubię zmieniać menu). Przepis podaję na około 45 pasztecików. Składniki: - 2 płaty ciasta francuskiego - 80 dkg kapusty kiszonej - 50 dkg pieczarek - jajko do posmarowania pasztecików - łyżka masła do smażenia  - sól, pieprz, kumin mielony  lub zmielony kminek do smaku Kapustę kroję na mniejsze kawałki - będzie(...)soku , gdyż jest on bombą witaminową, która tylko wzbogaci potrawę. Pieczarki obieram i kroję w małe kawałeczki. Na maśle podsmażam przez chwilę pieczarki. Jak trochę zmniejszą swą objętość dodaję kapustę. Mieszam dokładnie , przykrywam naczynie, zmniejszam ogień i duszę do miękkości kapusty, co chwilę mieszając. Jeśli potrzebujecie dolać odrobinę tłuszczu bo kapusta jest sucha to możecie .Ja jednak dodałabym odrobinę wody

Kuchnia Pełna Emocji
Szybkie pierogi z kapustą i grzybami 120

dzieci. Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej typu 450 lub 500 250 ml gorącej wody 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli jedno żółtko jaja kurzego Farsz: 500 g kiszonej kapusty 50 – 100 g suszonych grzybów 1 cebula olej sól i pieprz (po łyżce) liść laurowy (5-6 liści) Szybkie pierogi z kapustą i grzybami – przepis Suszone grzyby zalej(...)kilka a nawet kilkanaście godzin). Do miski należy wsypać mąkę, sól, wlać wodę, olej oraz wbić jajko. Wszystkie składniki mieszać do czasu uzyskania gładkiej masy. Potem przykryć i odstawić. Kapustę zalej wodą i gotuj przez około 30 minut. Następnie ją odsącz i posiekaj. To samo zrób z grzybami. (gotuj je około godzinę) Podsmaż cebulę na oleju, następnie dodaj kapustę oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa buraczkowa z kapustą czerwoną – przepis krok po kro 83

Zupa buraczkowa z kapustą czerwoną – bardzo prosta do przygotowania i zdrowa zupa. Jednocześnie rozgrzewająca i sycąca. Ja przygotowałam ją w szybkowarze, dzięki czemu o połowę skrócił się czas gotowania. Podsmażona na oliwie cebulka, soczewica, ziemniaki, kapusta, buraczki i moc przypraw – tylko tyle i aż tyle by na stole pojawił się gorący, świeży obiad. PRZEPIS NA ZUPA BURACZKOWA(...)KAPUSTĄ CZERWONĄ Składniki: 2 cebule 3 lyżki oleju 1 kg ziemniaków 1 plaster (150-200g) kapusty czerwonej 3 łyżki soczewicy czerwonej 4 nieduże buraki 2-3 łyżeczki soli pieprz czarny 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki majeranku 2-3 łyżki octu jabłkowego 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego Jak zrobić zupa buraczkowa z czerwoną kapustą – przepis krok

Dorota Smakuje
Kapuśniak z kiszonej kapusty 80

Pyszna kwaśna zupa z warzywami, kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem I dealna na jesienny lub zimowy posiłek dla całej rodziny, zarówno na obiad jak i na kolację. Dodatek wędzonego boczku bardzo wzbogaca smak – jeżeli zupa ma być dla wegetarian, po prostu go pomiń. Smak zupy będzie nieco inny, ale i tak posmakuje Tobie i Twoim domownikom   Pomysły(...)zupa diabelska ** Barszcz czerwony czysty ** Grochówka na żeberkach   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 3 litry zupy: 4 średnie ziemniaki 2-3 marchewki pietruszka 200-300 g kapusty kiszonej 100-150 g wędzonego boczku cebula 2 listki laurowy 2 ziela angielskie 2,5 litra wody lub bulionu sól i pieprz (lub inne ulubione przyprawy) łyżka masła (ewentualnie oleju

Kulinarny S.O.S.

Proponowane wyszukiwania