kapustą - 19268 przepisów (strona:171/1285)

Surówka z młodej kapusty z koperkiem i jabłkiem 44

Surówka z młodej kapusty z koperkiem i jabłkiem Dziś mam dla Was przepis na kolejną prostą i szybką surówkę do obiadu. Pyszna surówka z młodej kapusty z koperkiem i jabłkiem, to idealny dodatek do drugiego dania. Najlepiej smakuje w towarzystwie mięsnych sosów i ziemniaków. Ja często ją przygotowuję, gdy zostanie mi kawałek młodej kapusty z innego dania. Nic się(...)marnuje Składniki: kawałek młodej kapusty (około 1/3 małej główki) 1 jabłko 1 łyżka majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu kilka kropli soku z cytryny sól czarny mielony pieprz szczypta granulowanego czosnku mała szczypta majeranku łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek, jogurt, majonez, starte na tarce jabłko i kilka kropki soku z cytryny (najpierw warto

Słodkie okruszki
Łazanki 46

ukraińskiego ЛАЗАНКИ. Na zakończenie mojej, bardzo krótkiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z włosko – polsko-ukraińskimi ЛАЗАНКИ 🇺🇦 Przede wszystkim musimy przygotować składniki Makaron do… Lasagne, takie zaskoczenie 😉 Kiszona kapusta Suszone pomidory Oliwki zielone Bekon wędzony Kiełbasa wieprzowa surowa typu włoskiego Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Proszek kaparowy *Nie podaje ilość, gdyż dopasujesz je pod siebie(...)wytapia, kiełbasę pokrój na wielkość kęsa i dorzuć do bekonu, mieszaj i grzej, aż wszystko się podsmaży. W międzyczasie w zależności od tego jak bardzo lubisz kwaśne jedzenie 😉 przeplukaj kapustę kiszona pod wodą lub nie. Po trzecie wlej kilka łyżek zalewy z suszonych pomidorów na patelnię i wrzuć kiszona kapustę, wymieszaj dobrze i grzej dość mocno, by kapusta dobrze odparowała

RafalCook
Bigos z kurczakiem i pieczarkami + film 53

przygotowaniu zamiennik tradycyjnego bigosu. Jest to pożywne danie dla całej rodziny, idealne na obiad. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie.     składniki na 6 porcji 500 g kiszonej kapusty 500 g białej kapusty 500 g kiełbasy z kurczaka 500 g piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 cebule olej do smażenia 3-4 łyżki koncentartu pomidorowego 3 liście laurowe(...)Kiełbasę kroimy w sporą kostkę. Pierś z kurczaka kroimy na niezbyt małe kawałki, takie na jedn kęs. Obraną cebulę drobno siekamy. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki. Białą kapustę szatkujemy. Kapustę kiszoną jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną kiełbasę oraz pierś z kurczaka i wszystko

Smakowite Dania
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami 746

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami to idealny dodatek do barszczu, lub samodzielna przekąska którą fajnie złapać w rękę i zjeść ze smakiem. Możecie je przygotować zarówno na święta jak i w każdy inny dzień w roku. Sprawdzą się w każdej sytuacji. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Na pewno posmakują wszystkim Waszym(...)bliskim. PIECZONE PIEROŻKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – PRZEPIS Składniki Ciasto: 500 g mąki 3 żółtka 100 g rozpuszczonego masła szklanka ciepłego mleka 7 g drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru Farsz: 300 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 mała cebula sól pieprz Dodatkowo: 1 jajko i odrobina mleka do posmarowania pierogów suszone oregano Przygotowanie 1. Grzyby moczymy

Alle Dobre!
Czerwona kapusta kiszona 84

moja wersja kiszonej kapusty czerwonej. Składniki : 2 kg poszatkowanej kapusty 1 duża marchew 2 średnie buraki sól - 40 g ( 20 g na 1 kg ) kilka cebulek szalotek Przygotowanie: Kapustę, obraną marchew oraz obrany burak przepuściłam przez maszynkę (mam takie różne przystawki w maszynce do mielenia i jedną z nich tu wykorzystałam)  Warzywa umieściłam w dużej misce, posypałam solą, dobrze(...)wymieszałam i trochę ugniotłam- cebulki również umieściłam w kapuście Przełożyłam do słoja, dokładnie kapustę ucisnęłam, na wierzch położyłam talerzyk- obciążyłam słoiczkiem z wodą- może być kamień Przykryłam ściereczką i postawiłam na 2 -3 dni na szafce w kuchni Na drugi dzień przebiłam ją drewnianym patykiem, odeszły gazy Przykryłam ponownie i   zostawiłam do dnia następnego jeszcze w kuchni

Proste Potrawy
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym 48

prostsza wersja tradycyjnych gołąbków. Niby zwykłe, a jednak mają w sobie to coś. Moja rodzinka je uwielbia, dlatego też przygotowuję je bardzo często. Ponieważ nie każdy przepada za kapustą, którą owija się gołąbki, lub też nie każdy lubi to zajęcie, gołąbki bez zawijania będą świetną alternatywą. Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym smakują wyśmienicie i z pewnością zadowolą każdego. Zapraszam(...)sprawdzą się na rodzinny obiad, lub kolację. PRZEPIS NA GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA W SOSIE GRZYBOWYM Składniki Gołąbki: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 150 g ryżu 500 g kapusty białej 250 g pieczarek 1 cebula 1 jajko sól pieprz przyprawa do mięsa mielonego Sos: ok. 100 g suszonych grzybów 1 cebula 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki kwaśnej śmietany

Alle Dobre!
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM 49

Pyszna i prosta do zrobienia surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem to doskonały dodatek do obiadu . W sezonie, kiedy króluje młoda kapusta przygotowuję ją bardzo często i chyba nigdy mi się nie znudzi. Przyznam, że ta surówka również doskonale sprawdzi się podczas grillowania, idealnie pasuje do dań z grilla . Ta surówka ma w sobie wszystko(...)lubię... kapusta, marchewka i koperek... dużo koperku ;) Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem - składniki: * około 500 g (mniej więcej pół główki) młodej kapusty * 2 marchewki * nieduży pęczek koperku * 5-6 łyżek oleju * kilka kropel soku z cytryny * 1 płaska łyżeczka cukru * pół łyżeczki soli Wykonanie: Z młodej kapusty zdjąć ciemne, zewnętrzne liście. Kapustę przekroić na pół i poszatkować

Zrób to smacznie
Zupa z cukinii i kapusty pekińskiej 54

Zupa z cukinii i kapusty pekińskiej – bardzo prosta do przygotowania i smaczna, zblenderowana na krem. Teraz latem, kiedy mamy wszystkie warzywa młode i tak smaczne, niewiele trzeba by wyszło pyszne danie. Wzięłam więc cebule i podsmażyłam na oliwie, dodałam pyszne młode ziemniaki, pekinkę, przyprawy, wodę i podgotowałam. Potem cukinię i chwilę gotowania. A potem już miksowanie i doprawianie. Kilka(...)prostych składników i letni obiad gotowy – w mniej niż pół godziny. PRZEPIS NA ZUPĘ Z CUKINII I KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Składniki na 4-6 porcji: 2 cebule 50 ml oliwy 1 ząbek czosnku 1 kg ziemniaków 500g cukinii 300g kapusty pekińskiej 100ml śmietanki 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego do podania szczypiorek

Dorota Smakuje
Żeberka w młodej kapuście. 55

Pyszna potrawa jednogarnkowa dla całej rodziny. Delikatna młoda kapusta duszona do miękkości z pysznymi żeberkami. Danie idealne. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych sol i pieprz do smaku 3 łyżki maki pszennej 2 średnie cebule 1/2 główki młodej kapusty 2 średnie marchewki 2 łyżki oleju 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 4 pomidory szklanka wody lub bulionu garść koperku olej(...)talerz, a na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojona w piórka cebule. Do cebuli dodać listki laurowe i ziarna ziela angielskiego. Kiedy cebula się zeszkli na patelnie wrzucić poszatkowana kapustę i dusić do momentu aż zmniejszy ona swoja objętość. Nastepnie do kapusty dodac starta na grubych oczkach marchewkę i obrane ze skorki, pokrojone w kostke marchewke. Jeśli chcesz zobaczyć jak najłatwiej

Pani M - kuchnia smakowita
Klopsiki duszone w młodej kapuście z pieczarkami i koperkiem 69

Kiedy pojawia się młoda kapusta, koniecznie zróbcie takie klopsiki. Potrawa jest rewelacyjna. Z podanej ilości wychodzi ok. 15-16 małych klopsików Co potrzeba na klopsiki 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 2 pełne łyżki bułki tartej, 1 mała cebula, 5 dużych ząbków czosnku, 1 niepełna łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 5 łyżek oleju rzepakowego do smażenia Co potrzeba(...)potrawę: 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg – 1,2 kg) 500 g pieczarek, 1 duża cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 pełne łyżki posiekanego koperku, 1,5 szklanki wywaru mięsnego lub bulionu, Sól, Pieprz Wykonanie: Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy, kroimy w grubsze plasterki, przekładamy do miski. Cebulę kroimy drobno, przekładamy do miseczki. Kapustę kroimy

Bułka z Chlebem